Novak Djokovic

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.549
Tako ste govorili davne 2006. godine...
Intervju koji je Novak Đoković dao kada je imao sedam godina mnogi od nas sada gledaju kao jedan simpatičan detalj iz njegove prošlosti.


Photo by Julian Finney/Getty Images
Đoković je tada, u razgovoru sa vršnjakom voditeljem, rekao da tenis već u tim godinama shvata kao obavezu i da mu je cilj da postane prvak.

Iako nam sada deluje normalno, jer je Novak apsolutni vladar svetskog tenisa, postoji malo one neverovatne filmske priče koja opisuje put dečaka rođenog u Beogradu, preko trenutka kada ga je otkrila Jelena Genčić, odlaska na akademiju Nikole Pilića, a potom i svih uspeha koje je ostvario.

Više od 20 godina kasnije isti taj dečak istakao je kandidaturu za najboljeg tenisera svih vremena posle nove, šeste titule na Australijan openu. Đoković je u finalu savladao Britanca, uz maksimalan rezultat, po setovima 6:1, 7:5, 7:6 (7-3), za nešto manje od tri sata igre.


Photo by Julian Finney/Getty Images
Novak je tako stigao do 11. trofeja na najvećim turnirima i tako izjednačio rekord Roja Emersona, koji je do sada bio jedini čovek u istoriji ’belog sporta’ koji je šest puta dizao pehar Ozi opena.

Ispred njega su sada samo spomenuti Emerson sa 12 grend slemova, Rafael Nadal i Pit Sampras sa po 14, kao i Rodžer Federer sa 17 osvojenih grend slemova. Takođe, srpski igrač izjednačio se sa Andreom Agasijem na drugom mestu večne liste sa 46 trofeja na tvrdim podlogama – ispred je samo Federer koji ima 60.

Kada se vratimo desetak godina unazad možemo dobiti pravi uvid u to kako je karijera, ispostaviće se, najboljeg srpskog sportiste ’rasla’ i u očima navijača. Davne 2006, tri nedelje posle Vimbldona, 19-godišnji momak pojavio se na ATP turniru u Amersfortu. Na putu do finala savladao je Borisa Pašanskog, Tomaša Žiba, Marka Žiskela i Giljerma Koriju, obezbedivši duel sa Nikolasom Mausom.

Srbin je u finalu savladao Čileanca 7:6 (7-5), 6:4 posle dva sata i 19 minuta igre, osvojio prvi trofej u karijeri i ušao među najboljih 30 na svetu. Iako se računa kao titula, Đoković nije nagrađen klasičnim peharom, već je od organizatora dobio ajped i buket cveća.


Photo by Julian Finney/Getty Images
U to vreme ni sajt B92.net/sport nije bio na nivou na kojem je danas – komentara je bilo mnogo manje, ali su već tada počeli da se javljaju Novakovi navijači, ali i oni koji će se u svakom trenutku truditi da ospore postignute rezultate.

„Bravo, Srbine... Odrao si onog Cileanca. Samo napred... Mekenro kaze da ces u prvih 10, ja kazem da ces biti prvi... Cestitam...“, napisao je Miloš iz Holandije i zahvaljujući tome što je dobio 39 pluseva imao najpreporučeniji komentar.

Sledeći je autor Dont you worry child, koji je u martu 2015. uspeo da pronađe vest iz prošlosti.

„A gde se danas nalazi Nole moj idol? Snovi su dostizni!“

Jakov je odmah prepoznao da se radi o velikom potencijalu.

