Navigacije, mape, uređaji, uporedivanje i analiza mapa - here, tom tom, topmap

Član
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
64
Pricamo o dva razlicita svijeta.

Garmin je samostalni "standalone" uredjaj i kao takav je hardwerski superioran nad bilo kojim tabletom (osim brzine rada samog uredjaj i navigacije). To znaci..sunce, zima, pregrijavanje pa cak i sam vijek trajanja. GARMIN koristi HERE mape i svoj set kamera (nisam siguran da uzima Here paket kamera), mislim da ima svoje Garmin Cyclops kamere. Ne kazem da su Samsung, Huwei, Lenovo stali zbog ovih uslova ali realno sansa je dosta veca. Na kraju u sama refleksija sunca itd itd.

Eh sada mana tog uredjaja je sto se ogranicem samo na njegove mape, algoritam rutiranja, i sve mogucnosti koje nudi ili ne nudi. Pored toga kosta puno. Naravno nemas opciju da probas vise navigacija i da vidis koja ti godi. Recimo nije isto iGO i Sygic Truck u Italiji. Velika vecina vozaca kaze da Sygic Truck sa Here mapama radi bolji posao u Italiji od iGo itd itd.

Eh ako se bas odlucis za Garmina ili TomTom Truck onda bar na mobitel svoj instaliraj sve ovo gore sto sam naveo pa da imas tzv "back up" rjesenje. Vas komad hljeba je crn i vama svaki moguci komad tehnike koji olaksava posao treba. Znam dosta mojih prijatelja vozaca, poznanika i oni koriste vise stvari u kombinaciji...zoomiraju rutu da vide gdje sve moraju proci. Na kraju konsultuju i papirnu kartu kao i ADAC ili Michellinh servise i ko zna sta jos.

Sretno sta god da odaberes i nemoj se nikada oslanjati na samo jedno. Takva ti je priroda posla. Sretno prijaelju.
 
Poslednja izmena:
VIP
Učlanjen(a)
23.10.2012
Poruka
1.618
Garmin je samostalni "standalone" uredjaj i kao takav je hardwerski superioran nad bilo kojim tabletom (osim brzine rada samog uredjaj i navigacije).
Kahm, ovo je toliko netačno .... kahm

Hardver garmina je BEDAN. Da, bedan. I to čak poredeći ga sa nekim totalnim NN WinCE uređajima.
Dok su WinCE uređaji dogurali i do 256MB RAMA, i koriste dual procesore pa makar i na 800MHz ...garmin je ostao pri svojoj arhaičnoj arhitekturi. Koju krije bolje nego zmija noge, uzgred,
GPS ricivere neću sada da pominjem, ima iznenaćujuće dobrih i preciznih među kinezima.
Pa šta mislite, zašto je izgled njihovih mapa, prikaz detalja, kao da ih je crtalo dete voštanim bojicama?
Mislim, stvarno je sramota od jedne takve kompanije šta i dan danas ugrađuje u svoje proizvode.
Tek relativno noviji uređaji imaju dodatne koprocesore koji omogućavaju prikaz dodataka, ali osnova je i dalje slaba. Zato su im uređaji oduvek striktno podeljeni po tome šta mogu da prikažu, nije samo ograničenje firmvera, već jednostavno ne mogu i nemaju čime.
Uzgred, več duže vreme nemaju ni svoje mape, koriste lokalne provajdere i Here. Da li je to plus ili ne ... adj da ne ulazimo u tu diskusiju.

Izgradili su svoju reputaciju namenskim i offroad uređajima, svaka im čast za to.
Međutim, prelazak na putne primene nisu adekvatno propratili.
Prošlo im je samo zahvaljujući pomenutoj reputaciji i tome što ih većina korisnika tretira kao što tretira apple.
Softver? Ajde meni što je odvratan, i što nikad uz sve pokušaje nisam uspeo da se naviknem za sve ove godine.
Realna je činjenica da je spor, način kreiranja ruta upitan, dosta puta su mi šoferi u prethodnoj firmi dolazili i kukali tipa: šta je sa ovim., brljavi, ovo je nemoguće, morao sam da uključujem mobilni...

