- Učlanjen(a)
- 30.12.2009
- Poruka
- 354
Nakon gledanja Mel Gibsonovog filma ''The Passion of the Christ'' - ili nam Stradanje Isusovo'' - uzburkana jakim emocijama koje su u meni njime izazvane - snašla su me bila i kakva razmišljanja - Hvala Bogu - zabeležena - te ih ovde želim na korist nadam se - s'vama - podeliti:
Naravoučenije ''Stradanja''
9. maj 2004.
Puno razmišljam zadnjih dana, i to sve o nekim dubokim životnim pitanjima.
Mislim da me život svakim svojim danom čini i pametnijom i zrelijom i boljom osobom, osećajnijom, trezvenijom i realnijom.
Svakim danom svog života sve bolje i bolje shvatam sve ono što nam život priređuje i nosi, kao i sam život uopšte.
Shvatam razloge zbog kojih nam se ružne i loše stvari kroz život uopšte i dešavaju, sve bolje i bolje shvatam sam smisao života, shvatam suštinu stvari kao što su bol, sreća, tuga, ljubav, vreme u kom živimo, ljudi koji su oko nas, sutra koje nas čeka, smrt koja nas vreba... istina za kojom tragamo i laži koje nas okružuju.
Svakim danom sve više i više odgovora mi se samo nameće i bez mojih u tim trenutcima postavljenih pitanja.
Mislim da me život svakim svojim danom čini i pametnijom i zrelijom i boljom osobom, osećajnijom, trezvenijom i realnijom.
Svakim danom svog života sve bolje i bolje shvatam sve ono što nam život priređuje i nosi, kao i sam život uopšte.
Shvatam razloge zbog kojih nam se ružne i loše stvari kroz život uopšte i dešavaju, sve bolje i bolje shvatam sam smisao života, shvatam suštinu stvari kao što su bol, sreća, tuga, ljubav, vreme u kom živimo, ljudi koji su oko nas, sutra koje nas čeka, smrt koja nas vreba... istina za kojom tragamo i laži koje nas okružuju.
Svakim danom sve više i više odgovora mi se samo nameće i bez mojih u tim trenutcima postavljenih pitanja.
...
Niko na ovom svetu nije rođen da bi osetio apsolutnu sreću i bio apsolutno srećan.
Sreća je nešto za šta niti jedan čovek nije predodređen.
Ne postoji srećna zvezda pod kojom smo možda mogli biti rođeni.
Svi smo rođeni jednaki tj. sa podjednakom predodređenošću za stradanje kroz život, bol i patnju.
Čak ni oni naizgled srećni ljudi nisu apsolutno srećni.
Nisu jer je sreća na ovoj planeti u ljudskim životima nemoguća a ujedno i jedna sasvim fiktivna/prividna i relativna stvar.
Šta više, uzmimo u obzir tj. razmatranje činjenicu da sem Jednog čoveka na Zemlji nikada nije rođeno apsolutno bezgrešno ljudsko biće, i da je On Sam proživeo kratak život koji je bio ispunjen:
nerazumevanjem od strane njegove okoline, okružen onima koji su ga ismevali, izvrgavali ruglu, ponižavali, ispunjen samoćom, prepunom bola i patnje, koja je čak i najboljima i njemu najbližima bila neshvatljiva, život ispunjen suzama koje je za života - zbog nepravdi i patnji na Zemji koje nisu bile njegove lične - prolivao (a koje i sada tokom svog odsustva sa Zemlje proliva), život u kom nije imao nikoga ko bi ga u potpunosti shvatio i razumeo, u kom je bio okružen lažnim prijateljima da ne kažem gomilom lažne pozorišne publike, a koje nije -prozrevši ih- prezruo, već im je nesebičnom ljubavlju unapred oprostio za njihove izdaje i nesavršenost, oprao noge i celivao.
Toliko puno duševnog, psihičkog bola je bilo u njegovom kratkom, savršenom življenju koliko niko ikada rođen ne može da poima, niti da nalik njemu ikada opet doživi, proživi i preživi - a da takođe ikada iko nije mogao, niti će moći, da kaže da je - On ičim to Zaslužio.
