Orlovi u Turskoj

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
30.692
Србија на почетку са десеторицом


Селектор кошаркаша Србије Душан Ивковић, одредио је коначан списак од дванаест играча. Мирослав Радуљица неће бити у конкуренцији за тим. Остају Крстић и Теодосић. Србија на СП у прва два меча са десет играча.
Душан Ивковић је био изненађен одлуком ФИБЕ, али се српски кошаркаши окрећу првом мечу против Анголе. На клупи ће седети уместо седам, свега пет кошаркаша. Избор селектора Ивковића је знатно сужен у прва два меча.
srbija%202010.jpg


Теодосић ће моћи у трећем колу да заигра за Србију, док ће Крстић бити на располагању Ивковићу тек од четврте рунде.
 
MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
30.692
Крстић и Теодосић кажњени


Србија ће бити ослабљена не предстојећем Светском првенству у Истанбулу. Капитен Србије Ненад Крстић кажњен је са три, а Милош Теодосић са две утакмице неиграња због туче на пријатељској утакмици против Грчке, објавила је ФИБА.
Оно од чега смо стрепели сада је само потврђено, Крстић и Теодосић су жестоко кажњени због туче на пријатељској утакмици Грчке и Србије на Акрополис купу.
krstic-stolica.jpg

Три меча без Крстића

Пресудом Светске кошаркашке федерације (ФИБА), плејмејкер "орлова" добио је две утакмице неиграња, док је центар српске репрезентације кажњен са три утакмице.
Поред тога, Крстић ће због сукоба у Атини морати да плати 45 хиљада швајцарских франака казне, а Теодосић 20 хиљада. Грчки репрезентативци Софоклис Скорцанидис и Адонис Фоцис кажњени су са по два меча суспензије.
По изрицању казне селектор кошаркашке репрезентације Србије Душан Ивковић рекао је у да је шокиран кажњавањем својих играча, али да екипа сада мора да се концентрише на припрему прве утакмице на Мундобаскету.
teodosic.jpg

Два меча без Теа

"У шоку смо. Не бих превише причао на ову тему, одлучили смо да не причамо много о овоме. Морамо да размишљамо сада како ћемо да 'покријемо' прва три меча, пошто ћемо их играти без два практично најбоља играча", рекао је Ивковић новинарима у Кајзерију.
Крстић је рекао да није изненађен казном. "Очекивали смо овако нешто. Наравно да сам разочаран. Шта год да кажем било би сувишно... разумите ме, молим вас. Можда ћу нешто више рећи после проспаване ноћи... Ово не треба коментарисати јер је то прошлост. Идемо даље, треба да размишљамо о утакмицама које нас чекају", рекао је Крстић.
Србија такмичење на Мундобаскету у Турској почиње у суботу, када игра против Анголе. Следе мечеви против Немачке и Јордана, а "орлови" ће моћи да заиграју комплетни тек у четвртом колу, 1. септембра против Аустралије.
tuca.jpg

Песничење добило епилог


_spacer.gif




_spacer.gif
 
Član
Učlanjen(a)
31.07.2010
Poruka
2.814
Veličković kapiten Srbije na prva dva meča


Na prva dva meča koje će reprezentacija Srbije igrati na Svetskom prvenstvu u Turskoj, kapitensku traku će u odsustvu Nenada Krstića nositi Novica Veličković.
65312_novica-slika01-alo-marko-metlas_f.jpg

Srbija će Mundobasketu dakle, imati tri kapitena - Veličkovića u prva dva kola, Teodosića u trećem, a Krstića od četvrtog kola.

Veličković je za nacionalni tim debitovao na Evropskom prvenstvu u Španiji i od tada je konstantno u timu.
 
Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
31.07.2010
Poruka
2.814
Nemci bolji od Srbije posle dva produžetka

Košarkaška reprezentacija Srbije izgubila je u drugom kolu Svetskog prvenstva posle dva produžetka od Nemačke sa 81:82 (17:14, 18:23, 19:19, 15:13, 4:4, 8:9), a "orlovi" ovoga puta nisu uspeli da nadomeste odsustvo suspendovanog tandema Nenad Krstić - Miloš Teodosić.
69475_srbija-nemacka-basket01-afp-behrouz-mehri_ig.jpg


Da zadatak neće biti ni malo nalik onom u prvom kolu, kada je predstavnik Afrike pobeđen sa 50 poena razlike, posvedočili su već i uvodni minuti u kojima je odbrana ekipe selektora Bauermana uspevala da ukroti brzu igru rivala. Na drugoj strani je, očekivano, Jagla dominirao pod obručem u odsustvu Krstića, pa su "panceri" više nego solidno parirali srpskim košarkašima.


Kako je vreme odmicalo, postajalo je evidentno da je izuzetno obavljanje defanzivnih zadataka na našoj spoljnoj liniji glavni adut Nemaca, koji su za 14 minuta dozvolili bekovima reprezentacije Srbije da postignu samo četiri poena. Uz razigranog Šafarcika i Meknoutona "panceri" su uspeli da konstatan ali minimalan zaostatak preokrenu u vođstvo, a dugo priželjkivani odgovor je stigao u vidu trojki - najpre Rašića a onda i dve koje je ubacio Kešelj. Upravo je to "buđenje" bekova omogućilo da se "-4" pretvori u prednost "orlova" koje su Nemci uz zvuk sirene prestigli trojkom od tablu Šafarcika.