„Gledao sam uzivo mec i Nole me je totalno odusevio igrom, strpljivoscu, gradjenjem poena... Ako ovako nastavi, daleko ce dogurati... I bio je jako duhovit na kraju meca u razgovoru sa voditeljom na terenu. Voditelj ga je pitao ’In last couple of years many players from Serbia, Tipsarevic, Ivanovic, Jankovic, Pasanski.., made great success in professional tennis. What is going on in Serbia?’ A Nole odgovara: ’The food is nice!’ To, i jos nekoliko duhovitih odgovora je bas odusevilo prisutnu publiku.“


Photo by Julian Finney/Getty Images
Kolika je razlika u odnosu na period od pre deset godina pokazuje i komentar koji je ostavio cherga, a u kojem je sledeći veliki cilj titula na ATP turniru u Umagu. Kada pogledamo rezultate koje ostvaruje u zlatnoj eri tenisa, gotovo da nam je jasno da u njegovom kalendaru više neće biti mesta za turnire ovog ranga.

„TAKO JE MATORI, OBJASNI IM !!! svaka cast Kralju. Sad, JURRRRIIIISSSS NA UMAG !!!!! Srbija se ponosi tobom. Boze pravde!“

Činjenica je da se u Srbiji ne prašta uspeh, a prve naznake te tvrdnje mogli smo da vidimo i kada tenis nije bio u žiži srpske javnosti. Mnogi su govorili da Novak nema kvalitet za neku ozbiljniju karijeru, osporavali svaki njegov korak, ali sve kritike je demantovao. Bez obzira na to što u svakom trenutku na pravi način predstavlja svoju zemlju, sada su oni koji ga bez osnove kritiku još brojniji.

„Sta je on to osvojio, iPod?!?!?“, najnepreporučeniji je komentar sa 28 minusa, a autor je apple?.


Photo by Cameron Spencer/Getty Images
Potom slede i oni koji su tvrdili da će uspeti jedino zaslugom drugih.

„Mislim da ovaj Novak nema blage veze sa tenisom i da nikada u životu od njega ništa neće bite. U najboljem slučaju može da dogura negde u prvih 200. Mora da ima opake veze i da ga neko žešće gura!“, objavio je Vasa, a sa njim se saglasio i asd.

„Svaka cast ali ovaj nije bio jak turnir i ruku na srce tesko da ce on biti ikada medju prvih deset (ili osvojiti neki veci turnir)!“

Tada još nije krenuo trend „plati porez“ i ironičnih „najjača konkurencija u tenisu“ komentara, ali je onih koji su se podrugljivo smejali bilo.

„Finale Masu i Djokovic ?!?!? Svaka cast, ali me zanima tko je poizbacao iz turnira one iz top10 “, dodao je Eh.

S vremenom je i naš sajt evoluirao, broj komentara drastično porastao, a Novak Đoković nastavio da pobeđuje. Mi samo želimo da vuk ostane gladan...


 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.549
Đoković o Riju: Nisam mogao da se suzdržim...
U Pekingu je osvojio bronzanu medalju, u Londonu je završio kao četvrti, a na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru Novak Đoković bio je favorit za zlato.


Izvor: B92


Getty Images
Međutim, dogodio se šok, najbolji teniser sveta ispao je već na startu od Huana Marina del Potra – da li je Novak preboleo poraz koji ga je ostavio u suzama?

“Jesam, preboleo sam. Istreniran sam kao sportista da vrlo brzo prebrodim poraze, a iz njih se više uči nego iz pobeda. Tenis zahteva od čoveka da već sledeće nedelje bude usredsređen na novi turnir“, rekao je Đoković i dodao:

“Olimpijske igre najveća su sportska smotra koja se održava na svake četiri godine i anticipacija sa moje strane bila je velika, baš kao i očekivanja. Ona su možda bila i prevelika jer sam možda previše tražio od sebe – napetost, uzbuđenje, emocije, pritisak i na kraju se nažalost desilo to što se desilo. Ali život je takav i pruža lekcije u trenucima u kojima se čovek najmanje nada“.

Uprkos razočaravajućem ishodu, Novak ističe da će ga za Brazil i OI vezati i neka lepa sećanja.

