mts dekodiranje modema za internet

Član
Učlanjen(a)
05.10.2010
Poruka
113
Svaka kartica za net može da se koristi i u telefonu i u otključanom modemu. Ne znam samo koliko se ispalti stalno menjati kartice u telefonu zbog neta, ali je izvodljivo. Evo podešavanja za sve mreže:

1. Podešavanja za Vip

APN: vipmobile
Pristupni broj: *99#
Korisničko ime: vipmobile
Lozinka: vipmobile

2. MTS- pripejd

APN: gprsinternet
Broj: *99#
Korisničko ime: mts
Lozinka: 064

3. Telenor pripejd-postpejd

APN: internet ( probati i drugi APN: net)
Broj: *99#
Korisničko ime: telenor
Lozinka: gprs

APN kod Telenora može da bude: internet ili net. Probati i jedno i drugo, pa ostaviti bolje. Ako je APN net, onda korisničko ime i lozinka mogu ostati prazni.
 
Član
Učlanjen(a)
05.10.2010
Poruka
113
Podešavanje Huawei modema za rad na drugoj mreži

Ukoliko imate otključan modem u donjem levom uglu se vidi oznaka mreze i kvalitet signala ( za 3G: WCDMA, HSDPA, a za 2G EDGE). Ako modem nije otključan, tražiće vam osmocifreni broj-kod za otključavanje.Na starijim Huawei modemima ( E1550, E1552, E173) ovaj kod se preko kalkulatora koji su se peonalazili na netu. Odnedavno je promenjen algoritam za dobijanje kodova, stari kalkulatori ne daju tačne kodove, ali postoji pouzdan način za rešavanje ovog problema. O tome sam već pisao, da se ne ponavljam. :)

Da bi otključani modem radio na novoj mreži, moramo podesiti profil za novu mrežu. Za podešavanje novih profila na bilo kom Huawei modemu, pratite sledeće korake:

1. Stavite karticu drugog operatera
2. Alatke jezik srpski ( ovo uputstvo je na srpskom, da vas ne zbunjujem, ne pišem tools, profile menagement, itd. ).
3. Alatke Opcije upravljanje profilima
4. U gornjem desnom uglu desno videćete karticu NOVI PROFIL
5. kliknite na NOVI PROFIL
6. U polje NAZIV PROFILA kucajte ime profila, po svom izboru ( može i neko žensko ime :) )
-- APN označite: statički
u pravougaonik ispod upisujete podatke zavisno od kartice koja je u modemu ( za mts pripejd: gprswap); ( za Telenor: net ) ; ( za VIP: vipmobile)
-- Pristupni broj je: *99#
-- Krisničko ime: zavisi od provajdera ( za mts: mts ) , ( za Telenor: telenor ); ( za VIP: vipmobile)
-- lozinka: zavisi od provajdera ( za mts: 064 ) , ( za Telenor: gprs); ( za VIP: vipmobile)
7. Sa desne strane piše SAČUVAJ kliknite tu da sačuvate profil koji ste napravili
8. I dole će pisati OK - i tu kliknite

Sa otključanim modemom možete se konektovati na internet sa bilo kojom SIM karticom, na bilo kom računaru. Ipak, da znate, ukoliko modem instalirate na nekom drugom računaru softver za korišćenje stare mreže će se sam instalirati, a vi morate ponovo unositi podešavanja za novu mrežu i to samo prvi put za svaki novi računar.

Oni koji imaju problema sa konektovanjem na Telenor mrežu treba da znaju da Telenor i Vip imaju dobru pokrivenost samo na područjima gde živi puno ljudi. Vip ima 3g pokrivenost samo u naseljenim mestima sa preko 10 000 stanovnika. Telenor je nešto manje restriktivan, ali ni oni nemaju 3g pokrivenost u svakom naselju. Uglavnom su pokriveni svi opštinski centri i zone oko njih. MTS ima najbolju pokrivenost i pokrivaju sve opštinske centre, zone oko saobraćajnica i pruga, manje turističke centre. Njima profit nije na prvom mestu. Zbog nedostatka 3G signala, moguće je da imate problem pri pokušaju konekcije na Telenor ili VIP. Jednostavno, nemate 3G signal, a modem se pri instaliranju sam podešava za prijem samo 3G signala (WCDMA; HSDPA). Konekciju onemogućava to što vi u naselju imate samo 2G ( EDGE ) signal. Modem će vam pokazati da prima signal mreže, ali zbog nedostatka signala na koji je podešen, konekcija je nemoguća..

Za odešavanje kvaliteta signala, uradite sledeće:

1.Alatke Opcije mreža
2. sa desne strane izaberite tip mreže. (U manjim sredinama to je: samo GPRS ).
3. Kliknite na PRIMENI i U REDU.

Probajte da se konektujete. Radiće, ali dosta sporije. Nekad, kad nema bolje i to je dovoljno za FB, ali se sa takvim signalom ne mogu gledati filmovi ili skidati muzika.

To je to. :) Ako nešto ne bude jasno, slobodno pitajte.
 
Natrag
Top