Šta je novo?

Najčešći problemi kože - akne, bubuljice, mitiseri...

Član
Učlanjen(a)
17.04.2009
Poruka
4.300
Zbogom aknama

Rešite se bubuljica bez ijednog potrošenog dinaraČak i ako u borbi protiv akni koristite skupe proizvode, često vam se čini da ni oni nisu dovoljno dobri. Da li biste nam poverovali kada bismo vam rekli da se bubuljica možete rešiti bez ijedne potrošene pare? Samo se pridržavajte ovih jednostavnih saveta i one se više neće tako lako pojavljivati na vašem licu.

Bakterije na mobilnom

Na telefonu se tokom dana može nakupiti mnogo bakterija, koje samo čekaju da skoče na vaše lice svaki put kada telefonirate. Upravo zbog tog razloga morate da čistite mobilni što je više moguće. Ako pri ruci nemate ništa za čišćenje, poslužiće vlažne maramice.

Prljavi jastuci

Jastuke, kao i ostatak posteljine, morate redovno da menjate jer se na uzglavlju može nakupiti mnoštvo bakterija i grinja, što će samo pogoršati probleme sa aknama.

Čistite pribor za šminkanje

Pribor se mora prati vrlo često, kako bi sa njega uklonili sve neželjene materije. Stručnjaci preporučuju da bar jednom nedeljno zaboravite na mejkap i pustite vašu kožu da slobodno diše.

Dodirivanje lica

Iako se možda čini bezazleno, dodirivanje lica samo će preneti bakterije s vaših ruku na lice. To će pogoršati stanje, zato prestanite da ga pipkate.

Prečesto čišćenje

Ako prečesto čistite lice, nestaće potrebne količine prirodnih ulja na njemu, što će samo dovesti do povećanja količine sebuma (loj koji luče žlezde lojnice). Iako mislite da ćete takvim čišćenjem ukloniti bakterije i masnoću, često čišćenje može da dovede do pojave akni. Zapamtite, lice perite dvaput na dan, nikako češće!

Presvlačenje nakon vežbanja

Nakon što ste se bavili nekom telesnom aktivnošću, istuširajte se što pre možete kako biste odmah uklonili znoj i bakterije. Nemojte ni slučajno opet obući istu odeću, već je odmah stavite na pranje.

Šiške

Koliko god vam se sviđao ovaj tip frizure, zbog masne kose se često stvaraju bubuljice na čelu. Naravno, to ne znači da se morate odreći modernih šiški, samo ih samo perite što je češće moguće.

Izvor: Zdravlje
 
Član
Učlanjen(a)
17.04.2009
Poruka
4.300
Kako nastaju akne i šta ne treba raditi?

Kako nastaju akne i šta ne treba raditi?Akne ili bubuljice, na licu, ramenima ili leđima, veoma su neprijatna pojava, naročito kod mladih osoba. Mada ova, nazovimo je bolest, u suštini nije opasna po život i zdravlje, veoma je neprijatna, javlja se u mladosti i utiče na spoljašni izgled, što je mladim ljudima veoma važno.
Ovakve tegobe negativno utiču na psihički život osobe kod koje se javljaju, naročito ukoliko su akne u većem broju i gnojne.

Statistika

Akne ili bubuljice su veoma česta pojava kožnih oboljenja. Oko 85% osoba između 12 i 25 godina starosti ima ove probleme. I kod osoba starijih od 25 godina javljaju se ovakvi problemi sa kožom (oko 11%).
Iako se akne najčešće javljaju kod tinejdžera, imaju ih i deca, ali i neke osobe starije od 40 godina.

Šta utiče na stvaranje akni?

Osnovni uzrok akni je preosetljivost organizma na hormone, pa zbog toga lojne žlezde proizvode veću količinu loja za podmazivanje kože nego što je koži potrebno. Pored toga, dolazi do nagomilavanja izumrlih kožnih ćelija pored lojnih kanala, čime se zapušavaju kanali i stvaraju čepovi. Ispod čepova se stvara višak loja i samim tim uslovi za razvoj bakterija i širenje infekcije na okolno tkivo.

Na nastanak, intenzitet i dužinu trajanja akni veoma mnogo utiču: genetske predispozicije, loša ishrana, stres, neka kozmetička sredstva ili nuspojave nekih lekova (nekih hormonskih lekova). Pojedini hormonski lekovi i kontraceptivna sredstva utiču na povećanje akni. Nasuprot tome, neki od hormonskih lekova i pojedina savremena kontraceptivna sredstva deluju protiv nastanka i razvijanja akni.

