Paljenje računara...

Učlanjen(a)
01.05.2013
Poruka
8
Imam nov komp, relativno skoro kupljen (pre par meseci), izuzetno moćan po pitanju performansi. Zbog obaveza oko posla ga ne koristim toliko često (ponekad prođe i po nekoliko dana da ga uopšte ne uključim)...

Nisam imao apsolutno nikakvih problema (osim jednog sitnog problema sa drajverima za grafičku), i večeras kad sam hteo da uključim komp, nije hteo tj. samo je zujao hladjak kao i uvek što radi, svetlela su LED svetla u kućištu ali na monitoru ničega. Takođe, ono što me je malo zabrinulo je to što nema P.O.S.T. beep-a , odnosno onaj signal da je sistem samog sebe "proverio", već kao da "radi u prazno" . Šta može biti uzrok ne znam, mada pretpostavljam da napajanje zeza jer su me oni g**nari iz WinWin-a za*ebali i dali mi neko DŽ napajanje uz obrazloženje da ono koje sam naručio nisu imali, a da je ovo slično po specifikacijama... (inače to je neko Raidmax pitaj Boga kakvo i po snazi tek što prelazi granicu potrebnu za računar, a to je ako se sećam oko 750W, a ja sam poručio Chieftec-ovo od 800W valjda...)

Želim da vas pitam da li napajanje ili dovod struje uopšte može biti krivac za tako nešto, i šta još mogu biti uzroci (ne svi mogući naravno, već oni koju su najčešći za ovakve stvari)...

Hvala unapred svima :-D
 
Učlanjen(a)
20.09.2014
Poruka
1.861
Brate posto vidim da si pocetnik u ovome ,moze biti hiljadu saveta ,ali vecina njih podrazumeva otvaranje kucista i prckanje sa kablovima i komponentama,uzgred bilo bi izuzetno korisno da si naveo sta si radeo na kompu zadnji put,takodje ako si ozenjen da ti se sin nije igrao oko overklokovanja racunara i sl ,medjutim posto je to sve pod garancijom bolje odnesi to natrag u servis ...ne pricaj nista i kazi samo da je prestalo da radi.....
 
Član
Učlanjen(a)
06.09.2009
Poruka
1.384
pa moze biti nestabilno napajanje, bas takav simptom, kako si opisao i jeste, proveri kablove u kucistu, dakle ATX, zatim EPS-ove 4-pin, 6-pin ili 8-pin, zavisno sta sve koristi i zahteva maticna i ostali hardware od napajanja, ako buda napajanje u pitanju, a kazes da je jak stroj u pitanju, onda idi na Seasonic napajanje, znatno su stabilnija od ostalih, dakle neko do 700W bi bilo dovoljno cak i za SLI ili CS, jer imaju bas veliku efikasnost iskoriscenja i ne varira im mnogo realna snaga od peak-ovane snage, za razliku od ostalih, eventualno neki Chieftec NITRO 750W 85+

Napisi konkretno specifikaciju, dakle maticna, cpu, gpu, da bi ti rekli koje napajanje bi bilo odlicno za njega
 
Učlanjen(a)
01.05.2013
Poruka
8
Evo jutros se uplalio bez problema, i posle nekog vremena se ugasio sam i posle vise nije mogao da se "digne"...
 
Učlanjen(a)
01.05.2013
Poruka
8
Sto se tiče specifikacija

Matična: Asus Maximus Hero VII
Procesor: Intel Core i5 4670 (nije overklokovan)
Grafička: Asus Radeon R9 270x
RAM: 2X Kingston HyperX 4GB 1866Mhz
HDD: WD Blue 1TB na 7200rpm
SSD: Samsung 840 Evo 120GB (Na njemu je OS)
Hladnjak: Cooler Master TX3 Evo
Napajanje: Raidmax rx 700AC 80 plus 700W

Mislim da sam sve pomenuo sto je u konfiguraciji...
 
Član
Učlanjen(a)
26.07.2012
Poruka
455
Moj savet ti je da ga odneseš kod prodavca i reklamiraš proizvod ako je još pod garancijom! Ako budeš išta čeprkao na svoju ruku ništa ti neće priznati i onda si tek u problemima!

pozz!
 
Član
Učlanjen(a)
06.09.2009
Poruka
1.384
To napajanje po pravilu treba da gura taj komp i sa OC CPU-a bez problema, ima 2 grane +12V po 23A, i 2x 6-pin EPS-a za napajanje grafike, toliko ti i treba, jer ta grafika trosi oko 200W u peak-ovima, dakle 2 6-pin EPS-a mora biti na karti, kako bi radila bez problema.
To napajanje treba da ima vise Ampera s obzirom da je 700W, npr. Seasonic SS-620GM ima 48A na +12V, dakle cista snaga kod seasonic-a se racuna na +12V, a ne sa dodatnih +5V i +3.3V (combo), evo to je ovo napajanje:
Kod:
http://www.seasonicusa.com/M12-EVO-Edition.htm
Kod:
http://www.itsvet.com/proizvod/seasonic-ss-620gm2/comp_comp_powersupply/725/992
Kod nas je cena oko 80 evra, a to tvoje je 60 evra, razlika cene je u kvalitetu izrade i stabilnost napajanja, gde je ispostovana specifikacija, a s tim i efikasnost samog napajanja, pri vecim opterecenjima.
Ako je pod garancijom stroj, sto kaze Bazilik nosi im to neka se oni njakaju i ako je napajanje problem reci im da ubace seasonic, thermaltake ili chieftec, mada je Seasonic zakon.
Jel ti taj CPU sa oznakom K, nisi napisao, ali pretpostavljam da jeste.
 
Učlanjen(a)
01.05.2013
Poruka
8
U redu hvala vam svima na pomoći, i ne procesor nije otkljucan za overclock tj nema K na kraju...
 
Učlanjen(a)
01.05.2013
Poruka
8
Nisam još uvek odneo komp na servis, prosto nemam vremena, ali još jednu stvar da pitam koju sam otkrio u međuvremenu.

Kada uspe da se uključi (kad se čuje bip signal) posle one uvodne slike sa "asus matičnom" pojavi se onaj tekst sa "Overclocking failed". Sad ja znam da to piše uvek u ovakvim situacijama (iako sa utripovao jer nisam uopšte O/C processor, a to izlazi za raznorazne probleme od pokvarenog hardvera do nekih
sitnih bagova). Daje mi samo mogućnost da uđem u Setup (BIOS) i nakon napuštanja BIOS-a se normalno upali, ali nakon 30-40 sekundi od uključenja se ili zamrzne ili padne sistem.

Imao sam sličan, skoro identičan problem sa Laptopom pre neku godinu i uzrok "zamrzavanja" je bio RAM (pregoreo jedan RAM). Je l' napajanje može biti krivac i za ovakve situacije ili da tražim problem u nekom hardverskom delu (mislim na RAM)??
 
Natrag
Top