TomTom kao direktni konkurent, mnogo bolje je ušao u nove tehnologije, naročito vidljivo kod novih uređaja, takođe i softveru koji je nama ovde dostupan.

Inače svaki standalone navi je superioran u pogledu na tablet ili mobilni zahvaljujući svom "oklopu".
Ekrani - daleko od ekrana bilo kakvog tableta/mobilnog. Nije poništenje refleksije ništa bolje, samo je oklop umanjuje.
Istina, kada bi korisnici stavili adekvatan nosač za tablet (namenski, da, postoje) i adekvatan "kačket", brzo bi zaboravili na garmin. ili uopšte bilo koji standalone navi. Doduše, ti dodaci su bezobrazno skupi.
Realni problem je i strujni konektor, koji nije namenjen maltretiranju kakvo postoji u vozilima.

Uzgred, dosta uređaja koji se korsite u korporativne svrhe su u stvari namenski tableti, čime se upravo prevazilaze mane klasičnih. Samo što je i to skupa igranka, ne mogu svi da se uhvate u kolo.
 
Član
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
64
@Bocky72 dobri druze moj hvala na dodatnom pojasnjenju i meni i kolegama. Mislim da nisam bas toliko u krivu bio
Garmin je samostalni "standalone" uredjaj i kao takav je hardwerski superioran nad bilo kojim tabletom (osim brzine rada samog uredjaj i navigacije).

Ipak sam napisao i malo ublazio "hvalospjeve" kada sam napisao (osim brzine rada samog uredjaj i navigacije). xd

Iako sam najvise mislio bas na vremenske uslove itd ali kao sto ti rece da se nabavi ispravna oprema i zastita za klasicne tabs imali bi isti efekat.
Prije par mejseci sam kupio rodjendaski poklon Garmin za auto od nekih 200e Garmin DriveSmart 65 MT-D EU i mogu ti reci da su napredovali dosta; izgledom, brzinom rada a oko rutiranja i toga ne znam jer Garmin ne koristim. Ovo je bio poklon jer osoba je citav zivot na Garminu kao auto vozac.

U principu slazem se s tobom 101%. Hvala jos jednom na lekciji.

@bolcas vidis druze nekada se na ovom forumu moze naici na zdravu i korisnu diskusiju sa ljudima koji znaju o cemu pricaju bez potrebe da to dokazuju slikama itd. Vidis ja sam pausalno napisao da je Garmin iznad svega po hardwaeru dok me je kolega Boki ispravio jer on ima vise iskustva i znanja od mene. Daleko vise!!! Od njega sam dosta naucio i dan danas ucim. Nadam se da ces i sam sada izvuci pouku iz svega ovoga.

Gore si napomenuo da si skinuo iGO PAL, ST i TT Truck itd itd.

Mi ovdje skoro svi puno hvalimo iGO a to jer je najpopularniji i najpouzdaniji truck navigacijski sistem a uz to je jako "customizable" tj prilagodiv svima. Na ovom forumu sam uz pomoc kolege Bokija i @david0vich i jos nekih sa stranog foruma napravio sebi iGO kako meni godi.

Ako si citao ovaj forum vidjet ces da imas klasicni default iGo, ili sa skinom. Skin je dodatak na samu navigaciju sa nesto vise opcija. Ja sam licno pobornik klasicnog izgleda ali neke od opcija iz skina su mi cool. Zato sam uz pomoc kolega gore navedenih napravio MOD klasicnog iGO NG sa dosta opcija koje nema standardni. Takoreci pokupio je najbolje iz skina i izgled klasicnog.

To znaci da i ti sam mozes sebi prilagoditi. Navest cu ti primjer sta je uradjeno sa par slika.

