Naj životinja

Učlanjen(a)
10.07.2010
Poruka
2.773
NAJTEZA KOPNENA ZIVOTINJA

Afrički slon

Najteži kopneni sisar, može dostići težinu više od sedam tona i visinu od četiri i po metra. Da bi ova biološka mašina funkcionisala, mora da pojede 150 kila povrća svakoga dana, zato dnevno provede 16 sati jedući.

x134149281924963493.jpg

98h6p3.jpg
 
Učlanjen(a)
10.07.2010
Poruka
2.773
Čivava-najmanji pas na svetu


Za čivave bi mogli kazati da su najmanji psi na svetu I da su psići ove rase najčešći kućni ljubimci svetskih zvezda. Meksičkog porekla ,dobili su naziv po državi Chihuahua (u kojoj I danas postoje psi slični današnjim čivavama,samo znatno robusniji) odakle su ih krajem devetnaestog veka preneli u Ameriku, njihova težina kreće se od 500 do 2500 grama,a visoke su svega 20 cm.Čivave mogu biti : dugodlake,kratkodlake,crvene,bele,pšenične boje ,sa ili bez belih oznaka.Pripadaju rodu patuljastih pasa I veoma su pametne I hrabre,katkad I previse za svoju veličinu,tvrdoglave su,osećajne I često se vezuju samo za jednu osobu.Vrlo su drustvene,I mogu živeti sa ostalim životinjama,ipak treba povesti računa jer s obzirom na njihovu visinu veće životinje ih mogu „pregaziti",takođe ih treba držati sto dalje od dece,jer ih ona njačešđe posmatraju kao igračke.Idealani su ljubimci za male stanove ,osetljive su na zimu,vlagu i promaju,ali svaki vlasnik će im učiniti uslugu ukoliko im u toku zimskog perioda kupi kaputic u pet shop-u..Čivava je poznata i po tome što nikada ne laje već samo prigušeno reži na osobe koje joj se učine sumlnjivim.Tipičan je pas za naručje ,jer se tamo najbolje oseća, a duge šetnje tokom dana su joj neophodne, njen životni vek je veoma dugacak.Velika je steta sto se na ove psice poslednjih nekoliko godina gleda kao na modni detalj,a ne kao na ziva bica,odnosno ljubimce.
Chihuahua121.jpg


Džordž, najveći pas na svetu


Veliki Džordž, nemačka doga duga preko dva metra od nosa do repa i teška 110 kilograma najverovatnije će uskoro biti proglašena za najvećeg psa na svetu.
19486_veliki-dzordz-01_ig.jpg


Osim dužine od nosa do repa, treba istaći da je Džordž od šape do ramena “visok“ više od metra. Vlasnici Dejvid i Kristina Naser iz Tuskona (SAD), ovog “pitomog čudovišta“ ističu kako Džordž mesečno pojede oko 50 kilograma hrane, a spava u svom (ogromnom) krevetu. Kad su dobili psa koji je bio star sedam nedelje, Dejvid i Kristina nisu ni sanjali da će on toliko da poraste.
 
Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
10.07.2010
Poruka
2.773

NAJVECA ZIVOTINJA

PLAVI KIT
(Balaenoptera musculus)

Plavi kit je najveca zivotinja koja danas zivi na Zemlji. Nejgova duzina se krece izmedju 20 i 30 m, a tezina izmedju 100 i 160 tona. Hrani se planktonskim organizmima i drugim sitnim zivotinjicama, koje procedjuje iz vode. Svakodnevno mora da pojede ogromnu kolicinu tih organizama - i preko 6 tona. Zivotinje takve velicine mogu da zive samo u ogromnim prostranstvima otvorenih mora i okeana. Leta provode hraneci se u severnijim delovima okeana, dok se zimi sele juznije, u toplija podrucja gde zenke kote mladuncad. O mladuncima se brine samo majka koja ih doji, pri cemu dnevno mogu dobijati i po 90 kg. Osim sto je plavi kit najveca on je i najglasnija zivotinja - njegovi glasovi mogu da prelaze i 180 dB. Zbog velicine plavi kitovi nemaju prirodnog predatora. Medjutim preteranim lovom su ih ljudi doveli do ivice izumiranja. Uprkos preduzetim merama zastite, veliko je pitanje hoce li ova vrsta uspeti da opstane.
RASPROSTRANJENOST: sva mora i okeani, osim Sredozemnog, Baltickog i Crvenog mora.

