Novak Djokovic

Član
Učlanjen(a)
18.06.2009
Poruka
2.348
ATP Sinsinati: Federer prejak za Đokovića

ATP Sinsinati: Federer prejak za Đokovića
23. avgust 2009.

00008453.jpg

Najbolji srpski teniser, Novak Đoković, nije uspeo da osvoji turnir Master serije u Sinsinatiju pošto je u finalu poražen od Švajcarca Rodžera Federera sa 2:0, po setovima 6:1, 7:5.

U prvom setu Federer je u potpunosti nadigrao Đokovića. Novak je srljao iz greške u grešku, dok je Rodžer sa lakoćom osvajao gemove.

Nakon brzo osvojenog startnog gema na svoj servis, Švajcarac je, posle velike borbe, oduzeo servis najboljem srpskom teniseru iskoristivši sedmu brejk loptu. Federer je lako povisio na 3:0, i u narednom gemu ponovo napravio brejk za ogromnih 4:0. Novak je nastavio da pravi veliki broj neiznuđenih grešaka i prvi teniser sveta je lakše nego što se očekivalo stigao do 5:0. Đoković se uz dosta muke konačno pomerio sa nule, ali je Rodžer osvojio naredni servis gem i prvi set rutinski rešio u svoju korist (6:1).

Na startu druge deonice Đoković je zaigrao neuporedivo bolje. Bez većih problema je osvojio prvi servis gem, a zatim napao servis Federera što je rezultiralo prvim brejk loptama na meču. Prve dve je propustio, ali je treću iskoristio i poveo sa 2:0. U petom gemu Švajcarac je stigao do prvih brejk lopti u nastavku meča, realizovao je već prvu i smanjio zaostatak na 2:3. Najboji teniser sveta je izjednačio na 3:3, a zatim propustio veliku priliku da oduzme servis Novaku i prelomi meč u svoju korist. Đoković je uspeo da se izvuče iz teške situacije, spasio je dve brejk lopte i poveo sa 4:3.

U devetom gemu, na servis Federera, Đoković je stigao do prve set lopte, nažalost nije uspeo da je iskoristi i Švajcarac je izjednačio na 5:5. Propuštena prilika se očigledno odrazila na Novaka koji je dozvolio protivniku da mu u narednom gemu oduzme servis i stigne na korak do pobede (6:5). Najbolji teniser planete je bez izgubljenog poena osvojio servis gem koji je usledio i osvojio turnir u Sinsinatiju i 61. titulu u karijeri.

Đoković je i prošle sezone izgubio meč za titulu u Sinsinatiju, pošto ga je tada savladao Britanac Endi Marej.

- Dobro sam počeo meč, igrao sam sjajno i večeras i tokom cele nedelje. Novak je takođe bio dobar, želim mu sreću na Otvorenom prvenstvu SAD. Mnogo toga mi se dogodilo u poslednje vreme. Osvojio sam Vimbldon, dobio bliznakinje. Ovo je neverovatno lep period za mene, u privatnom i profesionalnom životu. Hvala svima koji su učestvovali na ovom turniru - rekao je Federer posle meča.

Đoković je priznao da je Federer večeras igrao suviše dobro da bi mogao da ga ugrozi.

- Čestitam Rodžeru, bio je veoma dobar. Želim mu sve najbolje na Otvorenom prvenstvu SAD. Poslednjih nekoliko godina sam imao veoma dobre rezultate u Sinsinatiju, sigurno ću se vratiti ovde i sledeće godine.

Član
Učlanjen(a)
18.06.2009
Poruka
2.348
Đoković: Rođen sam u pogrešno vreme!

Đoković: Rođen sam u pogrešno vreme!
25. Avgust 2009.

00008523.jpg

Poraz u finalu turnira Masters serije u Sinsinatiju od Rodžera Federera, nije umanjio optimizam najboljeg srpskog tenisera Novaka Đokovića pred početak US Opena. Poslednji grend slem sezone počinje u ponedeljak, a Đoković, koji je izgubio od Švajcarca sa 1:6, 5:7 smatra da ima dobre izglede da osvoji drugu veliku titulu u karijeri.

