Novosti i događaji iz sveta muzike

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.990
DAN KAD JE CELA JUGOSLAVIJA ZAIGRALA R`N`R Magazin "Džuboks" ugledao svetlost dana pre 50 godina

Možete zatvoriti oči za stvarnost, ali ne za uspomene... Prethodne noći razdrndani kombi nekako nas je vratio sa gitarijade u Požarevcu. Instrumente smestismo u mom podrumu. Ostade dogovor da drugari iz grupe „Vesnici“ dođu kad se probude i pokupe opremu. Nisam se ljudski ni razbudio kad odjurih do kioska na „maloj Zvezdi“. Magazin koji sam sa slatkom jezom iščekivao danima stavih ispod miške da bih ga izgustirao u miru kućne terase. Plan se izjalovio jer uskoro dođoše mojih 5 pajtaša i baš svi donesoše po jedan „Džuboks“!

Rg9pPrb.jpg


Seli smo i svako je u svečanoj tišini listao svoj primerak... Neponovljivo!

Opet je 3. maj. Tačno pet decenija kako je u Beogradu izašao „Džuboks“, naš najvažniji muzički časopis, koji je na velika vrata uveo rokenrol u Jugoslaviju.

U oduševljenju zbog onog što smo videli između korica, spontano iznesmo svu opremu na balkon. Jutro razbi glasna muzika. I danas verujem da je to bio prvi privatni koncert rokenrola na Brdu i Dedinju... sve dok se komšije nisu razbudile a milicija stigla.

Tiraž od 100.000 primeraka je planuo za tri dana.

Posle sam Nikoli Karaklajiću rekao da je on za sve kriv. Jer je kao urednik prvi uvodnik započeo: Svedoci smo sve brže modernizacije života na svakom koraku. Mi smo modernizaciju preveli na 220 vati.

Izdavač „Džuboksa“ je bila „Duga“. Primerak je koštao 1,50 novih ili 150 starih dinara. Gladnoj publici će kroz nekoliko meseci najveće zadovoljstvo predstavljati gramofonske ploče, takozvane folije, sa udarnim hitovima tog vremena. Bez obzira na to što su bile za kratkotrajnu upotrebu i nekoliko slušanja, neke od njih su i danas pravi rariteti. Recimo „I Can’t Forget“, koju su „Šedouzi“ izveli 1967. na Splitskom festivalu.

U prvom navratu „Džuboks“ je izlazio tri godine i imao 39 objavljenih brojeva. Na naslovnoj strani, maja 66, bila je fotografija „Rolingstonsa“, a poslednji broj krasio je lik Skota Vokera.

Pojavio se tačno 18 meseci pre američkog magazina „Rolling Stone“ (novembar 67) i bio prvenac te vrste u jugoistočnoj Evropi. Danas znam: po mnogo čemu i prvi u svetu! Tiraž je bio 100.000 i planuo za tri dana, dok je prvi broj „Rolling Stonea“ štampan u 40.000 a prodat u samo 8.000 primeraka.

Za razliku od sličnih časopisa za mlade (Bravo, Rave, Fab 208, Sallut Les Compains, Chiao Amici, Song Hits, Hit Parader...) bio je isključivo muzičkog sadržaja bez ljubavnih priča, ukrštenica, mode, horoskopa...

VlnaTXq.jpg

Džuboks broj 6

U to vreme dva meseca je u Pensilvaniji izlazio „Crawdaddy“ (tiraž 500 primeraka!), koji je više bio fanzin nego magazin, a uporno se slavi kao prvi rok časopis na planeti. Posle, u junu se pojavljuju američki „Circus“ i francuski „Rock & Folk“. Tri godine kasnije u Holandiji se pokreće „Muziek Express“, u Engleskoj „ZIG ZAG“, a „Creem“ u Detroitu. Istorija rok štampe, da nismo bili svesni, pisala se tada u Beogradu... I zaboravila.

