To ćemo tek da vidimo.
- Позив на покајање у Старом завету
Читаво Свето писмо нам даје сведочанство о Богу као Бићу коме је веома стало до добробити целокупног човечанства, као што смо то нагласили у другом и трећем поглављу ове књиге. Након избора Авраама, Исаака и Јакова и настанка њиховог веома бројног потомства – израиљског народа, те након њиховог избављења из египатског ропства, Бог им је саопштио своје заповести. Те заповести су Јевреје требале да воде ка миру и благостању – у коме би уживали уколико би Господу били послушни. Ево неких од заповести и обећања датих овом народу:
''Још рече Господ Мојсију говорећи: Кажи свему збору синова Израиљевих, и реци им: будите свети, јер сам ја свет, Господ Бог ваш.'' (3. Мојс. 19:2);
''Зато посвећујте се, и будите свети, јер сам ја Господ Бог ваш. И чувајте уредбе моје и вршите их. Ја сам Господ који вас посвећујем.'' (3. Мојс. 20:7-8);
''Сада дакле, Израиљу, шта иште Господ Бог твој, осим да се бојиш Господа Бога својега, да ходиш по свијем путовима његовијем и да га љубиш и служиш Господу Богу својему од свега срца својега и из све душе своје. Држећи заповијести Господње и уредбе његове, које ти ја данас заповиједам, да би ти било добро?'' (5. Мојс. 10:12-13);
''Ако добро узаслушаш глас Господа Бога својега држећи и творећи све заповијести његове, које ти ја данас заповиједам,
узвисиће те Господ Бог твој више свијех народа на земљи. И доћи ће на тебе сви ови благослови, и стећи ће ти се, ако узаслушаш глас Господа Бога својега.'' (5. Мојс. 28:1-2. Нагласак мој.)
Уколико би пак Израиљци одступили од Божијих заповести и чинили зло пред Господом, на њих би наишле најразличитије казне:
''Али ако не узаслушаш гласа Господа Бога својега да држиш и твориш све заповијести његове и уредбе његове, које ти ја данас заповиједам, доћи ће на тебе све ове клетве и стигнуће те. Проклет ћеш бити у граду, и проклет ћеш бити у пољу. Проклета ће бити котарица твоја и наћве твоје. Проклет ће бити плод утробе твоје и плод земље твоје...'' (5. Мојс. 28:15-18).
Ипак, због своје велике љубави и дуготрпљења, Господ није одмах кажњавао свој народ, већ је ишчекивао његово покајање и повратак стазама божанске правде:
''Зато још говори Господ: обратите се к мени свијем срцем својим и постећи и плачући и тужећи. И раздерите срца своја а не хаљине своје, и обратите се ка Господу Богу својему, јер је милостив и жалостив, спор на гњев и обилан милосрђем и каје се ода зла.'' (Јоил 2:12-13);
''Еда ли је мени мило да погине безбожник? говори Господ, а не да се одврати од путова својих и буде жив? (...) Јер ми није мила смрт онога који мре, говори Господ Господ; обратите се дакле и будите живи.'' (Језекиљ 18:23, 32);
Стари завет нам сведочи о томе да Свевишњи није био благонаклон само свом изабраном народу већ и осталим народима – који га нису познавали. Неки од примера Божије стрпљивости над паганима су били, на пример, одлагање Господње казне над претпотопним светом за још 120 година (1. Мојс. 6:1-13), још 400 година над Аморејима (1. Мојс. 15:16), или пак над великим градом Нинивом (књ. пророка Јоне).
Ипак, иако су се на основу Божијих позива на покајање упућених кроз пророке, неки људи кајали и остајали у животу, а неки не – због чега су били кажњавани, ни на једном једином месту у овом делу Библије не можемо да пронађемо ништа што би наличило на свету тајну покајања. Иако ће православни на ову констатацију приметити да се проналажење ове свете тајне у Старом завету и не очекује – јер је то новозаветна уредба, као што ћемо се уверити у даљем проучавању – овај сакрамент не налазимо ни у Новом завету – па чак ни у најмагловитијим обрисима.
Isti izvor