Član
- Učlanjen(a)
- 03.06.2010
- Poruka
- 14.303
Kakve veze ima sto je neko zastitinik?
Gde su tu bozanski atributi, molim te pokazi mi gde se bilo koji svetac izjednacava sa Bogom???
Naravno da ima. Paganski narodi su obožavali demone koje su zvali bogovima. Oni su bili njihovi zaštitnici.
Sv. Nikola zaštitnik putnika
To je čisti paganizam.
U grčkoj paganskoj mitologiji razni bogovi su bili zaštitnici raznih zanjimanja ljudi ili pak djece, trudnica itd.
Sveti Nikola (Patara između 255. i 270. - Myra, Turska, oko 346.), svetac katoličke i pravoslavne Crkve, biskup, zaštitnik djece i pomoraca. Wikiped.
A sada pročitaj ovo
Hermes ili Hermo (grč. Ἑρμῆς, Hermễs) u grčkoj mitologiji glasnik je bogova, zaštitnik putnika i lopova, pastira, pjesnika, atletičara i trgovaca; Zeusov i Majin sin. Hermesov je pandan u rimskoj mitologiji Merkur. Wikiped.
Naravno ovo si bio zaobišao.
I opet je Biblija na mojoj strani hvala Bogu. Psalam 71,6Na te se oslanjam od utrobe; ti si mi zaštitnik od majčina krila: u te se svagda uzdam. Vidiš da je Bog zaštitnik, a ne sveci. Vidiš da je Božja osobina data svecima.
Jel ti znas da razlikujes bajalicu, od molitve ?
Ti si dao razgovor coveka sa umrlim koji pravoslavna crkva ne podrzava i govori protiv toga.
Crkva upozorava da nije sigurno i da je vrlo opasno komunicirati sa dusama mrtvih, da ne bi bili prevareni to se vernicima zabranjuje..
I gde ti tu imas dvosmernu komunikaciju, kada crkva to zabranjuje?
A ovaj primer je nekoga ko se tog crkvenog pravila uopste ne pridrzava, pa si se uhvatio za to...
Pa molitvima mrtvima je bajanje. Opet je ono što ja tvrdim podržano BIblijom.
Ponovljeni zakon 18,11 nitko tko bi bajao, zazivao duhove i duše predaka ili se obraćao na pokojnike.
Vidiš da je sve stavljeno u isti stih. bajao, zazivao, obraćao. Ovdje ne stoji razg. nego obraćanje na pokojnike je gadost, dakle ovo se odnosi i na razg. i na obraćanje mrtvima a to rade pravoslavci. Pa dao sam ti razg, pravoslavca sa umrlim svecom tj. navodno sa njim. I to iz pravoslavne knjige koja se prodavala na sajmu knjiga.
Iz knjige arhimandrita Jovana Krestjakina "O besmrtnosti duše". Podnaslov "Sveti Jovan Šangajski" "Život posle smrti"
Pokojni Sveti Teodosije kaže: "Hvala ti za trud oko mene. Molim te da spomeneš moje roditelje kad budeš služio liturgiju.
Odgovara jeromonah Aleksije: " Kako možeš ti svetitelju da tražiš molitve, a sam stojiš pred nebeskim prestolom".
Pokojni Sveti Teodosije: "Da to je tačno. Ali prinošenje na liturgiji je jače od mojih molitvi.
I opet tvrdiš da crkva to ne uči.
Obozavanje je upravo pridavanje bozanskih atribuda stvorenjima.
I ti ne mozes navesti ni jedan atribut koji se primenjuje na svece.
I andjeli Bozji sluze kao zastitinici gradova i cak citavih naroda u SZ pa niko zato ne tvrdi da su oni ''bozanstva''.
Citaj bibliju, sto izmisljas..
Naveo sam ti imaš gore tekst. Anđeli ispunjavaju Božju volju i niko se njima ne moli. Ali ne može čovjek biti zaštitnik ljudi.
I opet imam stih da dokažem svoje tvrdnje.
Psalam 146,3 Ne uzdajte se u knezove, u čovjeka od kog nema spasenja!
Druga je stvar sto ti verujes u smrtnost duse, to je druga tema...
Pa tako piše u Bibliji.
Duša je smrtna Djela 3,23, Jezekilj 18,4 i 18,20. A ti vjeruješ popovima koji se ne propovijedaju Bibliju nego dogme.
Nemoj molim te, naljutice se Hristos , on je nas jedini zastupnik, moitva mora biti direktna
Pa čak nisi u stanju da poznaš Isusa. Njemu trebaju prići svi. On nikoga ne odbacuje u molitvi. Al zato se gadi na molitve mrtvima.
Molis se kao sto bi se svako molio za brata svoga i ako on upadne u neki greh, da ga Bog spasi i da mu oprosti.
Sta ima tu lose??? Ti nista ne razumes...
Pa jedno je molitva živih za žive, a molitva živih za mrtve ili mrtvima je gadost.
Ja sam za razliku od tebe svoje dokazao BIblijom. I hvala Bogu za to.