Šta je novo?

Otkriven fosil koji povezuje čoveka s majmunom

MODERATOR
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.466
Pa, dobro, nemoj se hvatati za riječi koje se po inerciji upotijebe. Čak i tada, kada se kaže da neko vjeruje u nauku, to nije isto kao vjerovati u Boga. Vjera ima raznih vrsta. Vjera po definiciji glasi: (Bješe li iz poslanice Jevrejima?) "Vjera je tvrdo čekanje onoga čemu se nadamo i dokazivanje onoga što ne vidimo." Znači, ti samo vjerom dokazuješ postojanje njenog predmeta (čitaj Boga) i ničim više. Moje vjerovanje u nauku ne treba dokazivati. Naravno, govorim o naučnim činjenicama koje su utvrđene. Ja ne vjerujem u silu teže da bih dokazao njeno postojanje, to je naukom dokazano i objašnjeno. Prema tome, tvoja vjera = dokazivanje, moja vjera = saznanje.
Adrian BG:
Тако и ја верујем да сам од Бога јер тако неки људи који су умрли за своја веровања тврде.
I Đordano Bruno je umro za svoje uvjerenje. Nema tu nikakve razlike.
 
Član
Učlanjen(a)
25.08.2010
Poruka
2.919
Таман сам мислио да се забијем у кревет, кад оно, међутим :) Крив си за још једну кафу у ово доба, да знаш.

Prema tome, tvoja vjera = dokazivanje, moja vjera = saznanje.

Опет неправедно, ја треба да доказујем, а ти само сазнајеш апсолутну истину. Ајд и да се насмејем мало, заслужио сам. И ја сазнајем, нисам се родио свезнајући. Много чега још имам да сазнам, човек учи док је жив. Доказујем своју веру у пракси тако што чиним људима (или не чиним) оно што бих да они мени чине. Ја себи желим много тога доброг, тако да и њима покушавам то да дам, али паралелно и не чиним зло које не бих да се мени чини. То је доказ вере. Ако ја верујем, а ништа не предузимам, онда ми џаба све. Ако не волим људе, онда узалуд сва моја вера.

Тако и за овај форум где се упознајем са добрим и умним људима, била би ми узалудна сва вера ако прећуткујем свакакве тврдње за које знам поуздано да су лажне. Жао ми је што неко верује у њих, али вероватно и тај други мене види као залуталог. :)
 
Poslednja izmena:
MODERATOR
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.466
Pa, tako je, Adriane. Čovjek može vjerovati u što god hoće. Vjera je strogo intimna stvar svakoga pojedinca. Dok je tako sve je u redu. Ali kada stupiš u razgovor sa nekim ko ima drugačije mišljenje i taj se razgovor pretvori u filozofsku raspravu o istinitosti tvoje vjere, onda je teret dokazivanja te istinitosti na tebi. Ne radi se tu o pravdi ili nepravdi. Ako čovjek javno brani neku ideju, na njemu je teret dokaza o valjanosti te ideje. Problem teista u ovom slučaju je u tome, što nemaju nikakve argumente za takve dokaze, izuzev svoje vjere, a vjera sama po sebi nije nikakav dokaz, još manje argument.
Negdje si, čini mi se, rekao da je tvoja vjera ujedno i tvoj dokaz - nešto u tom smislu. To može biti prihvatljivo dok si u pitanju ti i tvoj svjetonazor, ali čim taj svjetonazor konfrontiraš sa objektivnom stvarnošću, ispoljavaju se sva nesuglasja sa njom.
 
Član
Učlanjen(a)
25.08.2010
Poruka
2.919
Објективна стварност и јесте оно што су плодови моје или твоје вере. Упорно покушаваш да моје веровање да сам настао по Божијој вољи пребациш у неки имагинарни и виртуални свет, а ја видим и упорно покушавам да вам покажем да сте ви који се противите Богу у том виртуалном свету. Ухватићете се за било коју измишљотину само да контрирате Богу. Што је још смешније, набеђујете нас да смо залуђени и заглупљени религијом, можда некад индиректно и веома суптилно, али управо тако. Није ни чудо што су веома лако злопотребљавали име Божије за разна злодела јер људи све гледају површно. Све би да етикетирају, да именују, да сврстају негде. Као она комедија када смо били у Несврстанима, само да би се негде сврстали.

Објективна ствар је да је љубав једино решење, објективна ствар је да вера и сведочанство у Исуса Христа може човека да спасе од заблуда и маштарија. Ја се не борим против ветрењача, мој непријатељ (и твој) је свуда око нас. Не морам да га дефинишем, довољно је да одгледаш вести и видиш где води безбожништво, злоупотреба Божијег имена или лаж која те обмањује, а за то време те разне пијавице и крпељи спопадају са свих страна због неког интереса. Не верујем да баш толико не видиш око себе. Ако се налазиш у мраку, једино светлост може да ти помогне, а та светлост је Христ кога стално нападају лажима. Не сумњам да ће многи прославити проналазак наводног Његовог гроба. Чак је и на телевизији било данас као да је то чињеница, а људи се мало играју Ускрса.

