Član
Učlanjen(a)
17.01.2010
Poruka
749
Ako ovo rešite onda već znate, ako znate onda recite da znate jer...ovo je za mene HARD HARD CORE e...
Velika grupa patuljaka upala je u pećinu zmaja sa namerom da opljaćkaju njegovo blago. Bili su nespretni i u toku krađe probudili zmaja, kome je bilo simpatično kako patuljci izgledaju i ne htede ih pobiti, već im je dao zadatak. Svojom magijom stvorio je svakom od njih na glavi kapicu crne ili bele boje i rekao da izađu iz pećine i poređaju se tako da svi sa belim kapicama budu zajedno sa jedne strane, a svi sa crnim kapicama zajedno sa druge. Nijedan patuljak ne zna i ne može da sazna koje je boje njegova kapica. Ne postoje ogledala u pećini. Zmaj je onemogućio svaku vrstu komunikacije među patuljcima, verbalnu, gestikulativnu i bilo koju drugu, patuljci mogu samo da razmišljaju i da izađu iz pećine u zadat poredak. U slučaju da neki od njih nađe/smisli rešenje, saznaće ga i svi ostali, opet bez komunikacije. Ako uspeju da se tako podele, dobiće sve blago koje mogu da ponesu...

Dodato posle 4 minuta:
--------------------------------------------------------------------------

Ustvari kada bolje razmislim ipak je lako... Ma u stvari nije bitno...

Ovo gore je prvobitno bio zadatak, dok ga Jorki nije modifikovao. (da patuljci mogu da vide boju kapice patuljka ispred sebe) inače ovaj post je na 35 strani.

Rešenje je moje, samo Jorkić nije hteo da prizna, pa je dodao ovo što si ti citirao,
Citat:
Znači -n- pataljuka ima na sebi kapice koje su ili bele ili crne. Oni ne mogu da vide koje je boje njihova kapa ali mogu da vide boje kapica na patuljcima ispred sebe. Treba da naprave da sa jedne strane budu patuljci sa belim kapama a sa druge da budu sa crnim. Zmaj je učunio mađiom da ne mogu da pričaju niti bilo kakvim gestilulacijama da odaju odgovor kako da se poređaju. Samo ako jedan shvati način onda ga razumeju svi patuljci.

Elem, dakle, da ponovim, rešenje je sledeće:

Jer reče prvobitno Jorki :"U slučaju da neki od njih nađe/smisli rešenje, saznaće ga i svi ostali, opet bez komunikacije."

Kada izađu napolje svi patuljci, dovoljno je da jedan sa belom kapicom ukapira da kroz nju nazire siluete i da krene na drugu stranu, ostali sa belim kapicama ukapiraće i poći za njim jer i oni takođe naziru kroz bele kape šta se dešava.

Patuljci sa crnim kapicama kroz svoje kapice ne vide ništa i neće videti šta se dešava, tako da će ostati da stoje tamo gde jesu.

I ovo je JEDINI način da se podele.

Međutim Jorki nije hteo da prizna rešenje i dodao je šta je dodao a s kojim ciljem on zna....:dntknw:

Učlanjen(a)
20.06.2009
Poruka
676
Ovo gore je prvobitno bio zadatak, dok ga Jorki nije modifikovao. (da patuljci mogu da vide boju kapice patuljka ispred sebe) inače ovaj post je na 35 strani.

Rešenje je moje, samo Jorkić nije hteo da prizna, pa je dodao ovo što si ti citirao,

Elem, dakle, da ponovim, rešenje je sledeće:

Jer reče prvobitno Jorki :"U slučaju da neki od njih nađe/smisli rešenje, saznaće ga i svi ostali, opet bez komunikacije."

Kada izađu napolje svi patuljci, dovoljno je da jedan sa belom kapicom ukapira da kroz nju nazire siluete i da krene na drugu stranu, ostali sa belim kapicama ukapiraće i poći za njim jer i oni takođe naziru kroz bele kape šta se dešava.

Patuljci sa crnim kapicama kroz svoje kapice ne vide ništa i neće videti šta se dešava, tako da će ostati da stoje tamo gde jesu.

I ovo je JEDINI način da se podele.

Međutim Jorki nije hteo da prizna rešenje i dodao je šta je dodao a s kojim ciljem on zna....:dntknw:

sasvim je moguce da je i to resenje, ja nemogu da tvrdim da je moje 100% tacno, ali jorki je rekao da jeste...bez obzira na sve, istinski sam se namucio...ma nema veze, nije toliko sad ni vazno...:dance2:
aj ljudi, postavljate, resavajte, sto vas nema?:acute:

Član
Učlanjen(a)
17.01.2010
Poruka
749
Djole, zlato moje,:) ti si rešio izmenjen zadatak, ja sam rešila osnovni, prvobitni. smile3

Jorkić je hteo (mislim) samo da produži zabavu pa je smislio i izmenio zadatak, sa kojim si se ti namučio i rešio ga .

