Najbolji saveti za telo bez celulita

Član
Učlanjen(a)
30.11.2011
Poruka
1.872
U minut do dvanaest: Rešite se celulita





Leto se lagano približava i ako spadate u onih 80 posto žena koje imaju problema sa pomorandžinom korom, krajnje je vreme da obratite pažnju na ishranu. Otkrivamo vam šta tačno treba da jedete da biste se izborili sa ovim problemom, a dodatni bonus je posebna šestodnevna dijeta protiv celulita.

news_11690.jpg


Ako želite da se pre leta rešite celulita, pravo je vreme da obratite pažnju na ishranu i iz jelovnika izbacite masnu hranu, šećer, so i kafu i alkoholna pića.

Trebalo bi da izbegavate svu hranu koja sadrži mnogo šećera. Osim što je vrlo kaloričan i goji, šećer takođe otvrdnjuje kolagenska vlakna koja se nalaze s unutrašnje strane kože, pa masnoća postaje još vidljivija. Istovremeno dolazi do otvrdnjavanja krvnih sudova, zbog čega se cirkulacija usporava pa se telo ne može rešiti masnoća i štetnih materija.

Iz istog razloga je potrebno piti manje kafe - sve više od šoljice na dan usporava cirkulaciju. Jednako deluju i napici bogati kofeinom, kao i alkohol koji u većim količinama usporava cirkulaciju i povećava nivo masnoća u krvi.

Trebalo bi da izbegavate i jako slanu hranu, jer ona potstiče zadržavanje tečnosti, što je jedan od glavnih uzroka celulita. Dobro bi bilo da jedete manje masne hrane, ali dovoljno kvalitetnih belančevina.

Piletina, ćuretina i crveno meso bogati su aminokiselinama i l-karnitinom koji uz redovno vežbanje jačaju tonus mišića i smanjuju masne jastučiće. Dobro ih je začiniti kurkumom, čilijem, ruzmarinom i đumbirom koji dodatno potstiču razmenu materija.

Odličan dodatak ishrani su belančevine surutke, jer ti ne sadrže šećere, masti ni kolesterol.
Za bolji metabolizam dobro je uzimati probiotike, u jogurtima ili kao dodatak ishrani, jer će se tako pospešiti oslobađanje od štetnih materija - kaže nutricioniskinja Sandra Marić Bulat.

CELULIT U BROJKAMA

Oko 80 posto žena pati od celulita, a krivci su
ishrana, loša cirkulacija i genetika.

Gotovo 75 posto žena koje su tri dana u nedelji radile kardio trening smanjile su celulit.

Skoro 32 posto žena koje imaju celulit idealne su težine ili mršave.


BORBU SA CELULITOM ZAPOČNITE DETOKSIKACIJOM

Reč stručnjaka: Sandra Marić Bulat

Prvo je potrebno napraviti prirodnu detoksikaciju sa svežim voćem (odličan izbor su bobičasto voće, citrusi i jabuka) i povrćem (peršun, celer, špargle, blitva, spanać, maslačak i kopriva). Mogu se začiniti prema želji,
najbolje limunom i đumbirom, a istovremeno treba pokušati unositi što manje soli.

Takođe je jako važno povećati dnevni unos tečnosti i pritom izbegavati kafu i gazirane sokove. Najbolje piće je voda s nekoliko kapi limuna i dobro je jesti supe od povrća. Takva ishrana potstiče probavu. Tokom detoksikacije u ishranu se prvo dodaje riba pripremljena na grilu. Dobro je ako je začinite maslinovim uljem, belim lukom i peršunom, jer ti začini potstičuiču cirkulaciju.

JELOVNIK ZA ULEPŠAVANJE PRE PLAŽE

Citrusno voće bogato je vitaminom C, najvažnijim vitaminom u borbi protiv celulita.
Takođe, citrusno voće potiče cirkulaciju i jača kapilare. Ali važnu ulogu imaju i banane - bogate su kalijumom i vitaminom B6 koji deluju protiv zadržavanja tečnosti. Sadrže i magnezijum, koji štiti od stresa i gojenja koje se s njim povezuje.

Ananas deluje protivupalno, zbog čega pomaže protiv zadržavanja tečnosti i u oporavku oštećenih kolagenskih vlakana. U ishranu uvrstite i bobičasto voće poput borovnica, jagoda, malina i kupina jer poništavaju delovanje štetnih materija koje oštećuju kožu i stvaraju efekt narančine kore.