“S vedrije strane, iz Rija nosim i predivne uspomene u vidu povezanosti s ljudima koji su bili na stadionu to veče i uopšte sa Brazilcima. Jedinstveno i za mene nezaboravno iskustvo – bio sam vrlo emotivan, to sam i pokazao, nisam mogao da se suzdržim jer mi je bilo jako stalo, ali i svima je“; vratio se Novak na trenutak na poraz i zatim zaključio:

“Kažem, način na koji su me prihvatili i prilazili pre i posle meča – preko tenisa sam doživeo ljudsku povezanost koja ne može često da se doživi kada se stalno krećeš po velikim turnirima gde je uvek fokus na takmičenju i sve je nekako hladno“.
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.549
"Novak se ne povlači, samo neće da bude mašina"
Izjava Novaka Đokovića da mu prvo mesto na ATP listi više nije prioritet odjeknula je svetom, a novinari počinju da seciraju svaku njegovu reč iz Beograda.

Izvor: B92
75998475357ef6a4428b31144121781_w640.jpg
Foto: Getty Images
Portal Tennisnow.com piše da Novak obično stiže na naslovnice tako što "pobeđuje u mečevima, mečevima i još mečeva", a da je to dovelo do emotivne iscrpljenosti.

"Njegov intenzivni, neumorni pohod na pobede, titule i rekorde ima cenu i on se umara, ali ne u fizičkom smislu", piše Kris Odo.

Kako ocenjuje novinar portala, kriza je prejaka reč i možda je prikladnije reći da Novak prolazi kroz "emotivnu dilemu".

"Interesantno je to što Đoković, poznat kao igrač sa mnogo duše, kao neko ko duboko promišlja, u ovom trenutku razmišlja o svom odnosu prema karijeri. Logično, mediji su se fokusirali na to što je rekao da ne želi da igra tenis zbog titula i prvog mesta, ali jasno je da to ne znači da je izgubio volju da se nadmeće i pobeđuje. Zvuči kao da želi malo više balansa u životu", navodi Odo.

Đokovića često prati glas da funkcioniše kao mašina, da je neverovatno posvećen svakom segmentu teniskog života.

"Novak ne želi da bude mašina, već želi da bude čovek. Možda bi ovo moglo da se vidi kao najava da će biti manje posvećen, da će se malo povući, ali meni se čini da ovo zvuči kao reči sportiste koji želi da se ponovo posveti velikim stvarima, ali na svoj način", navodi Odo.

Novinar ističe da se Đokoviću mnogo toga dogodilo u prethodnih nekoliko godina, ističući njegovu ulogu oca i supruga.

"Osvežavajuće je čuti da je Đoković toliko svestan sebe i okolnosti da može da razume potrebu za promenom, evolucijom i da je prihvati. Kao mlad igrač uvek je bio vatren, ali i slobodnog duha. Bio je drag, spreman na igru i šalu. Možda je negde usput shvatio da je izgubio tu nevinost", navodi se u tekstu.

Na kraju, Odo kaže da je Đoković "znatiželjan čovek" i neko ko želi da otkrije šta je to što nedostaje od osvajanja Rolan Garosa.

"On nije neko ko se povlači i govori da su najbolji dani iza njega. Ako ništa drugo, Novak traži odgovore kako da produži svoju magičnu vožnju. Možda ne želi da govori o broju jedan, ali to ne znači da on 'ne umire' za pobedama kao ranije, on samo želi da se još malo zabavlja i da se oseti još malo slobodnim dok radi svoj posao", navodi Odo.
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.549
Đoković: I ovo je dobro iskustvo
Novak Đoković istakao je da mora da radi na mentalnom i emotivnom planu kako bi se vratio u vrhunsku formu.

Izvor: B92

Foto: Getty images

Najbolji teniser sveta već nekoliko meseci ne liči na sebe, a u subotu je poražen od Roberta Bautiste Aguta u polufinalu Mastersa u Šangaju.

