Naj životinja

Učlanjen(a)
10.07.2010
Poruka
2.773
Naj životinje

Napravimo kolekciju naj životinja.

Svaka životinja je na svoj način neobična i zanimnjiva. Neke životinje se izdvajaju od ostalih po izgledu, ponašanju i sposobnostima. Toliko su neobične i ekstremne da ih možemo nazvati naj životinjama.

Evo jednog primera:
Lenjivac je najsporija životinja na svetu. Spava dnevno po 18 h. Obično visi sa grana naglavačke, a kada je budan za jedan dan pređe samo nekoliko metara. Hrani se lišćem sa grana, a da svari jedan obrok treba mu oko mesec dana. Živi u šumama Južne Amerike.


images








 
Učlanjen(a)
10.07.2010
Poruka
2.773

Ok, ali navedi neku naj zmiju, na pr. naj otrovnija, najduža, najteža... i opiši u kratkim crtama, postavi sliku.
Znači pravimo kolekciju naj životinja.

Dodato posle 20 Sati 26 minuta:
--------------------------------------------------------------------------

King Cobra je najduža otrovna zmija na svetu, sa prosečnom dužinom od preko pet metara. Iako njen otrov nije najjači, Kraljevska kobra je u stanju da samo jednim ugrizom ispumpa višestruko više otrova nego bilo koja druga zmija. Na taj način ovaj gmizavac može da ubije odraslog slona za nekoliko sati. Kraljevska kobra nastanjuje pretežno šumske predele jugoistošne Azije.

KingCobra.jpg
 
Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
30.07.2010
Poruka
14
Gepard je najbrža kopnena životinja na svetu. On može da trči brzinom većom od 100 km/h. Ovako veliku brzinu može da održi ratko vreme, jer de brzo umara. Zato plen lovi u kratki i brzim zaletima. Hrani se malim i srednje velikim sisarima, naješće gazelama i antilopama. Živi u afrički travnjacima.


gepard.jpg

 
Član
Učlanjen(a)
13.06.2010
Poruka
665
Puma (do 1993. Felis concolor) je u porodici velikih mačaka, a može se naći u Sjevernoj, Srednjoj i Južnoj Americi.
2023860.jpg

Riječ puma dolazi iz Quechua jezika. U Sjedinjenim Državama riječ panther (pantera) se odnosi na pumu ali black panther (crna pantera) se najčešće odnosi na jaguara ili leoparda. Nedavna istraživanja puminog DNK su utvrdila da je puma usko povezana sa jaguarandijem ali ne i s leopardima i lavovima.
Black%2BLeopard.jpg

Pume su krem boje s crnim vrhovima ušiju i repa. Puma može trčati 50 km/h, s mjesta može skočiti 6 metara, okomit skok iznosi 2.5 m. Ugriz ima jači od bilo kojeg psa. Puma ima četiri prsta a pandže su uvučene koje po potrbi izbaci. Odrasli mužjak pume može biti dugačak i do 2,5 m (od njuške do kraja repa), a teži oko 70 kg. U posebnim slučajevima može dostići i 95 kg. Odrasle ženke su dugačke oko 2 m i teže oko 35 kg. Mačići pume su prekriveni crno-smeđim točkicama a rep im je savijen u krug. Pume žive oko 25 godina. Pume koje žive bliže ekvatoru su manje nego one koje žive blizu polova.smile3
 
Član
Učlanjen(a)
30.07.2010
Poruka
14
Najružnija mačka na svetu



38836010051032def9aa7c6b2a90b3e8_700x550.jpg



Njegovo je ime Ružni Šišmiš i uopšte nije teško pogoditi zbog čega je ovaj mačak dobio ovako nelaskavo ime. Osmogodišnji kućni ljubimac, čija pasmina zapravo i nije poznata, većinu vremena provodi sjedeći ispred kompjutera u veterinarskoj klinici u New Hampshireu. No, mačak je toliko ružan da je osoblje moralo staviti poseban natpis na kojemu objašnjavaju kako nije riječ o bolesnoj nego samo jako ružnoj životinji.


