New album

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
VLATKO STEFANOVSKI O NOVOM ALBUMU “TAFTALIDZE SHUFFLE”: EVO ZAŠTO SAM SE VRATIO GITARSKOM ZVUKU 70-IH…

vlatko-1024x682.jpg


Posle izuzetno uspešnog akustičnog albuma “Mother Tongue”, svetski poznati gitarista Vlatko Stefanovski odlučio je, kao što smo već pisali, da se vrati zvuku i atmosferi sedamdesetih godina prošlog veka. “Taftalidze Shuffle” novo je studijsko izdanje makedonskog virtuoza, a 9 pesama snimljenih u njegovom studiju Esoteria sigurno će obradovati sve ljubitelje dobre gitarske muzike.

Vlatko je ovaj album, kao i mnoge do sada, posvetio svom Skoplju i kvartu Taftalidze koji ima posebno mesto u njegovom srcu. Pesme su zato posebno intimne i lične, a opet tako bliske svima, upravo zbog senzibiliteta koji nosi njegova muzika.

– Jako mi je teško da govorim o pandemiji i o stanju koje nas je zadesilo. Celo ovo vreme pokušavao sam da ostanem konstruktivan i sačuvam svoje zdravlje. Na svu sreću imam kućni studio pa sam puno vremena provodio snimajući pesme za novi album, a hteo ili ne hteo, vratio sam se tekstovima i zvuku sedamdesetih koji me oduvek fasciniraju. Stvarno sam zadovoljan rezultatima i činjenicom da sam u ovim čudnim vremenima uspeo da snimim takav album – rekao je Vlatko.


Posebnu vrednost albumu daje mlada ritam sekcija koja se ovom prilikom pridružila Vlatku, a čine je njegov sin, Jan Stefanovski za bubnjevima i Ivan Kukić na bas gitari.

– Na ovom albumu surađivao sam sa svojom novom, mladom ritam sekcijom. Bez obzira na godine, njih dvojica zvuče neverovatno mlado i entuzijastično, a njihova energija neprestano mi je davala vetar u leđa. Lepo je svirati s ljudima koji su stalno nasmejani, a posebno mi je drago što je ovo prvi album na kojem sarađujem sa svojim sinom – dodaje Vlatko.

Na albumu su učestvovali brojni gostujući muzičari koji su dali nemerljiv doprinos Vlatkovoj muzici. Sjajna Andrijana Janevska pevala je prateće vokale, Theodosii Spassov odsvirao je deonice trube inspirirane Majlsom Dejvisom, a Tihomir Pop Asanović svirao je Hammond orgulje. Matija Dedić na jednoj je pesmi odsvirao klavir, dok su Vasil Hadžimanov, Kiril Džajkovski, Damir Imeri i Diran Tavitjan svirali klavijature. Poznati glumac Nikola Ristanovski imao je recital u pesmi “Dijaspora”.


HL/Izvor: soundguardian.com
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
BRUS SPRINGSTIN OBJAVIO DIRLJIV LYRIC VIDEO “I’LL SEE YOU IN MY DREAMS”

Bruce-Springsteen-1024x512.jpg


Brus Springstin i njegov dugogodišnji video saradnik, Tom Zimni, kreirali su dirljiv lyric video “I’ll See You In My Dreams”.

Početak video spota je posveta Brusovom australijskom prijatelju i višegodišnjem promoteru, Majklu Gudinskom. Pesma se, inače, nalazi na njegovom aktuelnom albumu “Letter To You”.

Nedavno, u okviru podcasta spoti.fi/Renegades i radio programa “From My Home To Yours”, na radiju Sirius XM , Brus je razgovarao sa bivšim američkim predsednikom Barakom Obamom.

 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978

Klavirska verzija hita "Rusija" na rođendan Vlade Divljana

- Čitava ideja je pokrenuta "Rusijom", sa kratkim uvodom koji je sam početak trećeg koncerta za klavir i orkestar Prokofjeva - rekao je Aleksandar Šandorov

vlada-divljan-830x0.jpg


Klaviristi Aleksandar Šandorov i Nemanja Nikolić pod imenom "4 Maljčika" objavili su danas, 10. maja na rođendan Vlade Divljana, kao singl i spot instrumentalno viđenje čuvene pesme Idola "Rusija", prožeto delom kompozitora Sergeja Prokofjeva.

Sa Divljanovom autorskom pesmom "Rusija", koja se pojavila na uticajnoj "Odbrani i poslednjim danima" Idola (1982) i potom njegovoj samostalnoj "Odbrani i zaštiti" (1996), 4 Maljčika najavljuju uskoro izlazak svog koncertnog albuma snimljenog jesenas u "Kolarcu" u Beogradu, gde su izvodili spoj muzike Divljana (1958-2015) i Prokofjeva (1891-1953).

