Napravite sami kozmetičke proizvode

Član
Učlanjen(a)
30.11.2011
Poruka
1.872
[h=1]Sami napravite prirodan i jeftin balzam za usne [/h]
Od pčelinjeg voska, ulja i meda smešajte savršeni prirodni balzam za usne, koji će im dati prijatnu vlažnost, negu i potrebne vitamine i zaštititi ih od spoljašnjih uticaja.

22284_shutterstock_19703851_iff.jpg

Balzam za usne sastavni je deo većine ženskih torbica. Mnoge tvrde da bez njega ne mogu da žive, neke su zavisne od njega, nekima je jedino što stavljaju na usne, a nekima samo još jedna od potreba... Ma u koju grupu spadale, svaka žena želi na svoje usne da stavi samo najbolje.




Kao i kod drugih vrsta krema, balzama i sličnih preparata za kožu i kod balzama za usne, postoje oni više i manje kvalitetni, skuplji i jeftiniji. Neki će zaista biti "melem“ za vaše usne, a neki će za pet minuta nakon nanošenja "ispariti“ s vaših usana, ostavljajući ih isušenijim sa željom da nanesete još.

Naravno, jedna od opcija je da kupujete različite brendove balzama za usne tako dugo dok ne pronađete onaj pravi, a druga opcija je da ga napravite kod kuće. Evo kako ćete u samo sedam koraka dobit kvalitetan i jeftini balzam za usne!

Pčelinji vosak
Pokušajte da kupite što kvalitetniji pčelinji vosak u bolje opremljenoj apoteci ili prodavnici prirodnih namirnica i proizvoda od meda. Količinski će vam biti potrebno samo jednu kašika, međutim verovatno ćete morati da kupite celo pakovanje, koje ćete moći da održite svežim, ako ga ostavite u vakumiranoj posudi i na hladnom mestu. Dakle, uzmite pčelinji vosak koji odgovara količini jedne kašike, smrvite ga ili iseckajte na sitne komadiće i stavite u posudu koja može da se stavi u mikrotalasnu pećnicu.

Ulje
Pčelinji vosak će balzamu za usne dati gustoću i jedinstvenu teksturu, a vaše usne će omekšati i pomoći u zadržavanju prirodne vlažnosti. Međutim, kako bi vaš balzam za usne zaista bio izvrstan proizvod, u vosak dodajte ulje – maslinovo ulje, ulje jojobe, vitamin E, jer će bilo koja od tih varijanti vaše usne dodatno nahraniti.

Zagrevanje
Kada ste stavili pčelinji vosak i nekoliko kapljica ulja u posudu, zagrejte smesu u mikrotalasnoj pećnici jednu minutu. Ali, svakih nekoliko sekundi izvadite posudicu i promešajte smesu drvenim štapićem, kako se ona ne bi zapekla. Radite to dok se kompletan vosak ne otopi.

Hlađenje
Kada ste sve otopili i promešali, ostavite da se mešavina ohladi nekoliko minuta. Tek kada se vosak dovoljno ohladio i počeo ponovo da dobija čvrstu strukturu, možete nastaviti s dodavanjem ostalih sastojaka.

Med
U mešavinu, dodajte med, ali budite pažljivi da vam ne poremeti konzistentnost, pa ga zato dodajte polagano u manjim količinama. Dobro sve promešajte, da dobijete jednoličnu smešu. Med će dati vašem balzamu za usne antibakterijska i lekovita svojstva i naravno, fini sladak ukus.

Miris
Dodajte pola kašičice svog omiljenog ekstrakta za kolače i ponovo dobro promešajte. Odaberite ukus vanile, badema, narandže bilo kog omiljenog ukusa. Nabavite prirodni ekstrakt, jer veštački može da ima vrlo gorak i jak ukus koji vam neće biti prijatan kada ga nanesete na usne. Umesto ekstrakta, možete staviti malo esencijalnih ulja ili pak lanolina, ali njega morate staviti na samom početku pre topljenja pčelinjeg voska.