Od povrća je vrlo važan brokoli, koja sprečava otvrdnjavanje kolagena izazvano šećerom i luk koji potstiče stvaranje kolagena. Veliki neprijatelji celulita su pasulj i mahunarke, orašasto voće, zobene pahuljice, suvo voće, kruške, jaja, plava riba i nemasni mliečni proizvodi (npr. jogurt).

ŠESTODNEVNI MENI

1. dan

Doručak: 1,5dl obranog mleka ili jogurt, kašičica meda, kašičica zobenih pahuljica i kruška

Užina: 40g suvog voća

Ručak: pileća prsa u sosu i kuvani pirinač: 100g piletine, 40g pirinča, ljutika, beli luk, peršun, supa od povrća, nemasno kiselo mleko ili jogurt, maslinovo ulje, so i feferoni

Užina: pomorandža

Večera: salata s jajem, šunkom i 50g integralnoga hleba: 60g zelene salate, kuvano jaje, 50g šunke, 4 kašike pomorandžinog soka, ribani ren, so i feferoni

2. dan

Doručak: frape od 1,5dl obranog mleka i 125g banane

Užina: 40g suvog voća

Ručak: testenine u sosu od pečuraka: 40g testenine, 200g pečuraka, beli luk, vlašac, 2 kašike nemasnoga kiselog mleka, so, biber, 20g oraha

Užina: integralno pecivo sa 30g nemasnog sira

Večera: salata od 3 kašike pomorandžinog soka, kašike sirćeta, soli i feferona, i kriška integralnog tosta sa svežim sirom

3. dan

Doručak: 250g malina, 1,5dl obranog mleka, kašika zobenih pahuljica, 2 kašike meda

Doručak: 40g suvog voća

Ručak: supa od povrća: naseckana ljutika ili beli luk, 1/2l supe od povrća, 200g tikvica i paprika narezana na kocke, 50g šunke, 50g pasulja, so, biber, maslinovo ulje, sirće, soja sos

Užina: jabuka

Večera: salata od piletine i tikvica: 60g zelene salate, 200g tikvica, 3 kašike pomorandžinog soka, kašika sirćeta, so, biber, 3 kašike kiselog mleka ili jogurta i 40g integralnoga hleba

4. dan

Doručak: frape od 1,5dl obranog mleka i 100g manga

Užina: 40g suvog voća

Ručak: riba list s pirinčem: 40g pirinča, 2 filea lista, kašika limunovog soka, so, biber, kašika rena i kašičica kopra, 2dl supe od povrća, 2 kašike nemasnoga kiselog mleka, paradajz

Užina: integralno pecivo s 20g šunke

Večera: salata od šampinjona i integralno pecivo

5. dan

Doručak: jabuka, kašika limunovog soka, jogurt, kašika zobenih pahuljica i kašika meda

Užina: 40g suvog voća

Ručak: svinjski odrezak na istočnjački način: krastavac, pola paprike, 2 kašike pomorandžinog soka, kašika sirćeta, pola kašičice ulja, so, biber, kašičica korijandra u prahu, pola češnja belog luka, 2 kašičice soja sosa i 50g integralnog hleba

Užina: 1/2 ananasa

Večera: salata s rendanom šargarepom i kuvanim brokolijem

6. dan

Doručak: kivi, jogurt i kašičica zobenih pahuljica

Užina: 40g suvog voća

Ručak: omlet sa spanaćem: 100g kuvanog spanaća, 2 žumanca, sneg od 2 belanjca, luk, pola češnja belog luka, maslinovo ulje i 40g integralnoga hleba

Užina: 50g integralnoga hleba s 2 kriške ćureće salame

Večera: salata sa sojinim klicama i paprikom








Izvor: S media
 
Član
Učlanjen(a)
30.11.2011
Poruka
1.872
Tri saveta za kožu bez celulita





Skupi anticelulit preparati i tretmani možda će vam pomoći da se rešite celulita, ali samo kratkotrajno. Ako želite da vaša koža ostane glatka i savršena, poslušajte ove savete.



Unosite dosta tečnosti.


