Navigacije, mape, uređaji, uporedivanje i analiza mapa - here, tom tom, topmap

VIP
Učlanjen(a)
23.10.2012
Poruka
1.688
Ma u đavola sa njima ako ih neko koristi
Ajd' dozvoli visoku preciznost samo jednom, hoćeš da preuzmeš offline mapu, izbor dve rute (ok), ženski (engleski) glas nekako ... neprivlačan
I naravno ništa od ikakvog podešavanja.
Mislim da koriste OSM mape.

P.S. Službeni mob :D

TT AmiGO i Yandex Navi funkcionišu pristojno na iOS-u. Pa i GMaps (svi su besplatni)
 
Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
15.08.2014
Poruka
932
Live Traffic nije dobro koristiti "automatski". Mora imati nekih podešavanja. Ako sam u pravu, GMaps automatski rerutira ili pravi rutu koristeći LT bez ikakvih podešavanja. Onda se uvlačimo u tercijalne puteve izbegavajući bulevare... To je naopako. Po default iGO ima zadano kašnjenje 10 minuta. A to ni na otvorenom ni u gradu ne čini ništa, osim problema. LT je dobar kod zatvaranja puteva, tamo gde je obustavljen saobraćaj. A same gušve ne znače nište. Ne znam šta je optimalno, meni je OK da na dugim putovanjima se koristi 45min kao uslov kašnjenja. Sve manje od toga, čini mi se besmisleno.

TT je najavio i već je kontaktirao, ušao, u OSM zajednicu. Integrišu OSM podatke na svojim mapama i obrnuto. Neće proći mnogo vremena do pune integracije sa OSM mapama.
1a) Nisi u pravu. GMaps ne rerutira automatski. Na mestu gde se može izabrati alternativna ruta, GMaps samo pokaže da li je neka alternativna putanja brža. Od korisnika zavisi kako će nastaviti vožnju...
2a) Ne znam koliko koristiš automobil u Beogardu, ali je van pameti da pominješ da je tebi bitno samo ako je razlika u vremenu veća od 45 min. Ja svakog dana vozim i kada bih koristio taj princip, uklopio bih se u tih 45 min, ali je meni bitno da to bude znatno brže...
2a) TT i OSM se još nisu integrisali, tako da je iluzorno raspravljati o nečemu po principu "šta bi bilo, kad bi bilo".
TomTom Go to radi na malo bolji nacin u odnosu na GM. Prvo ima azurniji saobracaj i recimo ne bira rutu sam (mada moze se podesiti u opcijama) nego ponudi onu lijepu zelenu rutu kao novi izbor. I mogu Vam reci da svaki puta kada sam ignorisao alternative TomTom pokajao sam se.

Testirao sam cijelu DE, vozio Francusku, Italija, onda ove drzave od DE do BiH. Saobracaj radi svoje ako i rutiranje. Vec odavno imam kupljenu licenicu i zadovoljan sam.

@braonpas ova integracija sa OSM Maps je genijalna ideja ako se ostvari. Nevjerovatna je kolicina POI i detalja unutar OSM mapa. Mi kao TomTom korisnici puno cemo profitirati od toga.

Sve ostale navi su TomTom ili OSM. To vec puno govori koliko jak i kvalitetan je TomTom.

NISAM do sada primjetio da netko od vas pominje APPLE MAPS kao jos jednu alternativu. Ja sam teski AntiApple fan ali citam dosta recenzija i kazu mi prijatelji koji koriste da Apple daje jako dobre rute.
1b) Kažeš da TomTom "to radi na malo bolji nacin u odnosu na GM". Šta je to bolje? Koji je to način? TomTom, ako se ne varam ponudi alternativnu "bržu" putanju i ako vozač ne obrati pažnju, navigacija sam nastavi kao da smo tapnuli na Accept.
Zaboravljaš da napomeneš da je TomTom mapa na Balkanu i dalje loša i neprecizna. Ne tvrdim da nije u EU bolja situacija, ali nešto ne verujem. I Rumunija, Bugarska, Mađarska, Grčka su u EU, pa je TT mapa i dalje loša. Tako bar drugi kažu... Ja znam za Grčku.
2b) Gde su slike ili skrinšotovi sa tvog testiranja da se uverimo u ono što tvrdiš. Može li neko poređenje kao što sam ja odradio u #777... Pokazalo se da u Beogradu i TomTom a i Waze previše zaostaju za GMaps. Uostalom: koliko puta treba da ponovim:
-imam plaćenu TomTom GO navigaciju
-imam plaćenu Sygic navigaciju i ona je trenutno bolja od TomTom GO.
-imam kupljene TomTom i iGO uređaje ali sam ih odavno ostavio van automobila.
Dakle, koji motiv ja imam da hvalim besplatne ali sjajne GMaps i Yandex. Nije valjda samo da bih vas provocirao... Ja ne želim da budem fan, ja želim da koristim ono što je objektivno najbolje.
3b) I ti hvališ nešto a to ne postoji. Meni se dopadaju OSM ali navigaciju OSMand sam davno odbacio kao lošu. Moraću ponovim da testiram. Ipak, unapred me brine grafička zahtevnost, sporo se osvežava ekran. Kao i nekadašnje insistiranje na početnoj ruti....
4b) "To već puno govori koliko je jak i kvalitetan TomTom". NIsi objasnio šta je to što govori. Da li ideja da TT i OSM se "integrišu"?
Ma u đavola sa njima ako ih neko koristi
Ajd' dozvoli visoku preciznost samo jednom, hoćeš da preuzmeš offline mapu, izbor dve rute (ok), ženski (engleski) glas nekako ... neprivlačan
I naravno ništa od ikakvog podešavanja.
Mislim da koriste OSM mape.

