Novosti i događaji iz sveta muzike

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
39.016
SEĆANJE NA ARSENA Gabi Novak: Razumem bol Milene Dravić

Arsenu je pred kraj najteže padalo to što neće pratiti odrastanje unuka, rekla je zaplakavši velika pevačica Gabi Novak o svom pokojnom suprugu.

PCukH9k.jpg

Gabi Novak i Matija Dedić juče u beogradskom Sava centru

Gabi Novak i Matija Dedić juče su u Beogradu najavili veliki muzički događaj „Koncert za Arsena... Gabi, Matija i prijatelji” posvećen legendarnom kantautoru koji je preminuo u avgustu prošle godine u 77. godini života. To je bila prilika da porazgovaramo sa Gabi o njenom životu s Arsenom.

- Bilo je toliko lepih trenutaka! Mi smo živeli jedan turbulentan život koji se sastojao od bonaca, oluja, gubitaka, dobitaka. To je bio jedan buran život ali smo ga sjajno nosili na svojim leđima. Uvek smo izlazili manje-više kao pobednici. Jedino nismo bili pobednici kada smo izgubili svoje najdraže - prijatelje, roditelje i u tim trenucima nam je bilo vrlo teško. A da ne govorim kako se ja sada osećam. Srećom, imamo puno prijatelja i vidim kada izlazim u svim tim regijama i na svim tim bivšim prostorima, a što nije ni trebalo da bude, po meni, da nas publika srdačno prima a da još toplije, preko nas, žele izraziti ljubav i poštovanje prema Arsenu.

Vaš suprug se nikada nije ponašao kao velika zvezda?

- Bio je običan i jednostavan čovek koji je brzo stvarao komunikaciju sa publikom, kao i s pojedincima. Ja sam bila ta koja je prihvatila i razumela sav teret onoga što je nosio u sebi i bila sam njegova zaštita u razgovorima. Podržavala sam ga u svemu.
Puno su mi vredeli ti razgovori. Nas dvoje smo divno komunicirali i s Matijom i sa Arsenovom kćerkom iz prvog braka Sandrom. U druženju i odnosu prema porodici je bio toliko razuman. Svakoga je podržavao u svojim problemima i davao je sugestije.
Arsen je bio jedna izuzetno velika, snažna i teška osoba, a s druge strane je bacio to lavovsko u sebi i onda izlazio kao topla i mila osoba.

Odlazi generacija velikih umetnika...

- Žao mi je što je otišao Dragan Nikolić i žao mi je što je Milena ostala sama. Razumem njenu bol. Uvek je dolazila na Arsenove koncerte, i dalje čuvam žardinjeru sa cvećem koju mu je poklonila Milena.
Ima još puno velikih umetnika i molimo Boga samo da ne odu, jer teško će se ponoviti takvi. Obično kažem kada bi mi neko nešto poželeo, da bih volela da to bude zdravlje, da mogu živeti koliko je gore neko odredio i da mogu da budem uz svoju decu i uz unuke.
Sećam se poslednjih Arsenovih dana kada je govorio: „Najteže mi pada da neću videti odrastanje svojih unuka.”

Da li će sa vama nastupiti i unuka Lu, sa kojom ste snimili pesmu „Ja bih da te sledim” posvećenu Arsenu?

- Lu neće biti sa nama na koncertu. Želim je zaštititi i, da me krivo ne shvatite, ne bih uopšte želela da krene putem kojim smo krenuli Arsen ili ja. Sada će napuniti četrnaest godina i likovno je talentovana. U nekom času svoga odrastanja Lu je rekla: „Joj, bako, kada ja vidim kako se ti i deda mučite i kad čujem tatu kada razgovara i kada se ljuti na telefonu, shvatim da muzika zapravo opterećuje, da nije nešto lepo. Nikada ne bih mogla prihvatiti to opterećenje.” Volela bih da bude dizajnerka kao što je njena tetka Sandra.

ARSEN JE VOLEO NASTUPE U BEOGRADU

BoR82A2.jpg

„Koncert za Arsena... Gabi, Matija i prijatelji”, osmišljen kao omaž Arsenu Dediću, zakazan je za 9. april u Sava centru. Pored Gabi i Matije Dedića, nastupiće i Zoran Predin, Zlatan Stipišić Džiboni, Bisera Veletanlić, Zafir i Vasil Hadžimanov...

