Обе творевине човека.....

Član
Učlanjen(a)
31.03.2010
Poruka
158
27. И створи Бог човека по обличју свом, по обличју Божјем створи га; мушко и женско створи их.
...............................................................................................................................................

21. И Господ Бог пусти тврд сан на Адама, те заспа; па му узе једно ребро, и место попуни месом;
22. И Господ Бог створи жену од ребра, које узе Адаму, и доведе је к Адаму.
..............................................................................................................................................

Може ли ико дати логично објашњење зашто је Бог два пута играо, да створи човека?

Član
Učlanjen(a)
28.12.2010
Poruka
1.538
ima verzija da je bog stvorio prvo adama i njegovi prvu zenu lili ili kako se bese zove, i posto je adam hteo da mu se ona podcini zena je to odbila posto ih je bog stvorio jednake i stvorio ih je od peska ili cega vec, e sad ta lili je pala zajedno sa palim andjelima i onda je bog odlucio da adamu stvori novu zenu koja ce biti podcinjena njemu i zato je uzemo njegovo rebro i stvorio evu, posle je bilo sta je bilo bla bla bla

Član
Učlanjen(a)
30.09.2012
Poruka
1.589
jos jedno pitanje ako moze :) ako su adam i eva imali samo sinove kako su nastavili vrstu?

Član
Učlanjen(a)
31.03.2010
Poruka
158
ima verzija da je bog stvorio prvo adama i njegovi prvu zenu lili ili kako se bese zove, i posto je adam hteo da mu se ona podcini zena je to odbila posto ih je bog stvorio jednake i stvorio ih je od peska ili cega vec, e sad ta lili je pala zajedno sa palim andjelima i onda je bog odlucio da adamu stvori novu zenu koja ce biti podcinjena njemu i zato je uzemo njegovo rebro i stvorio evu, posle je bilo sta je bilo bla bla bla

Znam prva zena Adama da se je zovela Lilit. Moze i da gresim, ja sam ateista i ne razumem bibliju. U bibliji ne postoji nista napisano o prvom zenom Adama. Adam je poligamist? :(
Ali to ni je sustina teme.
Moje pitanje je zasto je Bog igrao da uradi isto dva puta. Ili nije isto?
Sta je bog - istovremeno i musko i zensko, i prvi put stvara coveka u njegovom sopstvenom liku?
Je stvorio jednog coveka .... dvopolan . Ili nije?​

Drugi put uzimajuci Adamovu rebro da stvori Evu .
Koja od ove dve verzije je istina?​

Član
Učlanjen(a)
29.06.2010
Poruka
2.014
To je ujedno i najgluplja pričica od svih pričica u Starom Zavjetu. Samo ne znam ko bi ,iole razvijenog mozga i zdravog razuma u to mogao da povjeruje. Djeca me često pitaju o tome, a ja ne želim da im govorim ni ovako ni onako. Neka proučavaju sami ako ih to interesuje, kao što sam i ja radila. A priča o Adamu i Evi je tako loše ispričana ( prva žena je mislim Lilith, ali to nisam pročitala u Starom Zavjetu, koliko se sjećam ), da se može izvesti zaključak da su se njihova đeca međusobno parila, u kom slučaju bi govorili o incestu. Sve u svemu, strašno. U svakom slučaju, ne vjerujem ni u priču o majmunu, ni u priču o rebru.

Član
Učlanjen(a)
31.03.2010
Poruka
158
jos jedno pitanje ako moze :) ako su adam i eva imali samo sinove kako su nastavili vrstu?

Ne znam. Ipak , ja sam ateista. :)

Neka vernici objasniti ovo.​

.......................................................................................................................................
17. И позна Кајин жену своју, а она затрудне и роди Еноха. И сазида град и прозва га по имену сина свог Енох.
........................................................................................................................................................................

Ko rodi Kainovo zenu?

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
30.09.2012
Poruka
1.589
more kontradikcija ne znam ni ja kako ljudima to nije jasno

Član
Učlanjen(a)
28.12.2010
Poruka
1.538
Znam prva zena Adama da se je zovela Lilit. Moze i da gresim, ja sam ateista i ne razumem bibliju. U bibliji ne postoji nista napisano o prvom zenom Adama. Adam je poligamist? :(
Ali to ni je sustina teme.
Moje pitanje je zasto je Bog igrao da uradi isto dva puta. Ili nije isto?
Sta je bog - istovremeno i musko i zensko, i prvi put stvara coveka u njegovom sopstvenom liku?
Je stvorio jednog coveka .... dvopolan . Ili nije?​

Drugi put uzimajuci Adamovu rebro da stvori Evu .
Koja od ove dve verzije je istina?​

veruj mi to niko ne zna x) ja se sam ne slazem sa biblijom tako da slabo prihvatam neke stvari, sto je bog stvorio ovo ili ono ili da li postoji bog, ja to stvarno ne znam ali verujem da postoji iz nekog iskustva koje sam imao pa racunam ako to postoji onda verovatno (velika je mogucnost) postoji i bog, tako da ja nemam neke veze sa biblijom nego sa svojim iskustvom i mogucnostima sto sam radio, moje verovanje je veoma prosto i nema potrebe da se komplikuje i nije mi jasno zasto ljudi to rade

Član
Učlanjen(a)
30.09.2012
Poruka
1.589
zanimljivo je sto mnogo ljudi pise u nekim drugim temama o adamu i evi kao da su stvarno postojali i o tome sta su uradili i o njihovom grehu a niko ne odgovara na ova pitanja

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
27. И створи Бог човека по обличју свом, по обличју Божјем створи га; мушко и женско створи их.
...............................................................................................................................................

21. И Господ Бог пусти тврд сан на Адама, те заспа; па му узе једно ребро, и место попуни месом;
22. И Господ Бог створи жену од ребра, које узе Адаму, и доведе је к Адаму.
..............................................................................................................................................

Може ли ико дати логично објашњење зашто је Бог два пута играо, да створи човека?

Nije dva puta stvarao, vec se u prvom tekstu naglasava da je Bog stvorio coveka musko i zensko, a u drugom se objasnjava taj proces, kako je stvorio muskarca i nasuprot tome zenu..

Natrag