"Moram više da se koncentrišem na mentalnu, emotivnu stranu problema. Možda sam i iscrpnjen zbog velikog broja mečeva u poslednjih 15-20 meseci. Ovo je moralo da se dogodi pre ili kasdnije. Nikad nisam ni očekivao da ću godinama igrati isključivo na najvišem nivou. I ovo je dobro iskustvo, kako bih se vratio bolji", rekao je Đoković.

Đoković je osvojio sedam titula u 2016, poseldnju na Mastersu u Kanadi krajem jula, a u međuvremenu je nastupao samo na Olimpijskim igrama, US Openu i sada u Šangaju.

"Poslednjih nekoliko godina uvek sam igrao dobro ovde. Trudiću se da tako bude i sledećih. Nisam se osećao dobro psihološki. Ali moram da čestitam Robertu, bio je bolji igrač, nema sumnje u to. U važnim trenucima imao sam svoje šanse, mnogo šansi, ali sam gubio servis. On je u takvim momentima bio konzistentniji, stabiliniji. Ja sam napravio previše neiznuđenih grešaka", istakao je prvi reket sveta.

Srbin je tokom meča često ulazio u raspravu sa glavnim sudijom Karlosom Bernardesom.

"Nisam razumeo neke odluke koje je doneo. Išao sam da promenim svoj reket, promenio sam i majicu, a on mi je dao upozorenje. On je bio zvezda meča. To je želeo da bude danas", rekao je Đoković.

Uprkos iscrpljenosti, Đoković kaže da sezona za njega nije gotova, čekaju ga Masters u Parizu i Završni turnir sezone u Londonu u novembru.

"Pokušaću da se spremim za te turnire u zatvorenom kao i uvek. Poslednjih godina sam bio prilično dobar. Pokušaću da budem opet", zaključio je Novak Đoković.
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.549
Novak spreman za borbu: Osećam se preporođeno
Najbolji teniser sveta Novak Đoković rekao je u Parizu da se posle nekoliko meseci oseća odlično na terenu.

IZVOR: B92
48370310658162b023e12a073812329_w640.jpg

Getty images

Novak je prethodno poražen u polufinalu Mastersa u Šangaju od Roberta Bautiste Aguta, a na turnirima u Parizu i Londonu pokušaće da odbrani prvo mesto do kraja godine.

„Osećam se sjajno. Osećam se preporođeno. Jasno je da se osećam i veoma srećno što se vraćam u grad u kojem sam doživeo divne trenutke ove godine“, rekao je najbolji teniser sveta pred start Mastersa u Parizu.

Mnogi već nekoliko meseci ističu da je samo pitanje vremena kada će Endi Mari prestići Novaka na prvom mestu ATP liste. Britanac je osvojio turnir u Beču i dodatno se približio preuzimanju prve pozicije, a Novak kaže da je već bio u sličnoj situaciji.

„Što se tiče pozicije na listi i brobe za prvo mesto, već sam bio u sličnoj situaciji, tako da znam šta da radim. Ja volim da sve pojednostavim.“

Đoković je osvajanjem Rolan Garosa postao prvi čovek u istoriji tenisea koji je osvojio četiri uzastopna Gren slema na tri različite vrste podloge i bilo je potpuno očekivano da posle toga usledi blagi pad.

„Osvajanje Rolan Garosa ove godine mi je donelo mnogo radosti, ali me je taj uspeh sa druge strane i iscrpeo. Moram da kažem da sam se posle Rolan Garosa osećao iscrpljeno, možda sam bio i manje motivisan. Morao sam ponovo da pronađem taj osećaj na terenu. Izgleda da je bilo potrebno malo više vremena. Sada se nalazim u mnogo boljem stanju nego što je to bio slučaj pre nekoliko meseci.“

Đoković u drugom kolu Mastersa u Parizu igra sa boljim iz meča Nikolas Almagro – Žil Miler.
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.549
POSLE ČILIĆA Đoković: Tenis mi nije sve u životu!
Beta|
Naš teniser Novak Đoković rekao je da mu je u porazu u četvrtini finala mastersa u Parizu protiv Marina Čilića (4:6, 6:7) nedostajao kontinuitet u igri, da mora da prihvati to što se dogodilo i da izvuče pouke.


