Ovo što si dao, ja to znam,. Ali ta istraživanja ne dokazuju da su životinje svijesne svog postojanja, Njihovo ponašanje može biti zadivljujuće, na linku vidim oplakivanje slona itd. Gdje ti se tu dokazuje svijest o svom postojanju?
Znaš li ti šta proizilazi iz svijesti o svom postojanju, to su duboka razmišljanja, imaginacija, razmišljanja o budućnosti, prošlosti, umjetnost, mašta itd. Imaju životinje osjećaje i komunikaciju, ali ne može biti svijesna svoga postojanja.
Jer sva njihova komunikacija i osjećaji su u svrhu preživljavanja. Čovjekove emocije itd. daleko prevazilaze nivo pukog preživljavanja.
Svijest o svom postojanju je povezana sa svim ovim gore odlikama. Pa ovo o slonovima je poznato bar 30 god. Kao dijete sam gledao emisije o tome i slične.
Da li je mujmunu samom palo napamet da uči ona slova? Naravno nije. Pa meni čovjek koji je nekoliko god. predavao na Harvardu dokazuje da životinje nisu svjesne svoga postojanja.
Slon nema u svom mozgu pojam života i smrti, on reaguje na situaciju kao što je smrt i sjetiće se tog mrtvog slona kada opet prođe blizu tog mjesta, ali ako vidi opet iste ili dio ostataka tog slona. Ali neće ako nema ništa jedino miris kostiju možda. Jer pojam života i smrti se odnosi na bilo čiju smrt ili život.
Ne može slon imati pojam života ili smrti samo na osnovu svoje vrste. Pojam se odnosi na sve što je živo, a to slon sigurno nema. Majmun može da zna slova, ako ga čovjek nauči, ali on u svom mozgu nema pojam slova. Majmunu daš da crta, ali on ne zna šta radi. On nema u svom mozgu pojam crtanja.
Tako i slon zna da tog slona nema, ali nema u svom mozgu pojam smrti i života. Samim tim i nema svijest o svom postojanju, jer on ne zna zašto se to desilo tom slonu, on ne zna šta je nepostojanje, šta je smrt. Čovjek koji je remek dijelo Božjeg stvaranja na Zemlji ima u prednjem čeonom režnju centre za moral, svijest i volju, to nijedna životinja nema u svom mozgu. Da bi bila svijesna mora imati ova 3 centra. Ja se divim ponašanju životinja, nekada su bolje nego neki ljudi.
Pa pčela pravi šestougaono saće, ali nije svijesna ni matematike ni geometrije, dabar pravi vrlo složenu branu ali nije svijestan pojma građevina, pravljenja. Tako i slon žali za mrtvim slonom ali nije svijestan smrti i života. On ne zna zašto nema tog slona. Razumiješ sada to. Da ne bih skrenuo sa teme, ovaj fosil lobanje uopšte ne dokazuje vezu ljudi i majmuna.
Nijedan fosil nije to potvrdio pa ni ovaj. Delfin ima sonar i to koji je daleko bolji od bilo kojeg najsavremenijeg sonara na podmornicama, ali nije svijestan sonara, nema u svom mozgu pojam sonara. E tako ti je i sa slonovima, majmunima itd. Majmun nema slobodnu volju, njegovo ponašanje je uslovljeno preživljavanjem kao i emocije i kod svih životinja je tako. Emocije koje pokazuju su u svrhu toga kao i komunikacija. Ali nemaju ona 3 centra u svom mozgu. A bez toga ne mogu ni biti svijesna svog postojanja. Da bi se dokazalo da su svijesne svog postojanja moraju se otkriti ti centri. A ovaj fosil lobanje stvarno...