Nije zdravo jesti sneg

Član
Učlanjen(a)
17.04.2009
Poruka
4.299
Nije zdravo jesti sneg

Nemojte dozvoliti deci da jedu sneg ili ližu ledenice, bez obzira na to da li ste u gradu ili na planini, upozoravaju lekari.

Sneg u gradovima, čak i onaj u prakovima, nije čist. Osim prašine, može sadržati i pepeo i razne druge nečistoće.

Onaj na automobilima i prometnim ulicama prepun je soli koji se baca na puteve kako bi se sprečilo klizanje. Osim soli koriste se i pesak i sitan šljunak koji nikako ne bi treblo da dospeju u usta deteta.

Sneg u gradskim parkovima, s druge strane, može sadržati mokraću pasa, ali i izmet ptica.

Osim toga, čak i kada ste na planini, na snegu koji deluje čisto i netaknuto, nemojte dozvoliti deci da jedu sneg. Osetljivo dečije grlo lako se prehladi, a od toga mogu da stradaju i uši i pluća.

Decu najviše privlače ledenice koje vise sa krovova, tendi, penjalica u parkovima, drveća... Opasno je dozvoliti im da ih ližu poput sladoleda ili lilihipa.

Osim nečistoća koje će deca ližući ledenice uneti u svoj organizam, mogu i da se prehlade, ali i raseku jezik oštrim ledom.

Dozvolite deci da ih drže u rukama, sa nepromočivim rukavicama naravno, da se igraju njima, možda i liznu sneg kako bi otkrili da nema ukus, ali nikako više od toga.

Izvor: Mondo

Član
Učlanjen(a)
05.01.2010
Poruka
1.849
Koliko smo samo ledenica polizali ,kad se coporativno vracamo iz skole!

Al,to bese nekad,ni sneg nije sto je nekad bio.

Član
Učlanjen(a)
19.01.2010
Poruka
684
Osim toga, čak i kada ste na planini, na snegu koji deluje čisto i netaknuto, nemojte dozvoliti deci da jedu sneg. Osetljivo dečije grlo lako se prehladi, a od toga mogu da stradaju i uši i pluća.

Osim nečistoća koje će deca ližući ledenice uneti u svoj organizam, mogu i da se prehlade, ali i raseku jezik oštrim ledom.

Dozvolite deci da ih drže u rukama, sa nepromočivim rukavicama naravno, da se igraju njima, možda i liznu sneg kako bi otkrili da nema ukus, ali nikako više od toga.

Izvor: Mondo

ne mogu da verujem šta ovi "naučni radnici" sve pišu...
ovde ni "neokrajcovana" letva pojedine, koji ovako pišu ne može da dozove pameti...

pa gde da čuvam dete !??
u tegli?
a da ga sa okruženjem upaznajem pomoću pipete !?

Član
Učlanjen(a)
25.01.2010
Poruka
2.174
Zasto bi deca jela sneg uopste,jedino ako nisu u 5 godina,pa ne znaju nista jos,ja za celo svoje detinjstvo nisam stavio sneg usta.

Član
Učlanjen(a)
05.01.2010
Poruka
1.849
Mala deca sve hoce da probaju.A sad da li si ti probao sneg,bolje da pitas nekog ko te je cuvao dok si bio mali.Nemoj biti tako siguran da nisi probao sneg,kamencic,zemlju i ostale ne jestive stvari. :)

Član
Učlanjen(a)
25.10.2009
Poruka
3.279
U svom detinjstvu, pojeo sam snega sigurno da se od njega napravi jedan sneško! I ništa mi ne fali!
Bar ja tako mislim... :lol::lol:

Član
Učlanjen(a)
05.01.2010
Poruka
1.849
Svako ima pravo na misljenje pa makar i pogresno!

:lol::lol::lol:

Natrag