- Sve u svemu, bila je to dobra nedelja za mene. Ispunio sam cilj da odigram što je moguće veći broj mečeva pred US Open, tako da sam zadovoljan. Počeo sam u sporijem ritmu, ali mi je od četvrtfinala krenulo bolje, da bih u polufinalu odigrao zaista sjajan meč sa Nadalom - smatra Đoković, a prenosi "Blic".

Poraz od svetskog broja jedan u finalu je ustvari Novakov četvrti neuspeh u finalima Mastersa u 2009. godini. Četvrti igrač sveta je gubio od Rafaela Nadala u Rimu i Monte Karlu, Endi Marej je bio bolji u Majamiju, a Federer u nedelju u Sinsnatiju.

- Na nesreću, rođen sam u pogrešno vreme! - našalio se Novak. - Bio sam veoma blizu uspeha u ova četiri finala, ali ne bih da mislim da je u pitanju neko prokletsvo ili slično. Svi danas igraju dobar tenis. Federer, Nadal i Marej su fantastični, Rodžer i Rafa su možda dva najbolja igrača svih vremena, Rodžer svakako jeste - kaže Đoković.

Šampion Australijan Opena 2008. kaže da je veliki uspeh igrati u finalu turnira Masters serije.

- Uvek je teško osvojiti titulu na turniru kao što je Sinsinati, jer najbolji igrači podižu nivo igre i najbolji su kad stignu do finala. Tako da je za mene veliki uspeh doći i do meča za trofej. Nadam se da ću ubuduće uspeti da odigram bolje u tom poslednjem duelu na turniru. U ovom meču sa Federerom bilo je perioda kada sam igrao zaista dobro. Ostalo mi je da narednih dana do početka US Opena radim na nekoliko stvari, pre svega na boljem pristupu meču i agresivnosti od prvog poena. Ako to uspem da sredim, mogu da doguram daleko u Njujorku - uveren je Novak.

Poznato je da publika u Njujorku, posle prošlogodišnjeg incidenta sa Endijem Rodikom i njihovog prepucavanja posle duela četvrtfinala, neće biti naklonjena srpskom teniseru. Novak je tokom meča sa Federerom u Sinsinatiju imao problema sa jednim nepristojnim navijačem koji mu je često remetio koncentraciju tokom poena, da je Đoković čak reagovao i kod sudije.

- Ovaj momak priča gluposti tokom celog meča. Nije u redu da mu dozvolite da me uznemirava - rekao je Đoković glavnom sudiji, koji je potom zamolio publiku da bude mirna tokom poena.

Nema sumnje da će „rat sa publikom" biti dodatno breme za Srbina na „Blještećim poljima" u Njujorku, ali Novak kaže da je mogao mnogo toga da nauči iz prošlosti.

- Zaista se radujem povratku u Njujork i nadam se da će i navijači prihvatiti ruku pomirenja - poručio je Đoković.

Član
Učlanjen(a)
18.06.2009
Poruka
2.348
Đoković na startu sa Ljubičićem

Đoković na startu sa Ljubičićem
27. avgust 2009.

15625237364a96caeeb162f503842334_big.jpg

Novak Đoković sastaće se sa Ivanom Ljubičićem, Jelena Janković sa Robertom Vinči, a Ana Ivanović sa Katerinom Bondarenko u prvom kolu US Opena.

Protivnik Viktora Troickog biće teniser iz kvalifikacija, dok će Janko Tipsarević igrati sa Francuzom Floranom Serom na početku poslednjeg gren slem turnira sezone. Rodžer Federer će odbranu titule započeti protiv domaćeg tenisera Dejvida Britona, dok će Rafael Nadal, treći nosilac, igrati sa Francuzom Rišarom Gaskeom. Endi Mari se u prvoj rundi sastaje sa Gulbisom.

Đoković je postavljen za četvrtog nosioca i nalazi se u istom delu žreba sa Federerom, koji ga je eliminisao prošle godine u polufinalu, i Rodikom, koga je savladao u četvrtfinalu. Srpski teniser je dva puta bio bolji od 50. igrača sveta, Ivana Ljubičića, u 2009. godini.

