Napravite sami kozmetičke proizvode

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Tonik za mešovitu kožu

Tonik za mešovitu kožu

Kada kažemo da neko ima mešovitu kožu lica, to znači da je središte lica (takozvana T zona) masno, dok su obrazi suvi ili normalni

1.jpg

U TINEJDŽERSKOM dobu mešovita koža obično je posledica rada hormona, a kada je reč o ženama u zrelim godinama, ovaj problem može da bude posledica hormonskog poremaćaja ali i stresa.
Kada kažemo da neko ima mešovitu kožu lica, to znači da je središte lica (takozvana T zona) masno, dok su obrazi suvi ili normalni.
Za čišćenje lica obično koristimo tonik, a onaj za mešovitu kožu možete i sami da napravite, od 200 ml destilovane vode, kašike neoguljene, narendane jabuke, kašike bibera i kašičice jabukovog sirćeta.

Ugrejte vodu, dodajte sve sastojke, pa ostavite da odstoji dva sata. Posle toga tečnost procedite kroz gazu, ulijte je u bočicu i čuvajte u frižideru.
Sirće će očistiti kožu, nahraniti je, smanjiti proširene pore i poboljšati cirkulaciju. Za kozmetičke svrhe preporučuje se upotreba organskog jabukovog sirćeta.

(Večernje novosti)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Napravite potpuno prirodan balsam za usne s mirisom čokolade

Napravite potpuno prirodan balsam za usne s mirisom čokolade

Svake godine sve više žena se odlučuje da kupovnu kozmetiku zameni onom iz svoje kuhinje, a podatak da koži treba samo 26 sekundi da upije sastojke koje na nju nanosimo stvarno nas tera na razmišljanje. Isto važi i za negu usana.

1.jpg

Kakao maslac omekšava suvu kožu, hidrira je i povećava njenu elastičnost. Kokosov maslac ima prijatan i nežan miris, koži daje glatkoću i štiti je od isušivanja, ali ne stvara film na koži. Kombinacija ovih sastojaka obogaćena čokoladom je idealna za negu usana.

ČOKOLADNI BALSAM ZA USNE

Sastojci:
5 grama kakao maslaca
2 grama kokosovog maslaca
1 kockica čokolade za kuvanje

Rok trajanja: 2 meseca


Priprema:
Maslac od kakaa i kokosa otopite na pari pa im dodajte čokoladu. Stalno mešajte, a kada smesa postane gusta ali još uvek tečna, sipajte u malu posudicu.

Ostavite da se smesa ohladi i vaš balsam za negu usana je spreman za upotrebu.

Izvor: Zadovoljna
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Domaća krema za stopala

Domaća krema za stopala

Sada je pravo vreme da se posvetite nezi nogu i stopala kako biste ih na vreme pripremili za otvorenu obuću

1.jpg
Kod kuće sami pripremite hranljivu kremu na bazi bademovog i kokosovog ulja

ZA NEKOLIKO nedelja će početi topli dani, skinućemo tešku zimsku obuću i, dok trepnete, na red će doći sandale.

Sada je, dakle, pravo vreme da se posvetite nezi nogu i stopala kako biste ih na vreme pripremili za otvorenu obuću. Stoga, što je pre moguće posetite pedikira da stručno ukloni sva zadebljanja na petama i oko noktiju, a kod kuće sami pripremite hranljivu kremu na bazi bademovog i kokosovog ulja koja će vašu kožu nahraniti i učiniti je mekšom i nežnijom.
Uz to, kokosovo ulje je bogato vitaminima A i E, uspešno se bori protiv mikroba i štiti epiderm od slobodnih radikala.
Potrebno je: 2 kašike pčelinjeg voska, 4 kašike bademovog ulja,4 kašike kokosovog ulja i 2 kašike ružine vodice.
Vosak otopite na pari, pa ga pomešajte sa bademovim i kokosovim uljem, energično promešajte i, ne prestajući da mešate, dodajte malo-pomalo ružine vodice.
Mešajte dok ne dobijete homogenu kremu, preručite u staklenu posudu i ostavite da dva sata stoji u frižideru.
Ovom kremom mažite stopala posle svakog tuširanja, a uveče pre spavanja nanesite kremu na stopala, izmasirajte ih nekoliko minuta i obujte tanke pamučne sokne pre nego što odete u krevet.