Rekoh, mrzelo me da dokazujem, ipak ste vi deca za mene, ali ti si tako iskren i čiste duše i rekla bih pomalo naivan, da prosto moram da ti odgovorim i objasnim o čemu se ovde radi. :heart:

A sad, evo zadatka:

4 kampera noću treba da pređe most od konopaca da bi stigli u kamp. imaju jednu svetiljku koja može da svetli još 17 minuta. Most je opasno preći bez svetiljke, a on može podneti samo težinu dve osobe.

kamperi hodaju različitom brzinom. Jedan može most da prede za jedan minut, drugi za dva, treći za pet, četvrtom je potrebno 10 minuta.
Kako će preći most za 17 minuta?

Učlanjen(a)
20.06.2009
Poruka
676
Djole, zlato moje,:) ti si rešio izmenjen zadatak, ja sam rešila osnovni, prvobitni. smile3

Jorkić je hteo (mislim) samo da produži zabavu pa je smislio i izmenio zadatak, sa kojim si se ti namučio i rešio ga .

Rekoh, mrzelo me da dokazujem, ipak ste vi deca za mene, ali ti si tako iskren i čiste duše i rekla bih pomalo naivan, da prosto moram da ti odgovorim i objasnim o čemu se ovde radi. :heart:

A sad, evo zadatka:

4 kampera noću treba da pređe most od konopaca da bi stigli u kamp. imaju jednu svetiljku koja može da svetli još 17 minuta. Most je opasno preći bez svetiljke, a on može podneti samo težinu dve osobe.

kamperi hodaju različitom brzinom. Jedan može most da prede za jedan minut, drugi za dva, treći za pet, četvrtom je potrebno 10 minuta.
Kako će preći most za 17 minuta?
onda smo na neki nacin u pravu i ja i ti:dance2:
shalim se....
jeste, istina je, sve sto si rekla:dance2:
sad dal sam naivan, moguce je, dosta sam mlad, ali ipak za svoje godine mislim da sam zreliji od vecine vrsnjaka...
a za ovaj zadatak...davno sam ga resavao, sad cu pokusati ponovo da ga razradim...:dance2:
pozzzzzzz;)
i hvala:dance2:

Član
Učlanjen(a)
12.09.2009
Poruka
511
sasvim je moguce da je i to resenje, ja nemogu da tvrdim da je moje 100% tacno, ali jorki je rekao da jeste...bez obzira na sve, istinski sam se namucio...ma nema veze, nije toliko sad ni vazno...:dance2:
aj ljudi, postavljate, resavajte, sto vas nema?:acute:

Rešenje izgleda ovako.
1. slučaj: Ako 1. Izađe patuljak sa crnom kapom a do njega stane (sa desne strane) patuljak sa belom kapom. Treći patuljak koji izađe (recimo sa belom kapom opet) vidi ovu situaciju: ‚‚Imam sa leve strane crnu kapu i sa desne belu, pošto ja ne vidim koje je moje boje kapa i samim tim ne znam, ja ću da stanem između crne i bele, pa tako ako imam crnu biće 2 crne sa leve i jedna bele sa desne ili ako imam belu biće jedna crna kapa sa leve a dve bele sa desne strane".

2. slučaj: Ako 1. patuljak izađe sa crnom a do njega stane patuljak isto sa crnom, treći koji izađe pošto ne zna koja mu je boja kapa (neka bude bela) on neće stati između kako ne bi narušio poredak crnih kapa, nego će da stane sa boka. Tako da ćemo da imamo dve crne kape sa leve i jednu belu kapu sa desne. Poenta ovog zadatka je bila da svi patuljci staju uvek između te dve grupice, i ako niste provalili ta grupica je u formaciji linije ne kao skupovi. Cela moja komplikacija je bila da vas otrgnem od kapica kroz koju se proziri svetlost jer je to nebitna konstatacija (barem ne u verziji priče koju sam ja postavio).

Kalimerčice ja nisam isto razumeo/uspevao da rešim pitanje dok nisam počeo da koristim papir i olovku. I onda, kada sam nacrtao pečinu zmaja i patuljke sa kapicama, trebalo mi je dosta dok nisam uvideo princip po kome se vrši grupisanje (počeo sam od skupova gde su se opet mešali dok nisam se setio grupacije ‚‚stroj" kao u vojsci samo je bio u pitanju jedan red).

Kalimerčice ja još uvek ne uviđam poentu tvojih prozirnih kapa. Nejasan mi je... Jer ja vidim boju kapu ispred sebe a ne na sebi ili iza mene... Pa bih voleo da baciš postupno rešenje od onog trenutka kada izlaze iz pećine i pravae poredak belih i crnih kapa. Kapiram da ima više rešenja ali daj postupak. Jer se trudim da skapiram ali mi neide. Ja koristim bez linija i kvadratića za mozgalice (i to od uvek)...

Učlanjen(a)
20.06.2009
Poruka
676
evo ovako...
idu prvo prvi i drugi i predju most za 2min.
zatim se prvi vrati i to je ukupno 3 min.
zatim idu druga dvojica, i predju most za 10 min...
to je ukupno 13 min...
i vrati se 2 po prvog na sta potrosi 2 min, to je ukupno 15, i njih dvojica se vrate za 2 min, i to je ukupno 17...
resavao sam zadatak davno, i nije mi bilo tesko sada da ga resim)))
sta je sa Joksirom?)))