Karaklajić kasnije objašnjava: „Postojalo je ogromno interesovanje mladih za ovakvu štampu i mi smo odlučili da časopis izlazi jednom mesečno. Pošto nije bilo mnogo novinara koji su bili dobro informisani o rok muzici, pozvali su me da budem urednik.“ Nikola je okupio poznate novinare i fotoreportere za saradnike: Višnju Marjanović, Buča Mitrovića, Borjana Kostića, Vladana Krasića, Nenada Dukića, Rašu Petrovića, Čedomira Uroševića, Tomu Peterneka, Darka Šarenca, Tonija Nardića, Marka Isterna...

Nikola Karaklajić je okupio poznate novinare i fotoreportere.

Zagrebački „Telegram“ će objaviti kako je novopokrenuti mesečnik ubrzo dobio čak 8.500 pisama podrške!

Period posle prve Gitarijade legalizovao je nove uticaje u muzici i modi. Sve je postalo liberalnije, suknje na devojkama bile su sve kraće, a muzika sve avangardnija. Umesto italijanske kancone i francuske šansone, čupavci iz Britanije su menjali muzičku mapu sveta. Tu promenu je dokumentovao „Džuboks“. Osim što je bio prvi naš magazin koji se ozbiljnije bavio popularnom muzikom, postavljao je temelje za buduću tinejdžersku i muzičku štampu.

Nikola, kao šahista i mudrac, znao je kako da uređuje „minsko polje“. Analiza prvih brojeva dokazuje izbalansiranost: engleskoj i domaćoj muzici ustupljeno je po 12 odsto, američkoj i francuskoj po 10 odsto a italijanskoj 8 odsto prostora.

„Džuboks“ je od 1966. do 1969. posejao seme što će ga gladno tržište masovno požnjeti za vreme drugog ukazanja časopisa (1974-1985). Tada magazin izrasta u istinski referentnu tačku urbane muzičke scene čitavog jugoslovenskog prostora.

QigNhYC.jpg

Nikola Karaklajić (1926-2008)

Bez obzira na to što se takav „Džuboks“ nije dopao ideološkim čistuncima koji su tvrdili da „nedolični truju omladinu propagirajući zapadnjačke vrednosti“ i da je to „prostor gde se vrzmaju i razne nemuzičke face“, Matija Bećković rokerima poručuje da „ne pevaju tralalajke i već otpevane pesme, već da pokušaju da budu svoji, novi i angažovani“.

„Džuboks“ je o muzici pisao na toliko zavodljiv način da nije bilo šanse da to ne ostavi traga na čitaoce kojima se obraćao. Jednostavno, morao se imati u rukama. Mojoj je generaciji otvorio vidik u magični svet muzike.

6kOSIqx.jpg


Čitali smo ga do poslednjeg slova. Svaku rečenicu ili sliku doživljavali kao dragocenu informaciju, koja je neopisivo hranila našu glad! Danas, u poplavi svakojake štampe, kablovskih TV programa, interneta i ogromne ponude političara i starleta, teško je objasniti da se pre pola veka jedan časopis toliko voleo, cenio, čitao i čuvao s takvom pažnjom.

Petar Peca Popović
Izvor: Blic Online
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.543
Umrla Jadranka Stojaković
Poznata kantautorka Jadranka Stojaković (66) preminula je u Banjaluci nakon duge i teške bolesti, javio je jutros RTRS.

Izvor: Tanjug
832426622572996286d3ca490397168_v4_big.JPG

Kako se navodi, Stojaković je umrla juče .

Rođena je 24. jula 1950. godine u Sarajevu, u Bosni i Hercegovini, studirala je Akademiju likovnih umetnosti u Sarajevu, a muzikom je počela da se bavi obradom sevdalinki i izvođenjem pesama Alekse Šantića i Desanke Maksomović.

