NAVIGON GPS Navigacija

Član
Učlanjen(a)
30.12.2009
Poruka
149
Jbg druze,onda ti je moj savet da kao i 90% korisnika u celom svetu kupis mobilni sa android sistemom i resices problem
:buba_lcd:
 
Učlanjen(a)
11.08.2014
Poruka
5
Mene telefoni nesto ne interesuju uopste, a ovaj sam dobio na poklon, a kako kaze ona narodna poklonu se u zube ne gleda, a i svakako je bolji od stare nokie e71 mislim moderniji.
U svakom slucaju uspesno instaliran Navigon, hvala svima na likovima i pojasnjenjima.
 
Član
Učlanjen(a)
30.12.2009
Poruka
149
Koga zanima sve o Navigon navigaciji evo imate prilike sve detaljno da procitate ovde,tako da u buduce necete imati potrebe za pitanjima tipa:"Navigon ili IGO,itd". Pa krenimo redom.

PODESAVANJE NAVIGONA

Navigon Europe je poznata Garmin aplikacija i košta 80 dolara. Nakon kupovine aplikacije, odabrane mape se mogu skinuti direktno iz aplikacije bez dodatnih plaćanja. Kod iGO je situacija drugačija, sama aplikacija je besplatna a mape se plaćaju.
Ovaj princip da se iz aplikacije direktno skidaju mape mi se jako dopada.
Potrebno je da budete na WiFi-u da bi ovo uradili. Nakon toga, možete odmah krenuti sa korišćenjem aplikacije.

Pri pokretanju, potrebno je uneti željenu adresu. Prvo birate zemlju, potom grad i onda ukoliko želite kucate adresu. Aplikacija vam potom nudi da izaberete da li se krećete automobilom ili peške i nudi (ukoliko postoji) više različitih putanja do destinacije. Klikom na jednu od ponuđenih putanja, navigacija kreće da radi. U međuvremenu ako vam nije upaljen GPS, aplikacija će tražiti da ga upalite. Takođe, ukoliko telefon ne može da utvrdi vašu trenutnu lokaciju, aplikacija će ponuditi da pogledate demo putanju koja predstavlja ubrzani prikaz putovanja po mapi. Zato se postarajte da prvo telefon odredi vašu lokaciju a potom birajte putanju.

Navigon mape su sasvim dobre.Ali bi moj savet bio da nikako ne pratite slepo navigaciju. Ukoliko je slepo pratite, može se desiti da vas navigacija odvede nekim lošim putem jer ona ne poznaje puteve Srbije i njihov kvalitet. Navigon smatra da je put jednostavno put.

Zato prvo klikom na strelicu, pogledajte kompletnu putanju kuda želite Navigon da vas vodi. Ukoliko je to glavnim putevima i deluje ispravno, onda je pustite da vas vodi. Ali uvek pamet u glavu kada su naseljena mesta u pitanju. Navigon teži ka najkraćim putevima koji su nekada loši, a nekada kroz gužvu. Ukoliko Navigon neće da vam pokaže putanju kojom ste vi zamislili da treba da idete, onda joj dajte bližu krajnju destinaciju, neku tačku nekog mesta preko kojeg putujete.

Navigon ima jednu naizgled lepu funkcionalnost a to je da vam vizuelno prikaže raskrsnicu preko celog ekrana. Ovo ume da bude vrlo nezgodno. Recimo dešavalo mi se da nailazim na petlju na putu i vidim da treba da se isključim na desno. I u tom momentu, Navigon prikaže nacrtanu sliku isključenja i drži je nekih narednih 30 sekundi preko celog ekrana i onda ja promašim pravo skretanje jer na petljama obično bude 3-4 odvajanja. Naravno, ne dešava se ovo uvek, nego ponekad i jako je frustrirajuće.

Kada uporedim potrošnju baterije na telefonu sa Navigonom u odnosu na iGO, mogu reći da Navigon štedi bateriju. Iako na dugim putevima morate imati punjač u autu, Navigon je manje trošio bateriju. Ali isto tako, ako vozite brzo, Navigon nepreciznije govori kada treba skrenuti, pa se može desiti da omašite skretanje. Zato kada treba da skrenete, vozite sporije. Navigon generalno ređe proverava GPS lokaciju u odnosu na iGO, pa možda i zato manje troši bateriju.

