Napravite sami kozmetičke proizvode

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Napravite balzam za ruke od jabuke i matičnog mleča

Javno 08.02.2010 22:48



Ruke su najizloženije nepovoljnim uvjetima hladnog vremena, pa im je stoga potrebno više njege pomoću melema i balzama.

Već i ptice na grani znaju kako hladno vrijeme nije dobro za kožu, a posebno za kožu ruku, koja puca i isušuje se. Stoga moramo pribjegavati raznim rješenjima kako bismo ih zaštitili i kako bi ostale mladolike što duže.

Jabuke i matični mleč za mladolike ruke


U trgovinama postoje razni melemi i balzami za ruke koji mogu sadržavati mnoštvo štetnih hemikalija, a koje mogu biti čak i kancerogene. Stoga je dobro rešenje pripremiti balzam za ruke kod kuće i uz to još se dobro zabaviti. Kako vaš balzam za ruke ne bio klasičan, možete napraviti jedan na voćnoj bazi, ali on ima nešto kraći rok trajanja.
Umiješajte jednu veliku žlicu maslinovog ulja i pola jabuke koju ste prethodno ispasirali u 'blenderu'. Jabuka uz svoja hidratanatna svojstva, u sebi ima i voćne kiseline koje djeluju kao blagi piling.
Zatim dodajte žlicu meda i pola žlice matične mliječi. Ovako pripremljen balzam još jednom dobro izmiksajte u 'blenderu' kako bi se sastojci što bolje izmiješali. Stavite ga i malu posudicu s poklopcem i držite ga u hladnjaku kako bi što duže ostao svjež.
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Napravite svoje beauty proizvode

Napravite svoje beauty proizvode

She.hr 29.05.2010 14:46



Ako su vam dosadili standardni proizvodi za negu tela, možete promeniti pravila i probati mali eksperiment. Sami napravite proizvode za negu!

Donosimo nekoliko jednostavnih recepata uz koje ćete u tren oka pripremiti vlastite, prirodne preparate za čišćenje i njegu lica i tijela!

Pripremanje vlastitih proizvoda ima niz prednosti. Za početak, uštedjet ćete novce jer ovi recepti ne zahtijevaju skupe sastojke. Kada sami radite kreme i losione znate što stavljate unutra pa se ne morate bojati neželjenih nuspojava i štetnog djelovanja kemikalija.


U isto vrijeme koristite potpuno prirodne proizvode koji bez opterećenja njeguju vaše tijelo. I naposljetku, možete pripremiti točno onoliko proizvoda koliko vam treba. Evo nekoliko recepata:


Balzam za usne


Sastojci
: 8 žlica pčelinjeg voska, 1 žlica ulja vitamina E, 1 žlica kakao maslaca i 2 žlice meda.

Upute
: Pčelinji vosak stavite u mali lončić i otopite na laganoj vatri. Nakon što se vosak počne otapati, dodajte med i stalno miješajte dok ne dobijete konzistentnu, glatku masu.
Dodajte ostale sastojke i miješajte dok sve ne stopi u jednoličnu smjesu. Balzam stavite u malu (staklenu) posudicu i pustite da se ohladi. Kada je vaš preparat normalne temperature, zatvorite posudicu poklopcem i balzam je spreman za korištenje.

Krema za čišćenje lica


Sastojci:
7 žlica bademovog ulja, 3 žlice shea maslaca, 1 žlica lanolin ulja, 8 žlica destilirane vode, 20 kapi ulja lavande, 2 žlice pčelinjeg voska, 2 žlice glicerina.

Upute
: Pčelinji vosak, ulje lanolina i shea maslac miješajte na laganoj vatri dok se ne otopi i dok ne dobijete glatku smjesu. Ostavite da se malo ohladi, a za to vrijeme pomiješajte destiliranu vodu i glicerin i zagrijte. Prvu smjesu stavite u mikser i dodajte vruću vodu i glicerin. Izmiješajte dok ne dobijete glatku masu. Na kraju dodajte ostatak eteričnog ulja i dobro izmiksajte oko 10 sekundi. Kremu stavite u nepropusnu posudu.

Šampon


Sastojci
: ¼ žlice naribanog sapuna od maslinovog ulja, 2 žlice glicerina, ¼ šalice vode, 1 čajna žlica maslinovog ulja, 7 kapi eteričnog ulja po izboru.

Upute
: Prvo zagrijte vodu, pustite da se malo ohladi pa polako dodajte naribani sapun. Povremeno pomiješajte kako biste ubrzali proces. Primiješajte maslinovo ulje i dvije žlice glicerina te eterično ulje. Nakon što sve sastojke dobro izmiješate, maknite sa vatre i pustite da se smjesa malo ohladi. Šampon prelijte u pripremljenu bočicu i pohranite na hladnom mjestu kako bi dulje trajao.





 
Poslednja izmena:
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Napravite kvalitetnu kremu

31. 05. 2010. 18:43h| Bliconline

Napravite kvalitetnu kremu

Žene koje rade u apoteci uvek imaju najlepšu kožu, a tajna je u poznavanju pravih sastojaka koji koži vraćaju svežinu. Pogledajte koji sastojci čine kremu dobrom.

Biljna ulja


66462_aloeskincream_if.jpg


Ulje masline
- deluje na dehidriranu, osetljivu i upaljenu kožu i ima antiejdž efekat.

Ulje žutog noćurka - kod osetljive, nadražene i izuzetno suve kože deluje blagotvorno.

Ulje jojobe - izvanredno vlaži i omekšava kožu, a naučno je dokazano da izglađuje bore.

Ulje badema - ublažava iritacije, jača elastičnost, koži daje mekoću i blistavost.
Ulje avokada - za negu suve i osetljive, dehidrirane, zrele kože.

Aktivni sastojci

Da bi krema bila dobra, poželjno je da se u kozmetičkom proizvodu nađe neki od sledećih sastojaka:

Ceramidi - specifični lipidni gradivni elementi epiderma, obnavljaju prirodni hidrolipidni sloj kože.

66459_et.ulja_kf.jpg


Kolagen
poreklom iz morskih riba i algi - zadržava optimalnu vlažnost kože i ima snažan efekat zatezanja, pa povoljno deluje na bore.


Urea - omekšava kožu, poboljšava joj gipkost, čuva vlažnost i omogućava da koža bolje prima i čuva vodu.


Kofein - učestvuje u razgradnji masnih ćelija i povećava protok krvi, koristi se za preoblikovanje i zatezanje kože.
Alantoin - stimuliše stvaranje novih ćelija, umiruje nadraženu kožu i čini je glatkom.

Vitamin A - obnavlja oštećene ćelije kože.


Vitamin E - vlaži i omekšava kožu, deluje regenerativno i protiv bora.


Pantenol - omekšava kožu, povoljno deluje na staračke i sunčane pege i fleke, čuva vlagu u koži i poboljšava njen opšti izgled.


Hijaluronska kiselina - dubinski vraća vlagu koži i povećava elastičnost i čvrstoću.


Biljni ekstrakti

66464_herbal_kf.jpg


Kamilica - kod suve, osetljive, nadražene i oštećene kože.


Žalfija - kod masne, nadražene i problematične kože.


Hrast - ima protivupalno i adstrigentno dejstvo.


Bršljen - deluje na razgradnju potkožnih masnih ćelija i ubrzava proces izlučivanja štetnih materija iz organizma.


Neven
- deluje blagotvorno kod površinskih oštećenja kože, protivupalno, kod suve, osetljive i kože sklone otocima.


Aloja - vlaži, umiruje i obnavlja kožu.





 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Dar prirode: Napravite sami kozmetičke proizvode

Dar prirode: Napravite sami kozmetičke proizvode

Budi.in 17.09.2010 19:02



Nestao vam je najdraži piling? Zaboravili ste da kupite masku za lice? Ili jednostavno želite da napravite svoju prirodnu kozmetiku? Ne morate potrošiti mnogo novca kako biste izgledali dobro. Bacite pogled u svoj frižider, tamo ćete pronaći namirnice uz pomoć kojih možete napraviti svoje vlastite kozmetičke proizvode.

Za suhu kožu: avokado
Avokado je izvrstan za njegu kože jer ima visok udio masti u svome plodu. Zbog toga se avokado možda ne ubraja u voće s najmanje kalorija, ali zato je u kategoriji najzdravijih. Zbog svojih masnoća izvrstan je za njegu suhe kože. B vitamini jačaju vanjsku strukturu kože, dok provitamin A potiče stvaranje novih kožnih stanica. Asteci su avokado smatrali čudom od voća i vjerovali su da potiče libido.

Maska od avokada

Kako biste napravili svoju masku za lice potrebna vam je jedna polovica avokada. Nju dobro izgnječite i dodajte jušnu žlicu maslinovog ulja i jušnu žlicu šlaga. Nanesite masku na lice i ostavite da djeluje 15 minuta, nakon toga isperite.

Za više vlažnosti: mliječni proizvodi
Jogurt, mlijeko, meki sir – sve te proizvode možete koristiti u njezi kože. To nije ni čudo, jer mlijeko sadrži sastojke koji su potrebni našem organizmu – ugljikohidrati, bjelančevine, masti, vitamine i minerale. Oni su dobri i za vanjsku primjenu. Kako je mlijeko kemijski gledano kiselkasto, odlično se slaže s kožom. Upravo je kozmetika s mliječnim proizvodima pravi kućni evergreen.

Piling od jogurta i badema

Kako biste napravili piling za cijelo tijelo, potrebne su vam tri jušne žlice jogurta i tri žlice ribanih badema. Pomiješajte ih u posudici i ispod tuša umasirajte u tijelo i lice. Piling uklonite uz pomoć tople vode.

Za mekanu kožu i usne: med
Med se još od antike smatrao poklonom bogova. Nema toga za što se med nije koristio. Jeo se, miješao uz začine za parfeme, koristio kao dezinfekcijsko sredstvo... antičke primjene meda su brojne. A u mednu kupku s mlijekom vjerovala je i ljepotica Kleopatra. Na usne nanesite malo meda, ostavite da djeluje deset minuta i jednostavno poližite.

Mliječno medna kupka

Ugrijte litru mlijeka u kojoj ste otopili jednu jušnu žlicu meda. Jednostavno dodajte u svoju toplu kupku i uživajte.

Za više sjaja: limun
Limun predstavlja svježinu, dobro raspoloženje, ali je odličan i u kozmetici. Posebice odgovara kosi koja zbog njegovih sastojaka lijepo sjaji. S njim možete očistiti i svoju kožu. Pomiješajte mlijeko i tek kapljicu limuna, te očistite lice. Pri tome izbjegavajte područje očiju.

Šampon od limuna i jaja

Jedan žumanjak pomiješajte s jušnom žlicom ruma ili konjaka i dodajte sok od pola limuna. Kako bi smjesa bila kompaktnija možete dodati malo pive. Mješavinu koristite poput normalnog šampona. Vaša kosa će biti punija i sjajnija.



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Dezodorans iz kućne radinosti

She.hr 29.09.2010 17:24



Verovatno je malo ko od vas razmišljao o tome da sam pravi svoju pastu za zube, šampon za kosu, parfem ili pak dezodorans.

Zašto biste se uopće patili, na primjer, izrađujući svoj dezodorans? Nekoliko je razloga - svi mi ne mirišemo baš najbolje u određenim situacijama, konvencionalni sastojci u dezodoransima koje kupujemo mogli bi nas preplašiti kad bi zaista znali o čemu se radi, a i 'prirodna rješenja' često nemaju učinka u neutraliziranju neugodnog mirisa. Nadalje, čini se da je u kolektivnoj svijesti ljudskog roda usađena navika da sve što nam treba i ne treba moramo kupovati.

A to nije uvijek točno. Zato, ako ne vjerujete da su sastojci u higijenskim preparatima dobri za vas, ako ne želite puniti budžet raznih tvrtki i marki, ako želite nešto posebno i zaista učinkovito, onda pokušajte napraviti sami svoj dezodorans. Evo jedne ideje za izradu kremasti dezodorans.


Potrebno vam je:


  • 3 žličice shea maslaca
  • 3 žličice sode bikarbone
  • 2 žličice kukuruznog škroba
  • 2 žličice kokosova maslaca
  • 2 doze (čep) ulja vitamin E
  • Eterično ulje (po izboru)
Pomiješajte sve sastojke osim dva ulja i istopite ih dobro miješajući. Zatim u tu smjesu dodajte ulja, opet promiješajte, ulijte u staklenku i stavite u frižider. Trebali biste dobiti finu kremastu teksturu koju bez problema možete razmazati ispod ruku. Držite je na sobnoj temperaturi ne smije biti na previše niskoj ni visokoj temperaturi). Ne morate štedjeti na eteričnom ulju. Eksperimentirajte, dodavajte ga po želji.

Boja ovog dezodoransa bi trebala biti bjelkasta. Sigurno nećete imati neugodna miris na tijelu. Ali neće vas spriječiti da se znojite. Količina koju dobijete na temelju ovoga recepta trebala bi vam biti dovoljna za dva do tri mjeseca uporabe. Bilo bi idealno da tu količinu podijelite u dvije posudice - jednu koristite, drugu držite u frižideru.



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Krema za ruke iz kućne radinosti

Ženski kafe 13.10.2010 13:38



Ukoliko vaš kućni budžet ne dozvoljava kupovinu kreme za ruke ovog meseca, nemojte da očajavate. Evo recepata kako možete i same da napravite pomadu koja će koristiti vašim rukama.

Vaša kuhinja je mesto gde možete da napravite ne samo obrok za svoje ukućane nego i korisne kreme za ruke.

Saveti koji slede su provereni:


Medena krema

Pomešajte kafenu kašičicu meda sa tri kašičice maslaca. Dobro umutite smesu pa je tek onda nanestite na ruke. Pustite da “krema” upije. Ubrusom kasnije uklonite višak.

Bićete iznenađene kako će vaše ruke biti mekane i glatke.

Pomada za suve ruke

U dobro umućeno jedno žumance dodajte sledeće sastojke:

- glicerin(kašičica)
- maslinovo ulje (dve kašičice)
- sok jednog limuna

Ovu “pomadu” možete da nanosite na ruke jednom do dva puta nedeljno.

Pranje posuđa

Ph kože
ruku nakon pranja posuđa povratite pranjem ruku u kiselom mleku ili otopini sirćeta i vode (1 kašika sirća na litar vode).

Kantarionovo ulje

Neposredno pred spavanje, ruke namažite kantarionovim uljem, stavite pamučne rukavice i tako prespavajte. Kantarion će smiriti blage upalne procese na rukama a učiniće i to da vam ruke budu mekane i glatke. Ovo se naročito preporučuje osobama sa osetljivom i suvom kožom ali i svima ostalima čije ruke su izložene naglim temperaturnim razlikama.



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Dnevna krema za lice

Dnevna krema za lice

Ž. P. | 11. mart 2011. 18:17 | Večernje novosti

Uložite malo truda i same napravite savršenu dnevnu kremu za lice

zp-krema_310x186.jpg
Suvoj koži je nega neophodna

Svim damama sa suvom kožom lica preporučujemo da, umesto skupih krema za negu lica, ulože malo truda i same naprave savršenu dnevnu kremu za lice.

Potrebno je:
220 g ulja iz semenki grožđa koje se može nabaviti u svim većim supermarketima, 30 g kokosovog ulja, 30 g pčelinjeg voska, 2 dl destilovane vode, 20 g vitamina E, 60 kapi esencijalnog ulja po vašem izboru, sem esencijalnog ulja agruma (limun, pomorandža, mandarina...) koja su osetljiva na sunčevu svetlost i mogu izazvati pojavu fleka na koži. Sa ovom količinom sastojaka dobićete 9 teglica od po 50 g kreme čiji rok trajanja je, kada je jednom otvorite, 3 meseca. Inače je možete čak godinu dana čuvati u frižideru. Takođe su vam potrebni štapni mikser, plastične rukavice za jednokratnu upotrebu, posuda za merenje, 2 termometra za rakiju ili vino, posude i teglice.


1. Veću posudu položite na električnu vagu. Pažljivo izmerite i stalno kontrolišući težinu, dodajte ulje od semenki grožđa, kokosovo ulje i na kraju pčelinji vosak.

2. U većoj šerpi skuvajte dosta vode i kada proključa u nju spustite mutilicu i sav alat koji ćete koristiti za pripremu kreme kako biste ga sterilisali. Za to vreme šerpu sa uljima položite u drugu veću posudu, do pola punu vode. U vodu zaronite termometar kako temperatura ne bi prelazila 60 stepeni i kuvajte na pari, uz stalno mešanje, da se svi sastojci istope i sjedine. Ukoliko se temperatura vode poveća, ugasite ringlu i nastavite da mutite mikserom.


3. Da bi spojili destilovanu vodu sa uljima i voda i ulja treba da dostignu temperaturu od 35 stepeni.


4. Štapnim mikserom nastavite da mutite kako biste dobili ravnomernu emulziju. Mikser držite u desnoj ruci i podesite ga na najslabiju brzinu, a levom rukom u ulja sipajte kap po kap destilovane vode. Na kraju ćete dobiti kremu nalik na poslastičarski krem.


5. Na kraju dodajte 4 kašičice vitamina E i esencijalno ulje i još malo mutite. Dobijenu kremu sterilisanom kašičicom rasporedite u teglice.


Napomena: Osobama sa izrazito suvom kožom najviše će prijati ulje od susama.



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Napravite sami sjaj za usne

Napravite sami sjaj za usne

Ž. P. | 21. maj 2011. 17:03 | Večernje novosti

Napravite kvalitetan sjaj za usne od sasvim prirodnih sastojaka koji će ih tokom vrelih letnjih dana negovati i štititi od sunca

zp sjaj-za-usta.jpg

ZAŠTO ne biste pokušali da sami kod kuće napravite kvalitetan sjaj za usne od sasvim prirodnih sastojaka koji će ih tokom vrelih letnjih dana negovati i štititi od sunca.

Potrebno je: 25 g bademovog ulja, 25 g ulja semena kurkume, 25 g sezamovog ulja, 25 g ricinusovog ulja, 15 g kakao butera, 25 kapi esencijalnog ulja narandže, 25 kapi esencijalnog ulja vanile, 50 g ulja semenki grožđa i 50 g pčelinjeg voska.


Napomena: sve sastojke možete nabaviti u bolje snabdevenim biljnim apotekama.

1.Na vagu stavite šerpicu i u nju sipajte komadiće kakao butera i pčelinjeg voska. U drugu šerpu sipajte malo tople vode, dodajte jedno po jedno ulje i sve p

romešajte.
2.U mešavinu ulja sipajte kakao buter i pčelinji vosak, sve stavite na toplu ringlu i mutite na slaboj temperaturi.
3.Kada buter i vosak počnu da se sjedinjuju sa uljima skinite sa ringle i nastavite da mutite.
4.Kašičicom koju ste prethodno umočili u toplu vodu sipajte sjaj za usne u male plastične kutijice od potrošenih senki ili krema za oči. Za ovu količinu potrebno vam je 10 ovakvik kutijica od 15 g.



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Napravite parfem od kokosa

Napravite parfem od kokosa

Ž.P. | 10. jul 2011. 19:56 | Večernje novosti

Osim što će imati lekovito dejstvo, parfem koji sami budete napravili neće, za razliku od kupovnog, sadržati opasne hemikalije

zp-parfem-od-kokosa_620x0.jpg

DA biste napravili prirodni parfem neophodno vam je eterično ulje, i to prirodno. Jeste da je mnogo skuplje od sintetičkog, ali kvalitet ne može da se poredi. Ulje će učiniti da parfem blagotvorno deluje na vaša čula i psihu. Osim što će imati lekovito dejstvo, parfem koji sami budete napravili neće, za razliku od kupovnog, sadržati opasne hemikalije niti alkohol.
Za pravljenje čvrstog parfema koristite kokosovo ulje, jer prelazi iz čvrstog u tečno stanje već na temperaturama iznad 25 stepeni, lak je za upotrebu, topi se u dodiru sa kožom i prijatno miriše.

Da biste napravili čvrst prirodni parfem, neophodni su vam: 10 ml kokosovog ulja, 20-25 kapi eteričnog ulja po izboru, posuda od 15 ili 20 ml, sa poklopcem, po mogućstvu sterilisana i najbolje limena (kao za grožđanu mast) i drvena čačkalica.


Priprema: Flašicu kokosovog ulja stavite u sud sa toplom vodom i kada postane tečno prespite ga u posudu sa poklopcem, dodajte eterično ulje, promešajte čačkalicom, zatvorite poklopac i ostavite da se ohladi.
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Napravite sami pastu za zube

14. 09. 2011. 08:00h| S media

Napravite sami pastu za zube

Sredstvo za pranje zuba možete napraviti i kod kuće. Potrebno vam je svega nekoliko namirnica koje svaka domaćica ima u kuhinji i poneko sredstvo iz apoteke.

66186_zubi_f.jpg
Redovnom higijenom usne dublje sprečićete mnoge bolesti

Ako se dogodi da vam ponestane paste za zube ili da su vam dosadile kupovine, znajte da je moguće napraviti sredstvo za pranje zuba kod kuće. Potrebno vam je svega nekoliko namirnica koje svaka domaćica ima u kuhinji i poneko sredstvo koje se kupuje u apoteci.

Potrebno je: dve kašike sode bikarbone (izbeljuje zube), dve kašike soli (ubija bakterije), dve kašike glicerina (bez alkohola, flourida, hemijskih konzervansa, ukusa ili boje) koji će povezati smesu, 2-3 kapi ulja od peperminta, odnosno mente, nane - za svež dah.

Priprema:
U činiji pomešajte sodu bikarbonu i so, pa dodajte pepermintovo eterično ulje ili nekoliko kapi ulja nane, limuna ili komorača.

Sve vreme mešajte, polako dodajući vodu sve dok se ne stvori pasta.

Čuvanje: Pastu stavite u staklenu teglicu i držite na hladnom i tamnom mestu kako se ne bi sušila. Ukoliko se ipak dogodi da se osuši, dodajte malo vode. Za svakog člana porodice napravite jednu teglicu, a pastu koristite tako što ćete je kašikom nanositi na četkicu.
 
Natrag
Top