Učestvovala je na brojnim muzičkim festivalima bivše Jugoslavije i bila je velika zvezda jugoslovenske šansone. Njene pesme poput "Sve smo mogli mi", "Što te nema" i "Ima neka tajna veza" spadaju u najveće muzičke hitove na ovim prostorima.


Stojaković je radila i muziku za dečje televizijske emisije, napisala je uvodnu temu 14. Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu 1984. godine. Od 1988. godine živela je u Japanu, do 2012. godine, kada se preselila u Banajluku.

Bolovala je od multiple skleroze. Posljednje dve godine provela je u Domu za starije osobe "Ivan Pavao Drugi" u Banjaluci. Datum i mjesto sahrane biće saopšteni naknadno.

 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.543
Radiohead objavio dugo očekivani album
Britanski bend Radiohead, danas je objavio svoj deveti studijski album pod nazivom „A Moon Shaped Pool“. Ovo je inače prvo studijsko izdanje benda u poslednjih pet godina.

Izvor: nedelja, 8.05.2016. | 21:12

Omot aktuelnog Radiohead albuma
Album je danas objavljen u digitalnoj verziji, a fizičko izdanje (vinil i CD) biće u prodavnicama 17. juna.

Poslednjih meseci se nagađalo koje će se pesme naći na ovoj ploči, a internetom je čak kružio butleg sa koncertnim snimcima novih pesama koje su potencijalni kandidati za novi album. Ispostavilo se da se nekoliko tih pesama ipak nalaze na aktuelnom albumu.

Ovo je prvi album grupe Radiohead nakon ploče „King of Limbs“ iz 2011.

Sve pesme su poređanje po abecednom redu, a evo ga i kompletan spisak:

01 Burn the Witch

02 Daydreaming

03 Decks Dark

04 Desert Island Disk

05 Ful Stop

06 Glass Eyes

07 Identikit

08 The Numbers

09 Present Tense

10 Tinker Tailor Soldier Sailor Rich Man Poor Man Beggar Man Thief

11 True Love Waits

Album otvaraju prva dva singla, od kojih je spot za pesmu „Daydreaming“ režirao Pol Tomas Anderson (režirao filmove "Boogie Nights", "Magnolia", "The Master").

Radiohead krajem maja kreću na turneju, ali za sada nema najava da će svirati bilo gde blizu Srbije.



 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.543
Rok koncerti na Kalemegdanu povodom Dana Evrope
Električni orgazam, Deca loših muzičara, Del Arno Bend i druge muzičke grupe sviraće danas na Kalemegdanu povodom Dana Evrope, 9. maja.

Izvor: Beta

671933994572eed1f8c659418036855_v4_big.jpg

Prvi na Savskom šetalištu, u Kalemegdanskom parku, u 16.30 nastupa Master Blaster, a potom će se publici predstaviti tribjut bend Ejmi Vajnhaus.

Od 19 časova publika će moći da čuje D Bistbit, a potom, od 20 časova Del Arno bend.

Posle 21 čas nastupa DLM, posle kojih u 22.15 svira Električni orgazam.

Koncerte organizuje Eu info centar koji time obeležava početak kampanje Evropa otvoreno koja će biti realizovana širom Srbije.
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.990
AC/DC i Axl Rose nastupili zajedno u Lisabonu

aNXQqUm.png


AC/DC započeli su u Lisabonu evropski deo turneje na kome će umesto Brajana Džonsona pevati Eksl Rouz iz benda Guns N Roses.

Na koncertu su australijski rokeri sa Rouzom izveli numere poput “Back in Black“, “Shoot to Thrill“, “Rock ‘n’ Roll Train“, “Thunderstruck” ali i “Riff Raff“, po prvi put nakon 1996. godine kao i “Rock ‘n’ Roll Damnation” koju nisu svirali uživo od 2003. godine.

Zbog slomljene noge, Eksl je koncert presedeo u svom improvizovanom tronu.