Sreća je nešto za šta niti jedan čovek nije predodređen.
Ne postoji srećna zvezda pod kojom smo možda mogli biti rođeni.
Svi smo rođeni jednaki tj. sa podjednakom predodređenošću za stradanje kroz život, bol i patnju.
Čak ni oni naizgled srećni ljudi nisu apsolutno srećni.
Nisu jer je sreća na ovoj planeti u ljudskim životima nemoguća a ujedno i jedna sasvim fiktivna/prividna i relativna stvar.
Šta više, uzmimo u obzir tj. razmatranje činjenicu da sem Jednog čoveka na Zemlji nikada nije rođeno apsolutno bezgrešno ljudsko biće, i da je On Sam proživeo kratak život koji je bio ispunjen:
nerazumevanjem od strane njegove okoline, okružen onima koji su ga ismevali, izvrgavali ruglu, ponižavali, ispunjen samoćom, prepunom bola i patnje, koja je čak i najboljima i njemu najbližima bila neshvatljiva, život ispunjen suzama koje je za života - zbog nepravdi i patnji na Zemji koje nisu bile njegove lične - prolivao (a koje i sada tokom svog odsustva sa Zemlje proliva), život u kom nije imao nikoga ko bi ga u potpunosti shvatio i razumeo, u kom je bio okružen lažnim prijateljima da ne kažem gomilom lažne pozorišne publike, a koje nije -prozrevši ih- prezruo, već im je nesebičnom ljubavlju unapred oprostio za njihove izdaje i nesavršenost, oprao noge i celivao.
Toliko puno duševnog, psihičkog bola je bilo u njegovom kratkom, savršenom življenju koliko niko ikada rođen ne može da poima, niti da nalik njemu ikada opet doživi, proživi i preživi - a da takođe ikada iko nije mogao, niti će moći, da kaže da je - On ičim to Zaslužio.
Ni jedna knjiga koju bi ljudska ruka napisala, ni jedan film ikada o Njemu snimljen ne može to Njegovo stanje duše i svesti preneti niti jednom ljudskom biću ikada rođenom. I onda, posle svih tih unutarnjih bolova sa kojima je Njegov život bio ispunjen-kakvo ga je zadnje stradanje snašlo!?
Čak i onaj ko je pogledao film ‚‚Stradanje Isusovo’’ nije u stanju, kao što niko nikad i neće moći, da nasluti koliko gori, strahotniji, mučniji i bolniji bi taj izgon Njega iz carstva ovozemaljskog koje je (inače) Njegovo.
Pre Njega i posle Njegovog izgona i progona, koji smo mi sami počinili na najbrutalniji mogući način koji ljudska psiha može da zamisli, ovozemaljskim carstvom upravlja Nepominjani čineći s'njim što mu volja.
Jedino što Otac nam svima i Sin Njegov Mogu Učiniti da Bi nam kroz naše živote Pomogli, i to samo ukoliko Im mi sami to omogućimo i dozvolimo, je to da sva Nepominjanova nedela koja nad nama počini postanu ZBOG NEČEGA ZA NAS, po nas ALI i - ZA i po DRUGE DOBRA; (ZBOG = S'BOGom = sa Bogom).
Čak i onaj ko je pogledao film ‚‚Stradanje Isusovo’’ nije u stanju, kao što niko nikad i neće moći, da nasluti koliko gori, strahotniji, mučniji i bolniji bi taj izgon Njega iz carstva ovozemaljskog koje je (inače) Njegovo.
Pre Njega i posle Njegovog izgona i progona, koji smo mi sami počinili na najbrutalniji mogući način koji ljudska psiha može da zamisli, ovozemaljskim carstvom upravlja Nepominjani čineći s'njim što mu volja.
Jedino što Otac nam svima i Sin Njegov Mogu Učiniti da Bi nam kroz naše živote Pomogli, i to samo ukoliko Im mi sami to omogućimo i dozvolimo, je to da sva Nepominjanova nedela koja nad nama počini postanu ZBOG NEČEGA ZA NAS, po nas ALI i - ZA i po DRUGE DOBRA; (ZBOG = S'BOGom = sa Bogom).