Priprema balzama za usne
Pre nego što se sada gotov balzam za usne do kraja ne ohladi, stavite ga u posudicu s poklopcem. To može biti stara posudica od nekog drugog balzama, male kreme i sl., a koju ćete vrlo lako nositi sa sobom. Naravno, u vaš balzam za usne možete da stavite određene sastojke koje volite i koje imate pri ruci, ali budite pažljivi da te sastojke možete nanositi na kožu i da su jestivi.


Izvor: Blic Žena
 
Član
Učlanjen(a)
30.11.2011
Poruka
1.872
[h=1]Napravite sami domaću kremu za stopala [/h]


Pripremite stopala za sezonu otvorene obuće - posetite pedikira, a kod kuće sami napravite kremu na bazi bademovog i kokosovog ulja, koja će stopala učiniti nežnim.

news_11024.jpg


Ubrzo će doći topli dani, skinućemo tešku zimsku obuću i zameniti je sandalama. Sada je
pravo vreme da se posvetite nezi nogu i stopala, kako biste ih na vreme pripremili za otvorenu obuću. Posetite pedikira koji će da otkloni zadebljanja na petama i srediti vaše nokte, a kod kuće sami pripremite hranljivu kremu na bazi bademovog i kokosovog ulja, koja će vaša stopala učiniti nežnim. Kokosovo ulje bogato luronskom kiselinom i vitaminima A i E, uspešno sprečava razvoj mikroba i štiti kožu.

Potrebno je: 2 kašike pčelinjeg voska, 4 kašike bademovog ulja, 4 kašike kokosovog ulja i 2 kašike ružine vodice.

Vosak otopite na pari, pa ga pomešajte sa bademovim i kokosovim uljem, energično promešajte i, ne prestajući da mešate, sipajte polako ružinu vodicu. Mešajte dok ne dobijete homogenu kremu, preručite je u staklenu posudu i ostavite da dva časa stoji u frižideru, savetuju Novosti.

Ovom kremom mažite stopala posle svakog tuširanja, a uveče pre spavanja nanesite kremu i masirajte tabane nekoliko minuta, a zatim obucite tanke pamučne sokne koje će pojačati dejstvo kreme.







S media
 
Član
Učlanjen(a)
30.11.2011
Poruka
1.872
Zelena salata za lepu kosu i kožu





Zelena salata nije samo zdravo predjelo ili dodatak obroku. Mnogi ne znaju da ona obiluje vitaminom C i laktuinom, te da se vrlo učinkovito može koristiti i u kozmetičke svrhe. Verovali ili ne, njena bogata svojstva blagotvorno utiču na sjaj kose i lepotu kože.



Tonik za negu kose.
Iseckajte listove zelene salate i dodajte kašiku putera. U posudu ulijte litar vode i ostavite da prokuva, a potom ubacite salatu i ostavite da kuva pola sata. Tečnost potom ostavite da se ohladi, te je procedite. Koristite je za završno ispiranje kose. Budete li je redovno ispirali ovom tečnošću, vaša kosa će imati neverovatan i
zdrav sjaj.

Losion za kožu.
Očistite i narežite listove salate. Prelijte je kipućom vodom i ostavite pola sata. Potom sve zajedno dobro izgnječite u blenderu, kako biste dobili gustu kašu. Dodajte kašiku hranljive kreme, dobro pomešajte i procedite. Ovaj tonik možete koristiti za uklanjanje šminke ili pre nanošenja kreme na lice, a rezultat će biti glatka i zategnuta koža.

Topla maska.
Izrežite limun na pola i jednu polovinu nežno utrljajte u kožu vašeg lica. Očišćene listove salate prelijte vrelom vodom i ostavite da se malo ohlade. Još uvek tople, listove stavite na lice, vrat i dekolte, te ostavite da odstoji petnaestak minuta, a zatim ih uklonite, te se umijte mlakom vodom. Na kraju, u kožu nježno umasirajte hidratantnu kremu.