Recimo pocetni ekran sam radio ja sebi u PS.
Imas Bosanski, Srpski, Hrvatski jezik. Bih i Srb su full prevedeni dok HR ima propusta
Kucne brojeve pokazuje u dnu dok vozis
Uvecan Font - to je mana fabrickog, sitan font dosta vozaca ne vide bas. Tako da smo uvecali Font
Imas Voice Reckognition -znaci glasom dajes komandu da nadje adresu. Meni u DE super
Potrosnja goriva i koliko kosta ali samo u auto modu
2D/3D zoom, genijalna stvar preuzeta iz skina, znaci 180m prije skretanja prelazi u 2d i zoomira
Podesavanje zoom na autoputu i koliko ispred da vidis, takojder iz skina preuzeto
Zabrana skretanja ikonica kao i zvuk po zelji
Veliki znak prekoracenja brzine - mozes ugasiti po zelji - radio kolega sa str foruma
Vremenska prognoza
Internet saobracaj
Ugasen graficki prikaz favorita na mapi - da ne bude suma zutih ikona
Prikaz Tunela ikonicom - koliko jos do tunela i koliko tunel traje - Jako korisno jer nekada je izlaz odmah nakon tunela. Animacija to blokira.


Evo ti par slikica pa da znas sta ocekujes....
 

Prilozi

  • 3D ANIM.jpg
    3D ANIM.jpg
    66,1 KB · Pregleda: 62
  • ALTERN RUTA TOKOM VOZNJE.jpg
    ALTERN RUTA TOKOM VOZNJE.jpg
    47,2 KB · Pregleda: 33
  • ALTERNATIVNE.jpg
    ALTERNATIVNE.jpg
    67,3 KB · Pregleda: 30
  • BOSANSKI.jpg
    BOSANSKI.jpg
    34,6 KB · Pregleda: 30
  • FIKSNA KAMERA.jpg
    FIKSNA KAMERA.jpg
    99,5 KB · Pregleda: 28
  • LOGOSTART.jpg
    LOGOSTART.jpg
    24,1 KB · Pregleda: 28
  • NAPLATNE I TUNELI.jpg
    NAPLATNE I TUNELI.jpg
    53,4 KB · Pregleda: 27
  • PREGLED RUTE + GORIVO.jpg
    PREGLED RUTE + GORIVO.jpg
    73,7 KB · Pregleda: 30
  • PROSJECNA BRZINA.jpg
    PROSJECNA BRZINA.jpg
    78,2 KB · Pregleda: 33
Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
15.08.2014
Poruka
916
Kamion voze profesionalci. Za navođenje koriste profesionalne GPS Navigacije

Nadam se da ovim tekstom neću povrediti sve one divne ljude, profesionalne vozače sa naših prostora, članove Convoy FB grupa. Oni su bili iskreni u komentarima, a među njima ima i onih koji su korektno napisali da se ipak moraju koristiti profesionalne GPS navigacije, pomenuvši samo Garmin. TomTom Truck niko nije pomenuo ali je to već stvar našeg mentaliteta. Takođe, skoro svi su pomenuli i Google Maps kao sjajnog asistenta i u planiranju rute, a i u planiranju putovanja, parking odmorišta, vizuelnog izgleda odredišta...

1634411025801.png

Nadam se da sam naslovom sve rekao. Kao što se pri postavljanju klima uređaja ne može koristiti slaba amaterska bušilica, kao što se za popravku automobila u Servisima ne koristi amaterski alat sa pijace, kao što se za lemljenje SMD komponenti ne mogu koristiti amaterske jake Lemilice, itd, itd, ... tako se ZA SVAKI PROFESIONALNI POSAO MORA KORISTITI PROFESIONALNI ALAT. Pošto se, nadam se svi, slažemo da je voziti kamion profesionalni posao, tako se i tim poslom bave profesionalci koji koriste profesionalne alate, u ovom slučaju PROFESIONALNE GPS NAVIGACIJE, Kamere, prenosne računare... Naravno, u siromašnim državama, kao što su naše na Balkanu, pristupa se i improvizaciji i koriste AMATERSKE GPS navigacije, kao što su (sasvim korektne) iGO, Sygic Truck i kao nova TomTom NDS. Sve to po sistemu "nužda zakon menja", jer ljudi se moraju nekako snalaziti. Uostalom, nekada se i po Evropi vozilo bez GPS navigacija... Međutim, onaj ko želi da se danas ozbiljno bavi ovim poslom, pored svog poznavanja vožnje i iskustva, mora koristiti i savremena tehnička sredstva. To su profesionalne GPS Standalone navigacije:

1. TomTom Truck
ili Garmin Truck
2. Google Maps


Sa velikim zadovoljstvom sam dva puta pažljivo odgledao i čitao komentare (na engleskom) video snimka u vožnji, koji je napravio mađarski profesionalni vozač kamiona, Dajka László. Sudeći po komentarima na YouTube, mnogi se zaista uče od njega kako treba voziti i kako koristiti GPS navigaciju. Zanimljivo je da Mađar nijednom nije pomenuo svog domaćeg proizvođača Auto navigacija iGO, tj. NNG. Takođe, posebno me je iznendao podatak koliko on i njegove kolege koriste Google Maps, naravno kao pomoćno sredstvo, ali navigaciju bez koje ne polaze na put. Snimak njegove vožnje je na linku:

Kamionom do centra Roterdama

U prilogu su slike sa video zapisa na kojima se, u najkraćem, vidi njegov način razmišljanja u vožnji. Prva slika je moja rekonstrukcija njegovog puta kroz Roterdam, uz korišćenje Google servisa StreetView, koji i njemu (i njegovim kolegama) puno pomaže u pripremi vožnje. Prema izgledu rute sa GMaps sajta bi se reklo: ruta kao i svaka ruta. Ipak, ako smo iskreni, moramo priznati da bez GPS navigacije (kod njega TomTom Truck) nikako ne bi uspešno stigao do odredišta... sa onolikim kamionom, teretom od 24 tone, vozeći širokim roterdamskim bulevarima, a i uskim i zakrčenim gradskim ulicama. Mene je st22lacika oduševio...
 

Prilozi

  • 1.jpg
    1.jpg
    127,9 KB · Pregleda: 21
  • 2.jpg
    2.jpg
    74,2 KB · Pregleda: 22
  • 3.jpg
    3.jpg
    81,3 KB · Pregleda: 18
  • 4.jpg
    4.jpg
    64,5 KB · Pregleda: 16
  • 5.jpg
    5.jpg
    79,5 KB · Pregleda: 16
  • 6.jpg
    6.jpg
    75,9 KB · Pregleda: 15
  • 7.jpg
    7.jpg
    72,5 KB · Pregleda: 15
  • 8.jpg
    8.jpg
    69,9 KB · Pregleda: 14
  • 9.jpg
    9.jpg
    79,7 KB · Pregleda: 20
Član
Učlanjen(a)
12.02.2013
Poruka
116
E kakva je meni zbrka u glavu kako koji post stigne! Taman sam prelomio za sm galax tab s7 da uzmem i ubacim par navigacija i sad se opet lomim za garmina koji sam prije htio jer stvarno mi se ne daju pare za oboje jer je previse i ovo sto ti kazes po mome je na mjestu ali stvarno ne znam sad sto da radim
 
Učlanjen(a)
15.08.2014
Poruka
916
@bolcas, žao mi je ako sam doprineo još većoj zbrci. Ipak, namera mi je bila da kolege, koje kao i ja voze samo automobile, vide da nije tako jednostavno voziti kamion. To je umetnost! Posebno po velikim evropskim gradovima. Ja volim vožnju, svakog dana vozim min 30km u gradu... Kada putujem, nosim i laptop i 2-3 telefona... Ovim postom sam želeo da ukažem da nije dovoljno da se "samo gledaju saobraćajni znaci i sve će biti OK". Kako na ovom mestu, osim da se parkira, da vozač prouči šta mu koji saobraćajni znak kaže....Naravno, znaci se MORAJU gledati.

