Paprikaš - razne vrste

Član
Učlanjen(a)
27.11.2009
Poruka
1.306
Riba sa paprikašem od paradajza

Riba sa paprikašem od paradajza
(Zoki)
riba_sa_paprikasem_od_paradajza.JPG

Potrebno je za 4 porcije:

1. 4 komada manje bele ribe (npr. oslića),
2. 8 komada paradajza,
3. 5 glavica vlašca,
4. 4 kašike maslinovog ulja,
5. so, biber,
6. 2 kašike rastopljenog margarina,
7. bosiljak i žalfija.

Ribu kuvajte na pari (u poklopljenoj posudi nad ključalom vodom) oko 10 minuta. Paradajz polijte vrućom vodom, zatim ga oljuštite, uklonite mu seme i isecite na kocke. Oljuštite i iseckajte vlašac, pa ga propržite na vrućem ulju. Pred kraj dodajte paradajz i začine. Pažljivo oljuštite ribu. Zasecite je odozgo, pa je nafilujte margarinom, smesom od paradajza i začinima. Ovo jelo se odlično kombinuje sa prilogom od pirinča. Priprema 30 minuta.
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Pileći paprikaš sa noklicama

Pileći paprikaš sa noklicama

5891_pileci-paprikas-01_shutterstock_16829524_kul.jpg


POTREBNO JE
pile, 2 glavice crnog luka, 2 krompira, so, biber, ulje, crvena začinska paprika, svež peršun
Za noklice: 1 jaje, brašno, so

PRIPREMA
Pile isecite na manje komade i posolite ih. Na ulju prodinstajte sitno iseckan luk i, kada je napola gotov, dodajte isečenu piletinu. Na tihoj vatri dinstajte podlivajući sa pomalo vode. Pazite da se meso skroz ne raskuva, a pred kraj kuvanja dodajte malo crvene začinske paprike, posolite i pobiberite, pa nalijte vodom da ogrezne. U to dodajte krompir isečen na kockice i nastavite da kuvate na tihoj vatri. Od jajeta i brašna umutite ređe testo, pa ga posolite po ukusu, a kada paprikaš provri, kašičicom vadite noklice i spuštajte u paprikaš. Kuvajte dok noklice ne postanu meke, a pre posluživanja pospite seckanim peršunom.





 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Bećar paprikaš

Bećar paprikaš
55789_becarpaprikas_f.jpg


Sastojci:
1 kg paradajza,
1 kg paprika,
5 glavica crnog luka,
2 tikvice,
so, biber,
suvi biljni začin, ulje

Priprema:
Oljušten luk isecite na kockice i stavite ga da se dinsta na vrelom ulju. Dodajte iseckanu papriku i sve zajedno pržite.

Potom dodajte oljuštene i narendane tikvice, koje ste prethodno posolili i ocedili od vode. Dinstajte dok tečnost ne ispari, a onda dodajte paradajz koji ste prethodno oljuštili i isekli na kocke.

Začinite biljnim začinom, solju i biberom, pa dinstajte još sat vremena uz povremeno mešanje. Bećarac je gotov kada sva tečnost uvri.
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Pileći paprikaš na mađarski način

Pileći paprikaš na mađarski način

58423_q3z_if.jpg


POTREBNO JE

veće masno pile sa svim iznutricama, isečeno na 8–10 komada; 100–150 g suve ili pečene sitno isečene slanine, glavica usitnjenog crnog luka, kašika ljute ili slatke začinske paprike, 300–400 g pavlake i so i biber po ukusu


PRIPREMA

Slaninu pržite dok ne pusti svu mast, dodajte zatim crni luk i komade pileta, pospite paprikom i propržite na suvo. Nalijte s vrlo malo vode, poklopite i dinstajte dok meso ne omekša. Pred kraj dodajte usitnjene pileće iznutrice i pavlaku i kuvajte još 10–15 minuta. Pileći paprikaš se obavezno servira sa galuškama.





 
Učlanjen(a)
28.08.2009
Poruka
198
Riblji paprikas

Potrebni sastojci:


2 kg. Ribe (Sarana ili mesane)
200 g. crnog luka
2 1/2 supene kasike slatke mlevene paprike
2 dl. kuvanog paradajza
so po ukusu
1 l vode (ili po osobi)

Priprema jela:

U kotlic slozimo ribu koju smo prethodno ocistili i isekli na komade, stavimo sitno iseckan ili izpasiran crni luk i nalijemo vodom.
Kotlic stavljamo na jaku vatru od prirodnog drveta, najbolje na otvorenom prostoru, ali zasticenom od jakog vetra.
Kad provri, sipamo kuvani paradajz, dodamo slatku mlevenu papriku, promesamo i nastavljamo kuvanje koje dalje traje izmedju 35-45 minuta na jakoj vatri.