- Vrlo sam uzbuđena da će jedno lepo veče biti posvećeno Arsenu. Znam da je voleo da nastupa u Beogradu, napravićemo lepo, emotivno veče.

(Blic Online)

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
39.016
DIVNA

Dva koncerta za 25 godina rada Divne Ljubojević

Pevačica duhovne muzike Divna Ljubojević koncertima 23. aprila u Sinagogi u Novom Sadu će i prethodno 21. aprila u beogradskom Sava centru, proslaviti 25 godina rada svog hora "Melodi" i promovisati CD "Antologija najlepše duhovne muzike pravoslavnog istoka" (PGP RTS).

1ZjABx4.jpg

- Radujem se veoma koncertu u Sinagogi. Puno puta sam, još od studentskih dana na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, sa maestrom Jaguštom, pevala u ovom nadahnjujućem, vibrantnom prostoru. Koncert će, kako i dolikuje, biti istog repertoara kao u Sava centru, no, verovatno zahvaljujući prirodi prostora, drugačijeg izvođačkog naboja - poručila je Ljubojević.

Koncert u Sava Centru nosi naziv "Beograd u susret Vaskrsu" i biće održan pod pokroviteljstvom gradskog Sekretarijata za kulturu, u okviru manifestacije "Dani Beograda".

Publiku očekuje, kako je najavila Ljubojević, "divan, vizuelno obogaćen i muzičkim iskocima osvežen koncert".

- Na repertoaru će biti vizantijska, srpska, ruska, grčka, bugarska duhovna muzika. Na pozornici će sa mnom, kao i uvek, biti Melodi, a u nekom trenutku i dragi gosti. Gosti su sa nama uvek o jubilejima i velikim koncertima - rekla je ona.

Sa grupom prijatelja Ljubojević je 1991. godine u Beogradu osnovala hor i studio za duhovnu muziku "Melodi".

Od tada je sa svojim ansamblom održala brojne koncerte i nastupala na renomiranim festivalima širom planete, objavivši 22 muzička izdanja u Srbiji i inostranstvu.

Danas u svetu uživa status jednog od najvećih misionara srpske, vizantijske i pravoslavne kulturne baštine i vrhunskog interpretatora.

CD "Antologija najlepše duhovne muzike pravoslavnog istoka" PGP RTS objavio je početkom marta i predstavlja presek onoga što je Ljubojević snimala u proteklih 25 godina.

- Slavimo 25 godina poštovanja vere. Pojati - to je najduhovnija i najreligioznija stvar koja se može dogoditi. To što Divna radi prepoznaje se od Atlantika do Crnog mora, od Egeja do Baltika - smatra ugledni novinar i publicista Petar Peca Popović.

Ulaznica za koncert u novosadskoj Sinagogi košta 800 dinara, a na dan koncerta ulaznica će biti 1.000 dinara.

(Blic Online)

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
39.016
Ljetno kino, Rundek, Šaran i Gile sviraju u čast Vlade Divljana

gF5gLMk.jpg

Ljetno kino big band, Darko Rundek, Dino Šaran (Letu Štuke) i Srđan Gojković Gile (Električni orgazam) pripemaju 7. svibnja u Tvornici kulture koncert u čast Vlade Divljana, najvećeg gospodina rock’n’rolla.

U proljeće je Vlada Divljan redovito navraćao do Zagreba i na radost nekoliko generacija fanova održavao nezaboravne koncerte. Ljetno kino, bend koji je poslijednjih godina surađivao s Vladom, nastaviti će tradiciju u čast velikog glazbenika i prijatelja.

Uoči Vladinog 58. rođendana, 7. svibnja u Tvornici kulture uz big band postavu Ljetnog kina koje vodi Maks Juričić, nastupit će Darko Rundek, Dino Šaran (Letu štuke) i Srđan Gojković Gile (Električni orgazam) koji će uz puno Vladinih hitova zapjevati i neke od svojih najljepših pjesama.

Ulaznice u pretprodaji iznose 50 kn, dok će na dan koncerta za ulaz trebati izdvojiti 70 kn.

