...nekorektno vrsis poredjenja. Ukoliko poredis mape, onda to uradi sa istom navigacijom. A ne ovako kao sto radis. Uzmes TT ili Sygic navigaciju sa TT mapom i poredis sa iGo ili HERE navigacijom sa HERE mapom. Malo je...bez veze.
iGO vs Sygic vs HERE Maps
Da ne bi bilo "malo bez veze", evo poređenja različitih mapa na istoj navigaciji. Bio sam popodne na Novom Beogradu, u Gandijevoj 7. Koristio sam navigaciju iGO i mapu Contrast. Primetio sam da je na ovoj mapi Vojvođanska kao obična dvosmerna ulica.
Iako je Vojvođanska, od Zemunske u smeru prema Surčinu, BULEVAR, sa dva odvojena pravca, svaki sa više traka. Evo kako izgleda rutiranje navigacije iGO, od Vojvođanske 6 do TC "Piramida", tj. do Jurija Gagarina 149, sa mapom HERE i sa mapom Contrast.
Kao što se vidi, sa mapom HERE_2014.Q4 je rutiranje OK. Rutiranje sa mapom Contrast je pogrešno (druga slika).
Proverio sam i rutiranje i u navigaciji Sygic, na istoj maršruti, sa mapom NT i sa mapom TA. Ne znam u koju grupu da svrstam NT mapu. Valjda je to bivša Navteq, sada HERE. Mapa NT pogrešno tretira Vojvođansku kao dvosmernu ulicu, a TA ispravno kao bulevar, sa dva odvojena pravca, svaki sa više traka.
Dakle, sada je TomTom mapa (ili oznaka TA) pokazala da ima ispravno ucrtanu Vojvođansku. To je ista ona mapa koja ima ona dva loše označena skretanja levo, iz Bulevara u Kneza Miloša i iz Kneza Miloša u Nemanjinu. Šta je poenta. TomTom mapa je u nekim aspektima korektna, u drugim pokazuje greške. Slično se ponaša i NT mapa u navigaciji Sygic, samo obrnuto. NT ima korektno označena skretanja, ali pogrešno ucrtanu ogromnu i važnu Vojvođansku ulicu. Zaključak je da je nemoguće znati koju mapu izabrati u nekoj situaciji. To je veliki problem Sygic navigacije.
Takođe, mislili smo da je nova Contrast mapa objedinila sve što je dobro iz mapa koje koristi navigacija iGO. Nažalost, nije tako.
Nije mi želja bila da ponovo "hvalim" HERE mapu u istoimenoj navigaciji. Ipak, ispalo je tako. Sa HERE navigacijom nema problema ni u skretanjima na analiziranim raskrsnicama, što je pokazano u postu #39, a istovremeno je ispravno ucrtana Vojvođanska...Zaključak se, valjda, sam nameće. Izgleda da je HERE mapa, u HERE Maps navigaciji, mapa sa najmanje grešaka.
Malo ću se našaliti. Kako da navigaciju HERE Maps probam sa drugom mapom kada ona ima samo svoju. Isto važi i za TomTom, CoPilot, Navigon...
Nadam se da će sada
@JaSamBG biti zadovoljan načinom poređenja. Jedino me zanima njegov komentar posle današnjeg testiranja...
Koju mapu koristiti u navigaciju Sygic. Isto pitanje i za drugara
@marxista.
Koju mapu koristiti u navigaciji iGO.
Završiću sa obrazloženjem zašto se meni najviše sviđa navigacija HERE Maps. Pored precizne, detaljne i ažurne mape, veliki PLUS je i odsustvo dileme "koju mapu koristiti". Postoji jedna jedina. Unesi destinaciju i vozi. Nisam ljubitelj korišćenja "mapchanger-a" ni u jednoj navigaciji, jer prosto ne znam kako da izaberem određenu mapu u navigaciji koja radi sa više mapa...Ponoviću : ako bih znao koji je put u konkretnoj situaciji bolji, verovatno mi navigacija ne bi ni bila potrebna...Iz pomenutog razloga smatram da nije dobra teza "probaš jednu mapu, ako ne valja, pređeš na drugu". Kako da unapred znam da li je izabrana mapa odredila optimalnu rutu za destinaciju prema kojoj prvi put vozim...
Eto moja sugestija bi bila da u poredjenjima sto vise bude ukljucena nova Contrast mapa jer verujem da bi sve do sada radjene testove jedino ona uradila 100% bez greske a ta spoznaja bi na ovoj temi dosta uticala na stavove citaoca o kvalitetu mapa.
Ne računajući pogrešno označenu Vojvođansku ulicu, iGO navigacija sa Contrast mapom je zadržala svoj renome. Nije bilo nikakvih problema u rerutiranju...Slike sa vožnje su date u prilogu.