Izvor: Lepota&Zdravlje
 
Član
Učlanjen(a)
30.11.2011
Poruka
1.872
Napravite sami masku za telo od kafe i kakaoa





Mešavina mlevene kafe i kakaoa će osvežiti vašu kožu i daće joj novi sjaj. Predstavljamo vam nekoliko saveta kako da pripremite jednostavne maske od sastojaka, koje, sigurni smo, imate u svom domu. Dobra stvar je što se one mogu prilagoditi svakom tipu kože.




Energija za telo i um

Ovu jednostavnu masku od potpuno prirodnih sastojaka, sigurno ćete obožavati. Napravite onu koja će odgovarati vašem tipu kože, tako što ćete dodati sok od limuna ako vam je koža masna, ako je suva dodajte jogurt, a osetljivom tipu kože nabolje će odgovarati med.

Sastojci:
4 kašike mlevene kafe, 4 kašičice kakaoa, dve kašike mleka/jogurta, 3 kašike meda/limunovog soka.
Prvo izmešajte kafu i kakao, a potom dodajte mleko ili jogurt. Budući da će vam maska biti prilično retka, možete dodati i narendanu šargarepu ili ispasiranu bananu koja će joj dati gušću teksturu. Na kraju dodajte i limunov sok ili med (zavisno od tipa kože). Masku nanesite na lice, vrat i dekolte i ostavite da deluje 20 minuta.


Anti celulitni tretman

Već smo pisali o tome da kafa može da se koristi za piling kože koji će vam pomoći i da se rešite naslaga celulita.

Šta je potrebno:
mala šolja zrelih jagoda i 2 kašike grubo mlevene kafe. Iseckajte jagode i gnječite ih viljuškom sve dok ne dobijete jednoličnu smesu. Dodajte 2 kašike grubo mlevene kafe. Ovaj piling će vas oduševiti i svojim neodoljivim mirisom kafe i voća, a s obzirom da je jako bogat antioksidantima, pomoći će vam da se rešite celulita, te će vam koža biti glatka i zategnuta. Nanesite ga na kritične delove
svaki drugi dan, sačekajte 3 minuta, isperite hladnom vodom i nanesite anticelulitnu kremu.








Izvor: Lepota&Zdravlje
 
Član
Učlanjen(a)
30.11.2011
Poruka
1.872
Glicerin - idealan sastojak za negu kose i kože





Možda niste znali da je biljni glicerin prirodni omekšivač kose i kože, a takođe izaziva efekat hlađenja na koži.


news_11895.jpg


S obzirom da ima svojstvo da privlači vodu, odnosno vlagu, glicerin kožu obogaćuje i kiseonikom što joj omogućava da zadrži potreban nivo hidriranosti. Svojstva glicerina su
izuzetno korisna i za negu kosu. Iako može direktno da se nanosi na kožu, stavljajući ga direktno na kosu ćete izazvati utisak gnjecavog haosa na vašoj glavi. Evo kako možete da izvučete najbolje od njega kada je nega kose u pitanju.

KOVRDŽAVA KOSA
– I dok je kovrdžava ili talasasta kosa prijatna za gledanje ona ni na koji način nije laka za održavanje. Ako postoji nešto što ispunjava zebnjom svaku devojku sa kovrdžavom kosom to bi bile njihove kovrdže koje odbijaju saradnju. Zato tu na scenu stupa glicerin koji izvlači vlagu iz vazduha i vraća je kosi. On je odličan i u svojstvu regeneratora, jer kovrdžava kosa u odnosu na druge tipove kose ima tendenciju da se brzo isuši baš zbog svog specifičnog oblika dlake.

Recept: Napravite sprej za hidrataciju kose od glicerina mešanjem jednake količine biljnog glicerina i vode. Dobro promućkajte. Dodajte tri kapi esencijalnog ulja i prskajte njime kosu posle pranja.

KOŽA - Glicerin hidrira i pomaže ćelijama kože u sazrevanju. To ne znači da vam on pomaže da ostarite, već pre pomaže da vaše ćelije kože budu dovoljno zrele, što je od velikog značaja za osobe sa suvom kožom ili problemom poput psorijaze. Glicerin ubrzava proces ozdravljenja, smanjuje modrice, fleke i pomaže tkivu i ćelijama da se regenerišu.