Službena prodajna mjesta:

• Tvornica kulture, Ljudevita Posavskog 1
  • Aquarius CD shop, Varšavska 1
  • Dirty Old Shop, Tratinska 18
  • Entrio prodajna mjesta i Entrio.hr
  • Eventim prodajna mjesta i Eventim.hr
Izvor: Balkanrock.com

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.513
FRANK TURNER 12. APRILA U BEOGRADU

Frank_Turner_2015_Press_shot.jpg

Frank Turner, engleski „panker sa akustičnom gitarom", na veliko zadovoljstvo publike dolazi u Beograd, gde će sa svojim bendom, „The Sleeping Souls", nastupiti 12. aprila u magacinu Depo.
Turneru će ovo biti 1873. nastup u karijeri, a prvi u Srbiji. Publika će biti u prilici da čuje njegove najveće hitove poput „Recovery", „The Next Storm", „I Still Belive", „The Road", „Photosynthesis" i moge druge. Kao predgupa nastupiće bend Ducking Punches iz Norviča, a karte po ceni od 1900 dinara su u prodaji putem Eventim Serbia i GIGS TIX prodajne mreže.
Od kada je objavio debitantski album „Sleep is For The Week" (2007.), Frank Turner putuje uzlaznom putanjom i osvaja publiku i medije. Sa šest studiskih albuma iza sebe, nekoliko EP-ja, rasprodatim turnejama i solo nastupom na otvaranju Olimpijskih igara u Londonu 2012. godine, ovaj folk/punk majstor je postao nezaobilazno ime na najvećim svetskim festivalima.
Zanimljiv je i podatak da je studirao na prestižnom britanskom Eton koledžu zajedno sa princom Williamom, nastupio je na otvaranju Olimpijskih igara u Londonu 2012. godine, a ranije iste godine je priredio solistički koncert za pamćenje u rasprodatoj Wembley areni.
Turner je karijeru započeo kao pevač u post-hardcore bendu Million Dead. Danas je prepoznatljiv po svojoj akustičnoj gitari, ali u njegovim pesmama se i dalje osećaju uticaji buntovnih punk korena. Sa svojim pratećim bendom na nastupima vešto osvaja publiku sa svojim pesmama o životu, smrti i muzici, vešto upakovanim u punk-folk kombinaciju.
Kao solo izvođač objavio je šest studijskih albuma, četiri kompilacije, pet EP-ja, tri Live DVD-ja, oko 20 singlova i isto toliko videospotova. Prvi album „Sleep Is for the Week" izašao je 2007. godine, a slede ga „Love Ire & Song" (2008.), „Poetry of the Deed" (2009.), „England Keep My Bones" (2011.) , intimni „Tape Deck Heart" iz 2013. godine i nedavno objavljeni „Positive Songs For Negative People".
Njegov prateći bend „The Sleeping Souls", čine Ben Lloyd (gitara, mandolina), Tarrant Anderson (bass), Matt Nasir (piano) i Nigel Powell (bubnjevi).
Frank je inače smiren, jednostavan i druželjubiv čovek, ponosan na svoje engleske korene i miljenik je festivalske publike širom sveta. Kako kaže, obožava turneje, putovanja i upoznavanje novih ljudi. Poznat je i po brojnim obradama pesama drugih bendova i izvođača, među kojima su Queen, The Killers, Foo Fighters, NOFX, Bob Dilan, Leonard Cohen, Blink 182, Slayer, Bruce Springsteen, Tom Petty, Tom Jones, ABBA, Wham, Johnny Cash, Van Halen, Iron Maiden, Weezer, ACDC, Nirvana, REM, Green Day...

Izvor: atastars

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
39.016
POP IKONI U ČAST Svetske zvezde na koncertu za Bouvija

U njujorškom Karnegi holu održan je humanitarni koncert u čast preminulog Dejvida Bovija, koji je okupio njegove kolege i fanove iz celog sveta.

U jednoj od najpoznatijih koncertnih dvorana na svetu sinoć su izvođeni najveći Bouvijevi hitovi, a među pevačima su bili Debi Hari i bivši frontmen REM-a Majkl Stajp.

Koncert u čast Bouviju koji je umro od raka u januaru ove godine, trajao je dva sata, prenosi Rojters.