Сви Његови мрзитељи ће прославити јер ће се ухватити за ту лаж да би им било лакше јер онда немају греха. Он упире прстом и каже: грешан си, покај се! А грех је сладак, па је људима лакше да верују у лаж коју нису ни видели него да се одрекну својих грехова који су им постали религија и светиња. Све ће урадити да их оправдају.

Жив ти мени био, не цитираш ти Библију тек онако. Знаш о чему говорим.
 
Član
Učlanjen(a)
22.05.2012
Poruka
3
Pronadju majmuna i odmah se kao prikazuje kao neka ,,prelazna forma,, nema veze s mozgom.
 
Član
Učlanjen(a)
28.12.2010
Poruka
1.538
mozda su oni nastali od majmuna ali ja nisam sigurni hahahahhaha, a to sto su kao nasli ja sam slusao da do sada nema adekvatan dokaz da je covek nastao od majmuna, da svakog pra pra pra majmuna cije su kosti iskopali poreklo je majmunsko a da svakog pra pra pra coveka cije su kosti iskopali je poreklo coveka
 
Član
Učlanjen(a)
30.09.2012
Poruka
1.589
nismo nastali od majmuna, mi i majmuni imamo zajednockog pretka koji je ziveo pre oko 7 miliona godina, moze da se izracuna u nasem genomu tacno koliko se razlikujemo od nasih rodjaka, i izracunato je da preko 95 % nasih gena delimo sa najblizim rodjakom iz prirode, simpanzama
 
Član
Učlanjen(a)
22.12.2012
Poruka
235
Odgovor zasto kreacionizam nije naucna teorija

Adrian BG: Како то није вера, а оно што ја кажем, да сам настао по вољи узвишеног бића, јесте вера? Видиш ли колико је контрадикторно? Ти верујеш у једно и то је наука, ја верујем у друго и то није наука.

Evolucija je naucna teorija, kreacionizam nije.
Nobelovac Linus Pauling je opisao nauku kao 'trazenje istine'. Nauka radi to neprestano, objektivno uporedjujuci svoje teorije sa dokazima u svetu pririode. Kad teorije vise ne potvrdjuju dokaze, one se modifikuju ili odbacuju i ustupaju mesto novim teorijama koje potvrdjuju dokaze. Drugim recima nauka stalno pokusava da dokaze da su njene pretpostavke neistinite i odbacuje objasnjenja u koja je tesko poverovati. Na ovaj nacin naucno znanje i razumevanje raste kako vreme prolazi.
Religiozna objasnjenja o poredku stvari nisu nauka jer su uglavnom bazirana na 'veri' i ne podredjuju se objektivnom dokazivanju da su 'pogresna'. Zbog ove fundamentalne razlike u pristupu shvatanja prirodnog sveta US Supreme Court je odlucio 1987 god da Biblijsko bazirana "creation science" nije nauka i nemoze kao takva da se predaje u 'javnim skolama' kao alternativa ili kao dodatak 'Evolucionoj teoriji' biloskih nauka. Medjutim religiozne price o stvaranju i "intelligent design" se mogu predavati u filozofiji, religiji ili istoriji.
Kod:
http://anthro.palomar.edu/evolve/evolve_3.htm

 
Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
22.12.2010
Poruka
1.500
Danas postoji mnogo bolji postupak za utvrdjivanje porekla....,sta je istina ,a sta nije o tom ili bilo kojem drugom fosilu....
Ako uspeju da uzmu uzorak DNK za analizu,mogu lako da utvrde poreklo i dal je bilo ili ne evolucije.
Da su nasli tako nesto,a nisu,evolucija bi bila zakon,a ne teorija.
Naprotiv,nasli su vec oformljene vrste ,bez i jedne jedine "prelazne"(tzv evoluirajuce vrste").
 
MODERATOR
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.466
Danas postoji mnogo bolji postupak za utvrdjivanje porekla....,sta je istina ,a sta nije o tom ili bilo kojem drugom fosilu....
Ako uspeju da uzmu uzorak DNK za analizu,mogu lako da utvrde poreklo i dal je bilo ili ne evolucije.
Da su nasli tako nesto,a nisu,evolucija bi bila zakon,a ne teorija.
Naprotiv,nasli su vec oformljene vrste ,bez i jedne jedine "prelazne"(tzv evoluirajuce vrste").
Piši o Svetom pismu - tu sve što kažeš "pije vodu", a nemoj o evoluciji, jer o njoj malo znaš, a i to što znaš, deformisano je predrasudama.
 
Top