Šta je novo?

Neophodnost izgradnje betonskih stubova!

  • Začetnik teme madonna1969
  • Datum pokretanja
M

madonna1969

Član
Učlanjen(a)
19.08.2013
Poruka
3
Zidamo kucu koju je projektovao arhitekta naravno, ali posto se moj muz i sam dosta razume on tvrdi da stubovi nisu potrebni jer uvlace vlagu i izmedju stubova i zidova javlja se pukotina ..kaze da ih i BIh kod njega u kraju nigde nema pa da cak ni u Austriji to nije video..Ja mu nekako ne verujem jer arhitekta valjda zna zasto to treba.
Arhitekta ga je jedva nagovorila da stavimo stubove u suterenu ali sada na prizemlju on nece ..
A cuh da ako bude zemljotres(mada u Vojvodini toga slabo ima) moze sve da se srusi, ili klizanje kuce itd..
Sad mene interesuje vase misljenje trebaju li nam stubovi ili ne kuca ima suteren prizemlje i potkrovlje ukupno 398 m² bruto povrsine.
Ja sam za jer ako je sigurnsot u pitanju to je veoma bitno.
Ali kako spreciti tu vlagu da ulazi kako spreciti pucanje?
Da li su i zasto su oni zaista nepohodni!
Nadam se da ima vas koji to dobro znate da obrazlozite da mogu da pokazem i mom muzu i da ga ona odvratim od ideje da nepravimo dalje stubove!
Unapred zahvaljujem na odgovorima!
 
T

teastf

Član
Učlanjen(a)
21.09.2010
Poruka
141
Ако бисте могли да поставите нацрт куће могло би да помогне. Иначе, стубови као и сви остали конструктивни ипак неопходни, уколико није зид тај који носи конструкцију изнад себе. Хоћу да кажем да је стуб могуће заменити другим конструктивним елементом, али да то треба прорачунати због тога што је то скроз други систем.
Што се тиче изолације, ало се она добро уради, нема бојазни од пуцања.
Поздрав
 
L

ljepotan80

Član
Učlanjen(a)
26.01.2010
Poruka
30
Onako kako Vaš muž zamišlja zidanje kuće, stubovi su Vam neophodni. Ako hoćete zidani objekat onda će Vam zidovi biti deblji nego kod drugih (gdje muž bude gledao). To što nije vidio u Austriji, ne znači da nema nego da nije dobro gledao. Što se tiče seizmike ne znam kako je u Vojvodini, ali pukotine između zidova i stubova samo znače da nešto nije urađeno kako treba a ne da su krivi elementi konstrukcije. Pukotine mogu biti radi termičkog širenja/skupljanja, ili radi sljeganja objekta, a to se sve može sračunati i kvalitetnim projektom spriječiti. Naravno, džaba i kvalitetan projekat ako Vam je majstor loš pa radi "kao što je vidio u Austriji" zanemarujući struku koja je potpisala projekat. Studij arhitekture i studij građevinarstva su trajali 5 godina i vjerujte nije to džaba bilo toliko dugo.
 
Top