Recept: Pomešajte podjednaku količinu glicerina, meda i duplo više vode ili mleka. Dodajte zobene pahuljice da biste dobili gustu teksturu i nanesite na lice. Isperite posle 20 minuta. Upozorenje da ne bi došlo do preosetljivosti na glicerin: U suvim i vlažnim klimatskim uslovima, nerazblažen glicerin će izvući vlagu iz kože i kose, što može da rezultira plikovima na osetljivoj koži i nakostrešenom dlakom na glavi. Razredite glicerin i koristite ga zajedno sa jojoba uljem u takvim uslovima.








Izvor: S media
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Napravite sami sredstvo za skidanje šminke

Napravite sami sredstvo za skidanje šminke

Nestalo vam je mleka ili bilo kakvog drugog sredstva za skidanje šminke, želite da budete sigurni koje sastojke sadrži ili jednostavno želite da uštedite nešto para, imamo rešenje za vas: napravite sami vaš "make-up remover"!

news_14059.jpg

Potrebno vam je:
- malo vode,
- kašika i po dečjeg šampona (koji ne nadražuje oči)
- mala kašika kokosovog ili maslinovog ulja

U posudi pomešajte vodu, bejbi šampon i odabrano
ulje, dobijeni preparat pretočite u odgovarajuću posudu i koristite za odstranjivanje šminke.


Pre svake upotrebe, protresite bočicu, kako bi se sastojci ponovo pomešali. Preparatom natopite malo pamučne vate i s njom uklonite šminku.

A ukoliko koristite vodootpornu maskaru, pre upotrebe ovog sredstva, odstranite je za početak uz pomoć nekoliko kapljica maslinovog ulja.

Izvor: S media

Već odavno se ne šminkam, ali u vreme dok sam se školovala, često sam koristila scensku, jaku šminku. Sećam se da mi je jedna kozmetičarka savetovala da za skidanje koristim uljane AD kapi, i to sam i radila. Em lepo skinu svu šminku, em neguju trepavice, em su stvarno jeftine. Probajte. :)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Prirodni dezodoransi u stiku

Prirodni dezodoransi u stiku

Dezodoranse koristimo svakodnevno, pa je važno da oni budu potpuno prirodni, a naročito da ne sadrže aluminijum, parabene, veštačke mirise, boje i ostale štetne sastojke

05 (2)_620x0.jpg

Dezodoranse koristimo svakodnevno, pa je važno da oni budu potpuno prirodni, a naročito da ne sadrže aluminijum, parabene, veštačke mirise, boje i ostale štetne sastojke koji su sastavni delovi kupovnih dezodoransa. Napravite neki od ova dva dezodoransa:

* Za prvi je potrebno: 1-1/2 kašika pčelinjeg voska (važan za teksturu), 4 kašike kokosovog ulja (deluje antibakterijski), kašika šea maslaca (omekšava kožu), 4 kašike gline (čini da koža dugo bude suva), 20-25 kapi esencijalnog ulja (lavande, limuna, ruzmarina, bergamota, ili njihove mešavine). Ulje ruzmarina ima antibakterijsko i antigljivično dejstvo, a ostala dezodoransu daju prijatan miris.

Često mešajte vosak i kokosovo ulje na tihoj vatri. Kada se rastope, dodajte šea puter, mešajte, sklonite sa šoreta i nastavite da mešate. Dodajte ostale sastojke, opet promešajte da se sjedine, preručite u tiganj koji ćete staviti u hladnu vodu u kadi i ostaviti oko pet minuta da se smesa stegne. Kašikom ubacujte miksturu u praznu ambalažu starog dezodoransa, koju ste prethodno dobro očistili. Stavite dezodorans u frižider da odstoji oko pola sata, da se stvrdne.

* Za drugi je potrebno: 2 kašike pčelinjeg voska, po 6 kapi ulja limunove trave, ulja ruzmarina i bademovog ulja. Ugrejte vosak na vatri srednje jačine, pa kada počne da se topi, mešajte ga sa bademovim uljem. Sklonite sa šporeta i dodajte ostala esencijalna ulja. Kada se ohladi, smesu ubacite u teglicu ili ambalažu od starog dezodoransa. Nanosite ga kao kremu, tako što uzmete malo na prst i namažete ispod pazuha.