Izvor: Album "Zivotinjsko carstvo"

TPOBRS016800_WM.jpg
 
Učlanjen(a)
10.07.2010
Poruka
2.773
Zivotinja sa najdužim skokom



Mačja buva je životinja sa najdužim skokom na svetu. Ona može da preskoči udaljenost od 85 cm, što iznosi oko 285 dužina njenog tela. Da bi čovek prosečne visine preskočio 285 dužina svoga tela, morao bi da preskoči oko 485 m. Mačja buva je insekt i živi kao parazit na mačkama i psima, a hrane se krvlju. Rasprostranjene su svugde po svetu.


flea.jpg

 
Učlanjen(a)
10.07.2010
Poruka
2.773
Najviša životinja na svetu

Žirafe su najviše kopnene životinje na svetu. Odrasle žirafe dostižu visinu između 4 i 5,5 metara, a teške su po više stotina kilograma.
Odrasle jedinke pojedu i do 35 kg biljne hrane dnevno. Hrane se pretežno lišćem drveća (akacija i drveta "kombretum") zbog čega se i smatra da imaju izuzetno dugačak vrat, a katkada i pasu travu ukoliko uoče mlade i sočne izdanke nakon neke retke afričke kiše. Ipak, pošto ima tako dugačak vrat (2-2,5 m) žirafa izbegava da se hrani travom, jer pritom mora da široko raširi prednje noge i polako se spusti gotovo do zemlje da bi pasla.
Žirafa ima veoma razvijeno čulo mirisa i sluha. Njene osetljive uši u stanju su da registruju i najmanji šum, a njen njuh je upozorava na opasnost iako je ona kilometrima daleko od nje. Žirafa se prevashodno brani stalnim kretanjem, a u slučaju direktne opasnosti daje se u brz beg ili se u direktnom sukobu veoma dobro brani snažnim udarcima svojih nogu, kopita ili vrata.
giraffe-close.jpg

 
Član
Učlanjen(a)
05.09.2010
Poruka
23
Sivi soko (lat. Falco peregrinus)
Srednje karakteristike


  • mužjaka
    • dužina tela: 41 cm
    • raspon krila: 95 cm
    • težina: oko 550 g
  • ženke
    • dužina tela: 49 cm
    • raspon krila: 114 cm
    • težina: oko 1200 g.
    Sivi soko se hrani pticama, najčešće golubovima, patkama, vrapcima i sl. U obrušavanju razvija brzinu do 320 km/h. Svoj plen lovi isključivo u vazduhu. Mužjak sivog sokola, kao i kod većine ptica grabljivica je za jednu trećinu manji od ženke.
SiviSoko%20ShAkE.jpg



 
Poslednja izmena od urednika:
Učlanjen(a)
10.07.2010
Poruka
2.773
Životinja sa najviše nogu



Kaliforniska stonoga je životinja koja ima najveći broj nogu. Telo ženki je dugačko do 3,3 cm i one imaju u proseku oko 600 nogu. Mužjaci su dvostruko manji i imaju između 320 i 400 nogu. Hrane se biljkama i žive u Kaliforniji (USA).


766MadagascarRedMillipede.jpg

 
Član
Učlanjen(a)
08.09.2009
Poruka
13
f_10ixu68vifm_f0a4cf9.jpg

Mozda ova slika ne pripada ovde ali niam mogla da nadjem drugo mesto. Bogomoljka je slikana u dvoristu mog vrtica.
BOGOMOLJKA
 
Član
Učlanjen(a)
27.03.2009
Poruka
530
Mungos. Definitivno naj životinjka. Gotivim ih zato što se "igraju" sa kobrama i kojekakvim otrovnim zmijama.
Imaju brže reflekse čak i od zmija i totalno su imuni na zmijski otrov. Sve što se mungosu može desiti nakon ujeda izuzetno otrovne zmije jeste privremena ošamućenost ili kratak san koji traje ne više od 15 minuta.

Na ovom video klipu se može videti koliko su izuzetno opasni i brzi. Dakle, lek za zmije - mungos.
Mada, ne lezi vraže, ova sitna zverka ne preza ni od čega. Ako recimo pribavite jednog da vam brani kokošinjac.... paaaa, pozdravite se i sa zmijama, a i sa kokoškama. :mrgreen:
Tamane sve što im se dopadne ili što provale da mogu da klopnu. Izgleda bezazleno, ali toliko oštre zube i kandže imaju da je to za ne poverovati.. o pomenutim refleksima da ne govorimo...

Dakle, mali car! :D

 
Poslednja izmena od urednika:
Natrag
Top