TomTom prikaz saobraćaja je i dalje problematičan
Drugari,
@behemot78 i
@blue82, slažem se sa vašim zaključcima. Izgleda da TomTom navigacije prikazuju saobraćaj u realnom vremenu samo u nekom okruženju, do 200km od naše lokacije. I ja sam se u to uverio kada sam se "prebacio" u Niš i odatle kreirao rutu do Pirota. Saobraćajna gužva u delu kod Bele Palanke, vidljiva na sajtu koji koristim za pregled,
https://mydrive.tomtom.com/en_gb, vidi i na Android navigacijama NDS i novoj GO Navigation jer se ja "nalazim" u Nišu. Čak se desilo da, dok sam pratio simulaciju rute, da se gužva smanjila na sajtu na računaru a to se odrazilo i u samoj simulaciji na telefonu...
Da se vratim mom naslovu. Namerno nisam napisao da je to samo u Srbiji. Lično mislim da je sistem praćenja saobraćaja u TomTom navigacijama jako složen i da je ono što sledi samo posledica toga.
Prva situacija. Na sajtu vidim da gužva u Bulevaru Patrijarha Pavla i probam rutu do restorana Milošev konak. Navigacija korektno izbegava taj bulevar.
Navigacija nudi alternativu po obodu Košutnjaka, put sada sa imenom Ulica majora Dobrosava Tešića. To je, ako se neko seća, put za koji sam izjavio da će neka navigacija biti po mom ukusu kada, po potrebi, izabere ovaj jednosmerni put koji se ranije koristio samo kružne trke a sada ga sve više vozaća koristi. Sjajno! Kada se gužva smanjila, navigacija normalno rutira bulevarom... Jedino bih naglasio da je čudna dozvoljena brzina na silasku niz Košutnjak, do pomenute ulice. Ta max brzina od 80km/h nije uobičajena van auto-puta koji prolazi kroz Beograd. Slika broj 2 u prilogu.
I sada dolazi ključno pitanje. Koliko je TomTom prikaz saobraćaja u realnom vremenu pouzdan i kod nas, a slobodan sam da pitam, i u ostatku Evrope... Nešto mi tu ne štima. Savska magistrala, auto-put iz smera Obrenovca, u vreme kada sam vozio do Novog Beograda, nije imala gužvu ni na sajtu ni u TomTom navigacijama. Pošto sam pokrenuo i GMaps, tj. Google Maps navigaciju (precizno za kolegu
@lavaback), video sam da ona kaže da je u delu do Mosta na Adi velika gužva. Morao sam da proverim i po cenu da zakasnim za 11:30 kada sam trebao nešto da preuzmem ispred Crown Plaze. Sledeća kombinovana slika nedvosmisleno potvrđuje da GMaps korektno vidi veliku gužvu, usporen saobraćaj, a TomTom nema tu informaciju.
Nadam se da nikakav komentar nije potreban. Ne znam kako TomTom uopšte prikuplja informacije o saobraćaju. Tvrđenja oblika "prate se senzori" su izgleda najobičnije gluposti. U Evropi možda postoje senzori, ovde sigurno nema senzora. A na tom delu se najčešće prikazuje gužva, bar do Tržnog centra Ada Mall. To može svako proveriti i prepodne a posebno vikendom... Posle 2 sata se i na sajtu MyDrive a i u TomTom navigacijama pojavila poznata predebela crvena crta. Malo ću se našaliti: Izgleda da TomTom hvata na debljinu, ne na tehniku. Dosta debelih crta daje lažnu sliku da je veliki prostor u nekom gradu pokriven...
Sve mi se čini da ćemo još sačekati dok TomTom ne bude pouzdana navigacija i sa ovog aspekta. Mene je danas koštalo kašnjenja iako sam na Mostu na Adi vozio i preko 90km/h, što je ipak neozbiljno i riskantno. Čovek me je sačekao, ali uz prethodno zvanje telefonom. Eto, zato ja toliko cenim korektnu procenu vremena u GMaps navigaciji...
Ponavljam zbog nekih komentara, ja sam kupio TomTom uređaj i platio licencu za GO Mobile, koja je sada prebačena na GO Navigation. Platio sam i neke dodatke u Sygic navigaciji, koja takođe koristi TomTom mapu. Znači, meni se TomTom navigacija i dalje dopada, ali to ne znači da, ako sam nešto malo platio, moram da ga koristim i hvalim...
Na kraju, i TomTom greši slično kao Gmaps. Znajući da me od kuće do Aksa robne kuće Google navigacija vodi kroz Požešku ulicu sa nedozvoljenim skretanjem levo u Ulicu Petra Mećave, vozio sam preko Beogradskog bataljona da bih pravo prošao i skrenuo u Nikolaja Gogolja. Pokrenuo sam i NDS i čudno, i ona me isto vodila. Ne sme se levo iz Požeške u Petra Mećave... Ovo je na neki način i osvrt na komentar drugara
@ivica122 koji je ponovio davnašnji primer OZBILJNE greške rutiranja Google navigacije. Ipak, Ivice, ako se pogleda Street View, vide se oznake i putokazi. Ako vozač vodi računa o vožnji, neće dospeti u onu neprijatnu situaciju. Jednostavno, putokazi kažu da se do Sofije ne može skrenuti levo i doći do tunela... Svaka mapa ima greške i moramo se pomiriti s tim. Uostalom, nadam se da se u ovoj temi može naći moja višemesečna "borba" sa TomTom u vezi sa ispravkom ozbiljnije greške gde je jednosmerna Pionirska (uz Košutnjak) bila dvosmerna što je dovodilo do situacije da se sretnu vozila u kontra smeru... Takođe, vodio sam i bitku da se prilaz do hotela Premier Aqua u Vrdniku ispravno ucrta a to je trajalo dve godine. Dakle, nisam ja hejter TomTom navigacije, jedino biram sebi onu koja mi je najkorisnija u konkretnom vremenskom periodu.
Google Maps je uveo izbor automobila kao kursora, umesto strelice, poslednja slika. Meni je to detinjasto i smatram da je to detinjasto. Šarenilo ne čini navigaciju ozbiljnom. Naprotiv.