Odakle nedelja u kršćanstvu ?

Član
Učlanjen(a)
28.12.2010
Poruka
1.538
@infamuos
ako ti ne vidiš da u Božjem Zakonu jasno piše:
sjeti se da svetkuješ dan subotnji
onda ti nemaš oći
neznam šta drugo da ti kažem
ili
ti možda znaš da to piše ali nečeš da znaš

ili ti citas nesto sto ne pise ili pisu izmisljotine subotara, to nema veze sa oni sto originalno pise, kao sto sam rekao to sto vi zamisljate i halucunirate neku subotu u nekom zakone, to stvarno vasa stvar, ali necu mene neko da pravi budalom kad jasno sve pise

Član
Učlanjen(a)
25.12.2012
Poruka
1.901
infamuose koji ti zakon čitaš u Bibliji i gdje se on nalazi
koja knjiga, poglavlje, koji red ?
opet pišem da subotari ne postoje
vjera se ne dijeli na subotare ili nedeljare
subotare su počeli zvati tim posprdim imenom rimokatolici koliko ja znam, od njih to potiče

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
infamuose koji ti zakon čitaš u Bibliji i gdje se on nalazi
koja knjiga, poglavlje, koji red ?
opet pišem da subotari ne postoje
vjera se ne dijeli na subotare ili nedeljare
subotare su počeli zvati tim posprdim imenom rimokatolici koliko ja znam, od njih to potiče

Vera se deli na one koji poštuju Boga držanjem svih njegovih zapovesti, i one koji ih krše.
Jedni žive u pravdi a drugi u bezakonju.

Ovde je trpljenje svetih, koji drže zapovesti Božije i veru Isusovu" ( Otkrivenje jovanovo 12. 17 )

U deset Božjih zapovesti u originalu se nalazi reč Subota - SHABAT.
Daničić je ovu reč SHABAT - Subota preveo sa odmor, što SHABAT ili Subota i znači.

2 knjiga Mojsijeva 20 poglavlje od 8 do 11 stiha.

Prevod Đura Daničić:

"Sećaj se dana od odmora da ga svetkuješ.
Šest dana radi, i svršuj sve poslove svoje.
A sedmi je dan
odmor Gospodu Bogu tvom; tada nemoj raditi nijedan posao, ni ti, ni sin tvoj, ni kći tvoja, ni sluga tvoj, ni sluškinja tvoja, ni živinče tvoje, ni stranac koji je među vratima tvojim.
Jer je za šest dana stvorio Gospod nebo i zemlju, more i šta je god u njima; a u sedmi dan počinu; zato je blagoslovio Gospod
dan od odmora i posvetio ga"

Ivan Šarić / Rev. Đ. Martinjak:

"
Sjeti se subotnoga dana, drži ga svetim.
šest dana radi i obavljaj sve poslove svoje.
Ali sedmi dan jest
subota, dan odmora u čast Gospodu, Bogu tvojemu.
Tad ne smiješ raditi nikakva posla, ni ti ni sin tvoj ili kći tvoja, ni sluga tvoj ni sluškinja tvoja ni stoka tvoja ni stranac, koji boravi kod tebe unutar vrata tvojih.
Jer u šest dana stvori Gospod nebo i zemlju, more i sve, što je u njima, ali sedmi dan otpočinu on. Zato je Gospod blagoslovio i posvetio
subotni dan"

Bible in Basic English:

"Keep in memory the
Sabbath and let it be a holy day.
On six days do all your work: But the seventh day is a
Sabbath to the Lord your God; on that day you are to do no work, you or your son or your daughter, your man-servant or your woman-servant, your cattle or the man from a strange country who is living among you:
For in six days the Lord made heaven and earth, and the sea, and everything in them, and he took his rest on the seventh day: for this reason the Lord has given his blessing to the
seventh day and made it holy"

Jom Rišon (
Yom Rishon (יום ראשון), skr. יום א׳ = "prvi dan" = Ned(j)elja
Jom Šeni (Yom Sheni) (יום שני), skr. יום ב׳ = "drugi dan" = Poned(j)eljak
Jom Šliši (Yom Shlishi) (יום שלישי), skr. יום ג׳ = "treći dan" = Utorak
Jom Revi'i (Yom Reviʻi) (יום רבעי), skr. יום ד׳ = "četvrti dan" = Sr(ij)eda
Jom Hamiši (Yom Chamishi) (יום חמישי), skr. יום ה׳ = "peti dan" = Četvrtak
Jom Šiši (Yom Shishi) (יום ששי), skr. יום ו׳ = "šesti dan" = Petak
Jom Šabat (Yom Shabbat) (יום שבת ili češće שבת - Shabbat), skr. יום ש׳ = "Dan Sabata (Dan odmora)" = Subota

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
24.10.2009
Poruka
434
Mrzi me da čitam redom, ali ako je neko već napisao neka mi oprosti na ponavljanju.
Subota se praznovala dok Konstantin Veliki nije uveo "dan sunca", tj. svetkovanje Dana Boga Sunca (dies Sol), iliti sunčani dan. Po rimskom računanju to je bila nedelja (sedmi dan). Zašto je naš Kole to uradio? Zato što je bio prvosveštenik Boga Sol-a (Apolona), a iz samog verovanja u Boga Sunca, uz kombinaciju Mitraizma, došlo je do lepog slivanja niza značajnih dana u hrišćanstvo, vezanih za prirodne pojave tj. za ravnodnevnice, promene u položaju zemlje u odnosu na sunce itd.(25. decembar napr.)