BCdktkqTURBXy9kYWMzYmFhM2MzNDA5NWI2MjM3MDk5MDNlNDc3MWNiYy5qcGVnk5UCzQMUAMLDlQLNAdYAwsOVB9kyL3B1bHNjbXMvTURBXy8xZDc0Y2I0MTcwNTk1MDQzNjYyOWNhYmQ2MDZmNTBmNi5wbmcHwgA

Foto: Tanjug/AP Novak Đoković

- Nedostajao je kvalitet u tenisu, on je bio bolji i zasluženo je pobedio. Imao sam momente tokom kojih sam igrao dobro, ali bilo je mnogo oscilacija zbog nedostatka psihološke svežine u bitnim trenucima. To je posledica poslednjih nekoliko godina vrhunskog nivoa koji me je ispunjavao i davao mi zadovoljstvo, ali koji me je iscrpeo. Kontinuitet u igri nije tu, toga sam svestan. To je sve sastavni deo mog života i moje karijere - rekao je Đoković.


Novak je ugrozio prvo mesto na ATP listi, jer ako Endi Marej uđe u finale, postaće prvi teniser sveta.

- Svestan sam da kada sam u ovoj privilegovanoj poziciji na broju jedan, da drugi igrači provode mnogo vremena da analiziraju moju igru i način kako da me pobede. To je nezahvalna pozicija sa te strane, pošto su svi dodatno motivisani. Ono što mi preostaje je da gledam napred, ono što se dogodilo moram da prihvatim i iz poraza da izvučem pouke.

On je naveo da posle brojnih promena u privatnom životu nije osoba kakva je bila pre nekoliko godina.

- I dalje sam na turu, igram tenis, imam aspiracije koje su vezane za najviše visine našeg sporta, takmičenje na grend slemovima izaziva najveću motivaciju. Ima mnogo stvari koje bih voleo da postignem, ali svestan sam da to ne može da se ostvari ako nemam kvalitet u igri, kontinuitetu i psihološkoj svežini. Na tim stvarima trenutno radim, ako budem uspeo da uspostavim ravnotežu i organizujem sebe i svoj život, uveren sam da će stvari da idu bolje po rezultatima.

4KyktkqTURBXy9kNDRmYTg2MTI4MTgyMzZjNWQwNmFiNjRkNmM0YTg1YS5qcGVnk5UCzQMUAMLDlQLNAdYAwsOVB9kyL3B1bHNjbXMvTURBXy8xZDc0Y2I0MTcwNTk1MDQzNjYyOWNhYmQ2MDZmNTBmNi5wbmcHwgA

Foto: Reuters Đoković i Čilić

Emotivno je nastavio Novak.

- U ovoj situaciji sam sa razlogom, svestan sam da ne mogu stalno da pobeđujem, to je neka vrsta tranzicije u životu sportiste, gde imam priliku da se izdignem na viši nivo, da vidim šta budućnost za mene kao tenisera i čoveka znači. Sa 17, 18 godina sam imao drugačije aspiracije i vizije nego što imam sad i u skladu s tim moram sebi da se prilagodim”, dodao je srpski teniser.

On je naveo da je tenis veliki deo njegovog života, ali da mu nije sve u životu.

- Prioriteti? Postoji razlika između životnih i teniskih ciljeva. Tenis mi nije sve u životu, prioritet mi je da sam srećan, da imam mir, da sam ispunjen radošću, srećom i ljubavlju najbližih. Posle toga ide tenis, koji sačinjava veći deo mog života, nešto što me veseli i dokle god imam inspiraciju da igram tenis i dok pratim tok tura, biću tu gde jesam”, rekao je Đoković.

