Oslić na više načina

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Oslić sa sosom od oraha

750 g narezaka oslića - 100g brašna - 100g mrvica od hleba - 5 jaja -
1 limun - 3 dcl sosa od oraha (recept br. 489) - 1 kašičica aleve
paprike - 1,5 dcl ulja - so po ukusu - biber po ukusu

Riblje nareske operite, posolite i zakiselite limunom. Zatim
uvaljajte u brašno,pa u dva umućena jajeta sa biberom i alevom
paprikom i na kraju u mrvice. Pržite na vrelom ulju.
Procedite, na svaki narezak stavite po dva koluta tvrdo kuvanog
jajeta i prelijte sosom od oraha.
Služite toplo.

Vojislav-Voki Kostić - "Gastronomski dnevnik"


 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Oslić u paradajz sosu

Oslić u paradajz sosu

fileti_oslia_1b.jpg


Sastojci:
4 veća fileta oslića
3 supene kašike maslinovog ulja
pola litre paradajz pirea ili domaćeg kečapa
lovorov list
peršunovo lišće
2- 3 čena belog luka
origano, so, biber

Postupak pripreme:
Peršunovo lišće i beli luk sitno iseckati.
Filete spustiti u posudu sa vodom, dodati so, maslinovo ulje, lovorov list, origano (na vrh noža) i kuvati, pazeći da se riba ne prekuva.
Paradajz pire razmutiti sa nekoliko kašike čorbe u kojoj su se fileti kuvali. Filete položiti na tanjir i preliti paradajz pireom, posuti biberom, peršunom i belim lukom.



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Oslić na francuski način

Oslić na francuski način

Za 4 osobe potrebno je: 4 fileta oslića, veza zelja, 25 g maslaca, 2 glavice crnog luka, 1 dl vermuta, 2,5 dl pavlake, 2 kašičice soka od limuna, morska so i biber.

U tiganju istopite maslac i na njemu kratko propržite sitno iseckan crni luk. Operite i očistite zelje, sitno ga iseckajte i stavite u tiganj. Sipajte vermut i kuvajte 5 minuta povremeno mešajući, pa dodajte pavlaku i sok od limuna. Dobro promešajte, kuvajte oko 10 minuta na umerenoj tempareturi, posolite i pobiberite. U međuvremenu filete oslića ispecite na roštilju ili u gril tiganju. Sklonite preliv sa ringle i prelijte preko fileta oslića. Ukrasite kriškama limuna.

 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Oslić u sosu od povrća i začina

Oslić u sosu od povrća i začina

Za 4 osobe potrebno je: 4 fileta oslića, 1 1/2 kašika vinskog sirćeta, 5 svežih grančica ruzmarina (3 kašičice iseckanog), 2 kašike maslinovog ulja, morska so i biber po ukusu.
Preliv
: 1 manja tikvica, 1 manji plavi patlidžan, 3 čeri paradajza, 2 kašike hladno ceđenog maslinovog ulja, 4 čena belog luka, 1 glavica crnog luka, 2 kašičice seckane majčine dušice, so i biber po ukusu.

Napravite marinadu od sirćeta, ruzmarina, maslinovog ulja, morske soli i bibera, prelijte preko filete oslića i ostavite da odstoji najmanje 30 minuta. Na zagrejanom tiganju ili na roštilju ispecite ribu, prelijte je marinadom, umotajte u foliju i odložite sa strane. U tiganj sipajte malsinovo ulje i na kratko propržite sitno iseckani beli i crni luk, zatim dodajte izrendane tikvice, plavi patlidžan, paradajz, majčinu dušicu, so i biber. Pržite 10-ak minuta na umerenoj temperaturi i sipajte preko oslića. Služite toplo.





 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Oslić na pari

Oslić na pari

Za 4 osobe: 4 filea od po 150 g oslića, paket smrznutog mešanog povrća, 2,5 dl milerama, 2 limuna, po 2 grančice peršuna, vlašca i celera, so, biber i malo maslinovog ulja.

Riblje filee poređajte po dnu šerpe, prelijte limunovim sokom, dodajte smrznuto povrće, posolite, pobiberite, prelijte s malo maslinovog ulja, poklopite i šerpu položite u veću posudu do pola napunjenu vodom. Kuvajte na pari dok povrće ne omekša. Za to vreme pomešajte mileram i sok od preostalog limuna, začinite sitno iseckanim peršunom, vlašcem i celerom, posolite, pobiberite i sve snažno umutite. Obarenu ribu i povrće prebacite na poslužavnik, prelijte pripremljenim sosom i servirajte uz obareni krompir.





 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Medaljoni od pirinča i oslića

Medaljoni od pirinča i oslića

v MEDALJONI-OD-PIRINCA_620x0.jpg

Za 4 osobe: 400 g filea od oslića, 320 g pirinča, kocka za supu od povrća, glavica luka, maslinovo ulje, 200 g dimljenog tofu sira, malo prezli, 0,5 dl suvog belog vina, 150 g pečenog susama, so i biber.