- Čitava ideja je pokrenuta "Rusijom", sa kratkim uvodom koji je sam početak trećeg koncerta za klavir i orkestar Prokofjeva. Bilo je to na snimanju filma 'Nebeska tema' (2019) Mladena Matičevića... Zapravo se klavirski i ne razlikuje suviše od onoga što sam svirao u bendu kada smo je izvodili - kaže Šandorov.

Spot "Rusija" autora Bratislava Stevanovića najavljuje živi album 4 Maljčika, čiji su izdavači promoterska kuća Long Play i Društvo ljubitelja popularne kulture. 4 Maljčika su prethodno objavili spotove "Retko te viđam sa devojkama" i "Dok dobuje kiša".


Bliski prijatelj, saradnik na prvom Divljanovom samostalnom albumu "Tajni život A.P. Šandorova" (1988), zatim član pratećih bendova Old Stars i Nevladina organizacija, Šandorov je sa Divljanom odavno bio maštao o spoj dve muzike.

- Lično gajim veliku strast prema muzici Prokofjeva, on mi je pored Mocarta omiljen kompozitor, kao i Vladi. Uz podršku Vlade sam magistrirao na 'Trećem koncertu za klavir i orkestar' i time se proslavio. Puno sam nastupao, sa velikim orkestrima i poznatim dirigentima. Taj 'Treći koncert' je veoma važan za ovu priču. Tako sam mnogo kasnije tokom snimanja filma 'Nebeska tema', imajući sve ovo na umu, jednu malu temu Prokofjeva razvio u Vladinu pesmu. Odmah sam shvatio koliko to dobro zvuči. Čim se završilo snimanje filma poželeo sam da ovu ideju podignem na mnogo viši nivo. Vlada i ja smo inače razgovarali da bi bilo zanimljivo, da u nekim kasnijim godinama, svoje muzičke ideje predstavimo u Kolarcu. Njegova bolest nas je sprečila da to realizujemo- kaže Šandorov.

Konačno, profesor na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu Šandorov je sa svojim kolegom pijanistom Nemanjom Nikolićem premijerno predstavio spoj muzike Divljana i Prokofjeva, na dva koncerta iste večeri 30. oktobra 2020. godine u Kolarcu.


(Telegraf.rs)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978

Nick Cave & The Bad Seeds predstavili novi singl "Vortex"

Dosad neobjavljenu pesmu snimili su još davne 2006. godine

tan2020-11-2125122440-830x0.jpg


Nick Cave & The Bad Seeds, prvi headlineri EXIT festivala 2022, predstavili su „Vortex“, singl koji će se pojaviti na njihovom albumu „B-Sides & Rarities Part II” najavljenom za 22. oktobar. Dosad neobjavljenu pesmu snimili su još davne 2006. Kejv, Voren Elis, Martin Kejsi i Džim Sklavunos, ali dugo nisu mogli da odluče hoće li je pripisati Grindermanu ili Bad Seedsima. Album "B-Sides & Rarities Part II" donosi 27 retkih i neobjavljenih pesama iz razdoblja od 2007. do 2020., a kompilaciju su napravili Kejv i Elis.

- Uvek sam voleo ’B-Sides & Rarities’ više od ijednog našeg albuma. Ovo je jedino izdanje koje sam želeo slušati. Čini se opuštenije, na mestima čak i besmisleno, ali s lepim pesmama - izjavio je Nik Kejv.

Nick Cave & The Bad Seeds - "Vortex"


Veliki Nik Jekv i njegovi The Bad Seeds prvi su potvrđeni hedlajneri 21. izdanja EXIT festivala, koji će biti održan od 7. do 10. jula 2022. godine na Petrovaradinskoj tvrđavi. Jedan od najoriginalnijih i najuticajnijih bendova na svetu, predvođen neuništivim rok propovednikom zagrmeće sa glavne bine festivala u petak, 8. jula i, nakon nezaboravnog nastupa grupe The Cure, nastaviti niz gostovanja istorijskih gitarističkih imena na Exitu.


Jednodnevne ulaznice za petak, 8. jul, kada nastupa Nick Cave već su u prodaji. Fanovi mogu da biraju između tri vrste jednodnevnih ulaznica, po poklon cenama (preko 40 odsto popusta): regularne ulaznice po ceni od 2.590 dinara, fan pit po ceni od 3.990 dinara i VIP po ceni od 12.000 dinara. Ove ulaznice se mogu kupiti iskIjučivo online na stranicama Gigstixa, a zalihe po ovim cenama su izuzetno ograničene.

Od 3. septembra 2021. kreće redovna prodaja jednodnevnih i četvorodnevnih ulaznica za EXIT festival 2022, na oficijalnom festivalskom sajtu, kao i na prodajnim mestima i online na stranicama Gigstixa.

(Telegraf.rs)
 
Natrag
Top