Šta je novo?

Orhideje

  • Začetnik teme Nostradamus
  • Datum pokretanja
Nostradamus

Nostradamus

LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.437
Miltonia vexillaria

Miltonija

[TABLE]
[TR]
[TD="width: 100%"][HR][/HR][/TD]
[/TR]
[/TABLE]

U maju i junu kada je cvetanje kod većine drugih tropskih orhideja prestalo, pojavljuju se na vitkim, lučno savijenim peteljkama ove biljke poreklom iz Kolumbije ružičasto-ljubičasti cvetovi sa neobičnim žutim žilama na usnama. Miltonija je biljka koju treba skloniti odjakog letnjeg sunca, a od novembra do februara treba je izložiti na punu svetlost. Prezimljuje na 13°C. Leti, biljku treba često prskati vodom i obezbediti joj čist vazduh. Kompost treba održavati delimično vlažnim. U periodu cvetanja biljka se prihranjuje tečnim hranjivima. Nakon cvetanja presađuje se svakog maja u manju posudu. Svake dve do tri godine razmnožava se deljenjem u proleće ili kasnu jesen.

 
Nostradamus

Nostradamus

LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.437
Odontoglossum grande

Odontoglosum

[TABLE]
[TR]
[TD="width: 100%"][HR][/HR][/TD]
[/TR]
[/TABLE]

Između avgusta i novembra, ova biljka koja potiče iz Gvatemale razvija na svakoj stabljici visokoj 30 cm obično do 7 valikih, jarkih, žutih cvetova sa prugama boje cimeta. Zimi odontoglosumu treba obezbediti veliku količinu svetlosti kao i temperaturu koja ne sme pasti ispod 7°C. Leti je treba zaštititi od jakog sunca i obezbediti joj puno svežeg vazduha. Kompost treba da je vlažan, osim nakon cvetanja, kad se ne sme zalivati sve dok se novi gomolj ne počne razvijati. U toku leta treba ga često prskati vodom. Svake druge ili treće godine se presađuje. Razmnožava se deljenjem prilikom presađivanja.

 
Nostradamus

Nostradamus

LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.437
Oncidium varicosum

Oncidijum

[TABLE]
[TR]
[TD="width: 100%"][HR][/HR][/TD]
[/TR]
[/TABLE]

Ova otmena orhideja može narasti 90 cm, a ima kopljaste, zelene listove. Od maja do novembra razvija se na jako razgranatoj stabljici mnoštvo cvetova. Svaki cvet ima sitne, zelenkasto- žute i smeđe latice i lapove, kao i veliku usnu koja je tamnožuta sa crvenim mrljama. Leti trebaodržavati vlažnu atmosferu i zaštititi je od jakog sunca. Od maja do septembra prihranjuje se jednom mesečno razređenim veštačkim gnojivom. Prezimljuje na temperaturi 7°C do 10°C. Zemlju treba sve vreme održavati jedva vlažnom. Presađuje se svakog drugog ili trećeg proleća kada se pojave novi izbojci. Razmnožava se deljenjem kada se presađuje.

 
Nostradamus

Nostradamus

LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.437
Paphiopedilum venustum

Lepa papučica

[TABLE]
[TR]
[TD="width: 100%"][HR][/HR][/TD]
[/TR]
[/TABLE]

Ova nepalska orhideja nosi pojedinačne cvetove na stabljikama dužine 25 cm od oktobra do januara. Svaki cvet se sastoji od belih lapova i latica sa zelenim prugama i najsvetlijom primesom ružičaste boje. Oni okružuju svajno uglačanu, žuto-zelenu papučicu sa prelepim šarama. Prilikom nege ove biljke, ne sme se dopustiti da zimska temperatura padne ispod 7°C. Od marta do oktobra treba je čuvati od jakog sunca i obezbediti joj sveži vazduh i vlagu. Kompost mora uvek biti vlažan, ali nikada mokar. Od maja do septembra treba je jednom mesečno prihranjivati razređenim tečnim gnojivom. Presađuje se svakog drugog ili trećeg proleća, u isto vreme razmnožava se deljenjem.

 
Nostradamus

Nostradamus

LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.437
Pleione formosana

plejona formozanska

[TABLE]
[TR]
[TD="width: 100%"][HR][/HR][/TD]
[/TR]
[/TABLE]

Ova sitna orhideja, poreklom sa najviših planina Tibeta do formoze, cvetaće obilno između januara i maja. Boje latica kreću se od bele do tamnoljubičasto-ružičaste; bleda usna posuta je mrljama ciglaste, grimizno-ljubičaste ili žute boje. Zimi temperatura ovoj orhideji ne sme pasti ispod 4°C. Leti je treba zaštititi od direktnog sunca i obezbediti joj dosta svežeg vazduha. Od maja do septembra prihranjuje se jednom mesečno razređenim tečnim hranjivom. Zemlju treba održavati vlažnom, a obustaviti zalivanje kad listovi počnu žuteti. Presađuje se svake druge godine nakon cvetanja i tom prilikom se i razmnožava novim izbojcima.