Vlasnici ove mačke ipak kažu kako im njegov fizički izgled uopšte nije bitan jer Ružni Šišmiš ima posebnu unutrašnju lepotu i lepo se ponaša. Doduše, zbog svog ružnog izgleda mačak je postao turistička atrakcija. Neki čak ni ne veruju da je stvaran jer uglavnom sedi, a kad se pomakne neki od straha i zavrište!
No, unatoč ružnom izgledu, i ovaj mačak kao i svaka druga životinja, voli pažnju i obožava kad se netko odvaži i pomazi ga.
 
Poslednja izmena od urednika:
Član
Učlanjen(a)
13.06.2010
Poruka
665
Jedna od nalepoših i najplemenitijih životinja je svakako i arapski konj. Arapski konj je najstarija pasmina i prihvaćen je kao preteča svih pasmina današnjih konja.

blackhorserunningingreekl9.jpg


Autohtona pasmina. Trke arapskih konja na arapskom poluotoku održavale su se najmanje 2000 godina prije Krista. O tome svedoče umjetnost i usmena predaja beduina koji se povijesno vezani uz 'pustinjskog konja'. Muslimanski osvajački pohodi su od sedmog stoljeća proširili dominatnu genetiku arapskog konja po tada poznatom svijetu. Zahvaljujući tome, arapski je konj postao temeljnim čimbenikom svjetskog konjarstva.

horserunningbeachsex4.jpg


Arapski se konj smatra najljepšim od svih konja. Svojom jedinstvenom građom i pojavom ostavlja nezaboravan dojam. To je izvanredno izdržljiv i otporan konj, po temperamentu vatren, no istovremeno nježan i psihički stabilan. Njegova snaga i izdržljivost daju mu prednost pred ostalim pasminama u disciplinama kao što su trke izdržljivosti. Iako nije brz kao englesi punokrvni konj (koji je nastao na temelju arapskog konja) postoje i trke arapskih konja, kao i anglo - arabera, koje imaju svoje poklonike po cijelom svijetu. Danas arapske konje drže konjari po cijelom svijetu, a najviše ih ima u SAD. Svaka zemlja ima zasebnu evidenciju, autoriziranu od World Arab Horse Organization (WAHO).

blackstallionrearingsng1.jpg


Kao što je poznato arapski konj se koristo u uzgoju velikog broja pasmina. Kao potpuno konsolidirana pasmina koristi se za ispravljanje nedostataka i oplemenjivanje karakteristika mnogih pasmina još i danas.
 
Učlanjen(a)
10.07.2010
Poruka
2.773
Makau

(Anodorhynchus hyacinthinus)

1275503939_97372958_1-Slike--Vse-vrste-papagaji-in-plodna-jajca-na-voljo-1275503939.jpg


Makau je najveći papagaj na svetu. Postoji 17 podvrsta ovog papagaja, a jedna vrsta je pre par decenija izumrla. Makau je papagaj sa veoma dugim repom, jakim kljunom i razvijenim krilima. Noge su kratke i na svakoj nozi se nalazi po četiri prsta, koji se završavaju čvrstim i oštrim kandžama. Dužina ovog papagaja se kreće od 30 cm do 1 m, zavisno od vrste. Telo makaua je pokriveno perjem različitih boja. U predelu ispod očiju se pojavljuju crna i bela boja, a na ostalim delovima crvena, plava, zelena i narandžasta boja.

Ženke nose jedno ili dva jaja svakih 3 do 5 godina. Posle nekoliko nedelja izlegu se mladunci o kojima brigu vode oba roditelja. Ovi papagaji su aktivni preko dana i na spavanje odlaze sa prvim sumrakom. Hrane se semenjem, lišćem i voćem.

Makau naseljava centralne, istočne i južne delove Južne Amerike. Obzirom na svoju atraktivnost, ove ptice se legalno i ilegalno izvoze po celom svetu.
 