1634456436678.png

Zato i kaže, "Moram da se sada oslonim na navigaciju". Ili slike u prilogu. Recimo slika a3, na osnovu čega da se odluči da li nastaviti levo ili desno.

Slika a1: "Kao što vidite, ima mnogo putokaza"
Slika a2: "GPS kaže S107, ali moj problem je što se moram potpuno osloniti na GPS"
Slika a3: "Da li levo ili desno"

Naravno, ukoliko mapa nije dobra, ako ima ucrtanih pogrešnih smerova... navigacija će samo otežati vozaču. To je ono što sam i ja pominjao u vezi sa amaterskim navigacijama u Truck modu. Recimo iGO NextGen od mog stana do Pančeva daje čudnu prvu rutu, slika u prilogu. Tek alternative liče na normalnu rutu, ali kako znati da li je i to dobro... Ne tvrdim da bi i TomTom Truck ili Garmin Truck bez greške rutirali kod nas. Ipak, kako znati ako se ne proveri na način koji se vidi u snimku vožnje po Roterdamu... Pomenuo sam da uživam da gledam ovakve snimke, meni je kao najbolji film. Da ne dužim, pogledajte svi ovu "umetničku" fotografiju, parkiranje onolikog kamiona...

1634460721770.png

Zaista je čovek majstor...

Kolega, @bolcas, da sam na tvom mestu i ja bih bio na velikoj muci. Dakle, moraćeš sam, na osnovu ovoga što smo pisali, da sam odlučiš. Ipak ćeš ti voziti i koristiti. Kao što je Mađar na jednom mestu rekao "Ne volim da mi bilo ko, bez obzira na njegovo iskustvo, govori šta da radim"... Možda je to najbolji zaključak mog teksta... I bez Google Maps se ne može danas ništa pripremiti, kada je vožnja u pitanju!
 

Prilozi

  • a1.jpg
    a1.jpg
    78 KB · Pregleda: 18
  • a2.jpg
    a2.jpg
    85,6 KB · Pregleda: 16
  • a3.jpg
    a3.jpg
    77 KB · Pregleda: 17
  • iGO Israel PRVA PONUDA.jpg
    iGO Israel PRVA PONUDA.jpg
    60,1 KB · Pregleda: 14
  • iGO Israel LTERNATIVNA RUTA.jpg
    iGO Israel LTERNATIVNA RUTA.jpg
    58,9 KB · Pregleda: 14
  • TomTom NDS MOD.jpg
    TomTom NDS MOD.jpg
    47,9 KB · Pregleda: 13
  • Sygic Truck.jpg
    Sygic Truck.jpg
    62,4 KB · Pregleda: 13
  • iGO Primo RUTA.jpg
    iGO Primo RUTA.jpg
    90 KB · Pregleda: 19
Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
12.02.2013
Poruka
116
Ma ja mislim kako god da odeberem da necu pogrijesiti (valjda) i uvijek ce neka imati neke nedostatke...tablet mi je varijanta za sve i neki film sjutra kad ocu da mogu "normalno" odgledati...jos se lomim ali cu vj tablet uzeti
Moram se nadovezati za njegovo "umijece" u voznji slepera...vjeruj mi kao da ti uzmes auto i parkiras ga ovako bocno...ako postoji dosta tijesno mj na parkingu koje drugim vozacima djeluje nemoguce, a za tebe prosto kao pasulj, a zasto zato sto jednostavno znas da vozis! E tako ja i ovo njegovo parkiranje vidim, naravno bez ikakvog podcjenjivanja! Jer ako postoji sansa da tu stane sleper on ga jednostavno mora znati parkirati dok s druge str gledao sam kolega pred penziju za koje bi ovo bilo moguce samo uz pomoc nekog krana-elevatora...znaci isti slucaj kao i sa malim autom neko zna da vozi neko ne...jednostavno se stekne osjecaj za sirinu i duzinu da ti bukvalno ne bi trebali retrovizori sto se toga tice plus jos si na visini i imas sve kao na dlanu...vj nisi vozio sleper pa ti zato djeluje vauu...mada koliko danas ima.kvalitetnih vozaca slepera, a bogami i malih auta, taman je vauu! Naravno nemoj me ti pogresno shvatiti!
 