To vođstvo ekipe selektora Dirka Baurmana trajalo je prilično dugo, a jurnjava za njim punih osam i po minuta treće deonice. Pokušavao je Ivković čestim promenama da pronađe petorku koja će ukrotiti dobro organizovanu igru rivala, ali i podići nivo u sopstvenom napadu. Brža tranzicija omogućila je nešto lakše poene od onih do kojih se stizalo u pozicionoj igri, ali je onda usledio period prepun grešaka

Pa opet, i pored očiglednog umora zbog svega deset igrača na parketu, Ivkovićeva upustva počeli su da donose boljitak u igri pa je trojka Rašića smanjila prednost Nemaca na 69:66 minut i po pre kraja. Ipak, dobra odbrana Markovića nije odmah donela željeni preokret jer je Tepić, izgubivši loptu drugi put u nizu, omogućio "pancerima" da krenu po pobedu. Njihov promašaj je omogućio novi pokušaj da se izbori produžetak, a "orlovi" su savršeno sproveli u delo akciju Dušana Ivkovića i trojkom Rašića došli do izjednačenja.

Četiri uzastopna poena Hama i isto toliko prokockanih napada naše nacionalne selekcije vratile su psihološku prednost Nemcima, a stratega "orlova" naterali da zatraži novi predah. No, pogotka nije bilo ni posle tajmauta, pa su na red došla završna dva minuta koje je Tepić "otvorio" trojkom, svojevrsnim iskupljenjem za tri izgubljene lopte. Posle Perovićevog pogotka sa linije penala "panceri" su prokockali svoju akciju pa je Tepić probao da trojkom sa velike udaljenosti "prelomi" meč, ali je rezultat ostao nerešen i na isteku 35. minuta pa je na red došao novi produžetak.

I drugi je počeo mini serijom "pancera", ovoga puta od 6:0, ali preokreta ovoga puta nije bilo. Što zbog promašenih šuteva, što zbog faulova u napadu, naši reprezentativci su na kraju poklekli a konačani udarac zadao im je Jagla, pogodivši trojku iz situacije koja je delovala nemogućom za ovog 213 cm visokog Nemca. Pokušaj Tepića da izbori pobedu ostao je samo pokušaj, pa je na parketu počelo veliko slavlje "pancera".

Jagla je predvodio pobednike sa 22 poena, devet skokova i četiri asistencije, Grin je postigao 15 a Šafarcik 14 poena, dok je Kosta Perović sa 20 poena bio najefikasniji u reprezentaciji Srbije u kojoj je Rašić ubacio 15, a Tepić 14 poena. Stefan Marković je uz 3 poena imao i po sedam skokova i asistencija, a Veličković 11 poena i devet skokova.

U meču trećeg kola, koji je na programu u ponedeljak od 15:30h protiv Jordana, "orlovi" će moći da po prvi put na ovom Mundobasketu računaju na Miloša Teodosića dok će kapiten Krstić morati da pauzira još taj meč pre povratka u ekipu.

Svetsko prvenstvo u košarci, 2. kolo
Srbija – Nemačka
81:82 (17:14, 18:23, 19:19, 15:13, 4:4, 8:9)
Srbija: Tepić 14, Rašić 15, Paunić, Bjelica 2, Marković 3, Savanović, Kešelj 7, Perović 20, Veličković 11, Mačvan 9
Nemačka: Štajger, Šafarcik 14, Ginter, Olbreht, Meknoton 12, Haman 10, Grin 15, Plajs 2, Haris 4, Švethajm 1, Bencing 2, Jagla 22


--------------------------------------------------------------------------

Nemci su zasluzeno pobedili, vodili su celo drugo poluvreme. Imali su i srece, mislim na njihov kos u poslednjoj sekundi prvog poluvremena, i kos Jagle minut pre kraja drugog produzetka. Nismo imali sut na ovoj utakmici, nasi igraci su uspeli to nadoknade igrom u odbrani, a imali smo i sesnaest skokova vise od Nemaca. Tepicu je sedenje na klupi Panatinaikosa ostavilo traga. Svaka cast njemu na hrabrosti, ali se secam da i u Partizanu je nekoliko puta promasio kos u odlucujucim trenucima utakmice. On je dobar kosarkas, ali pored Spanulisa, Dijamantidisa i Jasikevicijusa ne verujem da ce i ove sezone imati vecu minutazu u Panatinaikosu. Za njega je najbolje da promeni klub. Videlo se na ovoj utakmici koliko nam nedostaje Teodosic i njegove ideje u napadu. Dobro je da sledecu utakmicu igramo protiv Jordana, ocekujem pobedu nasih kosarkasa, koja ce im vratiti samopouzdanje pred odlucujuce utakmice u grupi.
 
Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
31.07.2010
Poruka
2.814
Srbija lako sa Jordanom - 112:69

Košarkaši Srbije kao što je i očekivano nisu imali previše problema sa selekcijom Jordana u trećem kolu grupe A - 112:69 (33:20, 24:17, 26:11, 29:21). "Orlovi" su se brzo oporavili od neuspeha protiv Nemačke, a u meču u kojem se nakon suspenzije vratio Miloš Teodosić, najefikasniji su bili Marko Kešelj i Duško Savanović sa 21 postignutih koševa.
69769_teshke01-fonet-fonetaleksandar-levajkovi_f.jpg

Reprezentacija Srbije nije imala težak posao u meču protiv totalnih autsajdera. Povratak Teodosića, koji je bio kapiten, pružio je raznovrsnost u napadu, ali izostanak Nenada Krstića se i dalje osećao zbog lošeg skoka koji je Jordanu omogućio čak 15 uhvaćenih lopti u napadu.

Doduše, Azijci su se većim delom meča ispucavali van linije 6,25 uz očajnu realizaciju (5/29).

Meč su otvorili Savanović i Teodosić trojkama, a ubrzo je plejmejker Srbije pokazao koliko tečnije izgleda igra kada je on na terenu.
Košarkaš Olimpijakosa lako je probijao odbranu Jordana i već do kraja prve četvrtine, koja je završena rezultatom 33:20, zabeležio je pet asistencija.

Selektor Ivković je u drugoj četvrtini izmenio gotovo kompletnu prvu petorku, a tek pred kraj poluvremena prednost Srbije je počela da raste kad je Marko Kešelj brzo došao do učinka od 13 poena uz dve trojke - 57:37.

Kao i početak meča, drugo poluvreme je trojkom otvorio Savanović, a već u 25. minutu prednost Srbije iznosila je 30 poena - 72:42.

Novi košarkaš Valensije imao je mini šou u trećoj četvrtini, pa je vrlo brzo stigao do učinka od 19 poena, a do kraja trećeg dela igre priključio mu se Kosta Perović sa košem više.

Jordanci su besomučno pokušavali iz daljine da dođu do koša, pa je to omogućilo brojne napade Srbima koji su do kraja treće četvrtine došli do 35 poena razlike - 83:48.

U poslednjih 10 minuta na obe strane je viđen lakši šuterski trening, a u takvoj igri reprezentacija Srbije je uspela da još malo povisi ubedljivu prednost i dođe do razlike od čak 43 poena - 112:69.

Srbiji sad sledi dan pauze, a zatim meč protiv Australije u kojem će "orlovi" konačno biti kompletni nakon povratka Nenada Krstića.

Svetsko prvenstvo u košarci, 3. kolo
Srbija – Jordan 112:69 (33:20, 24:17, 26:11, 29:21)

Srbija: Teodosić 7, Tepić 7, Rašić 6, Paunić 5, Bjelica 12, Marković 1, Savanović 21, Kešelj 21, Perović 20, Veličković 8, Mačvan 4
Jordan: Alnadžar, Rajt 5, Abas 15, Alavadi 8, Hadrab, Sobzokov 9, Dagles 19, Al-Sous, Zagab 2, Al-Kas 5, Husein, Adais 6
 
Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
31.07.2010
Poruka
2.814
Srbija bolja od Australije, za prvo mesto sa Argentinom

Košarkaška reprezentacija Srbije savladala je Australiju sa 94:79 u četvrtom kolu Svetskog prvenstva pa će u četvrtak sa Argentinom igrati za prvo mesto u A grupi Mundobasketa.
70335_kosarka0401-ap-petr-david-josek_f.jpg


U ovaj duel obe ekipe ušle su sa učinkom od po dve pobede i jednog poraza, s tim što je utakmica sa "Bumersima" bila prva na kojoj su "orlovi" nastupali u kompletnom sastavu jer je istekla suspenzija kapitenu Nenada Krstića koji je meč počeo na klupi za rezerve.
Startnoj postavi u sastavu Teodosić, Tepić, Bjelica, Veličković, Perović trebalo je tri-četiri minuta da se navikne na protivničku odbranu "čovek na čoveka" pre nego što je posle rezultata 7:7 postigla sedam poena u nizu i tako počela da diktira tempo. Prednjačio je, što poenima što asistencijama Teodosić, a nakon što je Aleks Marić počeo da igra sve bolje selektor "orlova" odlučio je da na parket pošalje Krstića.
Kapiten se sasvim dobro nosio sa rivalima, bar kada su u pitanju defanzivni zadaci, no kako su šutevi sa polu-distance počeli da služe "bumerse" prva deonica završena je rezultatom 16:12 iako su "orlovi" imali prilike da dodatno uvećaju stečenu prednost.
Nakon što su Australijanci uspeli da kontrama smanje zaostatak na "-2", proradila je odbrana u kojoj su prednjačili Marković i Savanović, a kada je van linije 6,25 pogodio i rezervista Rašić, junak debitantske pobede na ovom Mundobasketu, zbivanja na parketu Kadir Has arene delovala su sasvim dobro. Nadovezao se potom svojim poenima i Krstić, a na svaki pogodak rivala uzvraćano je istom merom. Čak i kada bi uspeli izabranici Breta Brauna da sprovedu u delo svoje zamisli o uspešnim prodorima, odgovor je bio prilično snažan, naročito kada se uzmu u obzir po dve trojke Savanovića i Kešelja za vođstvo od 39:28.
Ipak, posle sedam trojki iz 12 pokušaja malo su se osilili "orlovi" koji su ušli u seriju promašaja sa distane, što je Australijancima omogućilo da se približe i unesu dodatnu neizvesnost u ovaj važan duel.
Povratak iz svlačionica doneo je novu energiju u igru "orlova" koji su za samo 50-ak sekundi svojih bravura naterali Brauna da zatraži predah. Ipak, nije to sprečilo vice-šampione Evrope da uz nove lepe poteze Teodosića dođu do 12 poena razlike, ali je nesportska lična greška Rašića prilikom protivničkog kontranapada omogućila "bumersima" da se iznova razmahnu te da "-13" sa kojim su se susreli u jednom trenutku ozbiljno smane zahvaljujući nešto nižoj postavi i bržoj tranziciji lopte.

Naročito se to videlo na startu četvrte četvrtine, kada se potpuno razigrao australijski bek Bred Njuli koji je sjajno pronalazio mesta za prodore kroz spoljnu linju "orlova", a onda to koristio ili za poentiranje ili za razigravanje saigrača u reketu. Njegovo zakucavanje smanjilo je prednost Srbije na 77:73, ali je onda na scenu stupio Dušan Ivković. Selektor naše nacionalne selekcije odlučio je da se igra primiri, iako je bilo prilično uzbudljivo gledati jurnjavu po parketu i obilje dobrih poteza u odbrani i napadu, a kako su ponovo počeli da dominiraju Krstić pod obručima a Teodosić na bekovskim pozicijama, za dva minuta vraćena je razlika od deset poena, od čega se u poslednjih 70 sekundi Australijanci nisu oporavili.

Poslednji rival "orlova" u preliminarnoj fazi takmičenja biće Argentina, sa kojom će reprezentacija Srbije u četvrtak od 18 časova igrati sa nadom da će doći do pobede koja će osigurati prvo mesto u grupi.

U trećoj pobedi "orlova" najbolji utisak ostavili su Tepić sa 19 poena, Veličković sa 18 poena i devet skokova kao i kapiten Nenad Krstić koji je, dobivši bitku sa Marićem pod obručima, meč završio sa 14 koševa i deset skokova. Njuli sa 13 i Mils sa 12 bili su najefikasniji kod "bumersa" za koje je Aleks Marić ubacio deset poena i imao tri skoka i dve asistencije.
Marićeve emocije
Uoči samog početka meča u Kajzeriju desio se i jedan zanimljiv detalj - nova zvezda australijske reprezentacije Aleks Marić pevao je himnu "Bože pravde", što je dovoljno posvedočiloi o tome kako doživljava ovaj duel.
Podsećanje na Danilovića
Čuveno zakucavanje Predraga Danilovića preko Arvidasa Sabonisa ostalo je upamćeno za sva vremena, ali je i Marko Kešelj uspeo da se na atraktivan način upiše u istoriju sjajnih poteza naših košarkaša. U 18. minutu je primio loptu u desnom uglu terena, prošao pokraj rivala a onda snažno zakucao preko Arona Bajnsa na iznenađenje "bumersa" i opšte oduševljenje srpske publike koje je u Kajzeriju sve više kako Mudobasket odmiče.

Svetsko prvenstvo u košarci, 4. kolo A grupe
Srbija - Australija 94:79 (16:12, 27:25, 26:24, 25:18)
Srbija: Teodosić 19 poena (3 skoka, 3 asistencije), Tepić, Rašić 8, Paunić, Bjelica 7, Marković 5, Savanović 10 (5 sk), Kešelj 11, Krstić 14 (10 sk), Perović 2, Veličković 18 (9 sk), Mačvan
Australija: Martin, Mils 12 ( 6 as, 4 sk), Gibson 8, Ingles 6, Njuli 13, Marković, Barlou 4, Vortington 9, Bajns, Andersen 7 (7 sk), Nilsen 10, Marić 10 (3 sk, 2 as)
 
Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
31.07.2010
Poruka
2.814
Srbija uz dosta muke pobedila Argentinu

Košarkaška reprezentacija Srbije ostvarila je važnu pobedu u 5. meču Grupe A na šampionatu sveta u Turskoj, nad selekcijom Argentine rezultatom 84:82 (20:22, 20:17, 18:15, 26:28). "Orlovi" će u osmini finala igrati protiv Hrvatske, koja je izgubila od Brazla.
"Orlovi" ce u osmini finala u Turskoj igrati protiv ekipe Hrvatske, koja je u poslednjem kolu Grupe B izgubila od Brazila rezultatom 92:74.
Argentinci su bolje krenuli u meču i poveli su nakon niza naših grešaka, pa je u osmom minutu vć bilo i 20:9. Ipak, selektor Ivković je promenio petorku, pa su koševima Kešelja i Krstića naši košarkaški uspeli na mali odmor da odu sa svega dva poena zaostatka - 22:20.



90374_bwc321basketballworld090211_if.jpg


"Orlovi" nisu uspevali da postignu koš više od četiri minuta druge deonice igre, pa se Argentina preko Skole i Priđonija opet odlepila na 28:20. Seriju su prekinuli naši košarkaški u pravo vreme i poenima Savanovića uspeli da se priključe protivniku. Nešto boljom igrom u odbrani Srbija je čak uspela i da povede i na poluvreme ode sa penom prednosti - 40:39.

I početkom treće četvrtine su naši košarkaški imali problema sa realizacijom pa se na semaforu uskoro videla rezltatska klackalica, malo smo vodili mi malo ono. Međutim, i pored nekoliko grešaka Srbija je uspela da u poslednju četvrtinu uđe sa četiri poena prednosti - 58.54. Čak pet šansi u nizu propušteno da se ta prednost dodatno uveća, a nesportska lična greška Sekueire omogućila je da se dođe do 58:53 uoči završetka treće deonice.

Rovovska borba se vodila i Srbija je imala blagu rezultatsku prednost, ali argentinci nisu dozvoljavali da se "orlovi" odlepe. U poslednji minut Srbija je ušla sa četiri poena prednosti pa je penal završnica odlučila pobednika.

Dušan Savanović je sa 19 poena bio najefikasniji u redovima Srbije, Krstić je ubacio 18, a Teodosić 16 koševa. Kod argentinaca se istakao Luis Skola sa 32 poena, dok su Priđioni i Delfino ubacili po 13.




Savanović: Mirne glave na Hrvate

Duško Savanović je bio lucidan i hladnokrvan u trenutku kada je Argentina izjednačila rezultat i ozbiljno dovela u pitanje konačan ishod meča, i trojkom povratio samopouzdanje izabranicima Dušana Ivkovića.
70455_savanovic_f.jpg

Na pitanje o predstojećem rivalu u Istanbulu, Savanović je mudro spustio loptu na zemlju, ne želeći da budi uspavane tenzije između Srbije i Hrvatske.

"Dobro je da imamo dosta svežih i dobrih igrača, jer ako jedan zakaže tu je drugi da ga zameni".

Ivković takođe smatra da našim igračima umor ne sme da bude izgovor i ubeđen je da će svaki pojedinac dati sve od sebe u meču osmine finala protiv Hrvatske.


Ko je gledao utakmicu Hrvatska - Brazil mogao je da vidi da su Hrvati delovali izgubljeno na terenu. Imaju dobre sutere, ali je njihova odbrana ocajna na ovom svetskom prvenstvu. Mozda je i njihova zelja bila da izbegnu Argentince i igraju protiv Srbije, ali su se prevarili u toj proceni. Svaka cast nasim igracima, najefikasniji su tim na svetskom prvenstvu, najbolji u skokovima, takodje imaju i najbolji procenat suta. Siguran sam da cemo sutra pobediti Hrvate, a onda idemo na boljeg iz duela Spanija - Grcka.
 
Član
Učlanjen(a)
31.07.2010
Poruka
2.814
Idemo dalje! Srbiji triler protiv Hrvatske

Košarkaška reprezentacija Srbije plasirala se u četvfinale Svetskog prvenstva savladavši Hrvatsku sa 73:72 (19:27, 15:9, 20:14, 19:22). Najmlađi tim na Mundobasketu morao je da se izbori sa bremenom favorita u meču koji poraženu ekipu šalje kući, a nakon uspešno obavljenog zadatka u dramatičnoj završnici za plasman u polufinale igraće protiv pobednika meča Španija – Grčka koji se igra od 20 časova.
71144_crosrb301-reuter-sergio-perez_ig.jpg

Na jednoj strani iskusni Ivković i njegova mlada garda, svesna svojih kvaliteta ali i sputana neiskustvom. Na drugoj strani Vranković, pomalo nestvarna upornost sa distance i ofanzivni skok od kog protivniku neretko pozli. Talenat i timska igra naspram brze tranzicije i potpune šuterske slobode. Ideja naspram surove egzekucije. Savršen recept za duel Srba i Hrvata u sportu koji nas je i jedne i druge proslavio. Jedne nešto malo više nego one druge, baš kao i ovog puta.
Ispravljajući nedostatke koje neiskusvo donosi, Ivkovićeva odluka da se forsira kapiten Krstić bila je mudra podjednako kao i ona da čitavu petorku promeni kada su brojni ofanzivni skokovi omogućili Hrvatskoj da povede sa 27:19. Ulazak drugopozivaca, podjednake želje kao starteri ali drugačijeg stila, doneo je prvi razlog za radost. Naročito kada je dugo indisponirani Tepić i pored novih promašaja počeo sjajno da proigrava saigrače, što je omogućilo potpuno vraćanje u život i rezultatsku neizvesnost.
Fokusiranje odbrane na Teodosića "vatrenima" je donosilo psihološku prevagu kada su bili u odbrani, ali se Teo sa klupe vratio inspirisaniji i trojkom i sjajnom asistencijom najavio da će četvrta deonica proteći u boljem izdanju. No, nije to obeshrabrilo rivala koji je konstantno disao za vratom favoritu, potpuno promenivši svoju strategiju a nastavivši da dobro skače posle svojih promašaja. Ipak, kada se pitanje pobednika rešavalo, mladost je prevagnula.

Trojka 20-godišnjeg krilnog centra Mačvana odvela je "orlove" na "+7" četiri minuta pre kraja, ubrzo potom je u napadu naterao jednog od ključnih suparničkih igrača, Lončara, na petu ličnu grešku, ali je podrška ostalih bila neophodna jer se rival razgoropadio u našem reketu kako se meč bližio kraju.

Novi predah pa povratak Teodosića i Krstića vratili su na parket dva ključna aktera. Iako je kapiten 44 sekundi pre kraja pogodio samo jedan šut posle prekršaja i to za povećanje vođstva na "+3", Popović je uzvratio za dva slobodna bacanja, čime je otpočela penal završnica.

Poput meča sa Argentinom, Aleksandar Rašić je nakon fauliranja hladnokrvno dva puta ubacio loptu kroz protivnički obruč, odgovor Marka Popović je bio istovetan, ali je onda napravljena velika greška: Teodosićevo loše uvođenje lopte u igru omogućilo je Hrvatima nov napad, u kome je Popović fauliran ali bio samo jednom precizan čime se došlo do nerešenog rezultata.

Semafor je pokazivao 11 sekundi do završetka, Ivković je zatražio predah a onda je odigrana sjajna akcija: Savanović je proigrao Rašića koji je potpuno sam položio loptu u koš rivala, a nakon Popovićevih slobodnih bacanja upravo je Aleksandar Rašić preuzeo odgovornost.

Stuštio se ka protivničkom reketu, sekund pre kraja je fauliran, a ruka ni ovoga puta nije zadrhtala: pogođeno prvo bacanje bilo je uvod u namerno promašeno drugo, čime je Hrvatska poslana kući a Srbija nastavila niz nepobedivosti protiv večitog rivala.
Niz nepobedivosti
U seniorskoj konkurenciji Srbi još uvek nisu izgubili od Hrvata u košarci. Pod raznim prethodnim imenima od kada se raspala SFRJ naši košarkaši su komšije dobili u svim duelima: 64:62 na Eurobasketu 1997. kada je presudila Đorđevićeva trojka uz zvuk sirene, potom 80:66 na Eurobasketu 2001, a potom i u ovom duelu.

Osmina finala Svetskog prvenstva
Srbija – Hrvatska
73:72 (19:27, 15:9, 20:14, 19:22)
Srbija: Teodosić 3 poena (2 asistencije, 2 skoka), Tepić 2 (7 sk, 4 as), Rašić 15 (3 as), Paunić 2, Bjelica 3, Marković 2 (2as, 3 sk), Savanović, Kešelj 5, Krstić 16 (3 sk), Perović 10 (3 sk), Veličković 7, Mačvan 8
Hrvatska: Ukić 11 (4 sk, 4 as), Kus, Popović 21 (5 as, 5 sk), Bogdanović 9, Stipčević, Tomas 6, Planinić, Tomić 6 (8 sk), Lončar 9, Banić 10 (7 sk), Žorić, Andrić

blicsport.rs



Ne pamtim kad sam se poslednji put ovako nervirao kao sada, gledajuci utakmicu nasih kosarkasa protiv Hrvatske. Najvaznije na kraju da smo pobedili. Nisam verovao da Rasic moze da bude ovako vazan igrac za Srbiju. Nadam se da ce Teodosic brzo zaboraviti ovu utakmicu, i biti spreman za cetvrtfinale, jer jedino uz njegovu dobru igru mozemo pobediti Spaniju ili Grcku. Ja bih vise coleo da u cetvrtfinalu igramo sa Grcima.
 
Član
Učlanjen(a)
31.07.2010
Poruka
2.814
Ivković: Ovi igrači su heroji; Vranković: Presudila je sreća

Selektor košarkaške reprezentacije Srbije Dušan Ivković rekao je da je takmičarski cilj tima koji predvodi ispunjen plasmanom u četvrtfinale Svetskog prvenstva.
"Takmičarski cilj smo postigli. Imamo najmlađi tim na Svetskom prvenstvu, samo je jedan igrač (Kosta Perović) igrao pre na svetskim prvenstvima", rekao je Ivković novinarima.
Srbija je pobedila Hrvatsku sa 73:72 u osmini finala Mundobasketa, posle dramatične završnice.

"Utakmica je bila veoma teška, morali smo da igramo svih 40 minuta da bismo pobedili u poslednjih sekundi. Nismo zadovoljni sadašnjim rezultatom, ali sam presrećan što sa ovako mladim timom imamo priliku da igramo još tri utakmice", rekao je Ivković.

Selektor je priznao da se osetio umor u nastupu njegovog tima.

"Igrali su danas košarku na visokom nivou. Nikada nisam voleo da kažem da su moji igrači umorni, ali to se videlo danas u izgubljenim loptama i nastupom u prvoj četvrtini. Uspeli smo da se vratimo zahvaljujući velikoj želji. Igrali smo tri teške utakmice u četiri dana. Zato i čestitam svojim igračima", kazao je Ivković.

Selektor je pohvalio pristup igri kapitena Nenada Krstića i kazao je da su greške sastavni deo igre.

"Uvek ima grešaka na utakmici, to je deo igre. Veći nam je, međutim, problem nedostatak skoka, a mi smo pravi skakački tim. Posle svega što smo prešli u poslednja četiri dana, uzbudljive utakmice sa Australijom i Argentinom, pa ustali u sedam ujutru na slobodan dan, putovali i ovako odigrali... možemo da kažemo da su igrači heroji", kazao je trener "orlova".

Sa druge strane selektor košarkaške reprezentacije Hrvatske Josip Vranković rekao je da su njegovi igrači dali sve od sebe u porazu od Srbije na Svetskom prvenstvu, ali da je normalno da u sportu sreća presudi.

"Protiv Brazila smo odigrali najlošiju utakmicu, a danas smo dali 200 odsto svojih mogućnosti. Ali, ovo je sport, normalno je da presudi sreća kada se igra na jedan poen. Nadam se da će sledeći put biti na našoj strani", rekao je Vranković.

Srbija je pobedila sa 73:72 i to nakon što je Aleksandar Rašić pogodio jedno slobodno bacanje sekund pre kraja meča, a drugo namerno promašio kako rivalu ne bi ostalo dovoljno vremena za akciju.

"Kada smo počeli da se spremamo za meč sa Srbijom, dogovorili smo se da nećemo da napustimo Svetsko prvenstvo a da ne pokažemo šta znamo. Ovo je sport. Bili smo daleko, ali smo se vratili i umesto loše slike prikazali pravu - sa srcem i dobrom košarkom", rekao je Vranković.

Hrvatska je 11 sekundi pre kraja izjednačila, a mogla je da povede da Marko Popović nije promašio slobodno bacanje. U sledećem napadu Srbije, Aleksandar Rašić je kod izvođenja ostao sam i neometan položio loptu u koš.

"To je bio najteži trenutak. Došlo je do pogrešnog preuzimanja zbog nesporazuma. Kada se lako položi to je greška odbrane", rekao je Vranković.

Novinare je zanimalo da li je selektor zadovoljan nastupima Hrvatske na Mundobasketu u Turskoj.

"Želeli smo da se kvalifikujemo i da igramo dobru košarku, a to smo i pokazali. Odigrali smo samo jednu lošu utakmicu, a ostalo je bilo dobro. Ipak, ne mogu da budem srećan kada se ovako izgubi", kazao je selektor Hrvatske.

Hrvatski mediji: Imali smo Srbe u šaci

U Hrvatskoj su mediji složni: meč sa Srbijom u osmini finala bio je najbolji koji su "vatreni" odigrali na Mundobasketu, pa je i tuga zbog eliminacije i povratka kući utoliko veća.
Jutarnji list" je u tekstu pod naslovom "Srbija u poslednjoj sekundi zatvorila Hrvatskoj vrata četvrtfinala SP-a!" naglasio da je sigurna Rašićeva ruka sa linije penala odnela prevagu u neizvesnom meču.
"Izabranici Josipa Vrankovića odigrali su svoju najbolju utakmicu na Svetskom prvenstvu, ali na kraju su pali u neizvesnoj završnici nakon pogođenog slobodnog bacanja Aleksandra Rašića sekundu pre poslednjeg zvuka sirene", konstatuje se u izveštaju.

"Večernji list", sa druge strane, izveštaj sa meča naslovio je rečima" Još jedan poraz nakon drame! Ostavili srce, ali idu kući".

"Srbija nije ničim fascinirala, naši košarkaši su odigrali dobru utakmicu u kojoj su u zadnjim trenucima imali priliku za veliku pobedu. Ipak, po ko zna o koji put, Fortuna protiv Srbije nije bila na našoj strani", naglašava se u izveštaju iz Istanbula.

Hrvatski internet portal Index na svojoj sportskoj stranici takođe konstatuje da je u pitanju bila najbolja hrvatska partija na Mundobasketu u Turskoj.

"Samo korak je nedostajao do četvrtfinala, ali u poslednjim sekundama utakmicu su prelomile sudijske greške i kiksevi naših košarkaša. Šest sekundi pre kraja kod 72:72 činilo se da susret ide u produžetke, ali Kusova greška, faul sekundu pre kraja utakmice, otvorio je Srbima priliku za minimalnu pobedu - 73:72", navodi Index.hr.

"Slobodna Dalmacija" odlazi najdalje u oceni nastupa Vrankovićeve ekipe, za koju kaže da je "imala Srbe u šaci".

"Hrvatska košarkaška reprezentacija oprostila se od Svetskog prvenstva: u odlučujućoj utakmici za prolazak u četvrtfinale poražena je od Srbije. Ni ovoga puta nije nedostajalo drame u duelu sa susedima i zasigurno će se dugo žaliti zbog propuštene prigode jer smo Srbe imali u šaci", ističu u "Slobodnoj dalmaciji".

Košarkaši Srbije: Neka sledeći mečevi budu malo manje neizvesni

Košarkaški reprezentativci Srbije rekli su da su veoma srećni zbog pobede nad Hrvatskom od 73:72 u osmini finala Svetskog prvenstva, ali su ocenili da su pitanje pobednika morali da reše mnogo pre poslednjeg minuta.
Pobedonosni poen sekund pre kraja utakmice postigao je Aleksandar Rašić sa linije za slobodna bacanja.
"Za ovakve mečeve potrebna su mirna ruka i glava. Drago mi je što smo pobedili, a očekivali smo ovako težak meč. U većem delu utakmice nismo se snašli protiv njihovog 'pik end rola', ali smo na kraju ipak uspeli. Važno je i što smo pobedili u prvom meču u eliminacionoj fazi takmičenja. Predstoji nam odmor i da sačekamo sledećeg rivala", rekao je Rašić za Radio televiziju Srbije posle utakmice.

Kapiten Srbije Nenad Krstić pohvalio je Rašića za igru u završnici meča.

"Bila bi šteta da smo izgubili, pogotovo jer smo igrali protiv Hrvatske. Veoma mi je drago, a Rašić je bio fenomenalan na kraju. Ipak, nadam se da će naše naredne utakmice biti izvesnije", našalio se Krstić.

Centar Srbije dodao je da je ekipa znala kakva je utakmica očekuje.

"Znali smo da je naša prednost ispod koša, ali u drugom poluvremenu su počeli da nas udvajaju. Zbog toga sam pokušao da razigram saigrače. Moramo što pre da zaboravimo ovaj meč i da vidimo sa kim ćemo igrati sledeću utakmicu", kazao je Krstić.

Protivnik Srbije u četvrtfinalu Svetskog prvenstva biće bolji iz utakmice Grčka - Španija koja se igra od 20 časova.

Statistika: O slobodnim bacanjima i herojima poslednje sekunde

Pobeda košarkaške reprezentacije Srbije nad Hrvatskom od 73:72 u osmini finala Mundobasketa prilično je zanimljiva kada se gleda kroz ono što brojke ostvarene na terenu pružaju, ali od svih cifara ovog sveta u trenucima koji odlučuju o pobedniku odlučuje nešto sasvim drugo.
Prilično su se mučili naši košarkaši u prvom poluvremenu meča sa večitim rivalom, koji je čak 15 puta šutirao za tri poena za uvodnih 20 minuta. To što su promašili 12 takvih šuteva nije mnogo obeshrabrilo izabranike Josipa Vrankovića jer im je čak osam ofanzivnih skokova samo u prvom poluvremenu donelo nove napade.
Kada se na to doda i osam izgubljenih lopti "orlova", onda prednost Hrvatske od osam razlike i nije delovala tako strašno kao mogućnost da se sa lošim izdanjem nastavi i u drugom poluvremenu. Na sreću, talenat je došao do izražaja, pre svega mudrim vođenjem sa klupe, pa je i statistika "ispratila" poboljšanje igre naše nacionalne selekcije.

Uz šut za dva poena od 53% dobro se pariralo protivničkom od 55%, a istovetna brojka od pet datih trojki dostignuta je iz 15, naspram 24 hrvatska pokušaja. Sa više osvojenih lopti od protivnika (9 - 7), smanjenim brojem izgubljenih lopti (osam u prvom, četiri u drugom poluvremenu) i daleko boljim izdanjem u skoku (12-2 u prvom poluvremenu naspram hrvatskih 11-8 "pretvorilo" se u 22-7 naspram 23-13) nije, međutim bilo dovoljno samo po sebi za pobedu. Naročito ako se uzme u obzir da je uvećanje ofanzivnih skokova omogućilo samo četiri poena iz drugog pokušaja za čitav meč, a rival je iz svojih drugih, neretko i trećih šansi ubacio 17 koševa.

Na kraju se sve svelo na slobodna bacanja. U prvom poluvremenu reprezentacija Srbije je imala samo dva takva šuta, oba su pogođena, a Hrvati su bili na 5 od 5 sve do početka poslednje deonice. Tada je počela igra nerava, a značajno uvećani prekršaji ne bi li se rival omeo u svojim namerama. Hrvatska je pogodila 15 od svojih 17 pokušaja sa linije penala, Srbija 18 od 25. Ili, tačnije rečeno, 18 od 24, jer je Aleksandar Rašić namerno promašio poslednje, ostavivši rivalu jednu sekundu da proba da se domogne čuda.

Ipak, iako je rival i sam u dosadašnjim duelima bio svedok čuda uz zvuk sirene, za tako nešto nije dovoljna samo velika želja i upornost, već i nadahnuće košarkaških heroja. Ova poslednja sekunda, kao i neke prethodne, donela je radost našim košarkašima. I to nikakve veze sa statistikom nema.

blicsport.rs
 
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Natrag
Top