Neobične pojave

Učlanjen(a)
10.07.2010
Poruka
2.773
060726012.jpg


060726012.1.jpg


Najveća rupa na svetu nalazi se u istočnom Sibiru u blizini grada Mirny (Rusija). Promer rupe je 1.25 km, dok dubina doseže čak 525 metara.

Ovaj gigantska rupa je zapravo nekadašnji najveći otvoreni rudnik dijamanata na svetu.

Nakon što je došlo do nekoliko helikopterskih nesreća prilikom preletanja iznad rupe, vlasti su zabranile letove.

Magnetno polje koje rupa proizvodi je izuzetno jako, te stoga stvara zračenje koje letelice odvlači sa putanje, stoji u objašnjenju ove neobične pojave.

Izvor:zenskisvet
 
Učlanjen(a)
10.07.2010
Poruka
2.773
Duh na bazenu u Biogradu

thumbnail.php24SI - Neobična pojava na jednoj od fotografija koju su snimili tokom ljetovanja u Biogradu zaprepastila je četiri prijatelja iz Nove Gradiške.

Tokom sportskih igara na bazenu Ilirij u Biogradu, četiri prijatelja iz Nove Gradiške sjedili su na tribinama i nasumce slikali prostor oko sebe.


Nedugo potom pregledavali su snimljene fotografije, i kako sami kažu, z
aprepastili se kada su na desnoj strani jedne slike vidjeli neobičnu pojavu, objavio je Dnevnik.hr.
 
Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
10.07.2010
Poruka
2.773
Pretvara li se u đavola?: Kinezu na glavi narasli pravi rogovi

Pretvara li se u đavola?: Kinezu na glavi narasli pravi rogovi

files.php


Jedan muškarac u Kini uopštee se nije počeo uzrujavati kada je primetio kako mu na glavi rastu pravi rogovi. 84-godišnji Huang Yuanfan misli kako je najgore što mu se može dogoditi da od neobične pojave umre, no to ga ne brine jer je, kaže, ionako dovoljno dugo živio. Kinez iz provincije Jiangxi je pojavu rogova primetio još pre tri godine, no nije...
... otišao lekaru. Neobične izrasline ne stvaraju mu neke zdravstvene probleme, a u poslednje vreme na glavi mu ih se pojavljuje sve više. Najduži rog dugačak je čak 10 centimetara.


files.php


24sata.infoKineskinji izrastao "djavolji" rog


"Đavolji" rog koji je izrastao na čelu starije Kineskinje šokirao je njene prijatelje i porodicu. Neobična izraslina duga pet centimetara pojavila se na čelu stojednogodišnje Zhan Ruifang prošle godine. Sada se čini da će se rog pojaviti i na drugoj strani čela.

100309083.jpg


Njena porodica zabrinuta je zbog čudne pojave na njenom čelu. Najmlađi od njenih šest sinova Zhang Guozheng (60), rekao je da nisu obraćali previše pažnje kada se koža tek počela formirati na njenon čelu, ali da je rog nastavio rasti kako je vrijeme prolazilo.

"Sada nešto raste i na desnoj strani njenog čela. Vrlo je moguće da je to novi rog", rekao je Guozheng.


Iako se još ne zna uzrok izrastanja roga, moguće da je riječ o vrsti kožnog tumora koji obično izrasta nekoliko milimetara. U ekstremnim slučajevima može izrasti nekoliko centimetara.


Izraslina se pojavljuje najčešće kod starijih ljudi, između 60 i 70 godina starosti.


(Sarajevo-x.com)
 
Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
10.07.2010
Poruka
2.773
Roditelji crnci, a dete bele puti

Roditelji crnci, a dete bele puti

Nigerijci Anđela i Bendžamin dobili su ćerku Nmači potpuno bele puti

Roditelji crnci dobili dete bele puti

Untitled-1.jpg


Za ovu neobičnu pojavu lekari nemaju nikakvo objašnjenje i ostali su potpuno zbunjeni. Lekari kažu da dete nije albino, već da je bele puti i da ima plavu kosu i oči. Takođe, ono što je još čudnije , njeni roditelji nemaju ni jednog belog pretka. Pre Nmači ovaj par je dobio dvoje dece koji imaju normalnu crnu boju kože. Iako su roditelji ostali zbunjeni , najvažnije im je bilo da su deca zdrava.