Član
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
64
iGO je prava Profesionalna
i najvise prilagodiva navigacija koja nudi sve modove i ujedno najskuplja navigacija.
Kosta 2 do 3x vise od Garmin igrackica


1599.jpg


@bolcas

Druze mislim da si dobio i vise informacija nego sto si trazio :)

Bez uvrede ali "BUDI MUSKO" xdd Salu na stranu ali druze moras sam odluciti. Na kraju tvoj izbor ide da li da das manje ili vise novaca? Druze ti si kamiondzija i ovo je alat, nesto uloziti moras.

Niko te od nas nece uzeti za ruku i odvesti da kupis sebi navigaciju, to moras sam.

Na kraju ajd da stvari postavimo ovako:

GARMIN TRUCK/TT TRUCK vs iGO/SYGIC TRUCK i Pomocne navi jer Android Tab nudi mogucnosti

GARMIN dat ces od 500 do 700eura i ako ti ne odgovara imas dobru "dasku za rezanje mesa", uz to nemas GM, Blitzer i ostale popratne app i kao sto ti rece nekad za pogledat film itd itd. Na kraju sanse da ces se zeznuti su 99%. Ako si citao postove iznad cak i ja koji smatram da je Garmin cisto smece bio sam blazi od Bokija koji je popljuvao Garmin (hardware, ekran, rutiranje, starije mape) a taj covjek zna znanje za razliku od vecina nas.

Android TAB - iGO/Sygic Truck/TomTom/Google Maps/Blitzer/Film/Muzika iako navi tab ne bi koristio za relax. I na kraju kosta manje 100+ eura, sve navi i karte naci ces ovdje na forumu. Sanse da se zeznes su 1: milion. 9 od 10 su sanse da tvoje kolege vec voze sa iGO i svako od njih ti moze pomoci, podijeliti rutu, podesiit nesto na iGO jer 9 od 10 njih koristi iGO.

Mislim da tebe buni to sto ces ovdje naci iGo za dzaba kao i mape pa jeftiniji tablet. iGO boga mi nije jeftin ako se zna, sta se trazi. iGO je realno jedina PROFESIONALNA NAVIGACIJA ovdje.

Ajde redom da ti to objasnim:

Prvo iGO jedini nudi opciju da biras mape TomTom ili Here (ovisni koje ti trebaju i na kojem dijelu svijeta). Cak imas i opciju lokalnih providera tipa Basarsoft koji rade izvanredne mape za Tursku, koje su u korak sa promjenama na putu.

iGO i uredjaji koji nude iGo uospte nisu jeftini cak sta vise kostaju 2 do 3 ili vise puta od obicne plasticne navigacije kakva je Garmin.
Evo par primjera da ne bude da nesto pricam bez osnove:



Znam i ti mozda kao i vecina kontas ajd Garmin TomTom eng zvucno ime pa ides pretpostavkom to treba. A stara narodna kaze pretpostavka je majka svih zajeba.

Takojder da te ne zezne sto gore stoji Alpine Pioneer a ne NNG. Politika NNG (iGO) je takva da ugraduju na vrhunske skupe uredjaje drugih proizvodjaca. Moguce da imaju nesto svoje ali ja ne znam. Uglavnom iGO kosta.

Za ostale ugradbene iGO navigacije morao bi konsultovati druga @Bocky72. On to zna bolje od mene i napisao ti je gore o kakvom komadu smeca se radi kada pricamo o Garminu pogotovo u Truck modu.

