Naj životinja

Učlanjen(a)
10.07.2010
Poruka
2.773
[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]Kamila[/FONT]

camel.jpg


[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]Kamila je apsolutni rekorder u životinjskom svetu kada je reč o vremenu koje može da provede bez vode - bar 20, a katkada i više od 45 dana, kamila je u stanju da, krećući se u karavanu, preživi bez kapi vode, a da se to ne odrazi na njen organizam. Međutim, kada se nakon dugog puta domogne oaze sa izvorom vode u njemu, kamila za samo 10-ak minuta popije preko 100 litara vode! Nijedna druga životinja ne bi bila u stanju da podnese ni takav pritisak vode u organizmu - ovu jedinstvenu osobinu kamile imaju zahvaljujući obliku svojih crvenih krvnih zrnaca. Za razliku od ostalih sisara čija su crvena krvna zrnca obla i okrugla, kamila ima ovalna krvna zrnca koja mogu da podnesu snažan pritisak vode u krvotoku kada se kamila u oazi napije vode. Organizam kamile nakon pojenja ne odbacuje suvišnu tečnost, već je skladišti (zajedno sa hranom koju pojede) pretvarajući je u svojevrsnu "tečnu mast" (mast sa znatnom količinom vode) koja ispuni prostor grbe na njenim leđima, pa je kamila, nakon nekoliko dana odmora i pojenja, već spremna za novo iscrpljujuće putovanje u karavanu preko pustinje, koje po izuzetno nepovoljnim uslovima može katkada trajati i više od 6 nedelja.[/FONT]


[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]Izvor:zvrk
[/FONT]​
 
Učlanjen(a)
10.07.2010
Poruka
2.773
Eleni morski puž golać (elysia chlorotica)

ZELENI MORSKI PUŽ GOLAĆ (ELYSIA CHLOROTICA)

3.jpeg


Zeleni morski puž golać ima oblik lista. Ima sposobnost da koristi sunčevu energiju u procesu fotosinteze. Naime, ovaj puž se hrani algama pa u procesu fotosinteze, uz pomoć sunčeve svetlosti i hloroplasta iz algi, obezbeđuje sebi hranu. Ovaj interesanti puž živi u subcelularnoj endosimbiozi sa hloroplastima morskih algi.

28.jpg


Mladi puževi su smeđi sa crvenim pigmentnim tačkama. Zelenu boju dobijaju tek kad počnu da se hrane algama. Odrasli puževi su zelene boje zbog prisustva hloroplasta.

Hloroplasti mogu da se dugo, oko devet do deset meseci, sačuvaju u određenim ćelijama zidova digestivnih kanalića, čime je ovom pužu obezbeđena mogućnost stvaranja hrane, odnosno energija za kompletan životni ciklus.

To znači, da kada jednom uzme dovoljnu količinu algi, ceo svoj život ne mora više da „jede“, jer mu fotosinteza osigurava potrebnu energiju. Ovo je zelenom pužu od posebne važnosti u uslovima nepovljnih klimatkih uslova, odnosno kada je algi malo ili ih nema.

Izvor.agroekonomija
 
Član
Učlanjen(a)
14.12.2010
Poruka
65
PAS! NE ZNAM TACNO KAKO DA POSTAVIM SLIKU... vERNOST, PRIJATELJSTVO, ZABAVA...TO JE OSECAJ KOJI SE NIKADA NE ZABORAVLJA-IMATI PSA!!! NARAVNO, SEM PSA, SVIDJAJU MI SE I MNOGE DRUGE ZIVOTINJE: KONJ, TIGAR, MACKA, PAPAAGAJ......KOZA!!!SVAKA JE POSEBNA I LEPA NA SVOJ NACIN....JEDNOSTAVNO, OBOZAVAM IH SVEEEEEEE!!!!!!! POZZ
 
Član
Učlanjen(a)
11.01.2012
Poruka
158
Sibirski tigar

sibirski-tigar-desktop-pozadine1.jpg

Sibirski tigar je dug od vrha njuške do kraja repa 3,2 m. Visina do ramena može biti do 1 metra, što ga čini najvećim i nasnažnijim među tigrovima. Može težiti od 200 do 250kg. Crne pruge na tigrovom rđavo-žutom krznu raspoređene su po celom telu, pri čemu ne postoje dve identične životinjete se pruge mogu uporediti sa otiskom prstiju kod čoveka. Osnovna boja na leđima je tamnija, sa strane malo svetlija. Sa donje strane tela i unutrašnjost nogu krzno je bele boje. Dlaka sibirskog tigra je duža i gušća od dlake ostalih tigrova. Glava mu je okrugla, urešena manjim ušima, na kojima sa zadnje strane dolazi po jedna veća bela mrlja. Oči su mu žutosmeđe, a njuška nešto kraća od njuške lava. Brkovi dužine i do 20 cm ukras su glave, dok s bočnih strana obraza ima dužu dlaku. Jezik mu je dug i hrapav, a u čeljustima ima snažne očnjake s vrlo oštrim rubom s unutrašnje strane, poput noža, a njihova dužina seže i do 6 cm. Na dugim i snažnim nogama ima ogromne šape s pet prstiju s oštrim i dugim kandžama, koje prema potrebi uvlači ili izvlači. Rep sibirskog tigra može imati dužinu do 90 cm. Ženka sibirskog tigra manja je od mužjaka, ali ima sva obeležja kao i mužjak.

Izvor: životinjsko carstvo
 
Natrag
Top