Učlanjen(a)
10.07.2010
Poruka
2.773
Noj

Noj (Struthio camelus) je velika afrička ptica neletačica iz reda trkačica. Nojevi su prepoznatljivi po svojim dugačkim vratovima i nogama i sposobnosti da trče brzinom od oko 65 kilometara na čas — najbrže od svih ptica. To su danas najveće ptice na svetu; mužjaci dostižu visinu od 3 metara i težinu do 155 kilograma, dok su ženke za oko trećinu manje.

gtotem_ostrich.jpg


Nojevi se obično kreću u grupama od 5 do 50 ptica zajedno sa antilopama, zebrama, gnuovima i drugim životinjama koje su u potrazi za ispašom. Budući da su visoki, na vreme mogu da primete neprijatelja i da upozore na opasnost. Nojevi se hrane semenom, korenjem, voćem, sitnim gmizavcima, glodarima i insektima. Da bi lakše svarili hranu u voljki i želucu, nojevi gutaju kamenčiće, takozvane gastrolite. Odrasli noj u proseku nosi 1 kg kamenčića u svom želucu. Pogrešno je verovanje da noj jede metal. Ovu radoznalu pticu privlači sve što se presijava — satovi, lančići, broševi ili metalni zatvarači na bocama. Ako se i dogodi da noj proguta neki metalni predmet, neće osetiti veće tegobe.
Nojevi mogu da podnesu velike temperaturne razlike. Njihov temperaturni kontrolni mehanizam je složeniji od bilo koje druge ptice ili sisara, koristeći golu kožu na nogama i slabinama koje mogu prekriti svojim krilima ili ne, u zavisnosti od toga da li ptica želi da zadrži ili oslobodi telesnu toplotu. Dok leže na zemlji skrivajući se od predatora, nojevi polažu njihove glave i krila ravno na tlo, izgledajući kao humka zemlje iz daljine, pogotovo ženke koje su skoro istih boja kao okolina. Kada su ugroženi, nojevi se brane bežanjem od neprijatelja, koga mogu ozbiljno povrediti ili čak usmrtiti snažnim udarcima svojih moćnih nogu.

Ptica stiče polnu zrelost sa 2 do 4 godine, s tim da su ženke polno zrele šest meseci ranije od mužjaka. Sezona parenja počinje u martu ili aprilu i završava se nešto pre septembra. Kad mužjak pokuša da osvoji srce neke ženke, počinje „ratnički ples": udara nogama, njiše vratom praveći neobične pokrete, trči u velikim krugovima i postaje razjaren. Teritorijalni mužjaci se tada bore za harem od 2 do 5 ženki. Pobednik će se pariti sa svim ženkama u oblasti, ali će samo sa jednom, dominantnom ženkom oformiti vezu, tj. postati par sa njom.
Ženke polažu svoja jaja u jedno zajedničko gnezdo koje je u stvari obično udubljenje u zemlji od 30 do 60 cm duboko. Među jajima, nojeva jaja su najvećih dimenzija, ali su najmanja u poređenju sa veličinom ptice. Bledožuto jaje je dugačko između 14 i 19 cm, široko 13 cm i teško od jednog do 1,5 kg. U gnezdu se nalazi između 15 i 60 jaja na kojima leže i ženke i mužjaci naizmenično (ženke danju, mužjaci noću). Inkubacija traje od 35 do 45 dana. Sa šest meseci mladunče noja gotovo da dostigne visinu odrasle jedinke.

Dodato posle 12 minuta:
--------------------------------------------------------------------------