Od velikog je znacaja da paprikas vri tokom celog kuvanja, nema veze ako cak ponekad malo tecnosti i iskipi iz kotlica.
Povremeno probati ukus i po potrebi dodavati ljutu mlevenu papriku i so. Ako zelite malo gusci paprikas, pustite da jos malo ukuva na smirenijoj vatri. Kao dodatak u riblju corbu ubaciti malo krompira, svezeg paradajza i ostalog povrca.

Kod samog kuvanja bitno je da paprikas uvek vri, sto znaci da se vatra konstantno odrzava lozenjem.
Ima i nekih posebnih "tajni" koje drvo je najbolje, ali to su vec finese.
Ovom prilikom otkricu vam i jednu tajnu sto se samog lozenja tice, a to je da slazete drva u obliku trougla, jer se tako postize ravnomerno kuvanje sa svih strana kotlica.

Sva masa ce biti ravnomerno skuvana. Riba se naravno nece raspasti, sto bi neki pomislili, jer to ne dozvoljava kiselost kuvanog paradajza koji smo dodali, a ima za ulogu da drzi namirnice sjedinjene u jednom komadu.
U nedostatku paradajza moze da se koristi i vrlo malo sirceta ili limunovog soka, ali to onda nije vise tradicija.

Za sam kraj, evo i jos jedne tajne kako znati da je paprikas sigurno gotov i spreman za sluzenje: na kasiki, kada probate ukus, ne bi trebalo da se jasno vidi tanki "prsten" svetle boje na obodu.

Ako se prsten vidi, znaci da je potrebno jos malo da ukuva, da ispari visak vode...

Na isti ovaj nacin, dakle riblji, mogu da se spremaju i razna druga jela. Pasulj na riblji nacin je fantastican, gulas takodje. Ubacite glavne namirnice, nalijete vodom i kad prokuva dodate mlevenu papriku i paradajz, sveze povrce, zacine.
Dobro je ubaciti i koji komadic krompira koji ce jelo uciniti blago guscim, a razlog tome je razlaganje skroba, pa tako ne morate jelo uprziti brasnom.
Duzina kuvanja zavisi od vrste pasulja i mesa, u zavisnosti sta spremate. Govedini treba dosta duze vremena, svinjetini malo manje, dok piletini ne treba puno. Belom krupnom pasulju tetovcu ne treba puno vremena, dok onim tamnijim vrstama treba vise...
 
Poslednja izmena od urednika:
Učlanjen(a)
28.08.2009
Poruka
198
Krompir paprikaš sa pilećim mesom

Krompir paprikaš sa pilećim mesom


:screen:


23tgl2.jpg



:info:



Potrebni sastojci:

pileće meso
1 glavica-veća crnog luka
malo masnoće,soli
1 kašika brašna
1 kašikica mlevene crvene paprike-aleve
oko 10 -12kom krompira


Priprema jela:

Ja sam kuvala od pola pileta ovaj paprikaš.
Postupak:pileće meso iseći na komade, oprati.U šerpi sa malo masnoće izdinstati veću glavicu crnog luka sitno iseckanu.Kada je luk dobio lepu staklastu boju, linuti malo vode, spustiti pileće meso, posoliti i na LAGANOJ vatri dinstati meso.
Krompir oljuštiti i iseći ga na četvrtine(krompir da ne bude sitan-ako je sitan onda količinu krompira povećati), i ja nisam baš brojala koliko bi tačno trebalo, krompir dodati u meso koje se lagano dinsta- i koje je malo "zameklo", još malo posoliti.Uz malo dodavanja vode polako dinstati paprikaš.Kada je pri kraju dinstanja, dodati kašiku brašna, brzo promešati, dodati punu kašikicu crvene slatke mlevene paprike i brzo promešati, sipati hladne vode, lepo izmešati i ostaviti da se polako krčka.Sada to kuvanje neće dugo potrajati i ručak će biti gotov.
Ja znam da većina kuva ovo jelo, ja pišem detaljno jer se uvek nađe poneka mlada domaćica koja možda nije upućena u sve "tajne" kuvanja...
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Paprikaš na francuski način



PAPRIKAS-NA-FRANCUSKI-NACIN.jpg


Paprikaš na francuski način

Za 6 osoba:
1 kg jagnjetine od buta, 200 g mlade šargarepe, 80 g maslaca, 2 manje glavice luka, žumance, kašika brašna, 2 dl supe od povrća iz kocke, maslinovo ulje, začin C i crni mleveni C biber.