Kod žena je sklonost ka aknama različita u različitim godinama starosti, ali i u različitim fazama menstrualnog ciklusa.

Pojedini začini, ukoliko se koriste u većoj količini, negativno deluju na suvoću kože, kao i namirnice koje sadrže više joda (jodirana so).

Neka vrste deterdženata za pranje veša ili omekšivači za veš mogu iritirajuće delovati na kožu i akne.

Jaki šamponi i masna sredstva za negu kože mogu sadržati hemijske supstance, koje pospešuju lučenje loja, iritiraju kožu i pomažu razvijanju akni.

Boravak u vlažnim, toplim i zagušljivim prostorijama pojačava lučenje znojnih žlezda, čime se ubzrava nastajanje akni.

Previše sunčanja i izlaganje jakim podnevnim ultravioletnim zracima veoma je štetno za kožu, a pogoduje razvoju akni.

Previše odeće, naročito leti, izaziva pojačano znojenje, onemogućava koži da diše i uzrokuje povećano stvaranje akni.

Hranu koja izaziva alergiju ili crvenilo treba izbegavati jer je to samo još jedan faktor koji pojačava akne.

Šta ne treba raditi?

Osobe sklone aknama, naročito mladi, teško odolevaju iskušenju da ne dodiruju ili da ne stiskakju bubuljice. Bubuljice ne treba dodirivati, a posebno ih ne treba cediti (stiskati ili bosti iglom) pošto se onda stvaraju ožiljci i vrši inficiranje. Ukoliko se nešto radi sa većim (gnojnim) bubuljicama, potrebna je maksimalna higijena i dezinfekcija.
Kozmetički preparati kao što su masne kreme za kožu, masne kreme za lice i puderi mogu dodatno zapušiti pore i uticati na ubrzano stvaranje akni.

Napomene

Tamnu boju mitisera izaziva delovanje kiseonika na lojne čepiće u lojnoj žlezdi kože, a ne prljavština ili nečistoća.
Treba voditi računa da osobe koje su alergične na neke materije (voće, povrće, lekovito bilje...) ne koriste takve supstance za lečenje akni.

Izvor: Tea
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.043
Saznajte koji su najefikasniji načini lečenja akni

Saznajte koji su najefikasniji načini lečenja akni

Blic žena


Izlečite akne i izbegnite stvaranje ožiljaka pomoću saveta dr Dragane Bogatić, dermatovenerologa u „Antiejdžing centru“.

8651_devojka_if.jpg


Nikada ne dirajte i ne cedite akne sami jer time trajno možete oštetiti kožu i izazvati ožiljke i fleke


Akne su najčešće kožno oboljenje od kojeg pati oko 80 odsto adolescenata i 10 odsto odraslih. Mnogima predstavljaju veliki psihosocijalni problem. Stoga je važno blagovremeno sprovesti individualno prilagođenu terapiju i izbeći nastanak ožiljaka, trajnih promena koje se teško leče.

ZAŠTO NASTAJU AKNE
Akne najčešće zahvataju lice, leđa i grudi, to jest zone gde ima najviše lojnih žlezda. Za njih su karakteristični otvoreni i zatvoreni komedoni, poznatiji kao mitiseri i upalne promene u vidu bubuljica. Bilo koji tip akni da imate, čak i kad su blage, lečenje mora da sprovodi dermatolog.
Glavni faktori za nastajanje akni su:
1. Pojačana aktivnost lojnih žlezda
2. Genetski uslovljen poremećaj izvodnih kanala lojnih žlezda i folikula, koji dovodi do njihovog začepljenja i ometa izbacivanje masnoće na površinu kože
3. Umnožavanje bakterija propionibacterium acnes
4. Način ishrane ne izaziva akne, ali hrana bogata šećerima i mlečnih proizvodima može da pogorša već postojeće akne.


STARAČKE AKNE SE TEŠKO LEČE
Akne se najčešće javljaju u pubertetu i adolescenciji, a posle ovog perioda obično se spontano smiruju. Ima, međutim, žena koje ih prvi put dobiju u menopauzi ili im se i u četvrtoj, petoj, pa čak i šestoj deceniji ponovo pojave. To su tzv. adultne akne, koje se leče mnogo teže i sporije od adolescentskih. Tada je neophodno javiti se dermatologu jer lečenje uglavnom zahteva najjaču terapiju. Nemojte eksperimentisati s kremama.