Postoji trenutak kada Isus raspet na Krstu postaje apsolutno svestan svih bolova i patnji koje je doživeo od trenutka kada je svojom slobodnom voljom (ne izbegavši stradanje koje je tom raspeću prethodilo tj. birajući sve to kao svoju sudbinu, i time prevazilazeći veličinu praštanja, dobrote i ljubavi Svog i našeg Oca prema ljudima) odlučio da preuzme sve ljudske grehe do tada počinjene na sebe, i kada - osećajući svu silinu usamljenosti i bola koji se u ljudskom životu mogu osetiti - postavlja Ocu pitanje: ‚‚Oče, zašto si me napustio?’’
Silne batine je On dobio, od nas istih čije je grehe na Sebe Primio, u sudbini koju je Sam Odabrao između onih koje Mu Je Otac Pripremio jer ništa ne biva bez promisli Božije.
Mislim da je to bilo njegovo poslednje iskušenje pred smrt, jer je u tim trenutcima zaista po prvi put bio u potpunosti ostavljen i prepušten sebi da bi u sred svog tog psihofizičkog bola koji je osećao smogao snagu uma i volju da Napravi i poslednji ispravan ili da Napravi 1. neispravan izbor između:
Silne batine je On dobio, od nas istih čije je grehe na Sebe Primio, u sudbini koju je Sam Odabrao između onih koje Mu Je Otac Pripremio jer ništa ne biva bez promisli Božije.
Mislim da je to bilo njegovo poslednje iskušenje pred smrt, jer je u tim trenutcima zaista po prvi put bio u potpunosti ostavljen i prepušten sebi da bi u sred svog tog psihofizičkog bola koji je osećao smogao snagu uma i volju da Napravi i poslednji ispravan ili da Napravi 1. neispravan izbor između:
~ prepuštanja očaju i očajavanju, apatiji, samosažaljenju, ozlojeđenosti zbog svima nama nepojmljive i po nama nezaslužene kazne od strane Njegovog i našeg Oca, koji mu je za svu njegovu dobrotu kroz život darovao takvo stradanje, i
~ onoga što je On, najverovatnije, u tom trenutku, i Učinio - a to je - da Je On ->Nesumljajući u ljubav i promisao Svog i našeg Oca po pitanju bilo čega (pa i batinjanja ...)-> ipak odoleo toj varijanti očajavanja, nastavljajući da -bez ikakvog traga zameranja ili srdosti prema Ocu ili Svojoj sudbini- u Svojim mislima i Svojoj Duši (koja time i ostade Sveta) -svom silinom istinske ljubavi voli, nada se i verujući-Poštuje Oca Svoga.
~ onoga što je On, najverovatnije, u tom trenutku, i Učinio - a to je - da Je On ->Nesumljajući u ljubav i promisao Svog i našeg Oca po pitanju bilo čega (pa i batinjanja ...)-> ipak odoleo toj varijanti očajavanja, nastavljajući da -bez ikakvog traga zameranja ili srdosti prema Ocu ili Svojoj sudbini- u Svojim mislima i Svojoj Duši (koja time i ostade Sveta) -svom silinom istinske ljubavi voli, nada se i verujući-Poštuje Oca Svoga.
Eto najčistijeg mogućeg primera kako je batina iz Raja izašla i kako:
koga Bog Voli - On ga i Kara.
U našim mislima ne treba i ne sme da ima mesta za bilo kakvo ZAŠTO? koje postavljamo zbog zluradosti koje nam naše sudbine donose jer - šta je ljudski um, razum? i da li bi bilo koji čovek uopšte mogao da razume odgovor na takvo pitanje?
Čudni su putevi Gospodnji i o njima uopšte ne treba raspravljati raspredajući i razglabajući ikakve priče koje prevazilaze moć poimanja čak i najduhovnijih i najinteligentnijih ljudskih kreacija.
Čudni su putevi Gospodnji i o njima uopšte ne treba raspravljati raspredajući i razglabajući ikakve priče koje prevazilaze moć poimanja čak i najduhovnijih i najinteligentnijih ljudskih kreacija.