Nasi vozaci NEMAJU para ni znanje da dodju do takvih navigacija zato kupuju jeftine Garmine. Na kraju najgora opcija je sto svako zeli da se bavi iGO navigacijom a vecina ih nema ta znanja. Zato vozaci imaju losa iskustva, kupuju da bilo koga, ne znaju sami podesiti, nemaju ftr files, nemaju licence itd itd. iGO je ipak profi alat i zahtjeva malo vise znanje od " klik da vidim sat ce sada da se desi"

To sto das tipa za GARMIN 699 eura ne a ovdje na forumu 0e i tab od 100+ eura ne znaci da ce BOLJE DA NAVODI. IGO sa foruma ili Alpine od 1600eura navode isto jer algoritam rutiranja je isti. Razlika moze biti malo u mapama mada mi ovdje uvijek imamo najnovije mape. TI ustvari placas brend i naziv Garmina ili TT Truck pa cak i ovdje Alpine ili Pioneer i koje jos rade sa NNG za iGO. Placas cak i hardware Garmina koji je kako Boky rece rudemintiran u odnosu na bilo koji tab ili mob. A o rutiranju da ne pricamo, to je za emisiju "grohotom se smijem"

U principu sa top opremom kosta zato nasi vozaci bjeze jeftinijoj varijanti KOJA JE UJEDNO U PAMETNIJA. Dobijes isti cak jos bolji software koji je na forumima "nabrijan" isti algoritam rutiranja, svjeze mape i nenormalnu podrsku ako gdje zaskripi.

Eh sada jedan mali info. Garmin i iGO koriste HERE mape, NEMA Garmin neke druge bolje, cak sta vise kupuje puno losiji paket Here mapa. Uz to iGo ima opciju i TomTom mapa pa ti sada vidi. NIKADA Garmin nije imao niti ce imati bolje mape nego iGO. Jedini koji je imao puno bolji paket od iGO je SygicTruck dok je nudio Here paket mapa.
iGO je prije svega extremno prilagodiv i modularan. Ako odes u par par tema vezanih za iGO vidjet ces pominjanje skina , ux data itd itd. To znaci da svaka osoba moze sama sebi prilgoditi iGO, tipa treba ti vremenska prognoza, online saobracaj, prepoznavanje glasa, cak mozes i svoj pocetni ekran podesiti itd itd. Znaci ako ti nesto ne radi ili ne svidja se mozes to dodati, ukloniti izmjeniti itd. To NE MOZE nijedna druga navigacija.

Nisam siguran da Garmin i neko drugi nudi opcija biranja vrste tereta tipa - zapaljiv, nuklearno, opasne materije. A ti znas sta su ADR kodovi, i koliko je bitno da te navigacija navodi na osnovu tereta koji vozis. Kazem nisam siguran da ovo Garmin ima a moze biti.

O samom Sygic Truck i koliko je profi mogao bi knjigu ovdje napisati a najbolje da sam procjenis. Nevjerovatvno je gdje je sve ST integrisan od policije Berlina, Hintih sluzbi do hiljade firmi koji imaju flotu kamiona. Sve o tome na ovom linku

Uostalom na ovom mozes vidjeti da i sam Sygic Truck sa full mapama svijeta kosta oko 700eura sa svim dodatcima plus pretplatama. Ako biras Europa, Afrika, Asia itd. Cak i to ovdje imas free na forumu i naravno uz Android Tablet.

Eh sada da li sva ova moja prica pije vode? To se najlakse moze provjeriti na ovom forumu, na velikom stranom i jos par domacih i stranih.

Evo recimo statistika ovog foruma SF, tu mozes vidjeti broj tema vezanih za iGo vs Garmin
Nije mi dozvoljeno da "reklamiram" strane foruma ali poslao bi ti statistiku tema i zanimacije za iGO u odnosu na ostale. Samom bi ti se ukazalo.