(Večernje novosti)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Domaća krema koja može da spreči i ublaži strije

Domaća krema koja može da spreči i ublaži strije

Strije su oštećenja vezivnog tkiva koje nastaju zbog naglog ili velikog rastezanja kože, pa iako se najčešće povezuje s trudnoćom i gojenjem, uveliko su odgovorni i geni. Neki ljudi su jednostavno genetski predisponirani zbog smanjene elastičnosti kože.

1.jpg
Strije se najčešće povezuju s trudnoćom i gojenjem, ali su "krivi" i geni i način života - ishrana i (ne)vežbanje

Najlakši način da izbegnete strije jeste da redovno vežbate i pijete najmanje osam čaša vode na dan. Voda hidrira telo, a kožu čini gipkom. Pored toga, ishrana treba da bude bogata voćem i povrćem što povećava topljenje masnoća, a zeleni čaj i začinjena hrana ubrzavaju metabolizam.

U trudnoći, kod povećanja mišićne mase ili debljanja, kožu treba tri do četiri puta na dan mazati hidratantnom kremom. Pomažu kreme na bazi šea i kakao maslaca jer dubinski obnavljaju kožu, a možete je napraviti i sami. Takav tip kreme sprečava pojavu strija i ublažava već postojeće.

KREMA PROTIV STRIJA

Sastojci: 1/4 šoljice kakao maslaca ili Shea maslaca, kašičica ulja pšeničnih klica, kašičica susamovog ulja, kašičica koštica kajsije, dve kapsule vitamina E, dve kašičice pčelinjeg voska, kašičica ekstrakta vanile

Priprema: Sve sastojke osim ekstrakta vanile stavite u posudu i zagrejte na laganoj vatri dok se mešavina ne rastopi. Posle toga sklonite sa šporeta i dodajte ekstrakt vanile. Pustite da se smesa ohladi i koristite na željenim područjima svaki dan.

Izvor: 24sata.hr
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Za jaku kosu koja ne opada: Napravite sami prirodni šampon

Za jaku kosu koja ne opada: Napravite sami prirodni šampon

Od gubitka kose pate i muškarci i žene, a on može biti uzrokovan unutrašnjim i spoljašnjim uticajima. Isprobajte prirodni šampon prepun lekovitog bilja koji možete lako da napravite kod kuće.

1.jpg

Prirodno bilje, dostupno na svakom koraku, pomaže u obnavljanju vlasi i sprečava opadanje kose.

Za ovaj prirodni šampon vam je potrebno:

-Dve šoljice destilovane vode
-Šamponska baza
-Mešavina suvog bilja za čaj od:
1. ruzmarina (daje kosi sjaj, jača folikul vlasi i podstiče rast kose)
2. žalfije (snažan antioksidans i deluje antibakterijski)
3. koprive (jača koren i deluje stimulativno na rast kose)
4. lavande (sprečava mašćenje kose i iritacije na temenu)
-2000 mg MSM (metilsulfonilmetan) u prahu (poboljšava rast i kvalitet kose i noktiju, hrani -koren kiseonikom i hranjivim materijama i neguje i obnavlja kožu)
-Jedna tegla
-Jedna plastična bočica od 3 decilitra (kao od jogurta)

Priprema:

1. U tegli izmešajte suvo bilje.

2. Zagrejte destilovanu vodu dok ne provri, sklonite je s vatre pa u nju dodajte tri kašike mešavine bilja, poklopite i ostavite da tako odstoji 30 do 40 minuta.

3. Posle pola sata u čaj dodajte MSM i ostavite još desetak minuta dok se ne rastopi, pa procedite u posudu.

4. U flašicu ulijte jedan decilitar čaja i dodajte jedan i po decilitar šamponske baze. Flašicu zatvorite i dobro promućkajte dok se sastojci ne povežu.

Napomena: Šamponska baza i MSM mogu da se kupe u biljnim apotekama.

Izvor: Zadovoljna/Smedia
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Nega lica u znaku ruže

Nega lica u znaku ruže

Ruže nisu samo ugodne za oko i mirisne, već se vekovima koriste u ritualima lepote i kozmetičkim proizvodima. Evo kako sami možete da napravite jednostavan, blag i efikasan proizvod za negu lica.

1.jpg

Evo recepta za tonik od ruže koji ćete napraviti brzo i bez imalo muke, a koristiti s užitkom.