Izvor: Večernje novosti




 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Krema za osetljive ruke

Krema za osetljive ruke

I koža na rukama zahteva redovnu negu i to posebnim kremama, namenjenim za određene tipove kože

zp-ruke_620x0.jpg
Napravite kremu od pčelinjeg voska, kakao butera i bademovog ulja

KAO I u slučaju nege lica, i koža na rukama zahteva redovnu negu i to posebnim kremama, namenjenim za određene tipove kože.
Onu, za osetljivu, možete sami da napravite od po četiri kašičice pčelinjeg voska, kakao butera i bademovog ulja.

Priprema se veoma jednostavno.
Rastopite pčelinji vosak i kakao buter, tako da se potpuno sjedine, pa dodajte ulje. Ovu smesu sipajte u teglicu od stare kreme, koju ste prethodno sterilisali.

(Novosti)




 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Prirodna sredstva za skidanje šminke

Prirodna sredstva za skidanje šminke

Da oči ne bi bile crvene, a da koža bude čista i istovremeno zdrava i blistava, isprobajte jednostavna prirodna sredstva

1.jpg

MNOGE osobe koje imaju osetljive oči i kožu, imaju problem da pronađu odgovarajuće sredstvo za skidanje šminke, jer većina kupovnih sadrži hemikalije koje izazivaju iritacije.
Da oči ne bi bile crvene, a da koža bude čista i istovremeno zdrava i blistava, isprobajte jednostavna prirodna sredstva.

Kokosovo ulje
: Ovim uljem osim što ćete skinuti sve ostatke šminke, uspećete i da hidrirate kožu. A, kako je bogato i vitaminima, kokosovo ulje će pozitivno uticati i na trepavice - nahraniće ih i učiniti jačim!

Maslinovo ulje: Funkcioniše na istom principu kao i kokosovo, osim što nije tako gusto. Preporučuje se osobama koje imaju normalnu kožu, dok je kokosovo dobro za one sa suvom. I maslinovo ulje će hidrirati kožu.

Mleko
: Reč je odličnom sredstvu za uklanjanje šminke. Kako poseduje enzime, ukloniće sve tragove masnoće i nečistoće sa lica i učiniti ga veoma glatkim i mekim. Osim toga, ima moć i da da ublaži ožiljke i bore.


(Novosti)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Napravite prirodni dezodorans od limete ili ruzmarina

Napravite prirodni dezodorans od limete ili ruzmarina

Dezodoransi su preparati na alkoholnoj ili vodenoj osnovi, koji deluju protiv bakterija i tako sprečavaju neprijatne mirise. Međutim kako bi imali delotvoran dezodorans ne morate da kupujete skupe preparate jer se oni nalaze u vašoj kuhinji.

2.jpg

Reč je o limeti i ruzmarinu koji vrlo efikasno zaustavljaju neprijatne mirise. Limeta kao i ostali citrusi ima visok sadržaj vitamina C i drugih nutrijenata koji zaustavljaju razvijanje bakterija i ne baš tako prijatnih mirisa, ne ometajući prirodan proces disanja i izlučivanja kože.
http://www.smedia.rs/ona/detalji.php?id=15723

I ruzmarin deluje antibakterijski i antiseptički, a u kombinaciji sa soda bikarbonom koja kontroliše znojenje dobili ste
odličan
dezodorans.

LIMETA
Odsecite krišku limete i dobro namažite ispod pazuha. Ostatak limete čuvajte u posudi ili foliji u frižideru, a tako načetu je možete koristiti oko nedelju dana.

RUZMARIN
* 1 kašika sode bikarbone
* 2 kašike kukuruznog skroba - gustina
* par kapi maslinovog ulja
* par kapi eteričnog ulja ruzmarina

Sve sastojke dobro pomešajte pa stavite u hermetički zatvorenu teglu.

(Zadovoljna)
 
Natrag
Top