Untitled-1.jpg


Dešava se da osobe čiji su roditelji iz mešanih brakova dobiju decu različite boje kože, poput jednog britanskog para, ali ovakvi slučajevi se dešavaju jednom u milion.


Izvor:pressonline
 
Učlanjen(a)
10.07.2010
Poruka
2.773
Neobične pojave na nebu

Neobične pojave na nebu

B+11.jpg


Meteorološko čudo

Oblaci se nekad tako poigraju i stvore na nebu figure, koje vas mogu zabaviti, ali katkad i zabrinuti. "Daily Mail" je objavio dve interesantne fotografije.


Je li to NLO došao nadomak krovovima? I nije li to atomska gljiva na horizontu? Ne, to su oblaci, ali su tako realno prikazali NLO i atomsku gljivu da jednostavno nisu mogli ostati neprimećeni.


"Leteći tanjir" fotografisali su u Škotskoj Brian Wilson i njegova supruga Isabel.

"Nismo mogli verovati. Bilo je to kao scena u filmu 'Bliski susreti treće vrste'", rekao je Wilson.

B+12.jpg


Oblik oblaka dramatičnijim je učinila svetlost sunca, tako da je prizor izgledao "prilično stvarno".

Atomska gljiva fotografisana je na grčkom ostrvu Mikonos. Kao da su se na nebu ocrtali rezultati testova nuklearnog oružja u Južnom Pacifiku 1940-ih i 1950-ih.

Izvor:sarajevox
 
Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
10.07.2010
Poruka
2.773
Vulkansko grmljavinsko nevrijeme

Erupcija vulkana Chaiten na jugu "zemlje Kondora" podigla je vulkanologe diljem svijeta na noge. Deseci tisuća vulkanskog pepela izbačeno je u atmosferu a novootvoreno vulkansko grotlo i dalje neumorno zagađuje atmosferu a kilometrima uokolo tamošnji stanovnici svjedoci su neobične pojave poznate pod nazivom - vulkanski snijeg. Fotografije koje donosimo prije izgledaju da su učinjene za potrebe snimanja nekog znanstveno-fantastičnog filma nego kao istinito događanje velikog grmljavinskog nevremena koje bjesni uokolo vulkana Chaiten.


Grmljavinsko nevrijeme kao rezultat vulkanske erupcije


Deseci tona vulkanske prašine izbačeni u atmosferu

Odmah nakon prošlotjednog početka erupcije, lokalno je stanovništvo evakuirano iz svojih domova, no njihova su mjesta zauzeli znanstvenici kojima su ovakve prilike idealne za istraživanje i razumijevanje prirode vulkanizma, a posebice za mogućnosti predviđanja erupcija. Cijelo je područje južne amerike poznato po veoma aktivnim geološkim procesima, a evidentirano je tristotinjak potencijalnih vulkanskih područja. Neki od njih nalaze se veoma blizu gusto naseljenih područja i od krucijalne je važnosti predviđanje erupcije barem 24 sata prije nego se ona zaista i dogodi. Nakon smirivanja vulkana biti će potrebni mjeseci prije nego se atmosfera pročisti a zrak postane čist.

Izvor:zvjezdarnica
 
Učlanjen(a)
10.07.2010
Poruka
2.773
Jednogodišnja djevojčica u trbuhu ima bebu

Jednogodišnja djevojčica u trbuhu ima bebu

GetImage.aspx


Djevojčica iz Kine šokirala je i iznenadila brojne liječnike diljem svijeta. Naime, iako ima samo jednu godinu, djevojčica u trbuhu ima bebu


Malena Kineskinja Kang Mengru zbunila je liječnike svojim velikim trbuhom. Jednogodišnja djevojčica podvrgnuta je CT-u kako bi se otkrilo zašto joj je trbuh toliko narastao.

Rezultati CT-a šokirali su liječnike koji su ugledali da u njezinu trbuhu raste fetus. Vjeruju da je riječ o njezinu parazitskom blizancu. To je pojava do koje dolazi diobom jajnih stanica na dva istovjetna blizanca. Međutim, proces ne završava te se jedan od blizanaca u maternici ne uspije u potpunosti razviti.


Djevojčicu očekuje operacija tijekom koje će je liječnici ukloniti fetus iz trbuha.