Prva teniserka sveta Dinara Safina igraće sa Austrijankom Olivijom Rogovskom, a branilac titule Serena Vilijams sa sunarodnicom Aleksom Gleč.

Jelena Janković, koja je prošle godine igrala u svom prvom Gren slem finalu, do sada je dva puta igrala sa Robertom Vinči i zabeležila isto toliko pobeda. Ana Ivanović ima negativan učinak Katerinom Bondarenkom, pošto su njih dve odigrale samo jedan meč, u kojem je srpska teniserka poražena.

Takmičenje na US Openu počinje u ponedeljak 31. avgusta.

Član
Učlanjen(a)
22.08.2009
Poruka
488
Novak Đoković car Kine

11. oktobar 2009.

2002focpw380h300.jpg

Beograd, Peking - Kako se sezona približava kraju, najbolji srpski teniser igra sve bolje. Kao najuverljiviji dokaz ovoj tvrdnji jeste činjenica da je Novak Đoković pobedom protiv Marina Čilića 2:0, po setovima 6:2, 7:6 (7:4) u finalu otvorenog prvenstva Kine uspeo da osvoji treću ovosezonsku, a ukupno 14. titulu u karijeri.

Činilo se na startu duela da Đoković ima problema, budući da se dosta mučio da osvoji gem na svoj servis. Međutim kod rezultata 2:2 i 40:40 meč je bio prekinut zbog kiše. Pauza je izuzetno prijala Srbinu koji do kraja prvog seta nije dozvolio rivalu da osvoji niti jedan gem.
Prava drama viđena je u nastavku duela. Hrvat je već na početku tog dela igre napravio brejk, tako da je pri vođstvu 5:4, odnosno 6:5 imao prilike da na svoj servis izjednači rezultat u setovima. Međutim, Beograđanin je u tim momentima dubokim riternom, izvanrednom igrom sa osnovne linije, odličnom kretnjom i kreativnim potezima, dokazao da je mentalno i fizički potpuno spreman. U trinaestom gemu Đoković je saterao Čilića u ćošak, tako da mladi hrvatski teniser nije mogao ni da se trgne. Sa dva mini-brejka on je rutinski rešio sve dileme o tome ko će biti krunisan u ovogodišnjeg Kineskog cara u „belom sportu“.
- Ne bi bilo nezasluženo i da je Čilić trijumfovao. Mislim da mi je pomogao prekid, koji je usledio zbog kiše. Imao sam vremena da se u tom periodu saberem i zaigram znatno bolje. Neću biti u prilici da proslavim ovu titulu jer me uskoro očekuje Masters u Šangaju - istakao je Đoković.
Srpski teniser se uskoro i zvanično vraća na treće mesto ATP liste, pošto će 19. oktobra Endiju Mareju biti obrisani bodovi zarađeni na prošlogodišnjem Mastersu u Madridu gde je osvojio prvo mesto, koje ove sezone nije uspeo da odbrani (pomeren je kalendar takmičenja, tako da se umesto u oktobru, turnir u španskoj prestonici od ove godine igra u martu).
Đoković naredne nedelje učestvuje na Mastersu u Šangaju (nagradni fond 5,25 miliona dolara). Slobodan je u prvom kolu dok ga u drugom čeka Ernests Gulbis ili igrača iz kvalifikacija. Viktor Troicki na startu turnira u kineskom milionskom gradu igra protiv Huana Monaka.

Izvor http://www.danas.rs

Učlanjen(a)
08.02.2009
Poruka
5.533
Đoković: "Pametno na Davidenka"

Đoković: "Pametno na Davidenka"
16. oktobar 2009. 18:38

14145496954ad8ba122edd9622487846_big.jpg

Novak Đoković po ulasku u polufinale, izjavio da se nada reprezi sa prošlogodišnjeg turnira, ali da će mu biti potrebna mudra taktika protiv Davidenka.

Najbolji srpski teniser Novak Đoković izjavio je da se nada da će u polufinalu protiv Nikolaja Davidenka ponoviti uspeh sa prošlogodišnjeg Masters kupa, kada je dva puta savladao ruskog tenisera.

