Napravite sami kozmetičke proizvode

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Napravite prirodni PUDER u prahu od ORGANSKIH sastojaka

w7fm9k.jpg


Šminka zaista ima neku magiju u sebi, zar ne? To nam dokazuje svako jutro kada se probudimo sa tamnim podočnjacima i cvenilom na licu, pa već nakon jednog sloja pudera izgledamo kao druga žena. A da ne pominjemo efekat koji donesu ostali makeup proizvodi.

Puder je svakako jedan od najvažnijih koraka u šminkanju. On je osnova, baza na kojoj gradimo ostatak izgleda i zato je jako bitno da bude kvalitetan i nežan prema vašoj koži. Ipak je ovo proizvod koji nosite ceo dan na licu i koji je u direktnom kontaktu sa kožom.

Ukoliko imate jako osetljivu kožu lica sigurno znate da ne smete bilo kakav puder da koristite. Neophodno je da on bude blag i lagan kako ne bi izazvao iritacije i zapušio pore.

Jedna od najboljih opcija je svakako puder u prahu koji je laganije teksture. Ipak, komercijalni mogu sadržati različite agresivne sastojke od kojih će vaša koža buknuti ili se isušiti.

Zato vam predlažemo da sami napravite puder u prahu koristeći isključivo prirodno sastojke. Tako ćete znati šta tačno nanosite na lice, a efekat će biti podjednako dobar kao sa kupovnim proizvodom.

Ovaj puder ima odličnu pokrivnu moć, lepo će ujednačiti ten, ne ostavljajući efekat maske, a što je najbolje sastojci su jestivi i bezbedni i neće štetiti koži ni na koji naćin.

Svakako pre nego što ga nanesete na celo lice, probajte puder na nekom manjem području da proverite reakciju kože na njega.

Poterbni sastojci:

30g skroba,
Organski kakao prah - pronaći ćete ga u prodavnicama zdrave hrane - količina zavisi od boje vašeg tena, tamniji ten zahteva više kakao praha,
1 kašičica cimeta,
Prstohvat đumbira u prahu,
2 kašičice bentonit gline,
10 kapi vitamina E (u apotekama),
12 kapi esencijalnog ulja lavande.

34jd2fn.jpg


Pomešajte sve sastojke, počevši od skroba. Koristite bilo koju posudu koja nije metalna, jer glina ne sme da dođe u kontakt sa metalom.

Mešajte dok se sve lepo ne sjedini. Boju postepeno pojačavajte dok ne postane slična vašoj prirodnoj boji tena. Isprobajte puder tokom procesa pravljenja na delu lica i to na dnevnoj svetlosti.

14niuxe.jpg


Puder smestite u staklenu teglu sa hermetičkim zatvraćem kako bi duže očuvali svežinu pudera.

20hvz9i.jpg


Nanosite ga širokom pufnastom četkom.

w2o8dc.jpg


Izvor: Mogujatosama.rs
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Kokosovo ulje: 12 načina da ga upotrebite u službi lepote

Napravite prirodni sjaj za usne i rešite se peruti uz samo nekoliko kapljica kokosovog ulja...

0edZugT.jpg


Kokosovo ulje je neverovatan prirodni saveznik lepote i sve je više naučnih istraživanja koji pokazuju njegova odlična dejstva.

Prednosti kokosovog ulja dolaze od masnih kiselina i njihovih antimikrobnih, antioksidativnih, antibakterijskih i umirujućih svojstava. Pronašli smo 12 neverovatnih načina da ovaj prirodni preparat najbolje iskoristite u službi lepote.

Sredstvo za skidanje šminke

Jedan od najboljih sredstava za skidanje šminke za lice, krije upravo u vašoj kuhinji! Stavite malo kokosovog ulja na kožu i pustite da deluje par minuta, a zatim operite toplom vodom lice. Kokosovo ulje je toliko delotvorno da može ukloniti i najupornije čestice vodootporne maskare.

Leči zanoktice

Tokom zimskog hladnog vremena najviše stradaju ruke, pa je zimi borba sa zanokticima neminovna. Stavite malo kokosovog ulja na ruke kako bi omekšali kožu i rešili se bolnih zanoktica.

Sjaj za usne

Potrošili ste omiljeni sjaj za usne? Kombinujte ostatke sjaja sa malo kokosovim uljem i dobićete sasvim nov i intezivan sjaj.

Prirodni dezodorans

Laurinska kiselina u kokosovom ulju ubija bakterije koje prouzrokuju neprijatan miris. Posle tuširanja namažite telo kokosovim uljem i uživajte u mekoj koži i savršenom mirisu.

Vizualno produžava trepavice

Iako brojne studije tvrde da ne postoji način da se prirodno produže trepavice, kokosovo ulje može pomoći da one izgledaju duže i punije.

O5OgIiz.jpg


Najbolje sredstvo za pre i posle depilacije

Pripremite kožu tako što ćete staviti malo kokosovog ulja na regije koje hoćete da depilirate. Ne zaboravite da ponovite postupak i kad završite depilaciju.

Zamena lubrikantu

Osim što će kokosovo ulje biti vaš novi saveznik za lepotu, možete ga primeniti i u spavaćoj sobi. Naime, ovo čarobno ulje može da se koristi i kao lubrikant. S obzirom na to da ne sadrži nikakve komponente koji izazivaju alergijsku reakciju i da je prirodan ovlaživač odlična je zamena fabričkim lubrikantima. Možemo da dodamo i zdravija, jer neke kiseline u ovom ulju ubijaju bakterije i štite od raznih gljivičnih infekcija.

Prirodno sredstvo protiv peruti

Kokosovo ulje je prirodni antigljivični preparat i najbolji je saveznik u borbi protiv peruti. Nežno utrljajte malo ulja u kožu glave, a potom pažljivo isperite.

Oporavlja suvu kosu

Osim što će izlečiti vašu kožu glave od perutanja, kokosovo ulje će obogatiti i oporaviti suve vlasi. Frizeri preporučuju da kokosovo ulje uključite kao tretman nakon svakog pranja kose. Za taknu i zdravu kosu dovoljne su samo nekoliko kapi, dok za oštećenu i kovrdžavu kosu slobodno uzmite veću količinu i pažljivo utrljajte. Sačekajte sat vremena, a zatim isperite uz pomoć šampona.

Oporavlja kovrdže

Ukoliko želite da smirite vaše naposlušne kovrdže, utrljajte pola kašićice kokosovog ulja u ruke , a potpom oblikujte po želji.

Prirodna pasta za zube

Pomešajte kokosovo ulje sa sodom bikarbonom i dobićete odličnu prirodnu pastu za zube. U čitavu smesu možete dodati i malo seckanih listića nane.

Gljivične infekcije

Iako kokosovo ulje ne može zameniti antibiotike, možete ga slobodno koristiti uz prepisanu terapiju protiv raznih gljivičnih infekcija.

Izvor: Ženskikutak.rs
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Sve više ljudi zube pere ULJEM - razlog je fantastičan

Da li biste pristali da na nedelju dana umesto paste za zube koristite kokosovo ulje? Milioni žena širom sveta to rade, a sada su i naučna istraživanja pokazala da ulje zapravo može da ima mnogo više koristi za vaše zube i desni od klasičnog kalodonta.

5G2XbPK.jpg

Kokosovo ulje umesto paste?

Ovo je jedna od gorućih tema po ženskim internet forumima, i to prevashodno zato što kokosovo ulje daje sjajne rezultate kada je reč o izbeljivanju zuba. Iako je sve počelo od drevne metode koja podrazumeva mućkanje i provlačenje ulja kroz zube (kao kada ispirate vodom nakon pranja) sada sve veći broj žena umesto paste koristi "kalodont" od kokosovog ulja, koji se pravi kod kuće.

Ali, da krenemo od početka. Čitava priča o kokosovom ulju počela je pre par godina, kada je Gvinet Paltrou priznala da ona upravo na taj način održava lepotu svojih zuba. Ona, naime, nakon pranja zuba mućka jednu kašiku rastopljenog kokosovog ulja po ustima, i na taj način neguje zube, desni i bori se protiv bakterija.

Ubrzo su žene širom sveta pomahnitale za uljem. Upravo zato su naučnici rešili da ispitaju efekte kokosovog ulja na zube i, iznenađujuće, ispostavilo se da i Gvinet ume da bude u pravu! Naime, enzimi koje sadrži ovo ulje uspešno se bore protiv niza bakterija koje izazivaju karijes, a ujedno i sjajno smiruju iziritirane desni.

Pasta se pravi od kombinacije ulja, sode bikarbone, soli i esencijalnog ulja po izboru - radi lepšeg mirisa. Žene koje su probale kažu da su zubi mnogo belji, trošak manji jer više ne kupuju kalodont, i da se generalno osećaju mnogo bolje jer ne unose hemiju koja se nalazi u kupovnim pastama.

Postoji samo jedan problem. Redovno korišćenje preterano abrazivnih pasta, kao što je ova sa sodom i solju, može ozbiljno da ošteti gleđ. Ovo će svakako pokazati rezultate po pitanju izbeljivanja, ali savet je da se ovakva pasta koristi jednom nedeljno, i ne češće od toga.

(Vestionline)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Svinjska mast: Vaš savršeni saveznik za lepotu

Vekovima je u našoj tradiciji svinjsko meso, slanina i svinjska mast, čvarci i mnogi drugi proizvodi od ove vrste mesa, bilo omiljena hrana.

wsydAPq.jpg

Mast je višestruko korisna za negu lepote

Sa napretkom nauke, čini se kao da čitavo čovečanstvo pomalo nazaduje. Jer ono što je nekada bilo poželjno u ishrani, danas se smatra vrlo nezdravim i obrnuto.

Ali, da ne bismo sada raspravljali o tome da li je svinjska mast štetna ili ne, možda je bolje da se zapitamo zbog čega je jedno od omiljenih jela naših roditelja ili baka i deka bila upravo svinjska mast namazana na parče domaćeg hleba i posuta sa malo aleve paprike?

Biće i onih koji će reći da su bili siromašni i da su morali da se snalaze, što je donekle istina. Ali, prisetite se od čega su bolovali naši preci? Gotovo ni od čega.

Umirali su u starosti, bez raznih vrsta karcinoma, bez povećanog pritiska, srčanog udara i mnogih drugih oboljenja koja su postala naša svakodnevica. A naši preci nisu koristili ni suncokretovo, ni maslinovo, ni ulje od semenki grožđa, a ni mnoge druge vrste jestivih ulja koja mi danas obilato koristimo u svakodnevnoj ishrani.

Naši preci su jela isključivo pripremali na svinjskoj masti.

Svinjska mast za kosu

Možda će vam zvučati čudno, ali svinjska mast je odlična za suvu kosu. Osobe koje je koriste kažu da nakon nanošenja svinjske masti njihova kosa postaje lepršavija i bujnija.

Što se načina korišćenja tiče, najbolje je svinjsku mast naneti na prljavu kosu, neposredno pred pranje, a nakon pranja kosu isprati čajem od kamilice. Svinjska mast za kosu ima najbolji efekat kada se primenjuje na suvu, svetlu kosu.

Svinjska mast za kožu


Smatra se da ukoliko imate bubuljice na koži koje ne prolaze već neko vreme, možete da ih namažete prepranom svinjskom mašću i one će nestati. Nekada su žene koristile prepranu svinjsku mast za negu ispucalih peta, laktova i kože ruku.

Svinjska mast za lice

Kada je u pitanju korišćenje svinjske masti za lice, imajte na umu da su žene nekada takođe imale lepu kožu lica, iako nije bilo krema kao danas. U tu svrhu je korišćena svinjska mast i to kao osnovna komponenta za domaće kreme za lice.

Kako svinjska mast ima prilično neprijatan miris, obično joj se dodaju soda bikarbona, parfemi, a neretko i biljke poput nevena ili kamilice. Domaće kreme pripremljene od svinjske masti se preporučuju za negu suve kože.

(Vestionline)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Kućna nega na bazi meda

Osim što je vrlo ukusna i jedna od najzdravijih namirnica, med čudotvorno deluje i na kožu

C8WrDFw.jpg


Osim što je vrlo ukusna i jedna od najzdravijih namirnica, med čudotvorno deluje i na kožu. Već posle nekoliko tretmana, ona postaje glatka, meka i baršunasta na dodir.

Losion za telo
Iste količine meda i maslinovog ulja sjedinite i dobro promešajte, zatim utrljajte losion na suvu kožu i posle 20 minuta isperite.

Balzam
Pomešajte kašičicu meda sa 6 g prirodnog voska, 10 kapi limuna, 2 kapi ulja sa vitaminom E i 50 g kokosovog ulja, tako da dobijete žitku smesu koju ćete potom da sipate u čiste posudice sa poklopcem.

Regenerator
Kašičicu meda pomešajte sa maslinovim uljem i nanesite na kosu, posle 15 (30 minuta ako je dlaka oštećena i suva) operite šamponom.

Kupka
U 250 ml tople vode sipajte 2 kašičice meda i ostavite 10 minuta da se rastopi. Dodajte 3 kapi lavandinog ulja i dobićete mirišljavu i zdravu kupku.

Maska
Pomešajte 2 kašičice mleka sa 2 kašike meda. Nanesite na lice i ostavite 10 minuta pre nego što isperete toplom vodom.

(Novosti)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Napravite sami: Prirodni i mirisni losion za sunčanje s faktorom 20 koji će i djeca obožavati!

bH8I3ry.jpg


Činjenica je da je čak 84 posto preparata za sunčanje štetno po vaše zdravlje. Istraživanje koje je to dokazalo napravila je EWG – jedna od najvećih neprofitnih organizacija u SAD-u. Evo kako sami možete vrlo lako napraviti domaća i prirodna sredstva za sunčanje s raznim faktorima zaštite (4-20). Ove kreme, odnosno losioni su prirodni, mirišu predivno i vrlo su hidratantni.

Toksične kemikalije u većini sredstava za sunčanje remete rad endokrinog sustava, potiču stvaranje slobodnih radikala i u sebi sadržavaju kancerogena svojstva. Zapravo, otkad su kreme za sunčanje u masovnoj upotrebi, statistike pokazuju stopu rasta karcinoma kože! Što je najgore, mazanjem kremama s visokim faktorom blokirate stvaranje prijeko potrebnog vitamina D, bez kojeg ljudski organizam slabi i koji je pravi borac protiv raka.

Trebamo li uistinu sredstva sa visokim faktorima zaštite?

S obzirom da mnogo ljudi danas ima manjak vitamina D, nedostatak izlaganja suncu je veći problem od previše izlaganja. Nedostatak vitamina D je povezan s mnogim tipovima karcinoma uključujući najsmrtonosnije vrsta raka dojke. Nedostatak vitamina D je također povezan s problemima u trudnoći, uključujući preeklampsiju, gestacijski dijabetes, prijevremeni porod i još mnogo toga.
Da bi se izbjegao rak kože, koji nije osobito smrtonosan ako je otkriven rano, zaboravili smo na pametno sunčanje i počeli smo iz straha izbjegavati sunce i fanatično se mazati komercijalnim losionima prepunim toksičnih tvari, sa nepotrebno visokim faktorima koji blokiraju apsorpciju D vitamina – i dobivati puno gore karcinome.
Budući da većina nas ne radi vani, zapravo je potrebno puno više truda da “dobijemo” dnevno sunce, nego da ga izbjegnemo. Pročitaj ovdje članak o pametnom izlaganju suncu.

Kako napraviti prirodni losion sa zaštitnim faktorom 20

U slučaju da morate biti vani na suncu dulje vrijeme, dovoljno je jednostavno samo staviti naočale, šešir ili obući svijetlu majicu. Ako niti jedna od ovih opcija nisu dostupne, npr. kada nepripremljene, svijetle kože provodite dan na plaži u rano ljeto – koristite ovu prirodnu kremu za zaštitu od sunca.
To će također biti odlična prirodna alternativa za jako malu djecu, one koji uzimaju neki lijek koji povećava foto osjetljivost te za one vrlo svijetle puti koji lako izgore.
Samo da pojasnimo, iako je ovo prirodna krema ili losion za sunčanje koji miriše sjajno i prirodno vlaži, ne preporučuje se da ga koristite svakodnevno jer vitamin D koji ćete dobiti od sunca je puno korisniji!
Ako vam se ne da ovo praviti, uvijek birajte kreme za sunčanje s mineralnom zaštitom ili kupite ulje čileanske maline ili čileanskog lješnjaka koji su skuplji ali imaju prirodno visoki zaštitni faktor.

Recept

Sastojci:
1/2 šalice organskog bademovog ili maslinovog ulja (cca 1 dl)
1/4 šalice organskog djevičanskog kokosovog ulja koje ima prirodni faktor 4 (cca pola dl)
1/4 šalice pčelinjeg voska (cca 1 žlica) – može se i izostaviti ako nemate (daje gustoću)
2 žlice praha cink oksida

Opcije: Umjesto pola kokosovog ulja, možete staviti kakao maslac – predivno miriše!, 1 žličica tekućeg E vitamina (odličan protiv starenja kože i kao stabilizator), 1-2 žlice shea (karite) maslaca (sadrži prirodni faktor 4-5), eterična ulja po želji (kokos, vanilija, lavanda su najbolji – izbjegavati citrusna ulja!)
Mi smo sve ovo stavili, osim maslinovog ulja. Dobili smo predivan losion koji se fino razmazuje i fenomenalno miriše, onako baš tropski…

lcdSvo0.jpg

Atmin mali laboratorij: Shea maslac, cink oksid, bademovo i kokosovo hladno prešano ulje, tekući e vitamin, pčelinji vosak

Pojašnjenja sastojaka:

Cink oksid: Postoje kemijske i mineralne kreme za sunčanje; kemijski sastojci u kremama za sunčanje poput oksibenzona prodiru u kožu i ulaze u krvotok, potencijalno narušavajući hormonski sustav. Fizička ili mineralna krema za sunčanje sadrži sastojke kao što su cink oksid i titan dioksid, koji reflektiraju sunce poput zrcala, odnosno ne ulaze u krvotok. Za razliku od oksibenzona, cinkov oksid je netoksični mineral.
Stručnjaci poput dr. Mercole, EWG udruge i dr. Searsa preporučuju korištenje mineralnih krema za sunčanje s cinkovim oksidom kao primarnim sastojkom. On ima najširi spektar UVA i UVB reflektiranja koji je odobren za uporabu od strane FDA, a i vrlo je dobro testiran u smislu sigurnosti na duže staze.
Dakle, cink oksid je absorbent UV zraka; ima antiseptičko i protugljivično djelovanje. Koristi se u kremama i losionima za zaštitu od sunca, maskama za njegu problematične mladenačke kože, kremama za dječju guzu kao i dezodoransima. U kreme i losione se uobičajeno dodaje 2-10%.
Budite oprezni da ne udahnete prah kod pripreme i koristite masku ako je potrebno.
On sadržava prirodni SPF 20 +, ovisno koliko ga stavite.
Ovaj recept ima faktor zaštite oko 20, iako dodavanjem više cink oksida povećavate faktor zaštite.
Može se nabaviti u nekim prirodnim ljekarnama ili npr. preko interneta, nije skup.

Shea (karite) maslac: Zbog svog sastava nezamjenjiv je u svakodnevnoj njezi kože. U posljednje vrijeme je popularan kao prirodna ljekarnička alternativa okluzivnim podlogama poput vazelina. Sadrži velike količine nezasićenih masnih kiselina (7-12%), vitamine A i E, te visok sadržaj proteina i minerala. Naručito je učinkovit kod regeneracije stanica kože, te za njegu fotoostarjele kože (antiaging efekt). Djeluje protuupalno, pa pomaže kod dermatoloških stanja (psorijaza, seboreja, ekcemi, atopijski dermatitis, akne). Pomaže pri cijeljenju manjih rana, ogrebotina i opeklina. Shea maslac duboko prodire u kožu, regenerira je, pa se može koristiti u prevenciji i tretmanu strija i ožiljaka. Osobito se primjenjuje za prevenciju strija tijekom trudnoće. Također možete nabaviti u nekim prirodnim ljekarnama ili npr na Kemig.hr (100 ml je oko 5o kn).

Priprema:

Pomiješajte u staklenci (cca 500 ml) sve sastojke osim cinkovog oksida i eteričnog ulja. Napomena: dodavajući više pčelinjeg voska krema će biti gušća i tvrđa.

Ispunite sada jedan srednji lonac s malo vode i stavite kuhati na laganu vatru.
Stavite labavo poklopac na staklenku sa pomiješanim sastojcima te ju stavite u taj lonac s vodom. Kako se zagrijava voda uu loncu, sastojci u staklenci će se početi topiti. Tresti i povemeno promiješati. Kada se svi sastojci otope, skinuti s vatre i vrlo pažljivo, bez udisanja, dodati cink oksid. Umiješajte ga dobro. Stavite eterična ulja.
Pomiješajte nekoliko puta dok se krema hladi kako bi bili sigurni da je cinkov oksid dobro stopljen u smjesu.
Prelijte losion u neku tubu kao što su one od kupovnog mlijeka za sunčanje…

Korištenje i čuvanje kreme:

Koristite kremu kao što bi koristili bilo koju kremu za sunčanje. Odlično se razmazuje i predivno miriše.
Najbolje je ako se iskoristi u roku od šest mjeseci.
Ova krema za sunčanje nije vodootporna i ponovno je nanesite nakon znojenja ili kupanja. Prekrijte njime dobro sve dijelove kože jer ona stvara mehanički štit, ne kemijski.
Čuvati na suhom i hladnom mjestu ili u hladnjaku.

Sredstvo za njegu kože i sunčanje sa prirodnim faktorom 4-5

Sve isto kao gore – samo bez cinkovog oksida.

Još brži način za pripremu kreme ili losiona za sunčanje sa faktorom 20

Uzmite neki prirodni, organski losion ili mlijeko za tijelo koje ne sadržava citrusne sastojke, dodajte 2 žlice cinkova oksida i izmiješajte!

Za kremu za lice vrijedi isto: Umiješajte oko pola žličice cink oksida u lagano zagrijanu (u toploj vodenoj kupki) omiljenu prirodnu kremu za lice i dobili ste ju – sa zaštitnim faktorom.

Upozorenje:

Svijetle osobe i mala djeca se trebaju strogo kloniti jakog sunca, odnosno vrlo postepeno se izlagati. Tek kad dobiju malo pigmenta, mogu koristiti ovaj losion.
Ako želite losion s većim faktorom od 20, dodajte više cink oksida.

Izvor: Atma.hr
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Napravite prirodni dezodorans

Antiperspirant sadrži razne hemikalije koje sprečavaju znojenje, što je na duži rok štetno za naš organizam. Da biste to izbegli, možete sami da napravite prirodni dezodorans u stiku koji ne zatvara pore

6z1s89.jpg


Da li znate razliku između dezodoransa i antiperspiranta? Dezodorans sprečava neprijatne mirise do kojih dolazi kombinacijom znoja i bakterija, ali ne sprečava znojenje, dok antiperspirant sadrži razne hemikalije koje sprečavaju znojenje, što je na duži rok štetno za naš organizam.

Da biste to izbegli, možete sami da napravite prirodni dezodorans u stiku koji ne zatvara pore.

Potrebni sastojci:

* gustin,
* cvetovi lavande
* soda bikarbona
* maslinovo ulje
* vosak
* ruzmarin

Priprema:

* U 2 dl maslinovog ulja stavite sveže listove ruzmarina i sušene cvetove lavande. Ovu smesu držite na suncu nekoliko dana dok biljke ne puste svoju aromu.

* Maslinovo ulje procedite u lončić i lagano zagrejte na vatri, tek toliko da u njemu može da se otopi 15 g pčelinjeg voska.

* Na kraju, smesi dodajte 4 kašičice sode bikarbone i 4 kašičice gustina. Sve sastojke stavite u posudu u kojoj ćete čuvati dezodorans i ostavite da odstoji, kako bi se sjedinili i ohladili. Kada smesa postane ujednačena, gusta i hladna, vaš dezodorans je spreman za upotrebu!

(Novosti)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Kako napraviti domaću pastu za zube od prirodnih sastojaka

32zp3k2.jpg


Jeste li znali da su stari Grci i Rimljani zube prali mješavinom sačinjenom od različitih biljaka, meda i pepela?
I dan danas ljudi u nekim krajevima svijeta kao zubnu pastu koriste drveni ugljen, blato, sol ili pepeo.
Za razliku od njih, suvremeni čovjek poznaje samo zubne paste u atraktivnim ambalažama koje “jamče” prekrasan osmijeh, ali njihov je sadržaj uglavnom nepoznat.
Na njima stoji i upozorenje da ih treba držati podalje od djece u dobi do 6 godina te da se treba obratiti liječniku ili toksikologu ako dijete proguta sadržaj nešto veći od količine potrebne za jedno pranje zuba.
Zar to nije dovoljan razlog da kupovne zubne paste zamijenite prirodnima ili ih napravite sami?


Štetni sastojci komercijalnih pasti za zube

• Fluorid
Uobičajeni sastojak komercijalnih pasti za zube je fluorid. Za izradu obične zubne paste ne koristi se čisti fluor, nego se on kombinira s metalima, poput natrija ili kalcija.
Upravo natrijev fluorid iz zubnih pasti povećava rizik od bolesti, poput raka i srčanih oboljenja, te ometa rad hormona, a može dovesti i do gubitka kose.
Dugo se vjerovalo da fluorid štiti zube i zubnu caklinu, no pokazalo se da je on itekako toksičan i štetan.

• Zaslađivači
Radi boljeg okusa, u zubne paste dodaju se aspartam i drugi zaslađivači, koji nimalo ne pridonose čistoći i zdravlju zuba.
Osim toga, dokazano su kancerogeni, a neki od njih pridonose pretilosti te uzrokuju opadanje moždanih funkcija.

• Triklosan
Čest je sastojak antibakterijskih sapuna i ostalih proizvoda za njegu tijela.
Istraživanja su pokazala da šteti zdravlju srca, ometa rad endokrinog sustava te je kancerogen.

• Natrijev lauril sulfat
Jeste li znali da pjena koja se stvara dok perete zube nimalo ne pridonosi čistoći vaših zuba?
Upravo tu pjenu stvara natrijev lauril sulfat.
Taj štetni sastojak se brzo apsorbira i gomila u organizmu, a usto pridonosi propusnosti sluznice te omogućuje drugim štetnim tvarima da lakše prodru u vaše tijelo.
Sumnja se i na njegova kancerogena svojstva.


Upustite se u izradu vaše “homemade” zubne paste

Želite li i dalje koristiti zubnu pastu, ali onu koja neće sadržavati toksične, nego prirodne sastojke?
Postoji rješenje - napravite svoju pastu za zube!
Trebat će vam nekoliko sastojaka i svega 5 minuta vremena.


Potrebni sastojci:

• Filtrirana voda
S obzirom na to da voda iz slavine također sadrži štetni fluorid i klor, poželjno je koristiti filtriranu vodu.

• Kokosovo ulje
Ovo ulje je poznato po antibakterijskih i protugljivičnim svojstvima. U pasti za zube veže ostale sastojke.
Možete ga koristiti i samo: svaki dan 10-ak minuta masirajte desni kokosovim uljem kako biste smanjili broj bakterija u usnoj šupljini koje uništavaju vaše zube.
U istraživanjima kod osoba koje su to prakticirale tijekom tri tjedna uvelike se smanjio rizik od nastanka karijesa.

• Soda bikarbona
Manje je abrazivna od kupovnih zubnih pasta, a usto izbjeljuje zube te uklanja mrlje i obojenost zuba.
Sadrži i korisne minerale, a njezina pH-vrijednost iznosi od 9 do 11, što znači da ima alkalna svojstva.
Najveću opasnost za zube uzrokuju bakterije u plaku koje otpuštaju kiselinu te se upravo zato koristi soda bikarbona, koja svojim alkalnim svojstvima to neutralizira.

• Eterična ulja
Eterična ulja pridonose zdravlju i otpornosti usne šupljine.
Za izradu domaće zubne paste preporučuju se eterična ulja metvice, limuna, naranče, cimeta, anisa i ružmarina.
Ova ulja imaju protuupalna, antibakterijska, protugljivična, umirujuća i osvježavajuća svojstva.

• Stevija
Ovaj zdravi prirodni zaslađivač pridonijet će okusu i slatkoći vaše zubne paste.
Osim toga, ako svakog jutra prije doručka pojedete list stevije, spriječit ćete nastanak novog karijesa.
Svakako nabavite steviju u prahu organskog porijekla.
Umjesto stevije možete koristiti i ksilitol, prirodni zaslađivač koji sprečava razvoj najštetnijih bakterija u usnoj šupljini, a ujedno pridonosi remineralizaciji zuba (regeneraciji cakline zuba).

• Bentonit glina
Riječ je o glini koja polira i čisti zube, ima antibakterijska svojstva te se stoljećima koristi za zdravlje probavnog sustava.
Pridonosi remineralizaciji zuba.

• Morska sol
Ima antibakterijska svojstva i nježno čisti površinu zuba.

• Biljni glicerin
Ima ulogu povezivanja sastojaka te pridonosi kremastoj strukturi zubne paste.
Dodavanjem više glicerina pasta će biti rjeđa.


Recepti za izradu paste za zube


1. Jednostavna zubna pasta

Sastojci:

  • ¼ šalice sode bikarbone
  • eterično ulje metvice, cimeta ili anisa
  • filtrirana voda

Izrada:

Pomiješajte ¼ šalice sode bikarbone s vodom tako da dobijete teksturu paste.
Po želji, radi boljeg okusa, dodajte nekoliko kapi eteričnog ulja paprene metvice, cimeta ili anisa.
Prije upotrebe malo smočite četkicu, nanesite malu količinu smjese pa iščetkajte zube i isperite.
To je sve što vam je potrebno da bi vaši zubi bili čisti i sigurni.
Ova zubna pasta uklonit će zadah u ustima nakon konzumacije češnjaka ili luka puno bolje nego ona kupovna.


2. Zubna pasta s neodoljivim mirisom kokosa

Sastojci:

  • ½ šalice kokosova ulja
  • 2-3 jušne žlice sode bikarbone
  • 2 mala pakiranja stevije u prahu
  • 15-20 kapi eteričnog ulja metvice ili cimeta

Izrada:

Omekšajte ili lagano rastopite kokosovo ulje.
Dodajte ostale sastojke i dobro izmiješajte.
Stavite mješavinu u staklenku s poklopcem.
Upotrebljavajte je tako da čajnom žlicom nanosite malu količinu na četkicu.


3. Veganska zubna pasta

Mnoge zubne paste uključuju glicerin, koji je često životinjskog porijekla, stoga ako ste vegan, ova će pasta biti idealna za vas.

Sastojci:

  • 2 čajne žlice biljnog glicerina
  • 4 čajne žlice sode bikarbone
  • ½ čajne žlice guar gume (prirodni biljni zgušnjivač)
  • 8 jušnih žlica filtrirane vode
  • 5 kapi eteričnog ulja metvice, klinčića, naranče, limuna ili ružmarina

Izrada:

Sve sastojke osim eteričnog ulja stavite u lončić pa kuhajte na laganoj vatri povremeno miješajući oko 5 minuta ili dok ne dobijete teksturu paste.
Ostavite da se ohladi, dodajte eterično ulje pa prelijte u steriliziranu staklenku.


4. Pasta s glinom i morskom solju

Sastojci:

  • 4 jušne žlice kokosova ulja
  • 4 jušne žlice bentonit gline
  • 2-3 jušne žlice filtrirane vode
  • ½ jušne žlice morske soli
  • 15 kapi eteričnog ulja paprene metvice ili cimeta

Izrada:

U maloj zdjeli pomiješajte kokosovo ulje, glinu i morsku sol.
Za početak dodajte jednu žlicu vode pa miješajte žlicom, potom dodajte još vode tako da dobijete pastu.
Po želji, ovdje možete dodati i žlicu tekuće stevije.
Dodajte eterično ulje i dobro izmiješajte.
Stavite u staklenku pa zatvorite poklopcem.
Na četkicu stavite količinu paste veličine graška pa četkajte ne prejako i ne predugo. Potom isperite.

(Alternativa za Vas)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Pomešala je jaje i vazelin i nanela na lice: Žene odlepile za čudesnim receptom!

Izgledajte sjajno od glave do pete

2s63bma.jpg


Nažalost, sam pomen vazelina izaziva podrugljivo osmehivanje. Taj nepravedno etiketiran i zapostavljen parafinski gel zapravo je toliko koristan da bi trebalo da bude sastavni deo svake ženske toaletne torbice! Evo i zašto:

Nega kose

Vazelin možete koristiti i umesto gelova za kosu i brilijantina. Pomaže prilikom oblikovanja frizure, obuzdavanja neposlušnih čuperaka i isušene, procvetale kose. Osim toga, pruža joj i zaštitu od elementarnih uticaja. Deluje poput skupih silikonskih kapi, a jeftin je i svima dostupan.

Ukoliko želite da odložite šišanje rascvetalih krajeva, samo stavite malo vazelina na krajeve i kosa će vam izgledati zdravije.

Prilikom farbanja kose, fleke od farbe sa kože najefikasnije ćete ukolniti vazelinom. Najbolje je da ga nanesete na lice, vrat i uši neposredno pre farbanja kose.Ukoliko imate perut, utrljajte malo vazelina na kožu glave dva sata pre pranja kose.

Blistava koža

Nema boljeg sredstva za suvu kožu od vazelina. Pomaže i kod tretiranja zadebljale kože na laktovima i petama, ožiljaka, ali i kod smirivanja iritacija, ojeda i osipa. Kao što već verovatno znate, odličan je za ruke i zanoktice, a pomešan sa morskom solju daje odlično sredstvo za piling tela i lica.

Ukoliko želite da vam parfem duže traje, samo nanesite malo vazelina na mesto na koje želite da naprskate parfem. Vazelin se koristi i za mazanje nakon tetoviranja za sprečavanje infekcija. Ukoliko koristite preparate zasamopotamnjivanje, a imate suvu kožu, pre nanošenja preparata namažite kožu vazelinom, kako bi ravnomerno upila sredstvo za tamnjenje. Na taj način ćete izbeći pojavu tamnih fleka (one nastaju zato što suva koža neravnomerno upija sredstvo). Kao što verovatno već i znate, vazelin se koristi i kao lubrikant.

Upotreba u domaćinstvu

Vazelinom možete podmazivati vrata koja škripe, ako vam se prsten zaglavio na ruci, uz malo vazelina ćete ga lakše skinuti, a možete ga koristiti i za negu kožne obuće, odeće, tašni i nameštaja.

Odličan je za lice

Vazelin za lice predstavlja pravi melem, jer kožu čini mekom i glatkom. Pored toga, štiti lice od štetnih uticaja vetra i hladnoće, a odlično je sredstvo i za skidanje šminke.

Možda niste znali, ali vazelin je moćan antirid - uklanja bore i možete ga koristiti čak i oko očiju. Važno je samo ostaviti ga da deluje 2 sata, pošto je toliko vremena potrebno da ga koža temeljno upije. Čak i najskuplje kreme protiv bora sadrže vazelin kao osnovu!

Vazelin pomaže i u nezi trepavica - čini ih gušćim i dužim. Sve što je potrebno jeste da stavite malo vazelina na četkicu od stare maskare, koju ste prethodno oprali i tako nanesete na trepavice. Promene ćete uočiti već nakon nekoliko dana tretmana.

Može se koristiti i umesto labela, za zaštitu i negu usana. Uz pomoć vazelina možete sami napraviti karmin ili sjaj za usne, tako što ćete ga pomešati sa malo senke za oči ili boje za kolače.

Domaća krema protiv bora od vazelina

Ova domaća krema je idealno sredstvo za negu kože: hidrira, izjednačava ten, smanjuje vidljive bore i usporava proces starenja kože. Njena glavna prednost su prirodni sastojci i bezbednost. Odgovara svim tipovima kože, a rezultati su vidljivi već za 7 dana. Oni koji se sa poštovanjem ophode prema svojoj koži, sigurno će zavoleti ovu kremu!

Recept je jednostavan i zaista čudesan:

Sastojci: 1 supena kašika bademovog ili maslinovog ulja, 1 žumance, 1 kašičica meda, 2 kašičice apotekarskog vazelina.

Priprema: Vazelin otopiti na pari, skinuti sa šporeta i dodati med, žumance i ulje. Dobro promešati nekoliko minuta, dok ne dobijete homogenu smesu. Prespite u kutiju od stare kreme, biće dovoljna kutija od 50 ml.

Primena: Laganim, masirajućim pokretima nanositi kremu na očišćenu kožu. Posle 30 minuta ukloniti ostatke kreme blaznicom umočenom u mineralnu (kiselu) vodu ili vlažnom maramicom za lice.

Da bi koža potpuno upila kremu, potrebno je malo više od sat vremena, tako da ju je poželjno naneti 2 sata pre spavanja. Kremu čuvajte u frižideru. Kad se potroši i ako ste zadovoljni, napravite novu meru. Pošto su svi sastojci prirodni, nemojte praviti duplu meru odmah, da se ne bi pokvarilo.

Izvor: Zadovoljna.hr
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Domaća krema za ruke

Želite da imate lepe i negovane ruke, ali da ne izdvajate novac za skupe preparate i tretmane u kozmetičkom salonu? Pravo rešenje za vas je domaća krema

ziwpbb.jpg


Želite da imate lepe i negovane ruke, ali da ne izdvajate novac za skupe preparate i tretmane u kozmetičkom salonu? Pravo rešenje za vas je domaća krema, koju možete da napravite u vašoj kuhinji. Mirisna je i bogata zdravim sastojcima.

Sastojci: 30 g rendanog ili usitnjenog pčelinjeg voska za kozmetičke namene, 1/2 šoljice kokosovog, maslinovog ili bademovog ulja, velika kašika meda, kašičica sode bikarbone, nekoliko kapi eteričnog ulja po želji, 20 ml čaja od nevena (pola kašičice suvih latica prelijte sa 2 dl kipuće vode i ostavite 10 minuta da se ohladi).

Sve sastojke dobro promešajte u posudi za kuvanje i zagrejte na umerenoj temperaturi 2,3 minuta. Može i u mikrotalasnoj rerni 30 sekundi. Sklonite posudu sa ringle, ostavite da se ohladi 30-ak minuta. Smesu sipajte u čistu teglu i dobro zatvorite. Čuvajte na hladnom i tamnom mestu.

(Novosti)
 
Natrag
Top