Voda najbolje pomaže u borbi protiv celulita jer izbacuje nepotrebne soli iz organizma. Ipak, ukoliko želite da vam unošenje tečnosti pomogne da se rešite celulita, umesto što pijtete vodu, trebalo bi da je unosite kroz hranu. Dakle, namirnice koje sadrže dosta tečnosti poput lubenice, manga ili šljive odličan su izbor, a uz to sadrže dosta vitamina A i C kao i antioksidanata, koji će pomoći da koža ostane zategnuta.

Vežbajte.


Vežbe izdržljivosti, poput džoginga pomoći će vam da se rešite i viška kilograma i celulita. Ipak, u borbi protiv celulita najefektnija će biti vežba “iskorak”, koja jača buitne mišiće i mišiće zadnjice. Iz stojećeg položaja jednom nogom iskoračite napred držeći gornji deo tela potpuno mirno, a noge zategnute. Vežbu ponavljajte 10-20 puta sa svakom nogom tri ili četiri puta nedeljno.

Sunčajte se.


Ukoliko vam se čini da vašem telu nema pomoći i da vam ništa što ste isprobali nije pomoglo, sunčanje vam može pomoći. Poznato je da tamniji objekti izgledaju manje u ogledalu, pa je takav slučaj i sa celulitom. Koristite sredstvo za potamnjivanje ili neki drugi preparat ukoliko ne želite da pokazujete svoje telo na plaži pre nego što pocrnite.






Izvor: Lepota&Zdravlje
 
Učlanjen(a)
03.06.2009
Poruka
2
Dobar i efikasan a bogami i zdrav savet:JESTI JEDNO VREME SIROVU HRANU! deluje 100%
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Celulit: 5 načina da se “skockate“

Celulit: 5 načina da se “skockate“

Ni činjenica da ga ima 90 odsto žena nije velika uteha kada umesto da ponosno pokažete svoje zategnuto telo, birate garderobu koja će bar malo zakamuflirati nabore od celulita. Vreme je da prestanete da prebacujete sebi i usvojite nekoliko prostih saveta, a onda će baš svaka odevna kombinacija biti kao stvorena za vas!

2.jpg
Prihvatanjem prostih saveta možete sebi mnogo da pomognete


1. Dijeta
Zasićene masti kakve nalazimo u brzoj hrani i prženim jelima trebalo bi sasvim izbegavati, baš kao i alkohol i rafinisani šećer. Kada jedete voće i povrće telo dobija vitamine i hranljive materije koji hrane kožu i pomažu oslobađanje organizma od štetnih materija. Isto tako, dosta vode pomoći će koži da ostane hidrirana i elastična.

2. Fizička aktivnost
Vežbanjem se telo oslobađa viška masti i oblikuje. Takođe, vežbanje će učiniti kožu dodatno savitljivom i ublažiće rupice u vidu pomorandžine kore. Upražnjavajte šetnju, trčanje, vožnju bicikla ili plivanje, oni će dati najbolji efekat.

3. Odeća
Preterano uska garderoba može usporiti cirkulaciju i tako doprineti pojavi celulita. Posebno je važno da veš bude dovoljno širok i udoban, jer će to sprečiti nakupljanje masti ispod kože. Na tržištu se može naći i posebna odeća protiv celulita koja poboljšava protok krvi i limfnu funkciju istovremeno maskirajući postojeću pomorandžinu koru.

4. Kreme
Znate i sami da se na rafovima prodavnica nalazi mnogo različitih krema i gelova koji obećavaju rešenje problema. Dok traju debate o njihovoj efikasnosti, bitno je da napomenuti da je logika njihovog efekta takva da kreme ulaze duboko u kožu, stimulišu cirkulaciju i doprinose rastu vezivnog tkiva. Važno je redovno koristi preparate, a prednost se daje kremama napravljenim od prirodnih sastojaka i bez jakih hemikalija.

5. Masaža
Masaža pomaže da se nakupljene masti razlože i pobošlja protok krvi u celulitom zahvaćenim delovima tela. Maser pri tome može koristi ili samo ruke ili posebne spravice namenjene upravo regulaciji celulita. Kako dejstvo ne bi bilo kratkog daha, potrebno je redovno odlaziti na tretmane.