Dodato posle 2 minuta:
--------------------------------------------------------------------------

Rešenje izgleda ovako.
1. slučaj: Ako 1. Izađe patuljak sa crnom kapom a do njega stane (sa desne strane) patuljak sa belom kapom. Treći patuljak koji izađe (recimo sa belom kapom opet) vidi ovu situaciju: ‚‚Imam sa leve strane crnu kapu i sa desne belu, pošto ja ne vidim koje je moje boje kapa i samim tim ne znam, ja ću da stanem između crne i bele, pa tako ako imam crnu biće 2 crne sa leve i jedna bele sa desne ili ako imam belu biće jedna crna kapa sa leve a dve bele sa desne strane".

2. slučaj: Ako 1. patuljak izađe sa crnom a do njega stane patuljak isto sa crnom, treći koji izađe pošto ne zna koja mu je boja kapa (neka bude bela) on neće stati između kako ne bi narušio poredak crnih kapa, nego će da stane sa boka. Tako da ćemo da imamo dve crne kape sa leve i jednu belu kapu sa desne. Poenta ovog zadatka je bila da svi patuljci staju uvek između te dve grupice, i ako niste provalili ta grupica je u formaciji linije ne kao skupovi. Cela moja komplikacija je bila da vas otrgnem od kapica kroz koju se proziri svetlost jer je to nebitna konstatacija (barem ne u verziji priče koju sam ja postavio).

Kalimerčice ja nisam isto razumeo/uspevao da rešim pitanje dok nisam počeo da koristim papir i olovku. I onda, kada sam nacrtao pečinu zmaja i patuljke sa kapicama, trebalo mi je dosta dok nisam uvideo princip po kome se vrši grupisanje (počeo sam od skupova gde su se opet mešali dok nisam se setio grupacije ‚‚stroj" kao u vojsci samo je bio u pitanju jedan red).

Kalimerčice ja još uvek ne uviđam poentu tvojih prozirnih kapa. Nejasan mi je... Jer ja vidim boju kapu ispred sebe a ne na sebi ili iza mene... Pa bih voleo da baciš postupno rešenje od onog trenutka kada izlaze iz pećine i pravae poredak belih i crnih kapa. Kapiram da ima više rešenja ali daj postupak. Jer se trudim da skapiram ali mi neide. Ja koristim bez linija i kvadratića za mozgalice (i to od uvek)...
tako sam i ja resio, isto uz pomoc crteza:acute:
aj postavi ti neku, nije te bilo vec dugo vremena:dance2:

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
17.01.2010
Poruka
749
Rešenje izgleda ovako.

Stavi na glavu belu maramu, pa stavi posle crnu pa će ti biti jasno.

Ne prave oni poredak odmah. Izadju svi, dovoljno je da jedan nazire (kroz belu kapu) gomilu i krene da se odvoji, ostali sa belim kapicama budući da takođe naziru siluete i pokret, ukapiraju i krenu za njim. Jel razumeš sad?
Crni, crna je kapa neprozirna, ne naziru šta se dešava i ostanu da stoje gde su se zatekli i tako se grupe podele uspešno. Prosto.

U zadatku (prvobitnom) nigde ne stoji da patuljci VIDE tuđe kape. To si kasnije dodao da bi zadatak prilagodio tvom rešenju. smile3

Nego, i ti si dosta mlad i kao i Djole zreo za svoje godine, čak si i mudar u nekim temama i zato ja i tebe .:give_heart:

Dosta o patuljcima! Nisu bitni, bitno je da rade vijuge! :stupid:Idemo dalje. smile3

Učlanjen(a)
20.06.2009
Poruka
676
Pastir Jovan ima 3 roze svinje, 4 smedje svinje i jednu crnu svinju. Koliko Jovanovih svinja moze reci da su iste boje kao i druge svinje?
ajte ovu, nije teska...

Član
Učlanjen(a)
17.01.2010
Poruka
749
Pastir Jovan ima 3 roze svinje, 4 smedje svinje i jednu crnu svinju. Koliko Jovanovih svinja moze reci da su iste boje kao i druge svinje?
ajte ovu, nije teska...

Prvo ovo sa kamperima je TAČNO

Drugo za svinje:
Ni jedna, svinje ne govore:acute:

U jednom mesecu tri četvrtka su parni datumi.Koji je dan u nedelji bio 26. dana tog meseca?

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
20.06.2009
Poruka
676
tacan ogdovor)))
aj ovu...
Ako je potrebno 20 minuta da biste tvrdo skuvali guskino jaje, koliko ce vremena trebati da skuvate 4 guskina jajeta?
i ovu
Gospodja Petrovic je obavljala posao u kuhinji kada je izgubila dijamantskii prsten koji je upao u kavu. Prsten nije potonuo, zasto?

Natrag