KOD DERMATOLOGA
Lakši oblici akni medicinski se tretiraju lokalno, specijalnim preparatima u obliku losiona, gelova i krema. Efekat se očekuje nakon dva-tri meseca kontinuirane primene.
Teži oblici, uz lokalnu terapiju, zahtevaju i sistemsko lečenje tabletama. Dermatolozi najčešće prepisuju antibiotike ili pilule za kontracepciju. Kod najtežih oblika akni ili kod akni srednje težine kod kojih uobičajena terapija nije dala rezultata koristi se izotretinoin.


KOD KOZMETIČARA
Kozmetička procedura lečenja akni dopuna je medicinskom lečenju i podrazumeva:
1. Manuelno odstranjivanje mitesera i sadržaja bubuljica
2. Dubinsko pročišćavanje kože serumima na bazi perunike, morskih algi itd.
3. Specijalnu tehniku masaže koja reguliše rad lojnih i znojnih žlezda, pH vrednost kože i istovremeno predstavlja vrstu pilinga
4. Hemijski piling, kao i druge vrste pilinga
5. Tretman voćnim kiselinama, koje regulišu rad lojnih i znojnih žlezda, ublažavaju crvenilo lica i smanjuju ožiljke od akni.
Tretmani za lečenje akni u beogradskim salonima koštaju od 2.000 dinara do 3.500 dinara.


4 PRAVILA KUĆNE NEGE

Kozmetičarka Jasna Obradović kaže da bez pravilne kućne nege lečenje akni ne može da bude potpuno. Evo kako ta nega treba da izgleda:
– Laganim hidratantnim kozmetičkim mlekom očistite lice. Vrlo su dobra mleka na bazi nevena.
– Umijte se, ali ne sapunom, već sredstvom koje ga ne sadrži.
– Na čistu kožu potapkajte losion biljnog porekla bez alkohola.
– Stavite laganu hidratantnu kremu.
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.043
Izlečite akne kućnim lekovima

Izlečite akne kućnim lekovima

Krstarica 17.09.2010 19:07Ukoliko vas muče akne, bubuljice ili mitiseri i nikako ne uspevate sa tim da izađete na kraj, pokušajte sa nekim od efikasnih i već proverenih kućnih lekova

I pored toga što predstavljaju najčešći i najzastupljeniji kožni poremećaj, veliki broj ljudi akne uopšte ne shvata ozbiljno, niti im pridaje previše značaja čak i kada uzmu maha. Kada je reč o nekim od opštih uzroka pojave akni, u prvom redu se nalazi preveliko lučenje testosterona i prirodnih ulja, što je najkarakterističnije za tinejdžerski period. Ali akne nisu samo ograničene na ovu grupu ljudi, javljaju se i kod starijih osoba, bez obzira na pol.
Što se tiče ostalih krivaca odgovornih za pojavu ovog kožnog poremećaja, treba još istaći i nepravilnu ishranu, nedostatak zdravog sna, zatim razne poremećaje koji negativno utiču na psihu osobe, stres i slično. Na svu sreću, danas postoji veliki broj tehnika i hemijskih sredstava kojima se akne mogu odstraniti. Međutim, s obzirom na to da je reč o koži, i to u vrlo osetljivom delu, mnogo je bolje i bezbednije zaobići te hemijske supstance i najpre pokušati sa prirodnim kućnim lekovima. Oni ne samo da su mnogo jeftiniji već i veoma retko izazivaju nuspojave.

Jednostavni kućni lekovi za odstranjivanje akni (preko noći)