Postoji razlog zasto 80% sadrzaja svih navigacijskih foruma odnosi iGO. To znaju svi clanovi ovog foruma.Neki od nas smo i moderatori, admini ili samo clanovi foruma. Ja ih pratim par domacih, jedan Njemacki, Bugarski, Ruskii famozni internati gdje je sadrzaj na eng. Ako te zanima mozes naci sve tamo. Mada ovdje imas vise nego dovoljno sadrzaja. Nijedna navigacija nije toliko "lokalizirana" kao iGO sa domacim glasovima, ux dodatcima itd itd kao iGO. Postoji razlog za to zar ne? Nece nijedan vozac niti interesovanje publike ici tamo gdje prozivod ne valja.

Jako je bitno da imas/dobijes dobro sklopljen i podesen iGO

- Da ima sav sadrzaj
- Da ima sve licence
- Da su aktuelne mape
- Da ima kamere
- Da je ispravno podesen za kamion/bus

Google maps ti treba ali GM nije navigacija, to je digitalni atlas i baza podataka. Samo retardiran vozac moze pokusati voziti kamion sa GM. GM jos ne nudi kamionski mod.
Dobar je samo za pregled i stanje saobracaja iako je vrlo cesto nepouzdan i neazuran uodnosu na TomTom recimo.

Zato sa Android tabom imas sansu da instaliras i Street View i sta jos da provjeris rutu prije kretanja itd itd. Na kraju manje kosta a nudi 10x vise.

Ne mozemo znati da li ce Garmin ili TomTom biti profesionalna navigacija za par godina kada se mape srede i oprema ali za sada su daleko od toga. Zato treba da imas vise od jedne koju po potrebi mozes da mjenjas. Na stranom forumu ima tema, gdje su koje mape bolje itd itd.

Drug moj i ja ovdje zavrsavam moje na ovu temu, mislim da za dobrobit foruma, i svega ostalog nema smisla vise pisati. Vec vrtimo isto.Mislim da si dobio i vise nego sto se ocekuje na forumu. Odluku moras sam donijeti i brate malo kesu odrijesiti. Ako se vec bojis onda kreni sa manjom ali versatilnom opcijom pa ako se zeznes onda biraj dalje.

Na kraju pogledaj i sam YouTube interes na ovom linku

Toliko od mene na ovu temu i tvoj upit.

PS. Imam kupljen iGO, Sygic i TomTom. Garmina sam mogao kupiti ovdje na akcijama ali dasku za meso vec imam xdd.



Uzdravlje.
 

Prilozi

  • TERET.jpg
    TERET.jpg
    20,8 KB · Pregleda: 19
  • ST.jpg
    ST.jpg
    40,7 KB · Pregleda: 37
Poslednja izmena od urednika:
Član
Učlanjen(a)
12.02.2013
Poruka
116
Hvala na detaljnom odg, pa ovaj sygic sa "dozivotnom licencom i mapama za 3g" sto mi i sama app nudi koju sam skinuo odavde mi je nekako najprivlacnija tako da ce tako i biti
 
Član
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
64
Imas sve na ovom forumu i jednom stranom da skineš full otključan.

Čini mi se sa je Sygic napravio jednu "glupu" odluku da prebacio kamionski mod na tomtom mape cim kvalitet pada drastično.

Radije nadji ovdje na forumu pa ubaci here mape. Pogotovo za nerazvijenim dio Europe su bitne here mape.

TomTom za. kamion ipak ne, cak i u auto modu je upitan za nerazvijeni dio Europe.

Admin mi uklonio linkove na cijene Garmin, Pioneera i Alpine. Nisam znao da je to. protiv pravila) Amazon itd)

Zato nedostaje gore dio teksta sa primjerima. Ali. imas početnu sliku jasno.

A Sygic je. prava Profi navi uostalom pogledaj sliku
 

Prilozi

  • Screenshot_2021-10-17-18-15-19-844_com.opera.touch.jpg
    Screenshot_2021-10-17-18-15-19-844_com.opera.touch.jpg
    28,9 KB · Pregleda: 43
Poslednja izmena:
Natrag
Top