Naše je samo da se trudimo da budemo savršeni kao što nam je ''ortak Isa'' Bio i Jeste, i da Njegove primere sledimo jer nam je On kol'ko bilo shvatljiviji od Oca nam zajedničkog do koga pak jedino možemo doći kroz Isu, koji je i PUT i ISTINA i ŽIVOT, a odgovor na bilo kakvo KAKO? vezano za to - je: KROZ LjUBAV, VERU i NADU u Isu.
A takvo nešto NIJE MOGUĆE nadajući se sreći u ovom ljudskom životu na ovoj planeti, mislim nadajući se ličnoj, vlastitoj sreći i blagostanju.
Zašto?->jer odakle nam pravo da budemo iole srećni dok drugi tj. makar i jedno jedino biće oko nas pati? Odakle nam pravo da očekujemo da budemo bezbrižni i srećni uprkos -kako gore navedenoj činjeničnoj stavci tako i- ISTINI da je jedini apsolutno bezgrešni pravednik ikada rođen na kugli ovozemaljskoj živeo životom koji mi obični smrtnici ne možemo doživeti ili opisati kao srećan, već krajnje tragičan i nesrećan život?
A takvo nešto NIJE MOGUĆE nadajući se sreći u ovom ljudskom životu na ovoj planeti, mislim nadajući se ličnoj, vlastitoj sreći i blagostanju.
Zašto?->jer odakle nam pravo da budemo iole srećni dok drugi tj. makar i jedno jedino biće oko nas pati? Odakle nam pravo da očekujemo da budemo bezbrižni i srećni uprkos -kako gore navedenoj činjeničnoj stavci tako i- ISTINI da je jedini apsolutno bezgrešni pravednik ikada rođen na kugli ovozemaljskoj živeo životom koji mi obični smrtnici ne možemo doživeti ili opisati kao srećan, već krajnje tragičan i nesrećan život?
Zašto bi onda iko od nas bio pošteđen stradanja, bola i patnje kroz život?
Stradanje, bol i patnja čiste i jačaju, čeliče čovečiji duh i ljudski um ALI SAMO AKO se na pravi način prihvate, sa njima uhvati u koštac i na pravi način usvoje i prevaziđu. Stradanje, bol i patnja su u svakom životu neminovnost od koje se nigde ne može sakriti i pobeći a da to nije u samo još veće i konačno, bespovratno stradanje ALI - NA DOLE.
Stradanje, bol i patnja čiste i jačaju, čeliče čovečiji duh i ljudski um ALI SAMO AKO se na pravi način prihvate, sa njima uhvati u koštac i na pravi način usvoje i prevaziđu. Stradanje, bol i patnja su u svakom životu neminovnost od koje se nigde ne može sakriti i pobeći a da to nije u samo još veće i konačno, bespovratno stradanje ALI - NA DOLE.
Ako se prihvati nepobitna činjenica=ISTINA (koja je nažalost u današnje vreme teško vidljiva, nalažljiva i shvatljiva, i koja još samo retko gde postoji u obliku koji nije samo teoretski) onda je moguće shvatiti i razumeti da su stradanje, bol i patnja u životu i kroz život ne samo ISTINA već i iz ljubavi i nade potekli darovi, nama upućeni da bi nas lepšim, jačim i boljim=savršenijim bićima učinili.
U tom slučaju kako tumačiti sreću? ->Dakle, rekosmo da apsolutna sreća - nije moguća jer i da jeste niko na nju nema pravo ... , i kao nešto takvo ona predstavlja najveću zabludu, LAŽ kojoj čovek može stremiti.
Postoje samo trenutci u životu kada čovek -privremeno zaboravljajući na opšte globalno st/ranje stvari- može osetiti tj. naslutiti kako bi to sreća možda trebalo da izgleda i da na njega deluje, i to zbog nekih prirodnih, nevinih, istinskih pojava koje nas sve okružuju, a na koje se gotovo više i ne obraća pažnja, jer one u stvari predstavljaju jedine istinite prave vrednost koje život znače, i koje, uopšte, čine život podnošljivijim.