Eksl Rouz na ostatku turneje menja Brajana Džonsona koji je morao da istupi zbog problema sa sluhom. Prema dosadašnjim informacijama Brajan će nastaviti studijski da radi sa bendom, a Eksl je samo privremena zamena.


Izvor: Balkanrock.com

Uh, meni je ovo podjednako tužno k'o nastup "Deep Purple" u Beogradu, bez Gillana i Lorda. :(
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.990
Vladi za rođendan

Na 58. rođendan velikog muzičara i nekadašnjeg frontmena "Idola", sastav "Ljetno kino" objavilo spot za singl "Baba Zumbula"

Q9Yt5WM.jpg


NA 58. rođendan velikog muzičara i nekadašnjeg frontmena "Idola" Vlade Divljana, umesto poklona, sastav "Ljetno kino" objavio je singl i spot "Baba Zumbula". Ovu numeru predvodnik novog talasa jugoslovenske muzike uživo je izveo sa "Ljetnim kinom" na koncertu u zagrebačkoj "Tvornici" 5. aprila 2014. godine. Anita Jovanov je snimak s tog nastupa montirala kao čestitku za velikog prijatelja i najvećeg gospodina rokenrola. Inače, "Baba Zumbula" je naslovna numera makedonskog filma "Bal-kan-kan", koju je režiser Darko Mitrevski napisao uz pomoć kompizotora Kirila Džajkovskog, a Divljan ju je otpevao.

(Novosti)


 
MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
30.694
Grupa S.A.R.S. objavila "Poslednji album"
Blic

Nakon pet studijskih i jednog lajv albuma, izdanje simboličnog naziva „Poslednji album“ grupe S.A.R.S. objavljeno je danas na Deezeru u izdanju Lampshade Media i Dallas Recordsa.


45073c92265b7ea10618ff0bda19e4b3.jpeg

Foto: Bojan Vasiljević / Promo S.A.R.S.
S.A.R.S. ove godine slavi deset godina postojanja na regionalnoj sceni, a slavljenička turneja izaći će ne samo iz regiona nego i iz Evrope, jer će bend ceo mesec maj provesti na nastupima u Australiji, a dogovorene su i svirke u Engleskoj, Italiji i Švajcarskoj. U okviru obeležavanja ovog velikog jubileja održaće koncerte 4. juna u rovu niške Tvrđave i 30. jula na Šabačkom letnjem festivalu.

Glasine da bend prestaje sa radom nakon objavljivanja „Poslednjeg albuma“ nisu tačne. Članovi grupe smatraju da su albumi zastareli format, pa će u budućnosti nastaviti da izdaju samo singlove.
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.990
Bob Dilan u petak izdaje 37. album

Legendarni američki muzičar Bob Dilan, koji 24. maja puni 75 godina, u petak će izdati 37. studijski album "Fallen Angels" na kojem je obradio čuvenu pesmu Frenka Sinatre "Young At Heart" iz 1954. godine.

ZnzFJow.jpg


Na novom albumu se nalaze i obrade "Skylard" Binga Krozbija i Ele Ficdžerald kao i "Polka Dots and Moonbeams" Djanga Rajnharta. Dilan, kome je pravo ime Robert Alen Zimerman, kultna je ličnosti generacije 60-ih godina i jedan od najvećih kantautora 20. veka.

Bob Dylan's new album – as performed by Frank Sinatra, Ella Fitzgerald, Billie Holiday and more https://t.co/gWrHhwMvE7

— The Guardian (@guardian) 18. мај 2016.
Mnoge Dilanove pesme obradio je veliki broj izvođača. Često je kroz pesmu izražavao bunt protiv politike i društvenih dogmi svog vremena.

Njegove najpoznatije pesme su "The Times They are changing", "Blowing in the Wind", "Like a Rolling Stone" i "All Along the Watchtower".

Dilan svira gitaru, usnu harmoniku i klavir.

Izvor: Beta
 
Natrag
Top