Meso isecite na kockice i na brzinu propržite sa svih strana na vrelom ulju u koje ste dodali malo maslaca. Kada meso porumeni, dodajte začin C i mleveni C biber, skinite sa ringle, izvadite iz tiganja i ostavite sa strane. U tiganj sipajte sitno seckani luk, dinstajte par minuta da porumeni, nalijte supom iz kocke, dodajte začin C, C biber i šargarepu isečenu na kockice. Dinstajte na umerenoj temperaturi dok šargarepa ne omekša. Dodajte meso i nastavite da dinstate još 30 minuta. Skinite sa ringle, dodajte živo žumance i energično promešajte. Služite s krompir pireom i preliveno sosom u kojem se meso dinstalo.





 
Član
Učlanjen(a)
23.12.2009
Poruka
6
GRASAK PAPRIKAS

SASTOJCI:
450g graska
0.5kg krompira
300g svinjskog mesa(seceno u kockicama)
knedle(od 2 jaja i brasna zamesiti knedle)
2 kasikice aleve paprike
2 kasikice kulinata
malo soli
2 cena belog luka
NACIN PRIPREME:

na malo ulja proprziti luk da porumeni.dodati 300g svinjskog mesa (secenog u kockice),i prziti ga malo na luku i tihoj vatri,zatim dodati 2 kasikice aleve paprike i naliti vodom da ogrezne.Krckati deset minuta pa dodati grasak i jos vode.Kada je grasak skoro kuvan dodati kulinat krompir secen na kriske i kuvati na laganoj vatri pola sata.Zatim ovoj smesi dodati knedle beli luk i vode po potrebi i kuvati desetak minuta.
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Paprikaš od hobotnice

Paprikaš od hobotnice

Potrebno je:
800 g hobotnice
1 kg krompira
3 glavice crnog luka
1 čaša crnog vina
sok od pola limuna
maslinovo ulje
seckani peršun
list lorbera
biber
so


Priprema:

Hobotnicu skuvati i iseći na kolutice. Luk iseći na rebarca i propržiti na ulju dok ne omekša.
Dodati krompir isečen na krupnije kriške i lorber i lagano dinstati 15 minuta.
Dodati hobotnicu, so, biber i vino i nastaviti sa dinstanjem dok krompir ne omekša.
Tada dodati limunov sok i peršun.
Poslužiti toplo.



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Aromatični paprikaš

Aromatični paprikaš

1.jpg

Za 4 osobe: 400 g svinjskog filea, 400 g ćurećeg belog mesa, 50 g sušenih paradajza, 2 kašike usoljenih kapara, 50 g zelenih i crnih maslinki, čen belog luka, grančica majčine dušice, nekoliko listova svežeg bosiljka, kašika vusterširskog sosa, 1,5 dl belog vina, 2 dl povrtnog bujona, brašno, maslinovo ulje, so i biber.

Osušeni paradajz prelijte belim vinom, ostavite da odstoji 10 minuta, pa iscedite, osušite i iseckajte. Sačuvajte vino kojim ste paradajz prelili. Kapare operite pod mlazom hladne vode, prelijte ih mlakom vodom i ostavite da odstoje 10 minuta. Za to vreme promenite vodu bar dva-tri puta. Meso iseckajte na kockice, svaku uvaljajte u brašno i dva-tri minuta pržite na vrelom ulju, uz stalno mešanje. Dodajte iseckani beli luk i majčinu dušicu, prelijte vinom koje ste sačuvali i sačekajte da gotovo sasvim ispari. Poklopite, smanjite temperaturu i kuvajte još 15 minuta, dodajući pomalo toplog povrtnog bujona, ako je potrebno. Dodajte oceđene kapare, paradajz i masline, začinite s nekoliko kapi vusterširskog sosa, posolite, pobiberite i kuvajte još 5 minuta. Ukrasite listovima bosiljka i servirajte.

 
Natrag
Top