Ružina vodica je prirodan, blagi astringent i može pomoći u uklanjanju masnih ćelija s lica i umiriti kožu. Radi se o nežnom toniku koji je prikladan za sve tipove kože, a njegova izrada neće od vas zahtevati ni izdašna finansijska sredstva, niti posebno umeće.

Kako napraviti tonik od ruže?

Pre nanošenja ružine vodice direktno na lice, testirajte proizvod na unutrašnjoj strani podlaktice. Koža je tu osetljivija i na taj način ćete se uveriti da niste alergični na sastojke. Takođe, pre nanošenja tonika dobro očistite lice kako biste odstranili tragove šminke pa nežno peškirom osušite lice.

Kosu sklonite s lica i komadićem vate, na koji ste naneli tonik, pređite preko površine lica. Pričekajte trenutak i kada se vaša koža osuši, nanesite uobičajenu hidratantnu kremu.

Sastojci:

Dve ruže (ova količina dovoljna vam je za šoljicu punu ružinih latica) - isperite latice pre pripreme tonika

Dve šolijce ključale vode

Cediljka

Velika staklena posuda (dovoljno velika za dve šoljice tečnosti), sa čvrstim poklopcem

Priprema:

Isprane latice ruže odložite u manju činiju.

Dve šoljice ključale vode prelijte preko latica i činiju zatvorite poklopcem. Pustite da odstoji neko vreme, dok se voda ne ohladi na sobnu temperaturu.

Cediljku položite na unapred pripremljenu staklenu posudu i u nju ulijte vodu (koja je stajala s laticama ruže).

Ružinu vodicu držite u frižideru otprilike nedelju dana.

Tonik nanosite na lice pre svakodnevne kreme.

Izvor: Ordinacija.hr

 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Ulje za sunčanje po receptu naših baka

Ulje za sunčanje po receptu naših baka

Napravite prirodno ulje za sunčanje po receptu koji je nastao u doba kad modernih preparata nije bilo, a ljudima je bila neophodna zaštita od sunca.

1.jpg
Ulje šargarepe odlično za tamnjenje i sprečavanje starenja kože

U staklenu bocu šireg otvora ili malo veću teglu stavite nekoliko izrendanih šargarepa, nekoliko naseckanih zelenih oraha, nekoliko lavandinih cvetova, a može se dodati i žalfija. Napunite flašu otprilike 60-70 odsto tim sadržajem, a potom nalite do vrha maslinovim uljem. Mešavina se ostavi na suncu 20-25 dana, uz svakodnevno mešanje mućkanjem boce, a na kraju se procedi kroz nekoliko slojeva gaze.

Maslinovo ulje ima prirodni zaštitni faktor 2, što je zanemariva zaštita za današnje zračenje, ali prirodno veći faktor imaju šargarepa i orah, što znatno podiže zaštitni faktor ulja, a osim toga i neguje kožu.

Šargarepa je bogata beta-karotenom i vitaminom A i koristi se i u modernim preparatima za sunčanje, jer obnavlja kožu i usporava njeno starenje, ali i ubrzava tamnjenje.

Lavanda i žalfija takođe su odlični za negu kože, deluju protivupalno i na akne, opekotine, rane, a lekovita žalfija smanjuje i celulit. Osim toga, ovi sastojci će ulju dati predivan miris.

Izvor: B92
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Napravite domaće preparate protiv celulita

Napravite domaće preparate protiv celulita

Leti sve žene postaju svesnije celulita na svom telu, a sama pomisao na skidanje u bikini mnogima predstavlja pravu muku! Premda je najbolji lek u borbi protiv "pomorandžine kore" kombinacija: zdrave ishrane, fizičke aktivnosti, puno vode, masaža i dobra krema, mnogima su kreme protiv celulita jednostavno preskupe, a često se pokazuju i nedelotvornim.

1.jpg

Kako bi vam i finansijski olakšali ovu večitu žensku borbu, predlažemo vam da ove godine isprobate "kućne preparate" sa sastojcima iz vaše kuhinje.

Uzimati oralno:
Dve kašičice jabukovog sirćeta promešano u velikoj čaši vode. Dodajte dve trećine male kašike meda, čisto da bi ukus bio prijatniji. Ovu mešavinu pijte svakog jutra. Na taj način ćete ubzati metabolizam i olakšaćete organizmu da izbaci štetne materije.