Izvor:.tportal.hr
 
Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
10.07.2010
Poruka
2.773
Nebeski "smajli"

Nebeski "smajli"

Na površini Sunca otkriven je "osmeh" duži od pola miliona kilometara. "Nebeski osmeh" snimili su ruski naučnici sa Instituta Lebedev u Moskvi, koji su objasnili da je uzrok neobične pojave magnetno polje oko Sunca.

slika.php


Oči "smajlija" su četiri puta veće od Zemlje, a osmeh je dug oko 600.000 kilometara, saopšteno je iz Instituta. Ovo nije prvi osmeh iz svemira koji su zabeležili naučnici. Najpoznatiji među njima je krater Gal na Marsu, odnosno osmeh od polukružnog planinskog venca i dva mala kratera umesto očiju.

Izvor:upoverenju

 
Poslednja izmena od urednika:
Učlanjen(a)
10.07.2010
Poruka
2.773
Jama pod njivom''Jama, bezdan, provalija... Kao da je neko rekao – zemljo otvori se – i to se dogodilo. Ma to je od vremena (groma)! A možda je od same zemlje. Mora da je nešto opasno! Ko zna koliko je duboko i hoće li se zemlja i dalje obrušavati!?'' Ovako je tekao razgovor meštana koji su došli na imanje Murata Kurtanovića da vide novonastalu pojavu, pitajući se da li je neko ikada primetio nešto slično. Ima ovakvih otvora u stenovitom tlu – kažu – ali nikada to nisu primetili na obradivom zemljištu. Vlasnik imanja Murat Kurtanović tvrdi da je tri dana nakon što je tuda prošao traktorom, pokazujući vidne tragove guma, prvi primetio otvor nešto veći od kvadratnog metra. ''Prišao sam, i kada sam bolje pogledao, shvatio sam da je nešto opasno'', kazao je Kurtanović.
Otvor na obradivom zemljištu samo delimično otkriva podzemnu jamu za koju se predpostavlja da je velikih dimenzija. Meštani su spuštali kamen, vezan konopcem od 35 metara, ali to nije bilo dovoljno da bi se dokučilo dno podzemnog otvora. Bacali su zapaljenu gumu koja je, kažu, ko zna gde otišla, bez traga od dima. Zaključili su ipak, da je najbolje da ograde prostor na kome se pojavio otvor, kako bi sprečili eventualne, po život opasne nezgode, kako za ljude, tako i za stoku.
Odgovor na pitanje, postoji li opasnost po lokalno stanovništvo Tuzinja, potražili smo od sjeničkog geologa Reufa Hodžića. Na osnovu ranijih istraživanja, poznavanja konfiguracije datog terena i prikazanog video materijala, Hodžić je rekao da ne može sa sigurnošću tvrditi da li opasnost postoji ili ne, bez detaljnijih istraživanja seizmološkim metodama, kojim bi se utvrdila veličina i prostiranje podzemne jame. On je rekao da postoje slučajevi kada se zemlja provali i ispod neke kuće, ali da su oni vrlo retki. ''Nisam bio na licu mesta, ali se nadam da ne postoji takva opasnost. Ono što za sada mogu reći, jeste da je Peštersko polje dno nekadašnjeg ledničkog jezera. Materijal koji se vremenom taložio, ispunio je tu veliku uvalu na Pešteru, koja je najverovatnije posledica lednika. Radi se o rastresitom materijalu kroz koji voda lako nalazi put, i ovakve pojave nastaju kao posledica vodotokova – objašnjava Hodžić. – S obzirom da je Peštersko polje okruženo brdima, tu se slivaju velike količine vode. U dijelovima gde postoje veće količine rastresitog materijala, vodotokovi prave takozvane kaverne, koje vremenom postaju sve veće i veće. Kada tavanica postane pretanka, a kaverna prevelika, onda dolazi do obrušavanja i nastaju ovakve pojave. U konkretnom slučaju, traktor koji je tuda prošao, je izazvao vibracije i to je verovatno ubrzalo obrušavanje tavanice. Ovakve jame mogu biti veličine od 1-2 metra, pa do nekoliko desetina metara, kao što se u ovom slučaju predpostavlja'', kazao je Hodžić, najavljujući obilazak terena.

Izvor:sjenica.com

jamautuzinjuqt6.jpg


zemljootvorisewi9.jpg
 
Natrag
Top