Neki od kućnih lekova za akne s pravom su zaslužili titulu prekonoćnog rešenja problema, jer u neverovatno velikoj meri smiruju ovaj kožni poremećaj, i to u razmaku od svega 14 do 15 sati. Ono što je takođe izuzetno povoljno jeste to što se sastojci za ove prirodne lekove mogu izuzetno lako nabaviti i uglavnom ih u svakome trenutku ima u domu.
Jedan od najjednostavnijih načina jeste nanošenje obične paste za zube na bolno mesto, ali nikako paste u vidu gela. Ona će smanjiti ne samo otoke i ispupčenja već i postojeći bol.
Sledeći delotvoran prirodni lek jeste aloe vera. Ovaj lek se koristi već stotinama godina, i to upravo u ove svrhe. Najjednostavniji za upotrebu jesu gel maska od aloe vere i kreme na bazi nje. Kada je reč o ovom prirodnom leku, i pored toga što neće biti baš momentantalnih rezultata, ukoliko ga koristite redovno nedelju dana, doći ćete do veoma zadovoljavajućih rezultata.
S obzirom na to da akne zahvataju one oblasti tela koje su odgovorne za proizvodnju ulja/masti, poput lica, grudi i leđa, održavanje kože sprečavanjem dodatnog zamašćivanja može vam u velikoj meri pomoći prilikom izbegavanja ponovne pojave akni i bubuljica. Jedan od način koji će vam ovo omogućiti jeste da na svakih nekoliko sati isperete lice mlakom slanom vodom.
U ostale izuzetno efikasne prirodne lekove spadaju još i nanošenje soka sirove papaje na lice, zatim mešavina soka od limuna i vode koja sadrži ulje ruže, kora narandže, matični mleč, čaj od kamilice, sok od krastavca, sok od lubenice, mešavina meda i ovsene kaše. 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.043
Najčešći problem kože: Kako da se izborite sa aknama

Najčešći problem kože: Kako da se izborite sa aknama

Cafe.ba 26.11.2010 15:07Ako vas muče akne, znajte da niste sami, to je zapravo jedan od najčešćih problema kože. Iako pogađaju uglavnom tinejdžere, čak 51 odsto devojaka od 20 do 29 godina žale se da ih još imaju. Dobra vest je da u većini slučajeva ima leka.

Cilj je da se zaustave pojave novih bubuljica i da se smanji crvenilo. Tretmani ipak ne leče postojeće ožiljke, a i ne deluju poput magije na kratkoročnom nivou. Svaki tretman trebalo bi da traje bar dve nedelje.

RAZLIKA IZMEĐU AKNI I BUBULJICA

Medicinski razlika ne postoji. Ipak, ima ljudi koji misle da ako imate mnogo bubuljica, onda su u pitanu akne. Drugi veruju da ako posetite deramotologa, onda mora da su u pitanju akne. Ništa od ovoga nije istina.

KADA POSETITI DOKTORA

Ako ste isprobali bar dva načina samoizlečenja, koža vam je u sve gorem stanju, dobijate ožiljke po licu i osećate se sve gore zbog toga kako izgledate, pa se teško nosite sa svakodnevnim aktivnostima.

ZAŠTO UPOTREBA ANTIBIOTIKA

Postoji više od 100 potencijalnih terapija koje bi doktor mogao da vam prepiše. Mnoge vrste antibiotika su korisne u lečenju akni. Istraživanja su pokazala da nanošenje antibiotika na kožu može da bude delotvorno kao i kada ih uzimate oralno. Obično se prepisuju na period koji nije kraći od šest meseci. Najčešće se primenjuju tetracilin, eritromicin, minocilin. Antibiotici se bore protiv bakterija kojih ima u upaljenim aknama, a smanjuju i crvenilo. Ne pomažu kod akni koje nisu upaljene. Takođe, antibiotici ne pomažu u redukciji mitisera i običnih bubuljica.

ČINJENICE O LICU

Akne se efektivno leče primenom krema, isto kao i uzimanjem tableta. Tretmani koji suše kožu neće pogoršati problem koji imate. Odrđeni stepen sušenja će pomoći da se višak masnoće sa površine kože eliminiše. Ako naglo prestanete sa bilo kojim tretmanom, koža trenutno može da se upali. Mnogi doktori vam neće reći za ovu pojavu kada vam prepisuju lekove, pa se raspitajte na vreme šta će se desiti kada prestanete da se lečite.

VITAMINI I NAMIRNICE

Omega 3 (riba, orasi, jaja, piletina) pomaže zalečenje, borbu protiv infekcija i poboljšava funkcionalnost ćelija. Vitamin A utiče na različite organe, a odličan je za vid, imunitet, kosti i kožu. Poznat je i pod imenom retinoid i ima ga u kremama koje se dobijaju na recept, a koje leče akne.
Vitamin E je najbolji za zdravu kožu. Nekada se preporučuje u tečnom stanju, i ta tečnost se utrljava u kožu jer sprečava pojavu ožiljaka. Ako u tečnosti ima ulja, ne zaboravite da ono može da blokira pore, što pogoršava situaciju. Nanošenje cinka na kožu u kombinaciji sa antibioticima može izuzetno da pomogne.

