Da dodam, ni GMaps nije mnogo bolji kada stvarno treba da se pokaže u ovom svetlu. Brlja itekako. Samo što njega i ne uzimam kao navigacioni softver, već kao turističkog vodiča...
Moj dobar drug iz Niša me trigerovao, pa moram da komentarišem. Boki kaže da je GMaps samo "turistički vodić". Možda i jeste, ali su turisti najčešće i najzahvalniji korisnici GPS navigacija. Malo se šalim ali "u svakoj šali ima ...malo šale". Kada se već "šalimo", voleo bih da čujem kriterijume koji određuju da li je jedna navigacija "ozbiljna" ili ne. Naravno, i ja smatram da je iGO odlična navigacija ali izgleda samo u Izraelu i Mađarskoj. U ostalim zemljama je to samo imrovizacija, sa sumnjivim mapama iGO je postao smešan, pored, recimo originalne i "autohtone" navigacije TomTom. A koristi istu mapu. Ako je ista !?
Da li je GMaps koristan (dobar) ili nekoristan (loš) navigacioni softver, evo primera od juče i danas.
"Vožnja na mentalitet". Juče je ruta preko Topčiderske zvezde i Kneza Miloša bila u kolapsu. Očigledno, svi ti vozači su danas prešli na alternativnu. Ja sam juče želeo da vidim o čemu se radi ali ipak skrenuo pored Partizanovog stadiona. Više nisam želeo da "čačkam mečku" i poslušao GMaps. Jer vidim ispred da vozila stoje... Ipak, bez navigacije
#googlemaps, sa saobraćajem u realnom vremenu, KAKO ZNATI DA JE SITUACIJA PROMENJENA. Slike juče i jutros, u isto vreme. Šesta i sedma pokazuju približavanje Mostarskoj petlji i Ulicu Kneza Miloša, smer ka centru. Juče kolaps, danas prohodno. Poslednje dve (osma i deveta) pokazuju saobraćaj ka Topčiderskoj zvezdi, suprotni smer. Juče kolone vozila mile od Topčiderske zvezde a danas skoro nema vozila. Ponavljam, sve je vezano za isto vreme - jutarnji špic.
Dakle, a) odavno sam uočio vožnju "po mentalitetu" : Ako je juče ovde bila gužva, logično je da će i danas biti. Da li ? Ipak, nije logično to, već suprotno. Ali, kako biti siguran kakva je saobraćajna situacija na ruti kojom želimo da vozimo. Naravno, isključivo uz pomoć prikaza saobraćaja u realnom vremenu, Nažalost, on je u Srbiji samo vidljiv u navigaciji GMaps. Time sam još jednom pokazao (dokazao) koju navigaciju, bez obzira na sve mane i "brljanja" vredi koristiti u Srbiji u svakodnevnoj vožnji...Sve ostale, pa i TomTom, iGO, HERE WeGo... vodiće nas svakog dana u isto vreme istom rutom. Da li smo onda pametni ako ih koristimo !?
Na kraju, neka objektivni Beograđani procene. Da li sam ja toliko sposoban vozač, bez obzira što imam dozvolu, za mesec dana će biti 51 godinu !? Naravno da nisam. Ali koristim GMaps...Evo mog vremena od ponedeljka, takođe u jutarnjem špicu, poslednji skrinšot.