Član
Učlanjen(a)
28.12.2010
Poruka
1.538
Mrzi me da čitam redom, ali ako je neko već napisao neka mi oprosti na ponavljanju.
Subota se praznovala dok Konstantin Veliki nije uveo "dan sunca", tj. svetkovanje Dana Boga Sunca (dies Sol), iliti sunčani dan. Po rimskom računanju to je bila nedelja (sedmi dan). Zašto je naš Kole to uradio? Zato što je bio prvosveštenik Boga Sol-a (Apolona), a iz samog verovanja u Boga Sunca, uz kombinaciju Mitraizma, došlo je do lepog slivanja niza značajnih dana u hrišćanstvo, vezanih za prirodne pojave tj. za ravnodnevnice, promene u položaju zemlje u odnosu na sunce itd.(25. decembar napr.)

konstantin nije ni bio hriscanin, kao je posao nesto pred kraj zivota i price kako je on video neki krst ili mac su price za malu decu isto kao i sto je milanski edikt prica za malu decu

Član
Učlanjen(a)
12.03.2013
Poruka
18
Pozdrav...Od skoro sam clan foruma pa sam hteo da se ukljucim u ovu temu
Zato vam moram priznati da predhodne nisam procitao ...
Nadam se da mi necete zameriti...
Nedelju smatram danom koji Novozavetni hriscani koriste za duhovnu obnovu i
odlazak u crkve,hramove,zajednice,domove molitve...za slavljenje Boga.Tog dana jeIsus vaskrsno,pobedio smrt
a priznacemo to nije mala stvar.

Član
Učlanjen(a)
25.12.2012
Poruka
1.901
@milan
možeš li ti obraniti svetkovanje nedelje Biblijom ?
zašto te pitam
jer dosada u proteklih 20.g meni niti jedan jedini čovjek to nije uspio dokazati
odmah da ti kažem, ni rimski papa koji poziva rimokatolike na svetkovanje nedelje nema dokaza iz svetog Pisma
a tvrdi da je nedelja zapisana u dekalogu
da li je slučajno pogriješio ?
vjeruj nije

Član
Učlanjen(a)
12.03.2013
Poruka
18
@spedy12
Zasto mislis da je toliko vazna subota?Zasto bi Bog dao svog jedinorodnog sina da svaki onaj koji u njega veruje ne pogine nego da ima zivot vecni?-Jovan 3"16

Član
Učlanjen(a)
15.10.2010
Poruka
572
@milan
možeš li ti obraniti svetkovanje nedelje Biblijom ?
zašto te pitam
jer dosada u proteklih 20.g meni niti jedan jedini čovjek to nije uspio dokazati
odmah da ti kažem, ni rimski papa koji poziva rimokatolike na svetkovanje nedelje nema dokaza iz svetog Pisma
a tvrdi da je nedelja zapisana u dekalogu
da li je slučajno pogriješio ?
vjeruj nije
A mozes li ti odbraniti subotu u NZ-tu!?do sad nisi iako sam ti argumentovao kome,kada zasto,zbog cega je data subota!ako si jevrein onda treba da postujes subotu kao i fariseji,sadukeji Isus je sam krsio subotu jer je on vlasnik subote.Ne malo je ovde ispisano citata o suboti a ti nisi dao ni jedan jedini argument da neznabosci treba da svetkuju subotu osim jevreja.

Galatima 3:[SUP]10[/SUP] Jer koji su god od dela zakona pod kletvom su, jer je pisano: Proklet svaki koji ne ostane u svemu što je napisano u knjizi zakonskoj da čini.(Znaci proklet si jer se nisi obrezao a primio si zakon dekaloga!jer si od dela zakona a neispunjavas ga potpuno a odbacujes spasenje kroz blagodat i veru u Hrista montiras ljudima tu subotu i dekalog samim tim ne priznajes a da nisi ni svestan Hristovu zrtvu).
[SUP]11[/SUP] A da se zakonom niko ne opravdava pred Bogom, poznato je: jer pravednik od vere živeće.(znaci od vere ce ziveti prijatelju zakonom se nijedno telo nece opravdati!?)

[SUP]12[/SUP] A zakon nije od vere; nego čovek koji to tvori živeće u tome.(Znaci ako zivis u zakonu moras ga i tvoriti,jer ne zivis po veri)

[SUP]13[/SUP] Hristos je nas iskupio od kletve zakonske postavši za nas kletva, jer je pisano: Proklet svaki koji visi na drvetu:(Znaci jasno pise da nas je Hristos odkupio od zakona i prikova ga na krstu odnosno drvetu!?)

[SUP]14[/SUP] Da među neznabošcima bude blagoslov Avramov u Hristu Isusu, da obećanje Duha primimo kroz veru.(Mi primamo blagoslov-blagodat Isusa Hristaobecanje Duha kroz veru no nikako kroz zakon)

Pozdrav.

Natrag