NAČIN ISHRANE

Sve teorije koje povezuju način ishrane sa pojavom akni su razočaravajuće jer još nema dovoljno istraživanja i dokaza koji govore da od čokolade ili masne i pržene hrane nastaju akne. Ipak, dva istraživanja pokazuju da ishrana ima veze sa izgledom kože. Pripadnici plemena u Paragvaju i Papua Novoj Gvineji jedu ribu, voće, povrće, orahe, ali ne i rafinisan šećer, kao ni ugljene hidrate. Njihov ten je savršen, a akni gotovo da nema.

BUBILJICE OD PUŠENJA

Jedno italijansko istraživanje pokazalo je da čak 42 odsto žena koje puše imaju akne, a samo 10 odsto nepušača ima isti problem. Teorije o tome da pušenje blokira pore zvuči pomalo neverovatno, a i ne objašnjava kako to da 58 odsto žena koje puše nikada ne dobiju akne.

STRES I SUNCE
Postoje određeni dokazi da stres može da prouzrokuje akne. Verovatno je objašnjenje povećan nivo steroida u telu kada smo pod stresom, a steroidi mogu da upale kožu. S druge strane preplanulost obično zamaskira i vizuelno smanjuje crvenilo. Ipak, brzo rešenje krije veći problem- dugotrajno izlaganje sunčevim zracima može prevremeno da ostari kožu. 
Član
Učlanjen(a)
05.02.2010
Poruka
445
Akne - pomagajtee!

Vec dugo vreme se borim sa akanama (buboljicama raznih vrsta...) na licu. :(
Koristio sam razna sredstva ali nista nije resilo problem.

Ovako vec od negde 14. godine a sad mi je 16 i po god.
Jedino ovog leta sam primetio malo vece promene u uobicajenih, a to je kad sam bio na moru. Pocele se da se povlace. Vec dugi niz godina idem na more itd. Bio sam prvo u Grckoj, 11 dana, ostalo je nesto para i otisli smo za Crnu Goru i ostali 10 dana. Negde 3 dana pre odlaska iz CG primetio sam te promene tj. da se povlaci i malo isusuje. Tada nisam koristio nista. A kad sam se vratio kuci - sve opet isto kao i pre.

Zamolio bih svako ko moze da mi pomogne,preporuci nesto,posavetuje,bilo sta, samo zelim da se resim toga!! :(
Verujem da neko zna kako je to. :)

Inace umivam se cesto,najmanje 3 puta dnevno od kojih jednom sa sumpornim sapunom. Obicno uvece.

Bio sam kod dermatologa u Bg-u,dala mi je nesto,ja sam to koristio ali nista!Pitao sam jednom prilikom prof. hemije, ona mi je rekla nesto o tome i koja je dobra krema, ja sam to zapisao i sada nigde ne mogu da nadjem to....Znam da je spomenula bor, bornu kiselinu i to sa valjda 7% koncetracije... Nisam siguran.
 
Poslednja izmena:
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.043
Možda ti pomogne nešto odavde:
http://serbianforum.org/zdravlje/32970-najcesci-problem-koze-kako-da-se-izborite-sa-aknama.html

A ono što ja mogu da ti preporučim da probaš je sapun od kozjeg mleka, koji možeš da nađeš u nekoj od prodavnica zdrave hrane. Rešava mnoge probleme sa kožom. Jeftin je, oko 70 dinara, i postoje dve vrste, jedna je sa kukuruznim skrobom i služi i kao piling, a druga je blaga ali vrlo delotvorna. Ovako izgleda:

648.jpg

Probaj, sigurno neće škoditi jer je sve prirodno i zdravo, a možda i pomogne.
 
Član
Učlanjen(a)
05.02.2010
Poruka
445
Hvala, jesam procitao, korisno je. :)

A sta mislite o Flogocid masti??? :)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.043
Pa koliko sam videla na jednom drugom forumu, hvale je kao dobru za one tzv. "debele", potkožne akne.
Ja zaista nikada nisam imala problema i ništa nisam probala jer i danas u 38-oj imam lice k'o beba, ali eto, ljudi koji su probali kažu da pomaže. Probaj, pa ako pomogne, napiši ovde. Možda pomogneš još nekome. :)
 
Član
Učlanjen(a)
13.09.2009
Poruka
79
Verovatno kao i kod nas vecine koja je bila u tim godinama,proci ce kao i pubertet(mada pojedince veoma dugo drzi ;))ali naj bolje je resenje opet dermatolog.....
 
Top