TomTom Traffic je (možda) bolji od Google Maps Traffic
Korišćenje navigacija kod mene je postala rutina. Uvek odredim rutu i sa GMaps i sa TomTom GO Navigation, obično vozim onako kako GMaps vodi. Istini za volju često se rute poklapaju, ali imam utisak da je možda algoritam kod GMaps za nijansu optimalniji. Danas prvi put nisam poslušao Google Maps a to je i situacija na putu jasno nalagala.
Na prvoj maloj gornjoj slici je odluka da li voziti pravo, kako stalno TomTom traži, što verovatno nije pogrešno. Iskreno, ako GMaps vodi sa skretanjem u Ljutice Bogdana (pored Zvezdinog stadiona), tako i vozim jer mi se ne prolazi kaldrmom kroz Ulicu dr Ivkovića (pored Partizanovog stadiona). Tako je bilo i danas u popodnevnom špicu. Ovog puta je Google Maps loše procenila i ispred je bila kolona vozila. Toliko se sporo kretalo da sam mislio da je možda neki udes... Kao što se vidi na trećoj maloj slici, TomTom zahteva vraćanje što je retkost i obično tako bi bilo sporije sa nekom drugom navigacijom. To vraćanje je kroz ulicu u koju je TomTom tražio da se skrene pre dolaska iza kolone vozila... Poslušao sam i kroz Maglajsku izašao na kaldrmu pored Partizanovog stadiona. Na prvoj fotografiji se vidi da nema nijednog vozila (osim parkiranih) ispred mene sve do kružnog toka Autokomanda... Na poslednjoj fotografiji se vidi kolona vozila koja dolazi pored Zvezdinog stadiona.
Na prvoj maloj slici se vidi "jaka" bordo deonica kojom je vodila navigacija Google Maps. Dakle, TomTom je ovog puta bolje procenila situaciju. Dalje se vidi da i Gmaps pokazuje da je prelaz preko nadvožnjaka skoro bez gužve, što i fotografija pokazuje. Dalje obe navigacije vode Južnim bulevarom sa skretanjem u Đerdapsku ulicu u koju je i TomTom vodila posle ponude rerutiranja, četvrta mala slika. Napomenuo bih da ovde TomTom pita za prihvatanje alternative a moguće je podesiti da navigacija sama izabre bolju alternativu.
Nakon testiranja od nekoliko meseci paralelnog korišćenja zaključujem sledeće:
1) Google Maps ima precizniji prikaz saobraćaja, brže ga detektuje, čak i onaj neznatno usporeniji. Bolje "predviđa" trajanje vožnje
2) TomTom sve preciznije prikazuje Traffic uz napomenu da često ne prikazuje narandžastu gužvu koja i nije presudna.
3) Prema tome, obe navigacije su sa sličnim prikazom gužve, s tim što veoma retko TomTom ili ne prikaže ili prikaže sa zakašnjenjem
Moram da završim sa konstatacijom da je korišćenje ove dve navigacije izuzetno korisno u Beogradu. Google Maps ima mnogo bolje pretraživanje i bolje određuje vreme dolaska na cilj, što i TomTom u toku vožnje vremenski usaglašava. Mislim da je razlog što još postoje greške u TT mapi u vezi sa dozvoljenim brzinama, često je ucrtana stalna "školska" od 30km/h, bez obzira na vreme u toku dana. S druge strane, TomTom ima nešto precizniju mapu i tačniji prikaz jednosmernih ulica, a od toga zavisi i mogućnost skretanja u neku ulicu...
U Prilogu su slike rute koju su obe navigacije nudile, prva slika GMpas. Druga pokazuje korektan dolazak na cilj čak sa uštedom od 1 minuta. Poslednje 3 slike u prilogu prikazuju alternativnu ljubičastu TomTom rutu, koja je malo sporija ali je i kraća od ponuđene pored Sajma, dakle, optimalnija. Ovo je još jedan dokaz o veoma kvaitetnoj TomTom navigaciji. Inače, testiram i Sygic navigaciju ali je ona, iako sa prikazom TomTom saobraćaja, sa dosta slabijim navigacionim algoritmom.