KOLIBRI

kolibri1.jpg


Kolibri, najmanja ptica na svetu, može da lebdi u vazduhu. Jedine ptice koje lete unazad su kolibriji. Iako im telo nema više od dva grama, one mogu da lete brzinom od 100 km na čas i da pri tom zamahnu krilima i do 80 puta u sekundi. Koriste 20 puta više kiseonika nego jedan vrabac koji je za njih pravi džin, pa kolibri stoga udahne vazduh 300 puta u minutu. Ova ptičica može videti ultravioletno svetlo! Kada lebdi u mestu, krilima maše 100 puta u sekundi.
Naizgled krhki kolibri jedno je od najjačih bića u životinjskom carstvu, jer oko 330 vrsta uspeva da opstane u različitim i ponekad surovim predelima: od Aljaske do Argentine, od pustinja Arizone do obala Nove Škotske, od brazilskih nizijskih šuma do snežne granice na više od 4.500 m u Andima!
Kolibri ima veoma dugačak jezik, rasečen na dva dela, i pije nektar kao mače mleko, lapćući ga udarcima jezika trinaest puta u sekundi.
Najmanja ptica na svetu, kolibri, u toku dana obiđe oko 2.000 cvetova, a ako se nađe na rascvetalom drvetu, može oprašiti 27 cvetova za jedan minut! Najveća brzina kolibrija kojom se obrušava u pomoć svojim ptićima dostiže i 100 km na sat.
Kolibriju noge služe samo kao pribor za sletanje; on nikada njima ne skakuće, niti hoda. Čak i kad se samo okreće na grančici ili se za centimetar pomera u stranu, on se služi krilima!
Srce kolibrija, veličine zrna graška, prosečno otkuca 500 puta u minutu!
S masom manjom od dva grama, među kolibrijima je najmanji Helenin kolibri sa Kube, a najveći je veliki kolibri težak 23 grama!
Jezik kolibrija palaca i do 13 puta u sekundi! Ramena kost kod kolibrija može se okretati više od 180 stepeni u ramenom zglobu, omogućavajući im trenutnu promenu smera. Najmanji kolibriji mogu zamahnuti 80 puta u sekundi i nakratko ubrzati do gotovo 100 zamaha krilcima u sekundi!
Uprkos svojim letačkim sposobnostima, kolibri 80 posto svog života provede u mirovanju. Najmanje jaje od svih ptica ima jamajčanski kolibri. Dva jajeta su bila dužine od 10 mm, a težila su 0,365 i 0,375 grama.
Kada miruje, srce kolibrija otkuca 500 puta u minuti.
Crvenogrli kolibri prilikom leta u mestu mora 54 puta u sekundi da zamahne krilima, za cik-cak let potrebno je 75 zamaha, a pri ovom letu koji dostiže brzinu od oko 80 km na sat čuje se zujanje. U vreme svadbenih letova, koji se sastoje od visokih uzleta i obrušavanja i ostalih vazdušnih akrobacija svadbenih igara, zamasi krila mogu dostići 200 puta u sekundi!
Kolibri se hrani cvetnim nektarom, postavlja se uspravno iznad odabranog cveta i za to vreme po nekoliko puta uranja jezik u unutrašnjost cvetne čašice, ali nikada ne sleti na cvet!
Kolibriji mogu leteti u bilo kom smeru, levo, desno, gore, dole, čak i unazad! Gnezdo ptice kolibri je kao naprstak.
 
Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
10.07.2010
Poruka
2.773
Najstarija životinja na svetu

Fotografija snimljena 1900. godine tokom Burskog rata, dovela je do otkrića najstarije životinje na svetu - kornjače Džonatana. Na fotografiji, na kojoj u drugom planu poziraju ratni zarobljenik i njegov čuvar, može se videti i kornjača koja gricka travu.Ta kornjača danas ima 176 godina, zove se Džonatan i zvanično je najstarija životinja na planeti Zemlji.Slika je nastala na ostrvu Sveta Jelena, britanskoj koloniji, a Džonatan je na njoj već imao 70 godina.

0154007171nj9.jpg


I dan danas živi na tom ostrvu u južnom Atlantiku, funkcionalan u svakom smislu, osim što ne vidi na jedno oko.
Uprkos poodmaklim godinama, Džonatan je i dalje veoma aktivan i redovno se pari sa tri ženke koje su od njega mlađe oko sto godina.

b_081229062.jpg


Džonatan je snimljen na ostrvu Sveta Jelena i do sada je "ispratio" 50 britanskih premijera.

I danas živi na plantaži na tom britanskom ostrvu u južnom Atlantiku, zajedno sa pet drugih kornjača, Dejvidom, Spidijem, Emom, Fredrikom i Mirtle.
 
Natrag
Top