Izvor: S media

 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Ove stvari pogoršavaju celulit tokom zime

Ovo možda zimi nije estetski problem broj jedan, ali neke navike, koje imamo tokom hladnijih dana pogoršaće stanje celulita, zbog čega nećete biti srećni na proleće...

JHzH1Uk.jpg


Bliži se proleće, pa je možda pravo vreme da počnete da mislite na celulit i kako da ga sprečite

Idealni uslovi za stvaranje celulita su dugotrajno sedenje, smanjena fizička aktivnost, uska odeća, masna hrana, kao i ona bogata šećerom. A sve to na snalazi zimi daleko više nego leti pa nije ni čudno da se upravo tokom hladnijih dana celulit može dodatno pogoršati.

Ali kako kasnije ne biste morali da sanirate problem, otkrivamo vam koje navike treba da odbacite, i kako umanjite njihove loše posledice. Naime, iako uzroci nastanka celulita mogu biti razni, od genetskih, preko hormonskih, ali i psiholoških, u koje ubrajamo hronični stres, neki naši sitni 'gresi' dodatno pogoršavaju celulit.

1. Uska odeća

Uzrok nastanka celulita je i slaba prokrvljenost tela, odnosno spora cirkulacija krvi i protok limfe. Naime, cirkulacijom se prenosi kiseonik i hranjive materije do svih ćelija u telu, a limfa uklanja popratne toksične proizvode. Cirkulaciju može oslabiti i uska odeća posebno farmerke ili elastične čarape.

2. Loša ishrana

Neadekvatna ishrana bogata visokokaloričnim, masnim i slatkim namirnicama, još je jedan od uzroka nastanka neestetskih udubljenja. U namirnice koje treba da jedete spadaju nemasno meso, riba, sveži sirevi, voće, povrće, med i mlečni proizvodi s manjim procentom masnoće.

S druge strane ne preporučuje se masno meso, suhomesnati proizvodi, konzervirana hrana, alkoholna i gazirana pića, slatkiši i visokokalorična hrana upravo ona kakvu uglavnom praktikujete da jedete tokom zime. Zbog toga nije ni čudno da nakon zime većina vas kreće u ofanzivnu borbu s nataloženim novim masnim naslagama.

Kako bi smanjili loš uticaj "zimske ishrane" u kojoj manjka svežeg voća i povrća trebalo bi da pijete što više vode i to na sobnoj temperaturi, koja pogoduje probavi. S obzirom da upravo poremećaji probave pogoduju debljanju i nastanku celulita bilo bi poželjno da na jelovnik uključiti što više probiotika i da jedete više manjih obroka dnevno.

3. Nedovoljno kretanja

Ubrzani tempo života s nedovoljno vežbanja takođe pogoduje nastanku celulita. Zbog manjka fizičke aktivnosti dolazi do loše cirkulacije i limfne drenaže koja smanjuje dovod kiseonika i hranjivih materija dok se štetne nakupljaju.

Osim što zimi više sedite, kao i način na koji sedite može pogodovati stvaranju celulita. Naime, prilikom sedenja mišići se opuste i omlitave, a još ako pri tom prekrstite noge i tako onemogućite protok krvi, stvarate idealne uslove za nastanak celulita.

Kako bi ipak bili malo aktivniji i umesto automobila ili gradskog prevoza, pre ili nakon posla idite bar jedan deo puta pešice. Koristite stepenice umesto lifta i probajte da u dnevni raspored stavite bar nekoliko vežbica koje će postaknuti cirkulaciju i rad mišića.

Izvor: Zadovoljna.hr
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Prirodni lekovi protiv celulita

Celulit nastaje usled vise faktora kao sto su: nepravilna ishrana, umanjena fizicka aktivnost, hormonski disbalans, genetske predispozicije, pusenje, stres... Pojava celulita znatno je cesca kod zena nego kod muskaraca, sto govori da je uticaj hormona veoma bitan i da nastaje usled visokog nivoa hormona estrogena. Poznato je da se tesko iskorenjuje jer iziskuje dugotrajan tretman koji zahteva i promenu nacina zivota. Celulit nije samo estetski problem, vec ga treba shvatiti kao bolest koja u naprednoj fazi izaziva bolove na dodir mesta zahvacenog celulitom. Kasnije moze dovesti do ozbiljnih problema sa cirkulacijom i opterecenja zglobova.