Na vrelom ulju kratko propržite sitno iseckani luk i komadiće ribljih filea. Dodajte pirinač, smanjite temperaturu i pržite pet minuta. Prelijte vinom, sačekajte da ispari i postepeno sipajte 1 l supe od povrća iz kocke. Kuvajte uz stalno mešanje dok sva tečnost ne ispari. Posolite, pobiberite, dodajte strugani tofu sir, sklonite s ringle, dodajte kašiku maslinovog ulja, promešajte i ostavite da se hladi. Kašikom vadite male količine ove mešavine, formirajte medaljone, svaki uvaljajte u mešavinu prezli i pečenog susama i pržite 5 minuta na umerenoj temperaturi, pažljivo ih okrećući da porumene sa svih strana. Pržene medaljone ređajte na upijajući papir da se dobro ocede. Prelijte sosom po vašem ukusu i servirajte.

 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Oslić sa dva pirea

OSLIĆ SA DVA PIREA

oslic.jpg

POTREBNO JE
pakovanje fileta oslića, suvi mediteranski začin, 300 g šargarepe, 300 g graška, maslinovo ulje, 4 čena belog luka, vlašac, 100 ml belog vina, so, biber

PRIPREMA
Na pari skuvajte grašak i šargarepu, pa ih odvojeno stavite u blender i usitnite. Svaki pire stavite u posebnu činiju. Na zagrejanom ulju propržite odmrznute i oceđene filete oslića koje ste prethodno obilno posuli mediteranskim začinom. Izvadite filete, a na preostalom ulju propržite sitno naseckan beli luk i belo vino, pa dinstajte da vino napola ispari. Po dve kašike ovog safta dodajte u šargarepu i grašak, začinite solju i biberom i svaki pire dobro promešajte. Vratite filete u preostali sos, posolite ih i pospite seckanim vlašcem.


 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Pljeskavice od oslića

Pljeskavice od oslića

pljeskavice-od-oslica.jpg


Za 4 osobe potrebno je:
1 kg oslića, 4 jaja, jedna veza povrća za supu, jedna glavica crnog luka, 2 čena belog luka, kašika suvih začina, ulje za prženje i biber po ukusu.

Povrće za supu operite, očistite, iseckajte i stavite da se kuva u posoljenoj vodi. Kada omekša dodajte ribu i kuvajte dok sasvim ne omekša. Zatim ocedite vodu, meso očistite od kostiju i zajedno sa povrćem ispasirajte. Dodajte sitno iseckani crni i beli luk, jaja, biber i suve začine, pa sve dobro izmešajte. Oblikujte pljeskavice i isprižite ih kratko na vrelom ulju. Servirajte uz krompir salatu.

 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Riblji kroketi iz Senegala

Riblji kroketi iz Senegala

im84_riblji_kroketi.jpg

Za 2 osobe
500 g oslić fileta
½ dl mleka
2 jaja
kriška hleba
100 g bundeve
2 čena belog luka
so i biber
½ kašičice tucane sudžuk paprike
kašika seckanog peršunovog lista
brašno za paniranje
ulje za prženje

Umak

100 g majoneza
kašičica rena
glavica crnog luka

Način pripreme


1. Umutiti jaja, mleko i po ½ kašičice soli, bibera i sudžuk paprike.

2. U blenderu usitniti hleb i filete ribe. Zatim u blender dodati peršunov list i 3 kašike umućene smese od jaja, mleka i začina. Dodati i beli luk, pa blenderom napraviti kompaktnu masu.

3. Dobijenu masu izvaditi u činiju, pa joj dodati rendanu bundevu te je začiniti sa po jednom kašičicom soli i bibera. Zatim sve rukom umesati u kompaktnu masu. Prekriti je prijanjajućom folijom, te je staviti u frižider da se stegne na 15 minuta.

4. Formirati krokete i uvaljati u brašno, pa u preostalu masu od jaja, mleka i začina. Krokete pržiti u zagrejanom ulju na srednje jakoj vatri.

5. U manjoj činiji pomešati majonez, ren i sitno iseckanu glavicu luka. Dobijeni umak servirati uz krokete

Izvor: GastroNomad




 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Oslić na grčki način

Oslić na grčki način

OSLIC-NA-GRCKI-NACIN.jpg

Za 4 osobe:
600 g fileta oslića, 2 srednje glavice luka, 3 paradajza "pelata", 2 lista lorbera, pola limuna, 2 šargarepe, 2 kašike ulja, pola veze peršuna i so.

Luk i šargarepu oljuštite, isecite na kolutove i rasporedite u ovalnu vatrostalnu činiju. Odozgo poređajte komade paradajza i listove lorbera, prelijte uljem i limunovim sokom i posolite. Pokrijte aluminijumskom folijom u kojoj ste izbušili rupu za paru i kuvajte 15 minuta, uz povremeno pomeranje posude na ringli. Sklonite foliju, preko dinstanog povrća rasporedite komade ribljih fileta, posolite, vratite foliju i kuvajte pet minuta. Gotovo jelo ostavite da odstoji dva minuta, pospite seckanim peršunom i servirajte sa barenim krompirom.
 
Natrag
Top