Prvi igrač sveta naveo je da su Rodžer Federer i Rafael Nadal uticali na njega kao tenisera.

- Uticali su na oblikovanje kao tenisera, ali kao osobe nisu, jer sam svoj čovek. Napredovao sam iz mečeva sa njima, izvlačio pouke, zbog njih sam postao mentalno jak i sposoban da se takmičim na najvišem nivou dugi niz godina, jer su postavili visoke standarde. Oni su drugačiji ljudi, sa drugačijim vizijama života. Moram da se ogradim od toga jer imam svoju putanju.

(Beta)
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.549
ARHITEKTA SOPSTVENOG PADA Ovako britanski mediji vide šokantan Novakov poraz

BlicOnline

Novak Đoković je ostao bez još jedne titule, parisku je prepustio nekom drugom jer je u četvrtfinalu u dva seta izgubio od Marina Čilića. To je otvorio put Endiju Mareju da preuzme prvo mesto ATP liste, ako se domogne finala, pa i ne čudi što su britanski mediji posvetili veliku pažnju Đokovićevom kiksu u francuskoj prestonici.


RBTktkqTURBXy83Yjg4MmY2MjY0OTMyMmU1NDg2NjIzMTNiYzc1NGQ4MC5qcGVnk5UCzQMUAMLDlQLNAdYAwsOVB9kyL3B1bHNjbXMvTURBXy8xZDc0Y2I0MTcwNTk1MDQzNjYyOWNhYmQ2MDZmNTBmNi5wbmcHwgA

Foto: Tanjug/AP Novak Đoković

"Đokovićev poraz od Čilića otvorio put Mareju da bude svetski broj 1", naslov je za koji se opredelio Gardijan, list kome je to najvažnija sportska vest u današnjem izdanju.


Podsećajući čitaoce da je hrvatski teniser izgubio 14 mečeva u nizu od Noleta, te da je ugrozio njegovu 122 nedelju dugu vladavinu na ATP listi, jer Endiju Mareju nedostaje još jedna pobeda na pariskom mastersu da obezbedi prvu poziciju, ovaj list piše da je "Novakova utopija da ostane lider uzdrmana drugi put za dva dana. Najpre je uspeo da u četvrtak preokrene protiv Dimitrova, ali 19 neiznuđenih grešaka sada, većina forhendom, iscrepli su njegov potencijal. .. Spasao je dve meč lopte, ali je na kraju Čilić bio taj koji je pogodio sam ugao terena u poslednjoj razmeni udaraca, okupavši se potom u aplauzima šokirane publike".

Posle 6:4, 7:6 za hrvatskog tenisera, Dejli miror je istakao da dvanaestostruki grend slem šampion nije imao odgovor na snažne udarce Marina Čilića.

"Đoković, koji je na vrhu rang liste od jula 2014. i koji je u junu bio aktuelni vladar sva četiri grend slem turnira, nastavio je sa lošom formom", kratko i jasno poručio je ovaj list.

gnEktkqTURBXy8zZjg5MTM1MjA2MjA5YjFiNzIxMzY5NjYyMmNhNWZkYS5qcGVnk5UCzQMUAMLDlQLNAdYAwsOVB9kyL3B1bHNjbXMvTURBXy8xZDc0Y2I0MTcwNTk1MDQzNjYyOWNhYmQ2MDZmNTBmNi5wbmcHwgA

Foto: Tanjug/AP Novak Đoković

Independent, pak, ističe da je bivši šampion US Opena, Čilić, sve vrem eimao inicijativu, iako je Đoković rekorder pariskog mastersa sa četiri titule, koji je pritom stigao u prestonicu Francuske da bar dođe do finala, kako bi onemogućio Mareja da ga prestigne.