 
Nostradamus

Nostradamus

LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.437
Vanda tricolor

Vanda trobojna

[TABLE]
[TR]
[TD="width: 100%"][HR][/HR][/TD]
[/TR]
[/TABLE]

Ova žilava indonezijska orhideja naraste 210 cm. Ima debele listove poput traka i do dvanaest bledih, žućkasto-ružičastih, ružičasto-ljubičastih cvetova sa neobičnim smeđim mrljama. Vanda uspeva najbolje u velikoj visećoj korpici ili saksiji smeštenim u prostoriji gde zimska temperatura ne pada ispod 13°C. Treba je zaštiti od jakog sunca i obezbediti puno svežeg vazduha. Leti je treba obilno prskati mekom vodom ili kišnicom. Zemlju treba održavati vlažnom od marta do oktobra, a ostali deo godine treba da je gotovo suva. Prihranjuje se napola razređenim tečnim gnojivom jednom mesečno od aprila do septembra. Presađuje se svake treće godine i tada se i razmnožava sa novim izbojcima.

 
Nostradamus

Nostradamus

LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.437
Venerina papučica

Paphiopedilum insigne (orchidaceae)

[TABLE]
[TR]
[TD="width: 100%"][HR][/HR][/TD]
[/TR]
[/TABLE]

Venerina papučica, orhideja za koju možemo reći "narodska" može se nabaviti u vreme zimskih meseci kao lončanica. Ove biljke su križanci nastali od istočnoazijskih praroditelja. Porodica orhideja obuhvata oko 25000 vrsta rasprostranjenih gotovo po čitavoj kugli. Orhideje delimo po staništu: na one koje žive kao paraziti na drveću (epifitne orhideje) i one koje žive na tlu. Najveći broj vrsta venerine papučice pripada upravo ovoj poslednjoj grupi. Karakteriše ih mehurasta izraslina ispod latica, što podseća oblikom na papučicu prema kojoj je dobila ime. Dve uske izdužene bočne cvetne latice zovemo "petale". Osim njih postoje i dve-sepale, jedna od njih je list koji izrasta ispod "papučice" a druga je gornja velika latica često nazivana "zastavica". To je ujedno i vrlo upadljiv organ čiji je zadatak upravo upadljivošću privuče što veći broj insekata radi oprašivanja. Kod Paphiopedilum insigne ova je zastavica žućkaste boje po sredini prošarana smeđim pegama, a rubovi su beli. Unutar ove vrste Paphiopedilum razlikujemo prema potrebi za toplotom u doba mirovanja, orhideje koje mogu prezimiti na hladnom, zatim one kojima je potrebno umereno zagrejano stanište, pa sve do onih kojima je potrebno veoma toplo mesto.
Želite li uzgajati nekoliko vrsta zajedno odaberite vrste približno istih zahteva, jer će vam takav izbor značajno pojednostaviti način uzgoja i nege. Obratite pažnju da temperatura tla u kojem rastu orhideje ne bude nikada niža od temperature vazduha. Kod vrsta koje ne traže zagrejane staklenike, dakle, kod onih koje su pogodne za sobni uzgoj dovoljno je presaditi ih svake dve godine i to nakon tronedeljnog mirovanja na hladnom mestu u štedljivo zalivanje nakon cvetanja u kasnu zimu. Dakle presađuje se u proleće, ali ne u uobičajenu zemlju za lončanice već u supstrat posebno pripremljen za orhideje. Za ovu vrstu orhideja najbolja je mešavina orhideja tresetnog supstrata, grubo seckane močvarne mahovine, izmrvljene borove kore, usitnjenog korena, kraljevske paprati i nešto listovače od bukovog lista. Mešavina sadrži oko 30 posto treseta a ostatak čine dodaci. Venerina papučica će najbolje uspevati na istočnom ili zapadnom prozou. Odgovara joj svetlo, ali zasenčeno mesto. Pojedine vrste zahtevaju zimi sobnu temperaturu od 25 C.

Paphiopedilum insigne je biljka za negrejane prostorije i prezimljava na hladnom. Kad primetite da se supstrat u kojem se uglavnom uzgajaju ove orhideje zasušio, zalijte ga mlakom, mekanom vodom, tj. vodom siromašnom krečom. Leti vreme između dva zalivanja treba biti kraće nego zimi.
 
Top