Naucna istrazivanja pokazuju da uspesna borba protiv celulita, leži u pravilnom nacinu ishrane i fizickoj aktivnosti.

Kada je ishrana u pitanju, organizmu je potrebno obezbediti sto vise tecnosti kako bi se ubrzala razmena materija i izbacivanje toksina. Najbolje je piti ne hlorisanu izvorsku vodu i biljne cajeve koji ubrzavaju cirkulaciju i detoksikaciju organizma. Za lecenje celulita najboli efekat imaju cajevi od koprive, maslacka, preslice, peteljki trešanja i nezaobilazni zeleni caj.

Za izbacivanje stetnih materija iz organizma povecati unos namirnica bogatih vitaminom C (limun, kivi, paprika), zatim namirnice bogate kalijumom (banane, breskve, grasak, integralne žitarice, orasi, badem) i sumporom (piletina, riba, mleko, jaja). Articoka, kupus i ananas takođe su dobar prirodni lek protiv celulita jer su prirodni diuretici i antioksidansi. Soja i sojini proizvodi ce svakako dobro doci.

U borbi protiv celulita vazno je izbegavati: masnu hranu bogatu holesterolom, slatkise, beli hleb, alkohol, cigarete, kafu, gazirana pica, konzerviranu hranu. Vazno je znati da prekomeran unos soli, zadrzava vodu u organizmu, zato hranu ne soliti vise nego sto je potrebno.

Ne treba zanemariti svakodnevno vezbanje pa makar to bila i lagana setnja cime se ubrzava metabolizam. Setnja u prirodi obezbedice dovoljne kolicine kiseonika neophodnog organizmu.

Blaga masaza potstice cirkulaciju sto je bitno u borbi protiv celulita.

Opustanje i meditacija su odlicna preventiva jer mogu blagovremeno spreciti nastanak celulita.

Za pripremu preparata protiv celulita koji se koriste spolja (razne kreme i ulja), najbolji prirodni lek je biljka brsljan.

Caj od maslacka protiv celulita
Malu kasiku usitnjenog suvog korijena maslacka staviti u 2 dl vode i kuvati na laganoj vatri nekoliko minuta. Zatim ostaviti da odstoji 15 minuta pa procediti. Caj piti nezaslađen ili zaslađen medom, i to nekoliko puta tokom dana.
Caj od maslacka procišcava organizam i pomaže u borbi protiv suvišnih kilograma i celulita.

Ulje od brsljana protiv celulita
U tamnu flasu naliti 1/2 l maslinovog ulja pa u njega potopiti 20 gr listova bršljana, desetak kapi esencijalnog ulja ruzmarina i nekoliko kapi limuna. Flašu zatvoriti i ostaviti 40 dana na toplom i tamnom mestu. Jednom dnevno malo promuckati.
Nakon toga procediti i blagim utrljavanjem (dok koza ne upije) nanositi na podrucja zahvacena celulitom, svako vece kako bi ulje delovalo tokom noci.

Krema od brsljana protiv celulita
U 500 gr svinjske masti dodati po 50 ml tinkture lista bršljana, 50 ml ulja cickovog korena i 50 ml ulja od cvetova nevena. Smesu zagrejati na 70 °C i uz stalno mešanje dodati 50 ml otopljenog pcelinjeg voska.
Gotovu smesu razliti u posudice i dobro ih zatvoriti. Svako vece pre spavanja naneti kremu na delove tela zahvacene celulitom i masirati po 15 minuta.

Izvor: Priroda-leci-sve.com
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
VIDEO: Za 30 minuta zadnjica i noge bez celulita - sada se telo priprema za leto

Pola sata vežbanja pomaže u skidanju uporne i dosadne "pomorandžine kore".

IAR6BFd.jpg

Ništa bez vežbanja...

Celulit se često naziva i "prokletstvo žena", jer zaista veliki broj pripadnica lepšeg pola pati od ovog upornog problema - dosadnih rupica na koži i masnih naslaga u predelu guze, butina i stomaka.

Ne možete da ga se otarasite preko noći, ali vežbe su svakako jedan od najefikasnijih i najjeftinijih metoda uklanjanja "pomorandžine kore".

Ukoliko nemate dovoljno vremena, a ni novca da svakodnevno odlazite u teretanu, vežbe uvek možete da radite kod kuće.


Izvor: Vestionline
 
Natrag
Top