Interfejs

Dizajn aplikacije je sasvim ok, pristojno izgleda. Postoji prostor za redizajn i dostizanje vrhunskog izgleda. Aplikacija je na engleskom jeziku i po difoltu će vam biti podešeni farenhajti i milje. Zato kada upalite aplikaciju, na prvom ekranu u donjem delu imate podešavanja. Ovde možete podesiti: merne jedinice, izabrati pozadinu aplikacije (dve ukupno), odabrati adekvatan način kako želite da štedite bateriju, uključiti Foursquare destinacije (ako koristite 4sq), uključiti da vam se prikazuju crvena svetla na semaforima (ali ovo ne radi kod nas u Srbiji)…
180x300x2013-12-03-13.37.45-180x300.png.pagespeed.ic.noF5tPqxuQ.webp


Na drugom tabu Navigation u podešavanjima možete odabrati koje tipove tačaka od interesa želite da vam Navigon pokazuje. Tako meni Navigon pokazuje gde ima semafora parkinga i benzinskih pumpi, gde je aerodrom a gde granični prelaz. Možete uključiti automatski noćni mod koji mapu prilagođava u zavisnosti od doba dana. Tu su i podešavanja kao što je prikaz 3D ili 2D mapa. Na trećem tabu Traffic u podešavanjima, nameštate kada treba da dobijete obaveštenje o vožnji preko ograničenja. Nema mogućnosti odabira jezika kao na iGO, i difolt glas u navigaciji je ženski koji navodi putnika na engleskom jeziku.
300x250x2013-12-03-15.07.50-300x250.png.pagespeed.ic.TLZkhWu-xU.png
300x250x2013-12-03-14.35.51-300x250.png.pagespeed.ic.CXsKPwWgMp.png
300x250x2013-12-03-14.27.23-300x250.png.pagespeed.ic.DIxfpMA52O.png

300x250x2013-12-03-13.42.00-300x250.png.pagespeed.ic.sXuZnhzOHX.png
2013-12-03-13.39.48-300x250.png


Klikom na Menu dugme (ili tri tačkice), dobijate dodatna podešavanja na prvom ekranu. Prva opcija je više informacija o aplikaciji, njenim tvorcima i verziji. Druga opcija je Route profile gde podešavate profil brzine u smislu da li idete peške, autom, biciklom, motorom ili kamionom. Druga opcija je tip putanje pa možete izabrati: najkraću, optimalnu, brzu ili vizuelno interesantnu. Ovde podešavate i da li želite da idete preko auto puta, sporednog puta ili trajekta. Treća opcija je Quit sa kojom gasite aplikaciju i iz pozadinskih procesa.

To je što se tiče podešavanja.

Na prvom i glavnom ekranu aplikacije se nalaze i dva reda ikona. U prvom redu su opcije vezane za odabir putanje. Pa tako redom, odabirom prve opcije se kuca adresa destinacije. Druga opcija prikazuje i čuva nekoliko poslednjih kucanih destinacija. Neke od ovih destinacija možete postaviti kao Favorite kako bi kasnije lako odabrali ponovo istu destinaciju. Dugo držanje prsta na destinaciji sa liste daje mogućnost postavljanja u favorite, brisanja iz liste ili pak brisanje svih destinacija iz liste odjednom. Treća opcija na glavnom ekranu je odabir POI-a, odnosno tačaka od interesa. Ovde ima više mogućnosti pretraživanja. Pretraga se može vršiti u gradu, u državi i u neposrednoj blizini. Mogu se pretraživati POI tačke ucrtane na Google mapi i ucrtane na Foursquare-u. Možete na mapi u neposrednoj brzini pretražiti parkinge, benzinske pumpe i restorane. Četvrta opcija u prvom redu na prvom ekranu predstavlja planiranje rute. Ovde možete kreirati rutu, sačuvati je i učitati već kreiranu rutu.
2013-12-03-16.01.07-300x250.png
300x250x2013-12-03-15.59.55-300x250.png.pagespeed.ic.Jqr_Efb8Ja.webp
2013-12-03-15.40.25-300x250.png
2013-12-03-15.08.58-300x250.png


U drugom redu ikonica, nalazi se brza opcija Take me home, gde se nudi mogućnost da unesete vašu adresu kuće i gde god da se nalazite, samo kliknete na ikonicu, Vodi me kući. Druga opcija u drugom redu je Prikaz mape, treća opcija omogućava unos koordinata. Četvrta opcija se odnosi na brzu pomoć. DirectHelp može zaista biti korisna opcija, ona na osnovu vaše trenutne lokacije izlistava najbliže bolnice, benzinske pumpe, policijske stanice i apoteke.