Sindi Loper je pevala hit "Suffragette City", a Vejn Kojn je izveo "Life on Mars?" obučen u odelo ukrašeno svetlima, sedeći na ramenima Čubake iz filma Ratovi zvezda.

Ostale hitove Dejvida Bouvija kao što su "Rebel, Rebel" i "Let's Dance" je pevala publika predvođena dečjim horom.

"Bog blagoslovio Davida Bouvija", rekao je pevač Džejkob Dilan nakon izvedbe pesme "Heroes".

Novac od prodaje karata je namenjen muzičkom obrazovanju siromašne dece.

Sledeći koncert je večeras u sali "Radio Citi Music Hall" u Njujorku.

(Blic Online)

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
39.016
Nemanja Radulović: Radujem se što ću ponovo svirati u Beogradu

Čuveni violinista Nemanja Radulović imaće dvostruki nastup sa Beogradskom filharmonijom pod upravom maestra Eiđija Ouea, u četvrtak i petak, 7. i 8. aprila (20) na Kolarcu.

sGOTckY.jpg

Nemanja će interpretirati Bruhov violinski koncert br. 1, a repertoar za nepopravljive romantike otvara Štrausov „Don Žuan“ i kruniše „Patetična simfonija“ Čajkovskog. Autentične energije virtuoza na violini, strasnog maestra i filharmoničara, fatalna su kombinacija u izvođenju programa koji tematski pripada ciklusu „Za zaljubljene“.

Nemanja Radulović jedan je od najpoznatijih svetskih umetnika koji je u roku od samo nekoliko godina osvojio svet klasične muzike svojim virtuoznim muziciranjem i avanturističkim programima. Nekoliko puta je obišao planetu, a Beogradskoj filharmoniji se vraća posle 17 godina, što je posebno emotivno za njega.

- Radujem se što ću ponovo svirati u Beogradu, ovog puta u okviru koncertne sezone Beogradske filharmonije, sa sjajnim muzičarima iz tog orkestra sa kojima sam odrastao, i za mene jednim od najinspirativnijih dirigenata današnjice, maestrom Eiđijem Oueom, sa kojim sarađujem od 2003. godine. Posebno mi je drago što ćemo svirati Bruhov violinski koncert za koji sam emotivno vezan, jer sam prvi put svirao isto delo u Sali Kolarca pre dvadeset godina. Nadam se da će publika uživati! - kaže Nemanja Radulović

Izvor: Blic Online

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.513
Led Zeppelin ukrao pesmu "Stairway to Heaven"?
Američki okružni sudija presudio je u petak da postoji “dovoljno dokaza” da je grupa Led Zeppelin “ukrala” muziku za pesmu “Stairway to Heaven”, što znači da će se o ovoj temi još raspravljati pred sudom.

Izvor: utorak,B92
1179113379570cb5ebb1f03668398310_v4_big.jpg

Foto: Gettyimages
Naime, advokati pokojnog gitariste grupe Spirit Rendija Vulfa imali su dovoljno argumenata da pokrenu tužbu protiv slavne grupe, zato što su prema njihovim rečima, kopirali pesmu “Taurus” grupe Spirit, čiji je autor Vulf.

Pokojni muzičar pesmu je napisao između 1966. i 1967. godinama pre nego što je Led Zeppelin objavio “Stairway to Heaven” 1971.

Sudija je izjavio da pesme imaju nekih razlika, ali da advokati Vulfovih poverenika možda imaju dovoljno dokaza za slučaj.

Led Zeppelin i Spirit izvodili su neke koncerte i festivale otprilike u isto vreme, ali nikad na istoj bini.

Ipak, advokazi slavne grupe spremaju odbranu na osnovu toga što su “note korišćene za obe pesme prisutne u muzici već vekovima”.

Suđenje je zakazano za 10. maj.

