Nikolaj Velimirović

Član
Učlanjen(a)
08.10.2009
Poruka
1.849
Ako si polupismen (a sam to kažeš) nema smisla da raspravljaš o književnosti. Imaš brate podforuma i tema na ovom forumu gde nije toliko važno biti pismen . Eto recimo religijski podforum, pa sport, osnovna škola, onda kulinarstvo, pa klub za žene itd.

Kolioko sam ja pismen ili ne to je moja stvar samo nevolim prepotene bezveznjake koji misle da su nešta naučili od svoje zaglupljenosti.Da imaš imalo respekta prema kulturi svoga naroda možda bi ti bio podnošljivo "pismen".
Toliko o pismenosti jer sam pročitao knjiga koliko ti ni video nisi.
Osim sportskih neverujem da si pročitao niti neki naslov.
Toliko o tome.

Član
Učlanjen(a)
19.08.2009
Poruka
981
Ne volim se piše odvojeno, baš onako kako sam ja napisao a prepotentne se piše sa tn pre zadnjeg e, a ne prepotene kao što si ti napisao.A što se tiče nepismenosti pa sam si rekao da si polupismen.
U vezi pročitanih knjiga, možda si i pročitao veću količinu knjiga nego što sam ja ikada video ali tragedija je u tome što se to ne primećuje.
No ne bih ja ovu raspravu sveo na međusobna vređanja (koja si započeo), reč je o tome da naš Sveti Nikolaj nije književnik već religiozni i nacionalni propovednik i "mučenik", i nije mu mesto na ovom podforumu. Na kraju, ako je već obezbedio mesto međ svetima, to nužno ne znači da je time otvorio vrata književne slave. Za takav uspeh potrebno je nešto drugo.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
08.10.2009
Poruka
1.849
Ne volim se piše odvojeno, baš onako kako sam ja napisao a prepotentne se piše sa tn pre zadnjeg e, a ne prepotene kao što si ti napisao.A što se tiče nepismenosti pa sam si rekao da si polupismen.
U vezi pročitanih knjiga, možda si i pročitao veću količinu knjiga nego što sam ja ikada video ali tragedija je u tome što se to ne primećuje.
No ne bih ja ovu raspravu sveo na međusobna vređanja (koja si započeo), reč je o tome da naš Sveti Nikolaj nije književnik već religiozni i nacionalni propovednik i "mučenik", i nije mu mesto na ovom podforumu. Na kraju, ako je već obezbedio mesto međ svetima, to nužno ne znači da je time otvorio vrata književne slave. Za takav uspeh potrebno je nešto drugo.

nije ni tebi mesto na ovim temama pa šta da se radi.to se mora i tako je Gospod hteo. SV.NIKOLAJ je za mene svetac a šta je tebi to me lepo nezanima.On je takva veličina na koju ova naša Srbija mora biti ponosna šta ga ima.
Pokazao sam ti gde možeš naći njegovo pesništvo pa čak i čuti ali tebe to nije zanimalo jer bi ti poksazalo ko si i šta si.
Nemam nameru te vređati samo sam naučio reći istinu svakome u oči pa tako i tebi.
Ovo je zadnje šta se tebi obraćam bilo gde.

Član
Učlanjen(a)
19.08.2009
Poruka
981
Pokazalo se piše bez s, znači ne poksazalo kako ti napisa. Takođe, ne zanima se piše odvojeno. Ajde malo se skoncentriši i počni pravilno da pišeš.
Meni svakako nije mesto u ovakvoj temi ali ovoj temi nije mesto u ovom podforumu. A što se tiče Svetog Nikolaja kao tvog svetitelja , pa neka ti bude ja nemam ništa protiv , nije uopšte reč o tome . Pokušavam da ti pokažem da je ovaj podforum namenjen književnicima a ne pesnicima amaterima kakav je naš Sveti Nikolaj.
Ovim završavam, dosta sam izgubio vremena pišući o njemu kao književniku.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
11.09.2009
Poruka
2
Кад си већ почео да исправљаш друге, једна корисна информација да можеш да наставиш у будуће, ''skoncentriši'' се пише без ''s'' на почетку, због тога што на латинкском ''con'' значи исто што и ''sa'' односно ''s''...

Član
Učlanjen(a)
19.08.2009
Poruka
981
Pa sad, ako ćemo tom logikom onda bi imena grupa Bitlsi , Rolingstonsi, Kinksi bili pogrešno napisani, jer na engleskom je Beatles množina , prema tome nije potrebno dodavati na kraju slovo "i ". Izvorna reč concentrare je u nekoj našoj transkripciji dobila oblik koncentrisati a u kasnijem odomaćenju (ne znam iz kog razloga) dodato je to "s" . Međutim ta reč (skoncentrisati) se odomaćila , pa je jedno vreme ušla i u zvaničnu upotrebu - ne znam kako je trenutno. Takvih pogrešno transkribovanih tuđica u našem jeziku ima dosta. Evo na kraju posta prilepljujem list " Vujaklije" gde kao stavka lepo piše skoncentrisati ( deseta stavka).
Nisam ja tu nešto strašno pogrešio ( upotrebivši taj izraz) ali neću da budem tvrdoglav već ću se držati termina koji je bliži izvornom obliku , znači odsad ću pisati koncentriši se, uostalom to "s" je zaista suvišno. Znači Zjovane 29, koncentriši se.
Da ne bih gušio ovu zanimljivu temu ( o našem "velikom" književniku) pravopisnim zavrzlamama , isključujem se.

Prilozi

• vujaklija.jpg
    vujaklija.jpg
    105,8 KB · Pregleda: 34
Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
18.04.2011
Poruka
1
rollmilan-e, ako je u tvojoj glavi religiozno, etičko i ideološko odvojeno od književnosti i umetnosti i nisi bas neki realist a tesko da i pismen čovek može tako misliti. Ako nisi pročitao ništa od dela Nikolaja Velimirovića i ništa o njegovom životu osim sa vikipedije, bar se uzdrži od zluradih komentara o nečemu o čemu znaš tako malo.

Natrag