Konačno kada izaberete željenu destinaciju, prikazaće se mapa sa narandžastom putanjom. U gornjem delu ekrana se prikazuje koliko kilometara imate do željene destinacije i u koliko sati stižete tamo ako postujete sva ogranienja brzine. Klikom na gornji bar dobijate informaciju kojom brzinom se trenutno krećete i za koje vreme stižete na odabranu destinaciju. Sa leve strane u donjem uglu se nalazi slika koja prikazuje sledeće skretanje i za koliko metara ili kilometara stižete do tog skretanja. Na ovom ekranu fukcioniše pinch to zoom, pa možete zumirati ili odaljiti mapu. Ako koristite 3D mod za navigaciju, klikom na samu strelicu navigacije, otvara vam se 2D mapa, pa onda možete lepo celu putanju pregledati klikom na ikonicu sa desne strane ili smanjivanjem mape.

Zaključak

Navigon je sasvim dobra navigacija i ima vrlo dobre mape. Manje troši bateriju, ali je zato neprecizniji. Navigon zaista može da pomogne na bilo kom putovanju ali nemojte uvek slepo pratiti navigaciju. Ne zaboravite da gledate znakove na putu (što ljudi zaboravljaju i previše se oslanjaju na navigaciju). I obavezno proverite odabranu putanju i preko Google mapa.

Za razliku od iGO aplikacije, Navigon nema dovoljno detaljnu mapu Srbije sa brojevima kuća, dok je to za inostranstvo podržano. Verovatno zato što mape Srbije ne radi domaća Contrast firma.

Ako vam ipak treba navigacija za starije ljude koji ne znaju engleski jezik, onda je bolje da im instalirate iGO. A ako vam je baterija bitna a ne smeta vam engleski jezik, Navigon je skroz ok rešenje.

Eto nadam se da ce mnogima ovo uputstvo-podesavanja pomoci. Pozz svima

 
Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
01.12.2012
Poruka
14
MISTERBG u ovim novim mapama sto si postavio postoji folder speedcam i u njemu poi,sa POM i NFS fajlovima.Da li i oni treba treba da se iskopiraju u onaj poi folder na sd kartici.
 
Član
Učlanjen(a)
30.12.2009
Poruka
149
MISTERBG u ovim novim mapama sto si postavio postoji folder speedcam i u njemu poi,sa POM i NFS fajlovima.Da li i oni treba treba da se iskopiraju u onaj poi folder na sd kartici.
uzmi iz foldera speedcam/poi te nfs fajlove i ubaci ih u folder navigon/poi i to je to
 
Član
Učlanjen(a)
16.10.2009
Poruka
8
Nevalja link ako moze da postavite opet za 5.2.6. posto nevalja valja link odem da skinem i pise download i kada hocu da skinem pise 0 bites.Pa bi molio novi link hvala.Inace navigon je extra proputovao sam sa njim pola evrope i radi extra :)
 
Član
Učlanjen(a)
30.12.2009
Poruka
149
Nevalja link ako moze da postavite opet za 5.2.6. posto nevalja valja link odem da skinem i pise download i kada hocu da skinem pise 0 bites.Pa bi molio novi link hvala.Inace navigon je extra proputovao sam sa njim pola evrope i radi extra :)
Ako si mislio na moj post,na predhodnoj strani,svi linkovi rade,a upravo sam uploadovao nove magnet linkove za torent,pa izvoli
 
Učlanjen(a)
09.08.2012
Poruka
134
SVAKA CAST NA TRUDU I VELIKO HVALA...mada sam ovo sve vec sazvakao odavno ali ne mogu ostati imun kad vidim neciji trud,sve lijepo i detaljno opisano,ALAL VERA MAJSTORE...nego da ne spamam puno,zadovoljan sam Navigonom,trenutno je na mobu uz jos dve navy na testu,sto sam primjetio recimo kao manu ili nedostatak,iGO i Sygic imaju vise speedcams tacaka i mogucnost za dodavanje novih,dok navigon nisam primjetio da ima tu opciju,dodavanje custom POI-a,ne moze se otvoriti i dodati,a nema ni opciju prijavljivanja takvih tacaka (ili ga ja nisam ipak sazvakao do kraja)...pa bih te pitao kao daleko boljeg poznavaoca da li si nasao neku mogucnost za to i ako jesi da podjelis sa nama obicnim smrtnicima MAJSTORE ;)...JOS JEDNOM HVALA
 
Član
Učlanjen(a)
30.12.2009
Poruka
149
Vidi druze,takvih mogucnosti modifikacija u Navigonu jednostavno nema,kao sto ima IGO ili SYGIC. Zato su ove dve pomenute navigacije i najvise zastupljene kod korisnika,naravno neosporan je njihov rad,i ako te zanima moje najiskrenije misljenje,ostavi na mobilnom samo IGO i SYGIC,vrse posao itekako,daleko bolje od svih ostalih navigacija.
 
Natrag
Top