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
39.016
Jedna predivna vest :)

Rock&Taš

ROCK@TAŠ! Otvaranje stadiona Tašmajdan uz veliki rok koncert 22. aprila u 19 časova! Ulaznice po ceni od 100 dinara možete naći od četvrtka na biletarnicama Tašmajdana. Sav prihod biće doniran u humanitarne svrhe, za otvaranje novog Prihvatilišta za decu u Beogradu
Nastupaju Riblja Čorba VAN GOGH Elektricni Orgazam Kiki Lesendrić i Piloti Galija Hor Carolija :)

ldcZvKH.jpg

Izvor: Facebook

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.513
The Prodigy: Vidimo se na Egzitu!
Posle intenzivnih i hitnih pregovora, članovi Prodidžija su izmenili plan turneje kojom promovišu poslednji album i nastupiće u nedelju 10. jula u Srbiji na festivalu Egzit.

IZVOR:B92
1368287686570e258735e2f328164813_v4_big.png
Anketa s pitanjem da li bi trebalo jedan od najpopularnijih svetskih bendova hitno dovesti u Srbiju ovog leta, u kojoj je čak 92% od preko 25.000 ljudi reklo "Da", stigla je do benda, koji je zato dodao čak četvrti uzastopni datum u drugoj nedelji jula, kako bi nastupili na, po sopstvenom priznanju, omiljenom festivalu.

Lijam, Kit i Maksim su hteli i lično da se obrate ovdašnjoj publici izjavom: "Serbian people, EXIT Warriors, tražili ste nas i mi dolazimo! Okupljamo se na tvrđavi, obavezno budite tamo i vidimo se! Peace!"

Prodidži postoji 25 godina, a s poslednjim albumom „The Day is My Enemy“, po šesti put uzastopno su se našli na prvom mestu britanske liste najprodavanijih albuma, što nijednom bendu, osim Bitlsima, nije pošlo za rukom.

U Srbiji su prvi put nastupili 1995. godine, u vreme kad je album "Music for the Jilted Generation" harao planetom i bili su prvi veliki svetski bend koji je u Beograd došao uprkos sankcijama i zabrani sopstvene vlade.

Nakon skorašnje izjave koju je frontmen benda Kit Flint dao magazinu NME, da je njihovo povlačenje neminovno, usledili su brojni javni apeli da je ova turneja možda i poslednja šansa da ih gledamo uživo u Srbiji.

Razni muzičari s ovih prostora su ih okarakterisali kao jedini veliki strani bend koji se može posmatrati i kao "domaći" zbog posebne veze s ovdašnjom publikom.

Prodidži je na poslednjoj turneji nastupio na gotovo svim važnijim festivalima od Australije do Amerike, uključujući i stadione, arene i najveće koncertne prostore od Japana do Argentine.

Koncertno neumorni, obišli su preko 30 zemalja, a u mnogim od njih nastupili po više puta u samo protekle dve godine.

Do kraja turneje očekuje ih još 15 zemalja, među kojima će se 10. jula ipak naći i Srbija.

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
39.016
Ana Popović 31. maja svira u Beogradu

Jedna od najboljih svetskih gitaristkinja današnjice, Ana Popović, nastupiće 31.maja pred beogradskom publikom u prostoru Hangar, Luka Beograd.

kKEz2wj.jpg

Iako je pet puta nominovana za nagradu „Bluz“, i najčešće je vezivana za taj muzički pravac, Anini nastupi podrazumevaju mnogo više od toga - electric funk, jazzy instrumentali i blues groove sa soul ženskim vokalom i puno energije.

Skoro svi njeni albumi dospeli su među prvih pet Bilbordovih bluz lista, a sa najvećim imenima svetske muzičke scene nastupa u okviru turneje sećanja na Džimija Hendriksa, deleći binu sa zvezdama bluza i roka, među kojima su Badi Gaj, Zek Vajld, Džoni Leng i mnogi drugi.

Odrasla u Beogradu, u porodici u kojoj je muzika oduvek igrala bitnu ulogu, Ana Popović zavolela je bluz i soul putem očeve kolekcije ploča, i već sa 15 godina počela je da svira njegovu gitaru. Nakon sticanja formalnog muzičkog obrazovanja u Holandiji, put je vodi u Memfis, gde i danas živi i radi.

U okviru svoje evropske turneje u Hangar, Luka Beograd Ana Popović dolazi u punom sastavu, sa šestočlanim bendom.

Karte su u pretprodaji na svim Eventim Serbia i GIGS TIX prodajnim mestima.

(Blic Online)

Natrag