Napravite sami kozmetičke proizvode

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Ulje kokosa može da bude balzam, lak, krema...

U azijskoj medicini kokosovo ulje poznato je i kao lek, a služi i kao odstranjivač šminke, prirodni dezodorans, krema protiv starenja i kao balzam za ispucale usne i kosu.

1_zpscf0e147c.jpg


Najbolje je hladno ceđeno - Saveznik je u mršavljenju, a pomaže i u očuvanju lepe kože. Može se piti, mazati na telo ili nanositi na kosu. Najvažniji sastojci ovog ulja su laurinska i kaprilna kiselina. Prva ima snažna antivirusna i antibakterijska svojstva, a druga podstiče rast dobrih bakterija koje čuvaju od gljivica. Pri kupovini , izaberite hladno ceđeno kokosovo ulje.

Odstranjivač šminke Kokosovo ulje vrlo nežno odstranjuje šminku, a odlično je pri uklanjanju vodootporne maskare i tuša.

Dobro za kosu - Neposlušne i naelektrisane vlasi, kao i mladu kosu koja štrči uspešno ćete obuzdati uz nekoliko kapi kokosovog ulja. Kokosovo ulje podstiče i rast folikula, pa ga možete koristiti i u dubinskim maskama. Sprečava opadanje kose.

Prirodni dezodorans - Laurinska kiselina iz kokosovog ulja ubija bakterije koje izazivaju neprijatan miris. U zimskim mesecima dovoljno je natapkati malo ulja na područje pazuha, a za vrućih meseci možete i sami napraviti prirodni dezodorans od 1/4 šoljice sode bikarbone, 1/2 šoljice gustina , 4 male kašike kokosovog ulja i 1/4 kašike ulja čajevca. Sve sastojke dobro izmešate, stavite u plastični kalup ili posudu od starog dezodoransa te ostavite u frižideru da se stisne.

Balzam za usne - Ispucale i bolne usne lako je zalečiti uz nekoliko kapi kokosovog ulja svaki dan. Ako vam nije praktično sa sobom nositi bočicu sa uljem, možete izvaditi svoj omiljeni balzam za usne, ostaviti ga da se otopi te u njega umešati nekoliko kapi ulja.

Umesto pene za brijanje - Ako imate osetljivu kožu koja nakon depilacije reaguje osipom ili prištićima , kokosovo ulje puno je bolje rešenje od obične kreme za brijanje. Nakon tuširanja treba dobro utrljati ulje na kožu u kombinaciji sa mlakom vodom.

Kokosovo ulje kao krema protiv starenja - Kokosovo ulje pomaže u stimulaciji proizvodnje kolagena, zaduženog za elastičnost kože, a čija funkcija sa godinama slabi. Mala količina ulja ili masti treba se zagrejati prstima te utapkati u područje oko očiju.

Hidratizacija kože i masaža - Kokosovo ulje odlično hidrira kožu jer veže molekule vode za sebe, a u kožu se upija brže nego losioni. Koristite li kokosovu mast, pre korišćenja je kratko zagrejte trljajući je dlanovima. Masaža kokosovim uljem ima protivupalno delovanje te pomaže kod oteklina, artritisa i reume.

Izvor: 24sata.hr
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Kad god Vam nešto treba, recite. Ako postoji mogućnost da nađem odgovor - naći ću ga.

Najbolja hidratantna krema na svetu koju možete napraviti sami

1_zps27abf482.png


Kao što smo dosad mnogo puta rekli i dokazali, da biste ugodili sebi nisu vam potrebni skupoceni preparati. Sve što vam može pomoći da vaša koža izgleda lepo i negovano možete napraviti sami.

LifePress magazin za vas je pronašao recept za sjajnu hidratantnu kremu koju možete koristiti za lice i telo, a veruje se da je na ovaj način kreme pravio jedan grčki lekar koji je žive pre gotovo dve hiljade godina. Veoma se jednostavno može napraviti i nisu vam potrebni neki posebni aparati niti sastojci. Kremu možete koristiti i kao sredstvo za skidanje šminke, ali je za sprečavanje i peglanje bora kao i za hidrataciju neprikosnovena.

Potrebni sastojci:

2_zpsd47c56b8.png

  • Kašika meda
  • 8 kašika izribanog pčelinjeg voska
  • 200ml bademovog ulja
  • ½ šolje ružine vodice (3 načina kako da napravite ružinu vodicu)
  • 2 manje teglice
U maloj posudi, na veoma niskoj temperaturi otopite med i vosak u ulju, a nakon toga ostavite smesu da se malo prohladi.

U smesu voska i ulja kap po kap sipajte ružinu vodicu dok ne dobijete odgovarajuću gustinu za kremu. To ćete morati da odredite sami po osećaju.

3_zps20430527.png

Kad ste prestali sa dodavanjem ružine vodice, mešajte kremu još nekoliko minuta prespite je u čiste i suve teglice, zatvorite i čuvajte na hladnom mestu.

Izvor: Lifepressmagazin.com
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Napravite sami kremu za lice

krema_zpse1c262ed.jpg


Kupite u apoteci lanolin i vazelin.Uzmite jedan deo lanolina i dva dela vazelina,recimo 25 gr.lanolina i 50 gr.vazelina).Sve staviti u posudu i na vodenoj pari rastopiti i mesati dok se ne sjediniti.Ostaviti da se ohladi.
I eto dobili ste osnovnu ili baznu kremu.Sada kad hocete da pravite kremu ponovo sve otopite i sninete sa iyvora toplote.Mesate do temperature tela i dodajete potrebne kolicine kapi etericnog –esencijalnog ulja i sve to mesate dok se ulje dobro ne sjedini sa kremom.
Odnos etericnih ulja je sledeci:
-za negu lica 1-3 % ukupnih Etericnih ulja u osnovnom ulju-kremi
- za negu tela 2-5 % ukupnih Etericnih ulja u osnovnom ulju-kremi
1 mililitar tecnosti je oko 20 kapi.
PRIMERI
Za suvu kozu koristiti etarska ulja jasmina,lavande,geraniuma,sandalovine,neroli ulja,za vlaznu kozu bargamot,limun…..
Prijatnu u istrazivanju prirodne kozmetike i sveta etericnih ulja kaja su da podsetim 100 % prirodna .Etericna ulja mozete naci u skoro svim apotekama a kod nas ih proizvodi Beolab i nisu skupa krecu se od 80 do 300 (400)dinara.

Evo nekoliko recepata kako da sami napravite kremu za lice
Za izradu krema potrebna je preciznost i nešto iskustva, pa ako vam prve kreme propadnu nemojte se zabrinjavati.

Kreme u sebi sadrže masnu fazu, odnosno uljne komponente (biljno ulje, eterična ulja) i vodenu fazu (hidrolat, glicerol), a koje povezuje emulgator. Kreme se uglavnom brže upijaju u kožu nego čista biljna ulja, pa su zato i popularne, a u vodenoj se fazi također nalaze lekovite stvari.

Masna faza:

12 g macerata nevena ili macerata CO2 apsoluta nevena u makadamiji
5 g emulgatora Lanette N ili Phytocream 2000
5 kapi eteričnog ulja ružmarina verbenona

Od biljnih ulja koristimo klasični macerat nevena u maslinovom ili nekom drugom biljnom ulju, ili macerat CO2 apsoluta nevena napravljen u makadamijinom ulju , izvrsna njegujuća ulja koja će kremi dati lijepu žućkastu boju.

Kao emulgator koristimo poluprirodni cetanolni emulgator koji se zove Lanette N, ili prirodni Phytocream 2000 dobiven iz pšenice. Emulgatora se dodaje 9-10 %.

Vodena faza:

30 g hidrolata ružmarina verbenona
2 g biljnog glicerola
na vrh noža alantoina

Za vodenu fazu umjesto vode koristimo hidrolat ružmarina verbenona. Kako bi krema bila što hidratantnija dodajemo i prirodni biljni glicerol (glicerin). Po želji možete dodati i na vrh noža alantoina, prirodne protuupalne tvari koja potiče regeneraciju.

Priprema:

Uzmite dve kemijske čašice od 250 mL, ili manje lončiće. U jedan odvažite masnu fazu (biljno ulje i emulgator bez eteričnog ulja), a u drugi odvažite hidrolat i glicerol.

Za vaganje može poslužiti digitalna kuhinjska vaga s hodom od 1 g (one s hodom od 2 g nisu dovoljno precizne za izradu krema).

Uzmite široku posudu za vodenu kupelj i u njoj zagrijte vodu do najviše 70°C. Voda ne smije ključati!

Uronite oba lončića u kupelj. Laganim zagrijavanjem emulgator se otapa u ulju. Tek tada u masnu fazu dodajte eterično ulje i promiješajte. Drugom žlicom promiješajte i vodenu fazu da se glicerol (i alantoin) otopi u hidrolatu. Izvadite posude iz vodene kupelji.

Vrlo polagano, uz miješanje, dodajete vodenu fazu u masnu fazu. Krema neće uspjeti ako ulijevate vodenu fazu prebrzo, ili ako masnu fazu dodajete u vodenu fazu. Nemojte miješati s mikserom već sa žlicom, energično ali opet ne prebrzo. Počet će nastajati gusta blijedo-žućkasta krema. Miješajte tako sve dok se krema ne ohladi na oko 45°C. Izlijte kremu u kozmetičku kutijicu i ostavite je otvorenom sat vremena da se skroz ohladi.

Budući da krema nema konzervanse, držite je u hladnjaku! Rok trajanja takve kreme je do maksimalno dva mjeseca!

Kvalitetna krema

Ovo je recept za oko šest unci, a po našim merama 164 grama prirodne, umirujuće kreme za lice, koja se može koristiti kao sredstvo za čišćenje, za hidriranje ili za sprečavanje nastanka fleka.

• 1
Pomešajte ½ unce (oko 14 g) belog voska s jednom uncom (oko 28,35 g) lanolina u staklenoj tavi ili duplom loncu. Zagrevajte smesu na laganoj vatri dok se sastojci potpuno ne istope, kroz oko tri do pet minuta, uz neprestano mešanje.

• 2
Polagano dodajte 3 unce (oko 85 g) ulja slatkog badema i 1 uncu (oko 28,35 g) ružine vode - smeši voska i lanolina. Mešajte stalno prilikom dodavanja. Skinite tavu sa plotne.

• 3
Dodajte pet do deset kapi etarskog ulja prema izboru, ako želite. Ako se odlučite za dodavanje etarskih ulja, izaberite ono koje odgovara vašem tipu kože. Predlog je da koristite ružu ili lavandu za normalnu do suvu kožu, čajno drvo ili nanu za masnu i aknama sklonu kožu, a geranijum, ružu ili neroliju za osetljivu kožu.

• 4
Premestite kremu u teglicu i zabeležite na njoj sastojke i datum. Stavite je u frižider, ako kremu nećete iskoristi u roku od 30 dana.

NAPOMENA: Nanosite ovu kremu masirajući bore smejalice ka gore, a zatim preko obraza ka spoljnom delu oka. Tapkajte blago područja ispod očiju vrhovima prstiju i lagano masirajte sitne linije kod očiju tzv. svračije nožice, prema gore, ka slepoočnicama. Masirajte čelo od sredine ka spolja, dok nanosite kremu.
Ulje avokada je zamena za ulje slatkog badema u izradi kreme, a na vama je da izaberete. Kremu nanesite jednom do dvaput dnevno, kako bi koža lica bila zdrava i hidrirana.

Krema za čišćenje lica

Sastojci: 7 kasika bademovog ulja, 3 kasike shea maslaca, 1 kasika lanolin ulja, 8 kasika destilirane vode, 20 kapi ulja lavande, 2 kasike pčelinjeg voska, 2 kasike glicerina.

Upute : Pčelinji vosak, ulje lanolina i shea maslac mešajte na laganoj vatri dok se ne otopi i dok ne dobijete glatku smjesu. Ostavite da se malo ohladi, a za to vrijeme pomesajte destilovanu vodu i glicerin i zagrijte. Prvu smesu stavite u mikser i dodajte vruću vodu i glicerin. Mešajte dok ne dobijete glatku masu. Na kraju dodajte ostatak eteričnog ulja i dobro izmiksajte oko 10 sekundi. Kremu stavite u nepropusnu posudu.

Krema od nevena

U serpi,na toploj ringli izmesajte soljicu sveze iscedjenog soka od listova i cvetova nevena sa dve soljice nesoljene domace masti koju ste prethodno isprali devet puta.Ova krema je odlicna za lice,odrzava ga mladim.

Izvor: Kozmetikaizkuhinje
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Osvežava dah i uklanja perut

Malo je proizvoda koji se mogu koristiti baš u svakom segmentu kada je lepota u pitanju. Jedan od tih proizvoda je i kokosovo ulje, navodi se u tekstu objavljenom na sajtu magazin.hr.

1_zpsa60d26ef.jpg


Odstranjuje šminku
Čak i najotpornije maskare nemaju šanse protiv kokosovog ulja. Nanesite ga na lice kao sredstvo za čišćenje ili natopite vatu sa njim i pređite preko lica. Šminka će se istopiti.

Osveživač daha
Kokosovo ulje ima antigljivična i antibakterijska svojstva. Uzmite kašičicu ulja i mućkajte po ustima. Ne samo da ćete očistiti usta od bakterija već ćete imati svežiji dah, belje zube i zdravije desni.


Losion za telo
Idealno je za one koji su skloni da sami prave maske i preparate za lepotu. Kokosovo ulje može biti baza bilo kojeg proizvoda za hidrataciju kože.

Zanoktice
Namažite ih kokosovim uljem i rešite problem. Osim toga, pomoći će da vam manikir traje duže.

Balzam za usne
Brzo i efikasno će vas rešiti ispucalih usana samo malo namažite i to je to.

Protiv strija
U ovom slučaju će posebno biti od koristi trudnicama.

Ublažava podočnjake
Nanesite ga na podočnjake i sitne bore oko očiju.

Piling za telo
Pomešajte pola šoljice kokosovog ulja sa krupnom soli ili šećerom, namažite kožu i napravite savršen piling.

Ispravlja kosu
Rešite se naelektrisane kose sa ovim tretmanom. Utrljajte ga u ruke uz malu količinu sredstva za ispravljanje i namažite po kosi od korena prema vrhovima. Dobićete ravnu kosu blistavog sjaja.

Ulje za masažu
U toplo kokosovo ulje dodajte nekoliko kapi eteričnog ulja lavande i umirujuće sredstvo za masažu je spremno.

Izbeljuje zube
Kokosovo ulje pomešajte s malo sode bikarbone i vratite blistav osmeh.

Ulje za telo
Utrljajte ga u kožu nakon tuširanja i ostavite da se osuši. Koža će biti nežna i hidrirana ali i zaštićena od štetnih sunčevih zraka.


Svrab
Opekotine, modrice, ugrize komaraca lakše ćete podneti i brže ih se rešiti ako ih tretirate proizvodima na bazi kokosovog ulja.

Noćna krema
Koža će biti maksimalno hidrirana, a antioksidansi će se boriti s borama dok vi spavate.

Hidrira kosu
Ukoliko imate problema sa suvom kosom, natopite je toplim kokosovim uljem pre pranja. Ostavite da deluje najmanje sat vremena pre šamponiranja.
Perut i suva koža glave idu ruku pod ruku. Dakle, u koren lagano utrljajte kokosovo ulje i ostavite preko noći. Osim što će ukloniti perut i dati vlagu vlasištu, vaša kosa će brže rasti.

Eliminiše i vaške!
Kosovo ulje eliminiše i vaške! Za slučaj da vam zatreba efikasno sredstvo da se tih napasti rešite prirodnim putem tu je kokosovo ulje. Na kosu prvo nanesite jabukovo sirće. Kada se osuši, stavite kokosovo ulje i pustite da odstoji 12 do 24 sata. Potom kosu očešljajte i operite.

Izvor: Magazin.hr/Vestionline
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.549
Šta sve možete da uradite sa maslinovim uljem
U poslednjih 10 godina svi trube o tome koliko je maslinovo ulje dobro za negu lepote, a istina je da se ovo ulje koristi za negu tela još od davnina. Maslinovo ulje obiluje antioksidantima koji usporavaju starenje i sadrže skvalen, organsko jedinjenje koje podstiče hidrataciju, što je dobro za izgled kose, kože i noktiju. Evo za šta sve može da vam posluži maslinovo ulje.

ulje.jpg

1) NEGA KOSE PRE ŠAMPONA

Zagrejte maslinovo uljeu mikrotalasnoj pećnici ili u toploj vodi. Zatim ga nežno nanesite na kosu i lobanju. Ostavite da odstoji 10 do 20 minuta, a onda isperite šamponom.

2) PILING ZA USNE

Pomešajte šećer sa kašikom maslinovog ulja. Tome možete dodati i malo limunovog soka za dodatni efekat. Zatim smesu utrljajte na usne.

3) SKIDANJE ŠMINKE ZA OČI

Sigurno mislite da će maslinovo ulje na koži lica samo stvoriti veće probleme i zatvoriti pore. Ali malinovo ulje će, u stvari, lakše skinuti druge proizvode na bazi ulja, što je dobro kada je u pitanju tvrdokorna šminka za oči.

4) ZA SJAJ KOSE

Nema potrebe da trošite novac na skupe proizvode koji obećavaju da će vam kosa zasijati. Samo utrljajte nekoliko kapi maslinovog ulja na kosu i stilizujte je kako vam odgovara.

5) KREMA ZA BRIJANJE

Nestalo vam je kreme za brijanje? Ako imate maslinovog ulja, namažite ga na noge pre nego što počnete da ih brijete. Tako ćete sprečiti iritaciju koju izaziva brijač, pošto je maslinovo ulje prirodni lubrikant.

6) OMEKŠIVAČ ZANOKTICA

Želite duge i jake nokte? Koristite maslinovo ulje kao omekšivač zanoktica. Pre spremanja jela, namažite maslinovo ulje na nokte, a to slobodno možete da uradite i nakon spremanja.

7) LEK ZA EKCEM

Maslonovo ulje se najčešće koristi kao sredstvo za hidrataciju. Ono je dobar tretman za veoma suvu kožu. Pošto je prirodno, odlično je za ekcem.

8) OSIP KOD BEBA

Malo je proizvoda koji su sigurni i za bebe i za odrasle. Maslinovo ulje je savršeno za osetljivu kožu bebine guze i kao hidratantni lek.

9) ISPUCALE PETE

Ispucalim petama potrebna je hidratacija da bi se izlečile. Nakon što pete istrljate kamenom za pete, nanesite maslinovo ulje na stopala. Obujte čarape, pa lezite da spavate kako bi dejstvo bilo što bolje.

10) ČISTI ČETKU ZA ŠMINKU

Čišćenje četki za šminku trebalo bi da bude ritual koji ćete ponavljati svakog meseca. Pomešajte antibakterijski sapun i maslinovo ulje u razmeri 2:1 i tom smesom očistite četku.

Izvor: Žena
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Domaći dezodorans od sode bikarbone

67221991340760736035.jpg


Iako su naučnici dokazali povezanost između antiperspiranata i raka, u tolikoj meri da neki naučnici govore da su oni jedni od krivaca povećanog broja obolelih od raka dojke, ljudi svaki dan odlučuju da začepe svoje pore hemikalijama samo da se ne bi znojili.

Ljudi često ne razlikuju antiperspirante i dezodoranse. Antiperspiranti u potpunosti zaustavljaju znojenje tako što hemikalijama začepe pore. Dezodoransi, uz pomoć parfema i nekog antiseptičkog sredstva, ne zaustavljaju znojenje, već samo uklanjaju neugodne mirise

"Ljudsko telo mora da se znoji. Korišćenje hemikalija za blokiranje prirodnog procesa nikada nije dobro. Problem sa antiperspirantima je taj što koriste hemikalije za začepljavanje znojnih žlezda, a samim tim blokiraju mogućnost tela za detoksikaciju, što može da utiče na limfni sistem. Pošto su svi sistemi u telu povezani, blokiranje limfnog sistema može imati uticaj na ceo imunološki sistem", rekao je dr. Rob Strajsfeld.

Zbog toga su obični dezodoransi mnogo bolji izbor. Umesto da blokiraju pore hemikalijama, prirodni dezodoransi koriste mineralne soli, ulja i biljke kako bi balansirali pH vrednost i smanjili rast broja bakterija. Mnogi od njih sadrže biljke koje su prirodni antiperspiranti, kao što su aloe vera, korijander i lišajevi.

Većina ljudi se ne znoji toliko da bi se to smatralo ozbiljnim problemom. Ali postoje osobe koje pate od problema o kojem se retko priča i koji se zove hiperhidroza. Hiperhidroza predstavlja povećano i neprirodno znojenje. Pošto hiperhidroza ostavlja vidljive tragove na odeći, osobe koje pate od ovog poremećaja se uvek trude da ostanu neprimećene. Osobama sa hiperhidrozom ne pomažu čak ni antiperspiranti.

Jedan od načina borbe protiv znojenja je i ubrizgavanje botoksa ispod pazuha. Injekcije botoksa mogu pomoći osobama koje imaju problema sa prekomernim znojenjem. Botoks funkcioniše drugačije od antiperspiranata. Umesto da isuši znojne žlezde, botoks sprečava mišiće oko znojnih žlezda da se stežu pa tako minimalizuje količinu znoja koja se oslobađa iz određenog područja u toku šest meseci.

Rezultati istraživanja sprovedenog u Čikagu pokazuju povezanost između antiperspiranata, brijanja ispod pazuha i raka. Rezultati pokazuju da se aluminijum-hlorohidrat, hemikalija koja se nalazi u antiperspirantima, puno brže apsorbuje u tek obrijanu kožu i direkto ulazi u limfni sistem, koji je povezan sa grudima.

Evo kako da napravite prirodni dezodorans
Soda bikarbona, skrob i kokosovo ulje jedino je što vam je potrebno za pravljenje domaćeg dezodoransa koji će vam omogućiti svežinu tokom celog dana

Jedan od svakako najpotrebnijih kozmetičkih preparata je dezodorans. Iako se već sada mogu naći oni koji ne sadrže parabene i aluminijum (potencijalne uzročnike raka dojke), lista sastojaka koja se na njima nalazi i dalje je zabrinjavajuće duga. Međutim, srećom po nas, ipak i dalje možemo uživati u svežini tokom celog dana, a da ne koristimo fabričke dezodoranse.

Potrebno vam je samo nekoliko sastojaka da napravite prirodni dezodorans.

Sastojci:

20 grama sode bikarbone

16 grama skroba

35 grama devičanskog kokosovog ulja (možete da ga nađete u boljim prodavnicama zdrave hrane).

U maloj posudi pomešajte sodu bikarbonu i skrob. Dodajte kokosovo ulje i mešajte dok ne dobijete glatku i kremastu smesu. Prebacite u manju plastičnu posudu (možete i u papirni kalup za mafine) i ubacite u frižider. Sačekajte dok se ne stvrdne.

Kada se smesa stvrdne, izvadite je iz kalupa i dobili ste dezodorans. Ukoliko imate praznu tubu od fabričkog dezodoransa (na dnu se nalazi točkić pomoću kojeg se dezodorans pomera ka gore), smesu možete ubaciti i u nju.

Dobijeni dezodorans možete čuvati u hermetički zapakovanoj posudi u frižideru, ako želite da bude čvrst ili na sobnoj temperaturi, ako želite da ga koristite kao losion.

Ovaj dezodorans deluje podjednako efikasno kao bilo koji kupovni i ne ostavlja tragove na odeći. Ako se držite mera iznad, ova količina bi vam bila dovolja za mesec i po do dva.


Izvor: Kodren.com
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Kako napraviti vlastitu hidratantnu kremu

1_zpsf9e81cab.jpg


Koža je naš najveći organ.
Sve što nanesemo na kožu, prije ili kasnije završi u našem krvotoku.


Upravo zbog toga moramo biti oprezni koju kozmetiku biramo.


Glavni sastojci u kupovnim kremama su parafin, vazelin, parabeni, formaldehidi i glikol.


Parafin i vazelin su naftni derivati i nisu srodni lipidima kože. Smatra se da posjeduju kancerogena svojstva.


Parabeni se koriste da bi se povećao rok trajanja kozmetičkih proizvoda. U organizmu oponašaju hormone i time narušavaju hormonalnu ravnotežu.


Formaldehidi su kancerogeni. Propylen glikol je kemikalija kojoj se pripisuje neurotoksično djelovanje.


Zbog velike upotrebe otrovnih kemikalija u proizvodima za svakodnevnu njegu odraslih i djece, sve je više alergija i karcinoma kože.


Nasreću, zdravu i prirodnu kozmetiku možete napraviti sami.


U ovom članku navodimo osnovne recepte. Slobodno eksperimentirajte s vrstama ulja, macerata i cvjetnih vodica.


Nastojte se držati omjera kako bi kremice uspjele.

Priprema sastojaka



Prije nego krenete u pripremu, dobro operite posuđe i sav pribor koji ćete koristiti.


Budite sigurni da su svi sastojci koje koristite prirodni, da bilje nije tretirano pesticidima i da su ulja kvalitetna.


Ako posjedujete termometar, temperatura vode u koju ćete uroniti posudice u kojima ćete miješati sastojke, ne smije biti veća od 70 ⁰C (ako nemate termometar – neka voda bude vruća, ali ne smije zavreti).


Kreme miješajte sve dok se temperatura kreme ne spusti na 40 ⁰C (jako toplo), tada ih ulijte u posudice i ostavite da se ohlade do kraja.


Važno je da ih ne zatvarate dok se nisu ohladile, jer bi se zbog vode uslijed daljnjeg parenja mogle brzo pokvariti.

Cvjetne vodice



Cvjetne vodice česti su sastojak u prirodnim kozmetičkim preparatima.


Hidratiziraju i hrane kožu, a sve češće se čuje mišljenje da koža lica ne treba noćne kreme, već je prije spavanja najbolje poškropiti cvjetnom vodicom.


Najpoznatija cvjetna vodica je ružina vodica, drevni kozmetički preparat još iz vremena Kleopatre.


Ružinu vodicu možete napraviti kod kuće na jednostavan način.

Potrebno vam je:

  • 1 veliki lonac
  • 1 manja posudica za kuhanje
  • plosnati kamen ili dio crijepa
  • voda
  • ružine latice
  • stari poklopac za lonce (ne smije imati rupicu za paru)
  • kockice leda
Sav pribor dobro operite, posebno kamen. Organski uzgojene, neprskane ružine latice pažljivo isplahnite vodom.


U sredinu velike posude stavite kamen i ulijte vode da prekrije kamen. Na kamen stavite manju posudicu i zagrijte vodu.


Kada voda zavri, potopite u nju ružine latice. Stavite ih što više i potopite vilicom.


Poklopite lonac – ali poklopac okrenite naopako kako bi se kapljice vode mogle kapati u malu posudicu. Na poklopac stavite kockice leda.


Ostavite na laganoj vatri dvadesetak minuta. Vodica koja je nakapala u manju posudicu je ružina vodica.


Na ovaj način kod kuće možete napraviti bilo koju cvjetnu vodicu.


Macerati isto tako se često koriste u pripremi kremica, a u ovom članku smo pisali o tome kako možete napraviti svoj macerat kod kuće.

Recepti



Jednostavna hidratantna krema

Sastojci

  • 10 žlica pčelinjeg voska (naribanog)
  • 150 ml ružine vodice
  • 200 ml bademovog ulja
Priprema


U veću posudu napunjenu vodom stavite dva manja lončića. Voda neka bude topla, ali pazite da ne zavri.


U jednom lončiću otopite vosak i lagano mu dodajte ulje.


U drugom zagrijavajte ružinu vodicu.


Kada spojite vosak i ulje, lagano, kap po kap, im dodajte ružinu vodicu.


Vrlo je bitno polagano dodavati cvjetnu vodicu - kada biste svu vodicu odjednom ulili, krema ne bi uspjela.


Dobivenu kremicu ohladite, a zatim ulijte u sterilizirane posudice. Dobro zatvorite i čuvajte u hladnjaku.


Rok trajanja ove kreme je mjesec dana.


Ljetna hidratantna krema

Sastojci

  • 150 g macerata nevena
  • 300 g ružine vodice
  • 45 g prirodnog emulgatora Phytocream 2000 (10 %)
  • 25 g prirodnog glicerina (5 %)
  • 10 kapi eteričnog ulja jasmina
Za ljetne kreme se ne preporučuje korištenje voska, jer lako zatvori pore i koža ne može disati.


Umjesto voska se može koristiti prirodni emulgator na bazi proteina pšenice – Phytocream 2000.


Za dodatnu hidrataciju i mekoću kože, kremi se dodaje prirodni glicerin čija je uloga zadržavanje vlage u koži.


Kao i kod prve kreme, pripremite jednu veću zdjelu s vodom i u nju stavite dva manja lončića.


U jednom zagrijavajte macerat i emulgator, a u drugom ružinu vodicu i glicerin.


Kada se emulgator otopi u ulju, dodajte eterično ulje.


Kada se u ružinoj vodici otopi glicerin, izvadite lončiće iz vode.


Polagano, kap po kap ulijevajte vodicu u mješavinu macerata i emulgatora.


Kada dobijete jednoličnu smjesu, ulijte je u sterilne posudice, ohladite i pospremite u hladnjak. Ovakva krema može stajati do dva mjeseca.


U pripremi kremica, slobodno eksperimentirajte sa sastojcima - dodajte drukčije vrste ulja, macerata i cvjetnih vodica.

Napomena


Bez obzira na rok trajanja koji je ovdje naveden, ako na kremama primijetite plijesan ili kreme promijene miris ili boju, bacite ih.


Kod izrade kreme pripazite koja ulja dodajete, jer su neka fototoksična, pa nakon korištenja ovih ulja ne smijete izlagati se suncu.


Primjer takvih ulja su eterična ulja citrusa i macerat gospine trave.

Izvor: Alternativa za Vas
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Izradite kod kuće tonik, piling, ulje i hranjive maske od prirodnih sastojaka

Devet dokazanih recepata na kojima će vam ruke biti zahvalne

17910451030357678944.jpeg


Vremenske prilike (vrućina, hladnoća, vjetar) mogu isušiti kožu i učiniti je grubom.

Zbog godina, bolesti i manjka hranjivih tvari u organizmu koža može postati tanja i osjetljivija.

Sličan utjecaj na nju ima uzimanje nekih lijekova, posebice kortikosteroida.

Koža ruku nema lojne žlijezde te na njenoj površini nema sebuma koji bi poslužio kao zaštitni film.

Kako su ruke često u doticaju s vodom i deterdžentima koji ih dodatno isušuju i stanjuju, potrebno ih je redovito i kvalitetno njegovati.

Praktični savjeti za njegu kod kuće



Nastojte zaštiti ruke od vremenskih uvjeta koji im škode, ne izlažite ih prehladnoj ili vrućoj vodi. Kada rukujete deterdžentima, koristite rukavice.

Prilikom pranja ruku, nastojte koristiti domaće sapune jer su bogati glicerinom.

Osim toga, koristite sredstva koja omekšavaju, vlaže i njeguju.

Njegujuća sredstva možete napraviti i sami kod kuće, a većinu potrebnih sastojaka možete pronaći u vašoj kuhinji.

Piling za ruke


Kako bi potakli cirkulaciju u dlanovima i skinuli mrtve stanice kože, može vam poslužiti talog crne kave. Nanesite ga na dlanove i nježno masirajte kružnim pokretima. Isperite mlakom vodom.

Osim taloga kave, može poslužiti i mješavina šećera i maslinovog ulja. Pomiješajte žličicu šećera i žličicu maslinovog ulja, nanesite na dlanove i masirajte kružnim pokretima.

Tonik


Blago zagrijte ½ dcl soka od naranče i u njemu otopite žličicu meda.

Pripazite da temperatura soka ne bude previsoka, neka ostane na razini temperature tijela. U protivnom, viša temperatura uništit će hranjive sastojke meda i soka.

Kada otopite med, u tonik namočite vatu i tapkajte po dlanovima. Tretirajte kožu na ovaj način barem desetak minuta.

Tonik i ulje za omekšavanje


Napravite ružinu vodicu (recept potražite ovdje) i njome navlažite kožu.

Potom je bogato namažite maslinovim uljem u koje ste dodali par kapi limunova soka.

Vlaženje kože vodicom pospješuje upijanje ulja, ali će ruke ipak biti masne.

Stoga je najbolje ovo napraviti prije spavanja i prespavati u pamučnim rukavicama.

Krema za oporavak


Ova krema osim za njegu ruku može se koristiti i za hidratizaciju laktova, peta ili drugih područja na koži koja su jako isušena i gruba.

Dobra je i za problematična područja koja su zahvaćena crvenilom ili osipom zbog kontakta s nadražujućim sredstvima.

Sastojci:

  • 10 žlica naribanog pčelinjeg voska
  • 150 ml ružine vodice
  • 200 ml macerata nevena
  • 5 kapi eteričnog ulja čajevca
Od pribora potrebni su vam jedna veća posuda, dva manja lončića, žlica i staklena posudica za spremanje.

U manji lonac stavite ružinu vodicu, a u drugi vosak i macerat. Oba lončića stavite u veću posudu s vodom kako bi se sadržaj zagrijavao u vodenoj kupelji.

Voda neka bude topla, ali ne smije zakuhati. Kada se vosak otopi, lagano mu dodajte ružinu vodicu. Nemojte je odjednom uliti, već je ulijevajte kap po kap i pritom stalno miješajte.

Kada se krema ohladi, ulijte je u steriliziranu posudicu i čuvajte u hladnjaku.

Nastojte je potrošiti u roku od mjesec dana. Nanosite kremu prije spavanja, a zatim na ruke stavite pamučne rukavice.

Hidratantna krema za ruke

Ova hidratantna krema sadrži emulgator. Kako bi se količina emulgatora točno odredila, dobro izvažite sve sastojke.

Sastojci:

  • 25 g macerata nevena
  • 25 g macerata gospine trave
  • 100 g ružine vodice
  • 15 g prirodnog emulgatora Phytocream 2000
  • 8 g glicerina (možete staviti i 1/3 male žličice meda)
Od pribora potrebni su vam jedna veća posuda, dva manja lončića, žlica i staklena posudica za spremanje.

Kako bi se vlažnost kože održala što duže, kremi se dodaje glicerin. Glicerin je humektant i njegova je uloga zadržavanje vlage.

Kao zamjena za glicerin može poslužiti i med koji je također prirodni humektant.

U veću zdjelu s vodom stavite dva mala lončića. U jednom zagrijte ulja i emulgator, a u drugom ružinu vodicu i glicerin (ili med).

Kada se emulgator i glicerin otope, izvadite lončiće iz kupelji. Lagano, kapljicu po kapljicu dodajte mješavinu ružine vodice i glicerina u mješavinu ulja i emulgatora. Dobro miješajte.

Dobivenu i ohlađenu smjesu ulijte u sterilizirane staklene posudice i čuvajte na hladnom mjestu.


Hranjive prirodne maske


Masku je najlakše napraviti od voća. Dovoljno je da izblendate jagodu, bananu ili jabuku te smjesu nanesete na ruke.

Popularni sastojci za maske su i jogurt, maslinovo ulje, kvasac i krastavac.

Jogurt hidratizira kožu i vraća joj PH ravnotežu, dok je maslinovo ulje hrani i njeguje.

Kvasac je bogat vitaminom C koji je prijeko potreban za brže oporavljanje stanica kože. Krastavac odlično osvježava i hidratizira kožu.

Maska od jogurta

  • 2 žlice jogurta
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • naribani svježi krastavac
  • polovica kvasca
U porculanskoj ili staklenoj zdjelici izmiješajte jednu veliku žlicu čvrstog jogurta i jednu malu žlicu maslinovog ulja.


Zatim dodajte svježi kvasac i naribani svježi krastavac.


Tako pripremljenu masku stavite u hladnjak na pola sata kako bi se stegnula i dobila na viskoznosti.


Hladnu masku nanesite na ruke i omotajte ih prozirnom kuhinjskom folijom kako biste povećali njenu djelotvornost.


Nakon pet minuta ruke isperite hladnom vodom te ih dobro namažite hranjivom kremom.

Sredstva za mrlje i staračke pjege



Iako ih se naziva staračkim pjegama, smećkaste mrlje se mogu pojaviti i u ranoj dobi.

Smatra se da nastaju zbog prekomjernog izlaganja suncu ili zbog oslobađanja slobodnih radikala.

Na slobodne radikale utječe pušenje i prekomjerna konzumacija alkohola.

Limun


Idealan lijek za mrlje je limun. Komadić vate natopite svježe iscijeđenim limunovim sokom i blago trljajte po mrljama. Također, možete izrezati limun na ploške i trljati ih po mrljama.

Hren i ocat


Osim limuna, u borbi protiv mrlja se koristi i hren. Pomiješajte žlicu limunovog soka, žlicu jabučnog octa i dvije žlice naribanog korijena hrena. Smjesu nanesite na mrlje i ostavite da djeluje desetak minuta. Koristite jednom dnevnom.

Sok od povrtnice (crne rotkve)


Naribajte povrtnicu i ocijedite sok. Sokom premažite mrlje. Kada se sok osuši, premažite ponovo. Ponovite 3 puta ujutro i navečer.

Svaki put nakon nanošenja ovih smjesa ruke operite u mlakoj vodi i bogato premažite domaćom kremom.

Tijekom liječenja mrlja, preporučuje se nanositi maslinovo ulje ili masniju kremu prije spavanja.


Također se preporučuje da nakon nanošenja kreme spavate s pamučnim rukavicama kako bi se ulje ili krema bolje upili.

Za najbolju apsorpciju ulja ili kreme, ruke prethodno poškropite cvjetnom vodicom ili običnom vodom.

Izvor: Alternativa za Vas
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Napravite same tečni puder po svojoj meri

Tečni puder je osnova svake kvalitetne šminke. Osim što koži daje svež izgled, savršeno prikriva nepravilnosti. Često je veoma teško naći dgovarajuću nijansu koja će imitirati prirodnu boju tena, a još je teže pogoditi pravu strukturu koja odgovara vašem tipu kože. Ako želite da budete sigurne da svojoj koži pružate najbolje napravite same svoj tečni puder.

1_zps2ab4291a.jpg


SASTOJCI:

  • Mineralni puder u prahu u odgovarajućoj nijansi
  • Omiljena hidratantna krema za lice
  • Četkica za karmin ili senku
  • Posudica za puder
PRIPREMA:

U posudicu stavite kašičicu mineralnog pudera i kašičicu hidratantne kreme koja najbolje odgovara vašoj koži. Četkicom mešajte sastojke nekoliko minuta, odnosno sve dok se potpuno ne povežu i stvore jednoličnu, kremastu masu. Dobijeni tečni puder prespite u manju posudicu s poklopcem, kao za grožđanu mast.
Dobijeni tečni puder ima srednji faktor pokrivanja, a ako želite blažu varijantu koja deluje kao tonirana krema dodajte više hidratantne kreme. Ovakav puder nema konzervansa niti drugih sličnih sastojaka i zato je najbolje da dobijenu dozu potrošite za nekoliko dana. Mineralni tečni puder će na vašoj koži delovati mnogo blaže od klasičnog, a hidratantna krema će vašoj koži pružiti potrebnu vlagu.

Izvor: Vestionline
 
Natrag
Top