"Zanimljivo je da sada imam iste protivnike kao prošle godine na Masters kupu. Tada sam na ovom terenu u polufinalu pobedio Simona, a u finalu Davidenka, a sada su mi oni protivnici jedno kolo ranije" rekao je Đoković.

Govoreći o duelu protiv Simona, Đoković je istakao da je bilo teško igrati u duelu sa toliko preokreta i brejkova, ali da je zadovoljan načinom na koji je uspeo da prevaziđe krizu. U jednom trenutku naš tenser je bio toliko besan zbog svojih grešaka, da je polomio reket.

"U većini slučajeva kada sam lomio rekete, stvari su kretale bolje za mene. Pozitivno je to što sam posle mnogo uspona i padova uspeo da pronađem najbolja rešenja u najvažnijim poenima. Bio je to meč nabijen emocijama i sa neverovatnom obostranom tenzijom", rekao je Đoković.

Prošle godine na Masters kupu Đoković je pobedio Davidenka dva puta. Najpre u grupi, a potom i u finalu. Sada se nada da bi sutra u polufinalu mogao da ponovi te igre.

"Nadam se da ću ponoviti uspeh sa prošlogodišnjeg turnira, mada znam da to neće biti nimalo lako. Nikolaj ima toliko sezona i vrhunskih mečeva iza sebe i uvek je smiren. Igra krajnje agresivno i lopticu udara veoma rano. To znači da ću morati da napravim odličnu taktiku i da budem spreman za njegovu agresivnost. Za pobedu će mi biti potrebno veliko strpljenje i još veća mudrost", rekao je Đoković.

Davidenko je takođe govorio o dva prošlogodišnja duela protiv Đokovića u Šangaju.

"Tada jednostavno nisam imao šansu da bilo šta uradim. U prvom meču sam drugi set dobio 6:0, ali ipak nisam uspeo da izbegnem poraz, a u drugom sam bio potpuno nadigran. Novak je igrao fenomenalno sa osnovne linije i koliko god sam se trudio, nisam mogao da mu pariram. U subotu ću pokušati bolje da kontrolišem poene i ako uspem, možda ću imati šansu da pobedim", rekao je Davidenko.

Izvor: B92, Tanjug

Učlanjen(a)
08.02.2009
Poruka
5.533
Davidenko eliminisao Đokovića

Davidenko eliminisao Đokovića
17. oktobar 2009. 13:47

4646497174ad9aedc43893110283297_big.jpg

Srpski teniser Novak Đoković eliminisan je u polufinalu Masters turnira u Šangaju porazom od Rusa Nikolaja Davidenka rezultatom 6:4, 4:6, 6:7 (1:7).

Davidenko je do pobede u maratonskom meču, koji je trajao tri sata i dva minuta, došao ubedljivom igrom u taj-brejku u trećem setu, koji je pripao ruskom teniseru rezultatom 7:1. Obojica tenisera su tokom celog susreta uspešno čuvala svoj servis, pošto su na celom meču viđena samo dva brejka. Davidenko će se u finalu sastati sa boljim iz susreta Nadal - Lopes.

Prvi gem je Đoković lako dobio, ali je Davidenko odmah uzvratio za 1:1. U trećem gemu Davidenko je imao priliku da napravi brejk, ali je srpski teniser uspeo da se izvuče i da sačuva servis. Posle izjednačenja na 2:2, Davidenko je ponovo imao priliku za brejk, ali je Đoković bio uspešniji.

Do kraja prvog seta oba rivala su uspešno čuvala servis, ali je Đoković u desetom gemu iskoristio nervoznu igru svog protivnika pa je došao do tri set lopte. Srpski teniser je iskoristio drugu loptu i poveo posle prvog seta, koji je obeležio veliki broj neiznuđenih grešaka na obe strane (Davidenko 18, Đoković 14):

U drugom setu viđena je ista situacija, Đoković je poveo sa 1:0, a Davidenko je odmah izjednačio. Na 2:1 za Đokovića u četvrtom gemu, srpski teniser je propustio priliku da napravi brejk, pa je Davidenko ubrzo izjenačio. U sedmom gemu ruski teniser pravi brejk, potom osvaja poen na sopstveni servis za prednost od 5:3. Đoković je uspeo da smanji na 5:4, ali je Davidenko asom izjednačio u setovima na 1:1.

Treći set se nije preterano razlikovao od prethodna dva, s tom razlikom da u njemu nije viđen nijedan brejk. I Đoković i Davidenko su uspešno čuvali svoj servis zaključno sa dvanaestim gemom, tako da je meč ušao u taj brejk. Prethodno je Đoković u petom gemu propustio čak tri prilike da napravi brejk i eventualno prelomi meč.

U odlučujućim momentima, Davidenko je pokazao daleko ozbiljniju igru, pa je do pobede u meču došao posle ubedljivih 7:1 u taj brejku.

U drugom polufinalu sastaće se španski teniseri Rafael Nadal i Felisijano Lopes.

Nagradni fond turnira u Šangaju iznosi 5.25 miliona dolara.

Izvor: B92

Član
Učlanjen(a)
18.06.2009
Poruka
2.348
Đoković spasio tri meč lopte i slavio!

Đoković spasio tri meč lopte i slavio!

00013602.jpg

Srpski teniser Novak Đoković plasirao se u finale turnira u Bazelu, pošto je pobedio Čeha Radeka Štepaneka sa 2:1 u setovima (6:7, 7:5, 6:2). Đoković je do devetog finala u sezoni došao posle velike borbe, a u drugom setu spasao je tri vezane meč lopte. On je osvojio 109 poena, sedam više od Štepaneka, ali je i napravio sedam duplih servis grešaka. Teniseri su u prvom setu osvajali gemove na svoj servis, a Đoković nije uspeo da iskoristi dve prilike za brejk. Pobednik seta odlučen je u taj-brejku u kome je češki teniser vodio od početka.

Štepanek je od rezutlata 2:2 nanizao tri poena i poveo sa 5:2, Đoković se zatim približio na poen zaostatka, ali je peti nosilac ponovo pojačao i sa dva uzastopna poena na svoj servis osvojio set sa 7:4. I u drugom delu Đoković i Štepanek su bili sigurni u gemovima na svoje servise. Češki teniser je u 10. gemu, posle loše igre Đokovića u kojem je napravio i duplu servis grešku, imao tri meč lopte (0:40), ali nije uspeo da ih iskoristi.

Čini se da je to poremetilo 14. tenisera sveta, pošto je u narednom gemu odigrao veoma loše, to je Đoković iskoristio, napravio brejk i poveo sa 6:5, a zatim osvojio gem na svoj servis i izjednačio u meču. Radek je loše počeo treći set, pošto je Đoković već u prvom gemu napravio brejk i posle gema na svoj servis poveo sa 2:0. Srpski teniser je nakon toga nastavio sa dobrom igrom i posle dva sata i 30 minuta igre uspeo da izbori plasman u finale.

Đoković će se za trofej boriti protiv boljeg iz duela švajcarskih tenisera - prvog igrača sveta Rodžera Federera i Marka Kjudinelija, 73. na ATP listi. Nagradni fond turnira u Bazelu je 1.7550.000 evra a pobednik će osvojiti 291.700 evra i 500 ATP bodova.

Član
Učlanjen(a)
18.06.2009
Poruka
2.348
Đoković protiv Monfilsa za trofej u Parizu

Đoković protiv Monfilsa za trofej u Parizu
14. novembar 2009.

00014113.jpg

Posle polufinalne pobede nad Rafaelom Nadalom, Novak Đoković će za 1.000 ATP poena i 450 hiljada evra, u finalu pariskog Mastersa igrati protiv Gaela Monfilsa. Francuz je za plasman u finale pobedio Čeha Radeka Štepaneka sa 2:1 (6:4, 5:7, 6:4).

Srpski teniser ima dobar učinak u dosadašnja četiri meča sa Francuzom. Pobeđivao ga je na US Openu 2005, na Rolan Garosu 2006. i na Olimpijskim igrama 2008, a Monfils je bio bolji samo jednom, na čelendžeru u Bergamu, 2004. godine.

Natrag