Mazati na područja zahvaćena celulitom:

Preparat broj 1
Kofein je jedan od najdelotvornijih sastojaka brojnih krema protiv celulita, pa umesto što taj novac dajete za mnogobrojne kreme, kupite kesicu mlevene kafe. Pola šake kafe pomešajte s maslinovim uljem ili običnim bejbi uljem, pa tom smesom dobro istrljajte i izmasirajte kritična područja. Za bolji rezultat, butine možete umotati folijom i ostaviti kafu da deluje barem 15 minuta.

Preparat broj 2
Svoje omiljeno ulje za masažu pomešajte sa kašičicom jabukovog sirćeta. Smesom dobro izmasirajte butine i guzu dva puta dnevno. Jabukovo sirće odlično je u borbi protiv celulita, ali i masnih jastučića koji se najčešće nakupljaju na tim delovima tela.

Izvor: Index.hr
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Napravite prirodni šampon

Napravite prirodni šampon

Ako vas brinu hemikalije iz industrijskih šampona i ne želite da ih stavljate na glavu, možete sami napraviti prirodan i zdrav šampon za kosu, koji će biti jednako efikasan

1.jpg

Ako ste zabrinuti zbog opasnih hemikalija u kozmetičkim proizvodima, pokušajte da napravite sami neke od njih. Među najopasnijim artiklima za ličnu higijenu su šamponi, jer većina sadrži kancerogene supstance, a budući da se nanose utrljavanjem u kožu glave uz upotrebu vruće vode, mnogi lekari upozoravaju na njihovo negativno dejstvo.

Na jednostavan način možete da napravite prirodan i zdrav šampon za kosu, koji će biti jednako efikasan kao kupovni.

U posudu za kuvanje sipajte 2,5 dl destilovane vode. Ostavite da se kuva dok ne provri, pa u ključalu vodu dodajte dve kašike sušene kamilice, odnosno tri do šest kesica čaja kamilice. Možete koristiti i druge čajeve poput koprive, nane, žalfije...

Potopite suve listove u vodu i ostavite da odstoje sve dok voda ne postane mutna, odnosno mlečna. Procedite čaj i vratite ga u posudu za kuvanje.

Zatim dodajte dve kašike prirodnog sapuna koji možete da pronađete u prodavnicama prirodne kozmetike. Dobro promešajte, pa dodajte jednu kašiku biljnog ulja (najbolje hladno ceđenog maslinovog), ponovo dobro promešajte. Na kraju ubacite 10 do 15 kapi esencijalnog ulja po želji, to može da bude pomorandža, limun, kedrovina, ruža...
Šampon koji ste dobili sipajte u posudu koju možete hermetički da zatvorite ili u ambalažu kupovnog šampona.

Izvor: Novosti
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Kozmetika od sode bikarbone

Soda bikarbona može da se iskoristi i za dobru kupku, za čišćenje kože, za sjajnu kosu i sređivanje noktiju. Gusta pasta od sode bikarobe i vode uklanja zadebljanja na peti

1_zpsaa0c85d5.jpg

Napunite kadu toplom vodom, dodajte kafenu šoljicu sode bikarbone, omiljenu penu za kupanje i uživajte

Zavirite u kuhinjske police i fioke i iznenadićete se koliko proizvoda, između ostalih i sodu bikarbonu, možete da iskoristite za kozmetiku.

* Želite da se opustite, da otklonite umor i povratite energiju? Napunite kadu toplom vodom, dodajte kafenu šoljicu sode bikarbone, omiljenu penu za kupanje i uživajte. Ne samo da ćete se osećati svežije, već će vam i koža biti mekša i nežnija.

* Napravite pastu od tri četvrtine sode bikarbone i četvrtine vode i kružim pokretima, blago izmasirajte lice ili telo. Na taj način ćete uspešno ukloniti svu nečistoću, a kožu učiniti svežijom i svetlijom.

* Ako želite da kosi vratite sjaj, jednom nedeljno je operite mešavinom koju možete sami da napravite. U uobičajenu količinu omiljenog šampona dodajte kašičicu sode bikarbone i kosu operite i isperite kao što uvek činite.

* Pre sređivanja noktiju, ruke potopite 10 minuta u rastvor mlake vode i sode (2 kašičice na litar vode). Isti rastvor koristite i za nokte na nogama, a, ukoliko želite da uklonite zadebljanja na peti, pripremite gustu pastu od sode bikarbone i vode, pa njome istrljajte kritična mesta.

Izvor: Večernje novosti
 
Natrag
Top