Trenutci kada ljudska vrsta sreću (barem i kao samo takvu) doživljava, su bili jako retki u sveopšte-uzimajućem-u-obzir vremenu od kada čovek postoji, a da ne pominjem koliko retki ti trenutci mogu biti u sadašnjosti, sada - u vremenu sveopštih laži poslednjih vremena.
Postoje samo trenutci u životu kada čovek -privremeno zaboravljajući na opšte globalno st/ranje stvari- može osetiti tj. naslutiti kako bi to sreća možda trebalo da izgleda i da na njega deluje, i to zbog nekih prirodnih, nevinih, istinskih pojava koje nas sve okružuju, a na koje se gotovo više i ne obraća pažnja, jer one u stvari predstavljaju jedine istinite prave vrednost koje život znače, i koje, uopšte, čine život podnošljivijim.
Trenutci kada ljudska vrsta sreću (barem i kao samo takvu) doživljava, su bili jako retki u sveopšte-uzimajućem-u-obzir vremenu od kada čovek postoji, a da ne pominjem koliko retki ti trenutci mogu biti u sadašnjosti, sada - u vremenu sveopštih laži poslednjih vremena.
Kako očekivati sreću kada je neki, ko zna kakav, stvor u ljudskom telu u mogućnosti da povredi apsolutnog čovečijeg anđela - bebu mlađu od godinu dana - na najzanemisljiviji i najokrutniji način koji može da se u ičijoj psihi javi? Kako postaviti pitanje Ocu - zašto? ako se tako nešto u sadašnjici sve češće dešava? Misliš li da bi ti, da si Bog, mogao da daš odgovor na to pitanje, misliš li da bi, kao čovek, mogao da u potpunosti razumeš odgovor na to pitanje? Evo jednog mog=čovečijeg, jednostavnog i prostog odgovora na konkretno to pitanje, odgovora koji je jako lako razumljiv:
‚‚Čovek je najranjiviji, najslabiji usled svakog oblika psihofizičkog bola; Nepominjani se koristi priređivanjem bola ljudima da bi njime manipulisao nama u pravcu gubljenja vere, nade, i ljubavi prema istini->a samim tim i gubljenju duše. Kada čovek shvati koliko je slab ali ne napravi u svojim mislima i duši mesta očajavanju već prihvati svoju sudbinu ma kakva ona bila tj. ma koliko ružnog, stradanja, bola i patnje mu ona donela – tek prihvatajući je čovek dobija neophodnu mu snagu za dalje. A dalje ga iznova i iznova očekuju neka nova stradanja, novi bolovi i nove patnje sa čijim oblicima i intezitetima će morati da se iznova hvata u koštac.’’
I zato - u životu ne smemo praviti mesta očaju i očajavanju, ne smemo dozvoliti sebi da na takav način budemo slabi. Čak i kada to sebi dozvolimo, za sve nas (pa čak i one naizgled najgore od nas, kojima Nepominjani- na ko zna kakve sve načine -upravlja ) uvek, do zadnjeg časa života, postoji nada u vidu šanse da ćemo u sebi naći snage da se Nepominjanom otrgnemo, i koristeći snagu slobodne volje napravimo izbor imeđu dobra i zla, istine i laži, vraćajući se na put istine i života i kajući se za počinjena nam i najsitnija nedela zbog kojih Isus svakog dela večnosti proliva svoje suze.
Ne, ne plačeš samo ti, ne, ne plačem samo ja, ne plaču ni samo naše mati za nama i sa nama.
Postoji neko ko nas sve zajedno i posebno voli, razume i za nama plače daleko sve to više i iskrenije nego što iko od nas običnih i neobičnih smrtnika voli, oseća, razume i plače. Postoji On, Isus Hrist, Najsavršeniji kroz sve vreme i prostor – Kome jedino suze radosnice imamo pravo da pružamo.
Dete drago – UZMI SE U PAMET i
PRESTANI VEĆ JEDNOM DA SE SAMOUNIŠTAVAŠ
i samosažaljevaš.
Čekaju te mnogo veća i plemenitija dela u životu.
Pa – jel' da da da?
autor: blentavo ja
Poslednja izmena: