Zemlju je Bog stvorio i ljude na njoj i dao im Smisao postojanja, a sve ti jasno i bukvalno pise u Svetom Pismu.
Nisu oni zivljeli na svojoj zemlji, vec na Bozijoj, i radili svakakve gadosti, potpuno izopaceni, sluzeci samo satani, i prijeteci da izopace i uniste sve ostale Ljude, i zato Bog preventivno intervenise, da Spasi ono sto je vrijedno za nastavak Zivota.
Ovako se to objasnjava u pravom kontekstu:
"Istrebljenje Hananejaca (Hetita, Amoreja...) je bilo uslovljeno njihovim nepokajanjem i nepokornošću.
Bog je tražio od Jevreja da istrebe Hananejce iz njihovih gradova upravo zbog njihovih nepokajanih greha, a ne zato što su Hananejci. Oni Hananejci koji su odbacili svoje grehe, bili su pošteđeni, kao što je, na primer, hananejka Rava koja je čak ušla u rodoslov cara Solomuna i Isusa Hrista kao njihova prabaka, ili kao što je bio slučaj sa Gavaonjanima koji su takodje bili Hananejci. Da Jevreji nisu smeli da gaje mržnju prema Hananejcima, najbolje se vidi iz opisa kako su sami Jevreji doživljavaju Božju nameru da istrebe Hananejce:
"A što si ostavio nekažnjene njihove grehe, nije bilo straha ni pred kim. Zamrzeo si drevne stanovnike svoje Svete zemlje jer su činili zlodela grozna u vradžbinama i obredima bezbožnim; okrutne ubice svoje dece, žderače utrobe na gozbama mesa ljudskog, posvećenike s krvava pira, roditelje ubice bića bespomoćnih, odlučio si uništiti rukama otaca naših.
Ipak si i njih poštedeo kao ljude, jer si im pred vojskom svojom poslao ose kao preteče da ih malo pomalo istrebe. Premda si ih mogao, kao bezbožnike, predati u boju rukama pravednika ili strašnim zverima ili ih strogom rečju najedanput zatrti, sudeći im malo pomalo, davao si mesta pokajanju. ...
A ti si milostiv svemu jer možeš sve i kroz prste gledaš na grehe ljudima da bi se pokajali. Jer ti ljubiš sva bića i ne mrziš ni jedno koje si stvorio. Jer da si štogod mrzeo, ne bi ga ni stvorio. ...
Ali ti štediš, jer sve je tvoje. Blago kažnjavaš prestupnike, koriš ih i opominješ za grehe njihove da se ostave zloće i da se uzdaju u tebe, Gospode!" Mudrosti Sol. 29,11; 28,3-10; 27,23-24.26; 28,2)
Za sve koji se odvrate od svojih greha, obećan je blagoslov. Sveto pismo proriče Božji blagoslov i nad Hamovim potomcima:
"U to će vreme biti pet gradova u zemlji egipatskoj koji će govoriti jezikom hananskim i zaklinjati se Gospodom nad vojskama... U to će vreme biti oltar Gospodnji usred zemlje egipatske, i spomenik Gospodnji na međi njezinoj.
I biće znak i svedočanstvo Gospodu nad vojskama, u zemlji egipatskoj. Kad stanu vikati ka Gospodu na nasilnike, On će im poslati spasitelja i kneza i izbaviće ih. I biće poznat Gospod Egipćanima, i poznaće Egipćani Gospoda u to vreme, i služiće Mu žrtvama i darovima.
I služiće Gospodu Egipćani s Asircima. Jer će ih blagosloviti Gospod nad vojskama govoreći: Da je blagosloven moj narod egipatski i asirski, delo ruku mojih, i nasledstvo moje, Izrailj. ... Jer će se dom moj zvati dom molitve svim narodima" (Isaija 19,18-25; 56,7)"
Evo i cinjenica vezano za Sodom i Gomora
Bog je tako djelovao na svojoj Zemlji Svetinje...
...a slicno ce djelovati na svoj Zemlji, svojim drugim dolaskom, da Spasi Pravednike i presudi Zlu.