"Srbin je, međutim, propustio priliku da dođe do nove titule, jer mu je Čilić odmah stavio do znanja da nije slučajno dan ranije izborio pravo da se nađe među osmoricom najboljih na završnom mastersu. Đoković je u svom tipičnom stilu uzvratio, ali je Hrvat bio taj koji je prvi set rešio u svoju korist posle slabog poslednjeg servis-gema rivala. U drugom je Đoković bio kao bokser na konopcima najpre kod 6:5 za Čilića, a iako se tada izvukao iz teške situacije, nije bilo i čudesnog preokreta, jer je njegov suparnik bio bolji u taj-brejku".

OtTktkqTURBXy9mYzNjMTM3MTIwZGQ3NmUxNjI2ZDBiNzIyOGY5ZjhlNC5qcGVnk5UCzQMUAMLDlQLNAdYAwsOVB9kyL3B1bHNjbXMvTURBXy8xZDc0Y2I0MTcwNTk1MDQzNjYyOWNhYmQ2MDZmNTBmNi5wbmcHwgA

Foto: Tanjug/AP Novak Đoković

Dejli mejl, sa druge strane, ističe da bi 29-godišnji Marej mogao da postane najstariji debitant na čelu ATP liste još od Džona Njukomba iz 1974, s tim što porazu Novaka Đokovića daje izuzetno mnogo prostora, nazivajući ga "arhitektom sopstvenog neočekivanog pada".

"Đoković je u ovom delu sezone već godinama bio u najboljoj formi. Ali, usledili su rani porazi na Vimbldonu i u Riju, potom i u šangajskom polufinalu. Nejasne povrede, nedostatak motivacije koju je opisivao kao "situacije" u privatnom životu, ali i turbulencije u njegovom timu, kao da su se udružile... Kada je pri 5:4 servirao za osvajanje drugog seta, što je sa lakoćom ostvarivao u dosadašnjoj karijeri, napravio je dvaput dvostruke servis-greške, pa smo starog Novaka videli samo kada je spasao dve meč lopte na 5:6. Ipak, u taj-brejku, Čilić je pokazao veću istrajnost.... Bila je ovo neobična, turbulentna godina u tenisu, na razne načine, a neočekivani pad najboljeg svetskog tenisera je možda i najčudnija priča od svih", zaključuje Dejli mejl.
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.549
Kako Novak u Londonu može da se vrati na vrh?
Novak Đoković izgubio je prvo mesto od Endija Marija u ponedeljak, ali već 20. novembra bi mogao da se vrati na čelo tenisa.

Izvor: B92
177576142582199cc5d846045061493_w640.jpg

Srpski teniser pred start završnog turnira u Londonu ima 405 bodova manje od Endija Marija, ali će Britancu biti oduzeto 275 Dejvis kup bodova, pa će u Londonu imati svega 130 bodova više od Đokovića.

To znači da je srpskom teniseru potrebno da u Londonu ima za 200 bodova uspešniji rezultat od Marija kako bi 2017. završio na prvom mestu na ATP listi.

U slučaju da se Đoković i Mari sastanu u polufinalu ili finalu u Londonu pobednik će obezbediti prvo mesto.

Što se tiče završnog turnira u Londonu, svaka pobeda u grupi donosi 200 bodova, pobeda u polufinalu donosi 400, a pobeda u finalu 500 bodova.

Novak se nalazi u grupi ’Ivan Lendl’ zajedno sa Gaelom Monsifom, Milošem Raonićem i Dominikom Timom, a rivali Endiju Mariju u grupi ’Džon Mekinro’ su Stan Vavrinka, Kei Nišikori i Marin Čilić.

Đoković je osvajao završni turnir u poslednje četiri godine, a ima ukupno pet titula kao i Pit Sampras i Ivan Lendl. Jednu više ima Rodžer Federer.
 
Natrag
Top