Ja sam samo razmišljao o tome kako je ovaj svijet ustrojen - to na neki način konstatovao ( i pozvao Njegoša u pomoć) i postavio pitanje, zar nije moglo to bolje da se uredi?
" oj čoveče stoko grdna , štose mučiš štose pučiš " ---činimi se, da ovako vladika nekako zakiva svoj pesimizam u toj tezi nesuglasja na kojoj svet počiva....ja volim da mislim ,daje vladika kao teodulski oligarh imao razloga da svojim podanicima prodaje filozofiju pesimizma i tako pripomaže sopstvenu mantijašku priču o propadljivom telu i ništavnoj duši koja je zapanula u njega .....u to vreme formiraju se narodne i nacionalne države sa građanskom svešću -- niču republike .....dakle , balkanski subjektivizam potpomognut teorijom simetrije utvrđuje pesimizam zarad ličhih interesa oligarha i zaglupljivanja svetine nad kojom imaju sva prava kao i nad prašinom na svojoj obući ( jednostavno rečeno ) ...rekao bih plemensko populistička filozofija vraćena je na scenu ( plemenska bečka skupština crnogoraca -- po principu bećkovića : ćeraćemo se stobom i ako ne postojiš ).... ovaj koncept samouništenja iznose religijski ziloti i danas , zarad destrukcionog uređanja podanika i uništenja bilo kakvog optimističkog sagledavanja stvari --pa i filozofije ( religije i konačno života ) ..............................teza daje sve u ratu , disharmoniji , propasti i sl.
jedana je neodrživa pretpostavka jer je sve u ekspanziji i širenju ( iz veka u vek na planeti je sve više : ljudi , životinja i biljaka ; čovek iz veka u vek sve više zna može i hoće ---- čak i postiže ; napustio je sunčev sistem sa mašinom sa kojom komunicira i koja mu prenosi realna stanja o tom njemu nepoznatom svetu ) ; belodana je istina da sve je u širenju i ekispanziji ............................................
teza suglasje /nesuglasje, prenešena je i na polje nauke ( mnogo pre nego štoje vladika propevao ) ... naime , nauka je izvukla paralelno pitanje u vezi kosmosa : širi se / skuplja se ....eksplozija /inplozija .... rast/umiranje ....verovali ili ne, na ovom pitanju kosmosa podelile suse i religije ( muhamedanstvo / hrišćanstvo )...te dve religijske filozofije duboko su utrle svoje stavove u umove svojih vernika ---koji su izazvali velike potrese ( ratovanja - koja u konačnom skoru nisu smanjila broj živih oblika na planeti ) ....nećete verovati , muslimani zastupaju tezu da se kosmos širi , a hrišćani da se skuplja ......rađanje ili odumiranje ....optimizam ili pesimizam ..... ( za nas još uvek aktuelno pitanje )
razum nalaže da se optimizam prihvati kao prirodno ljudsko polazište ( nezavisno od argumentacije koja ga očigledno podupire i koja je vidljiva golim okom bez ikakva truda) , jer razum podržava život .....dakle , može se reći daje stav o dominantnom kosmičkom nesuglasju hrišćanstvo preuzelo iz jevrejštine i slepe vladarske taštine nad svim pa i nad rađanjem i umiranjem......a ta palanačka jevrejština kod nas
se budi sa teodulskim postavkama kosmosa - sveta - države - čoveka i njegovog života . Ili ja grešim .