Osnovno o kalorijama,makronutritijentima i njihovoj kolicini u ishrani

Član
Učlanjen(a)
12.03.2010
Poruka
192
EFA - Esencijalne masne kiseline
masti koje grade misic


izvor:realx3mforum.com

Nije bilo tako davno kada je "mast" od strane sportista bila samo rec od 4 slova. Sposobnost da potpuno eliminisete masti iz ishrane mogla je da vas nagradi "bodi bilding ordenom". Moto je glasio: izbaci masti iz ishrane i izgubices masne naslage, ali pogadjate sta? Ako izbacimo masti osecacemo se se uzasno! Kada izbacimo masti iz ishrane, postaje mnogo teze da izgubimo masne naslage, nivo testosterona opada, funkcija insulina se remeti, misicni rast se usporava i gubimo energiju!?!?!

Pre nego sto pocnete da jedete sve sto je masno, sacekajte i procitajte tekst do kraja jer nije sve tako jednostavno.

U cemu je trik!, pa u tome sto su zasicene masti lose. One ne igraju nikakvu vaznu ulogu u organizmu osim sto moraju biti sagorene kao energija, sto nije bas lako. Tipicna balkanska ishrana je bogata upravo ovim , losim mastima. One mogu dovesti do niza zdravstvenih problema, bolesti srca, poremecaja u lucenju insulina .... i naravno do onih manje bolnih a to je katastrofalan izgled.

Nezasicane masti se smatraju daleko zdravijim. Dva posebna tipa nezasicenih masti se smatraju - esencijalnim masnim kiselinama, a to su: Linoleic (zovemo je jos i omega-6 masna koselina) i Linolenic( omega-3)


One se ne mogu proizvesti od strane organizma i moraju se unositi putem ishrane ili kroz saplementaciju. U savrsenom metabolizmu ove masti su jedine koje su vam potrebne.
Dobri izvori su ribe, a posebno losos, skusa ..., a sto se tice biljnih izvora tu su ,maslinovo ulje,lan, ulje safrana itd.

Sta EFA rade?

EFA su neophodne za formiranje vitalnih hemikalija koje se zovu "prostaglandini" koji su substance slicne hormonima i igraju vaznu ulogu u mnogim funcijama ukljucujuci : previlno regulisanje krvnog pritiska, funkcije srca, sprecavanje upalnih procesa... pa cak i stvaranej steroidnih hormona!
Ako vasa ishrana manjka u optimalnim kolicinama EFA, Vase telo nece biti u stanju da proizvede dovoljno testosterona. Rezim ishrane sa niskim procentom masti moze prouzrokovati pad nivoa testosterona, ato znaci : manje snage, manje misicne mase, samom tim i izdrzljivosti.
Kao sportisti koji brine o lepom izgledu i dobrom zdravlju moze vam biti interesantno da EFA uzrokuje smanjenje loseg holesterola i povecava nivo HDL-dobrog holesterola u krvi. EFA takodje mogu pospesiti sagorevanje masti.

U osnovi EFA mogu biti anabolicna, antikatabolicna, anti upalna, mogu pomoci u sagorevanju masnih naslaga i sveukupno poboljsati vase zdravlje. Jedan od Top 10 saplemenata koje biste obavezno trebali koristiti!!!

Ako ste i dalje sumnjicavi isprobajte EFA na mesec dana i posmatrajte sta se desava. Ako vasi misici postaju puniji, snaga raste i uopste se osecate bolje, znacete da ste zakoracili u nesto mnogo dobro!
 
Član
Učlanjen(a)
12.03.2010
Poruka
192
PWM sa sokom ili mlekom?
NE!

postweightlifitingworko.jpg



Ukoliko ste čitali prethodne postove,upoznati ste sa PWM-om i njegovoj važnosti u ishrani svakog posebnog čoveka koji redovno posećuje teretanu.

postworkoutmeals.jpg


Ovo su neki primeri obroka koji bi ste trebali unositi u vaš PWM ukoliko pratite razne sajtove....

Ko je nekada kupovao neki suplement,video je možda da na poledjini piše kako se(npr whey protein) može popiti sa sokom..dok neki drugi čak i sa mlekom!
Vaše je hoćete li poslušati takav savet,moje da vam probam otvoriti oči (kako sam samo dobar :D )

1.Šta bi bilo kada bi PWM popili sa sokom?

FRUKTOZA.Ugljeni hidrat koji se nalazi u svakom voću.Napomenuo bih da svaki sportista treba jesti voće iz razloga što su puni vitamina i vlakana,a to se zanemaruje dosta u ishrani pojedinaca.Vitamini su mikronutritijenti koji su krajnje neophodni u zdravoj ishrani a pogotovo u ishrani sportista.Njihov manjak može dovesti do velikih problema...naravno i preterivanje u istima dovodi do sličnog stanja.
Vlakna su vid ugljenih hidrata koji pospešuju varenje,takodje bogati vitaminima.
Toliko o dobrim stvarima voća,ona su dakle dobra u pojedinim obrocima ali ne i u obroku posle treninga(PWM)
Baš zbog fruktoze.Da se ponovim,nakon napornog treninga rezerve glukogena su se istrošile...telu treba energija da bi "preživeo" on "razbija" mišiće i iz njih uzima,nama dragocene, proteine.A sve u cilju da bi preživeo.Tada mi unosimo brzo rastvarajuće ugljene hidrate da što pre telo iz katabolizma prewvedemo u anabolizam.Brzo rastvarajući ugljeni hidrati su npr groždjani šećer(dekstroza) koji direktno pod uticajem insulina se ugradjuje u mišić zajedno sa proteinima.Fruktoza nije takva.Ukoliko posle treninga nju unesete ona će prvo otići u jetru pa će se odatle lučiti,što će smanjiti količinu unetih ugljenih hidrata.


2.Šta bi bilo kada bi PWM pili sa mlekom?

MAST.Konkrektno mislim na mlečnu mast,a mogu garantovati da ne postoji mleko sa 0% mlečnih masti(bez obzira što sam ga i ja kao i vi video u prodaji).Misle ljudi..."u mleku ima proteina to valja piti posle treninga"...ili još bolja varijanta da se pije surutka!!!!
Istina je da je whey protein nastao iz surutke...ali koje je sve on procese prošao dok nije postao to što je sada.Kroz te procese izgubljeno je svako štetno dejstvo surutke pa i masti.
Evo primer...3% proteina(mislim) piše u mleku ima(u jednoj litri)...E sada,ako za PWM treba uneti
"0.4x telesna masa" proteina,koliko litara treba mleka popiti?i pri tom,šta će se uneti?....
Rekao sam mast...mast nikako ne sme biti sastojak vašeg PWM obroka,iz jednostavnog razloga što mast usporava razgradnju/ugradnju proteina....a nama ti proteini trebaju što pre.

Suma svega:U PWM stavljajte isključivo vodu!Dekstroza je odvratna!Probajte ako vam ne odgovara maltodekstrin ili vitargo......u svakom slučaju odlučite šta želite da postignete u teretani,ako su to mišići popijte "na silu" taj PWM! Niste bebe...


proteinshake4.gif

 
Natrag
Top