TT AmiGO i Yandex Navi funkcionišu pristojno na iOS-u. Pa i GMaps (svi su besplatni)
1c) Boki, ne znam koga si oterao u đavola, da li vozača ili IOS vlasnika.
2c) Kako su i zašto Yandex i GMaps bolji na IOS-u. Čudna konstatacija... Yandex je odličan i na Andridu. Probaj!
Да се укључим и ја у дискусију, мада овде нисам активан као некад, пре једне деценије и кусур, када су код нас навигације доживеле бум са андроид телефонима.
Тада сам, рецимо, покренуо и тему са једном од најпопуларнијих навигација код нас, Sigyc. Такође, покренуо сам и теме са руским навигацијама.
Још тада је кренула прича, која навигација је најбоља али не и питање по којим критеријумима а не по укусима?
Свака навигација има мене и предности и, у зависности где је користите и у ком обиму, она вам се допадне или не.
Лично, користио сам све навигације, док сам живео у Србији и на крају се одлучио за Sigyc, и за исту сам купио трајну лиценцу, Европа + Русија, још 2014. Исту готово да не користим у Русији јер је, благо речено, за Русију далеко испод Јандекса и Навитела.
Јандекс је у Русији без премца. Детаљност мапа и подршка Алисе издвајају је од конкуренције. На жалост, те подршке нема у Србији, за сада.
Пошто Србија није атрактивна, тако је и подршка за Србију слабија него за неке друге земље и на осталим навигацијама. Због тога сам у Србији користио више навигација и на путу их упоређивао, која ми пружа више информација, како рутира, колико је лака за коришћење.
Одмах да додам, iGo сам међу првим избацио из телефона. Није ми легао мада ми је у телефону била око пола године. За мој укус, тада, далеко ми је био бољи Navigon па онда Sigyc и на трећем месту Навител.
То у опште не значи да су те навигације боље од iGo него да су мени биле боље.
Када би их рангирани по одређеном критеријуму, можда би и ја тада рекао, iGo је најбољи али, ето, мени није, прво сам њега елиминисао.
Значи, о укусима не треба расправљати а не посебно на основу личних потреба.
Пошто одавно немам увид у рад навигација у Србији, зато сам навео Јандекс коме нема конкуренције у Русији, мада има и она мана.
Укупно, узимајући све у обзир, лакоћу управљања, с обзиром на АИ Алиса, детаљност, рутирања и гомилу информација од Алисе, за сада Јандекс нема директну конкуренцију.
1d) Dopao mi se komentar ali imam ozbiljnu zamerku. Za razliku od tebe, smatram da, kada su stručne stvari u pitanju, a ti si to dobro prihvatio, ne može se reći "da se o ukusima ne treba raspravljati". Navigacije nisu ni pivo a ni vino. Nema tu mesta ukusima. Nešto ili valja ili ne valja. iGO, na veliku žalost svih nas, jednostavno NE VALJA iz mnogo razloga... Postavio sam pitanje u vezi sa editovanjem teksta adrese i niko ne želi da odgovori. Editor u 2024. funkcioniše tako što ne poznaje kursor, samo prihvata upis karakter po karakter...
2d) Inače, juče sam imao potrebu da koristim taksi na relaciji od oko 15km. Kroz aplikaciju Yandex napišem odredište, i odmah se oduševim. Pojavi se na ekranu reg. broj automobila koji je prihvatio vožnju, tip automobila, ime vozača, na mapi promenljiva lokacija gde se on trenutno nalazi i vreme za koliko stiže na moju adresu. Prihvatio sam odmah. Zar to nije mnogo viši kulturnije od onog standardnog "žao nam je, trenutno nema slobodnih vozila, pozovite kasnije". Na adresu stigne kulturan stariji vozač, kao nekadašnji iGO Fan kaže da sada koristi aplikaciju Yandex. Verovali ili ne, samo aplikacija njega košta 10% od svake vožnje. Naravno, koristi i navigaciju Yandex a ne mora. Kaže da mu se isplati, praktično sve vreme vozi, vozi sve dok se ne odjavi. Ne igra šah na nekoj taksi stanici... Znači, Yandex nema AI i Alisu, ali je i ovako najprecizniji, tj. najpouzdaniji. To kažu taksisti.

================== IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII ==============================================

Generalni zaključak:

A) GMaps je ipak najkorisnija navigacija, jedina koja se može koristiti u vožnji jer su dovljna nekoliko karaktera da intuitivno ponudi destinaciju... Sve se odradi dok se čeka na semaforu, a može i u vožnji. Za iGO je potrebno sat-dva pripreme i analize... Eto, neka neko pokaže kako se može za vožnju kroz Makedoniju postaviti ruta Smokvice-Hotel "La Terrazza" Stari Dojran. Neka neko pokuša da pronađe u bilo kojoj navigacij a da nije GMaps. Nema šanse...
B) Kada su mape u Beogradu u pitanju, daleko ispred ostalih su Yandex i OSM. Dva lepa primera:
- Na Crvenom krstu, izmene saobraćajnica i platoa Milene Dravić i Dragana Nikolića, deo Ulice Cara Nikolaja II
- Novi kružni tok kod Crowne Plaze i Sava centra, bulevar Vladimira Popovića
Prva saobraćajnice je jedino prikazana u mapama i navigacijama Yandex i OSMand. Kružni tok ima i GMaps... Prva izmena je od pre 3 godine, druga od pre pola godine... Pa vi i dalje koristite iGO. I gledajte u pasulj koju lošiju mapu da izaberete: HERE ili TomTom. A onda birajte način rutiranja: brza, laka, kratka, manje autoputa, više autoputa... Da nije žalosno, bilo bi smešno.
C) Ostaje otvoreni izazov da neko samo na jednom primeru pokaže da je neki Live Traffic bolji od onog u GMaps. Najbliži je Sygic. TomTom je približno dobar, a nekada hvaljena Waze ne vredi ama baš ništa...
 
Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
15.08.2014
Poruka
932
Udarila vrućina u glavu. Ama sve što me dementuješ, ja nisam napisao. Ali sve :beee:

A ovo je vrh
A Sygic koristi TT api :beee:

Deo kojim demantujem tebe je samo ovo na slici... Nekoga je zaista udarila vrućina u glavu. Ali, koga?

1720648050062.png


Inače, pošto "Sygic koristi TT api", tako kaže i Sygic kompanija, zašto u onom poređenju 5 navigacija na istom putu u isto vreme,
post #777,
nije Sygic predviđao isto vreme dolaska kao i TomTom!? Odgovor je jednostavan. To su dve različite navigacije, predložene putanje nisu bile identične i normalno je da se "kašnjenja" razlikuju jer se odnose na različite rute. Jedino je isto odredište... Pogledaj ipak još jednom onaj moj post #777. Dakle, ne mogu se koristiti podaci na različitim rutama jer su i ti podaci različiti, vezani za konkretne putanje...

Ukoliko nekog interesuje TomTom system Real-time Traffic Information, može pročitati ovde

Sygic (TomTom) Live Traffic
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
28.07.2010
Poruka
1.609
@navigas:
Кад сам написао, ствар укуса, то је везано за изглед навигације, руковање, број информација...
То што мени треба, што ми је битно, пружа ми Алиса на Јандексу. Већ сам о томе писао, не морам ништа да кувам, довољно је да кажем.
Управо та функција, комфор, је по мом укусу и без обзира што је Навител за Русију јако детаљан није по мом укусу по питању управо тог комфора.
2020-2022 посао ми је био такав да сам нон стоп био на путу на подручју од Москве до Ростова на Дону. То је, малтене, као Европа, и навигација ми је била десна рука.
Опција, да у вожњи могу питати Алису где ми је најближа пумпа за течни природни гас ми је била јако важна јер ми је ауто био на течни природни гас а таквих пумпи нема на сваком кораку и морао сам да водим рачуна о томе или да користим три пута скупљи бензин.
Значи, нисам морао да се зауставим и куцкам по тастатури.
Ту је и низ других информација које су мени интересантне а суштински немају везе са рутом. То је тај укус који сам навео.
 
VIP
Učlanjen(a)
23.10.2012
Poruka
1.688
1c) Boki, ne znam koga si oterao u đavola, da li vozača ili IOS vlasnika.
2c) Kako su i zašto Yandex i GMaps bolji na IOS-u. Čudna konstatacija... Yandex je odličan i na Andridu. Probaj!
Previše komplikuješ :) Moje rečenice su sasvim jasne ako se pogledaju pitanja
Pitao je za IOS, ne uskači i poredi sa Androidom.

A isprobao sam SAV softver koji postoji na oba sistema, i one koji se uopšte ne pominju ovde.
Odnosno pratim sve od kada postoji - WinMobile, WinCE, Garmin, TomTom, Windows, Android i na kraju uprkos ličnoj odbojnosti i iOS. Pa čak i incar HU sisteme.
 
Učlanjen(a)
05.12.2015
Poruka
1.272
Ima li sa vecom rezolucijom od 640x448 ovo definitivno stavljam kao loading screen u sledecim SKOCKANIM verzijama...?
:smisi::smisi::smisi:
 
Natrag
Top