Mitarstva

Učlanjen(a)
05.05.2014
Poruka
3.698
O mitarstvima govore oci crkve i to dosta njih zastupa a da li su oni to učili na teologiji ili usmeno predanje neznam.
Ali je činjenica da to uče i neki vernici tvrde da su kroz ista prolazili ne samo onaj Rus ima i drugih.
Ima tu logike ako ćemo po kaznama onda da ali ako ćemo po opravdanosti u krvi Jagnjetovoj onda ne.
Drugim rečima NE POKAJANI možda idu tim putem jer tamo sile tame zadržavaju svoje kad kažem svoje mislim na one koje su nadvladali u nečemu.
Piše da nećeš izaći dok ne platiš do zadnjeg dug...onda o tamnici gde se baca nevernik ...ima mnogo tih stavki i svaka može naći svoje uporište u tom učenju mitarstava.
Ali kad je reč o svetima koji su u Isusu opravdani oni tamo ne idu jer nemaju pravo na njih nisu ih nadvladali ponudama želja.

Tako da mogu prihvatiti da jeste< tako jer sile podnebesa vladaju tim prostorom ali pokajanog ne mogu držati i onog koji se čisti i moli.Ko je i kad osnovao učenje o mitarstvima i da li ono i danas važi u crkvi i među vernicima?
Pozdrav.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Nije tačno. Popovi to uče. To se spominje na liturgijama.

Pravoslavna Crkva smatra učenje o mitarstvima tako važnim da ih spominje u mnogim bogosluženjima. Crkva naročito izlaže ovo svoje učenje svoj svojoj umirućoj deci. U "kanonu na ishod duše" koji sveštenik čita kraj samrtničkog odra postoje sledeći tropari: Izvor "O besmrtnosti duše" Jovan Krestjakin podnaslov je Sveti Jovan Šangajski "Život posle smrti"

Molio bih te ubuduće da nešto i provjeriš prije nego što izneseš. Ispeci pa reci. A ne trči pred rudu. Pogotovo što želiš da umanjiš nešto što nema veze sa Biblijom. Dakle nemoj se brukati. Ja sam bio pravoslavac i znam dobro kako pravoslavlje diše. Išao sam u crkvu još 82. god. kada niko nije htio da priviri u crkvu. Znači nemoj meni da govoriš nešto što nije.

Ja ti lepo kazem da ne postoji ''dogma o mitarstvima'' , postoje neki crkveni Oci koji su tako verovali od 4. veka, pa se oni citiraju, postoje svestenici koji u to veruju danas, ali se na Bogoslovskom fakultetu ne uci kao ''dogma''.
Ja nisam nista izmislio, ni jedan sabor se nikada nije bavio tim pitanjem.
Sta vise kod Pravoslavnih postoje jako puno neslaganja oko ovog pitanja da sad ne ulazimo..

*Onaj tekst navedi odakle si kopirao..

Ja necu da pametujem o necemu sto ne postoji kao ''dogma''.
Evo tekst sa wikipedije:

''Митарстава нема у православној догматици, о њима се не учи, нити се помињу на Богословском факултету, нити на веронауци.
Иако митарства немају теолошку основу, неки савремени духовници и теолози прихватају ово учење.
У Србији су најпознатији Серафим Роуз (Душа после смрти, 1995.) и Владика Николај Велимировић. Владика Николај је Теодорино искуство представио у лирском облику, у "Духовној лири"[8]. Поред тога, Николај о митарствима пише и у књижици "Да ли душа постоји"[9], где наводи искуства изласка из тела обичних људи из наших крајева, као што су:Пећ, Богдање, Дубље, Пожаревац итд.''

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Ja ti lepo kazem da ne postoji ''dogma o mitarstvima'' , postoje neki crkveni Oci koji su tako verovali od 4. veka, pa se oni citiraju, postoje svestenici koji u to veruju danas, ali se na Bogoslovskom fakultetu ne uci kao ''dogma''.
Ja nisam nista izmislio, ni jedan sabor se nikada nije bavio tim pitanjem.
Sta vise kod Pravoslavnih postoje jako puno neslaganja oko ovog pitanja da sad ne ulazimo..

*Onaj tekst navedi odakle si kopirao..

Ja necu da pametujem o necemu sto ne postoji kao ''dogma''.
Evo tekst sa wikipedije:

''Митарстава нема у православној догматици, о њима се не учи, нити се помињу на Богословском факултету, нити на веронауци.
Иако митарства немају теолошку основу, неки савремени духовници и теолози прихватају ово учење.
У Србији су најпознатији Серафим Роуз (Душа после смрти, 1995.) и Владика Николај Велимировић. Владика Николај је Теодорино искуство представио у лирском облику, у "Духовној лири"[8]. Поред тога, Николај о митарствима пише и у књижици "Да ли душа постоји"[9], где наводи искуства изласка из тела обичних људи из наших крајева, као што су:Пећ, Богдање, Дубље, Пожаревац итд.''

To je nebitno, PC uči o njima kao da su tačna, osim toga veoma su važna da se spominju na bogosluženjima. Ovo što si mi dao već sam znao. Dakle to je učenje crkve. A ovo dogma ili nije dogma je nebitno. Bitno je da li se to prihvata kao istinito ili ne. A prihvata se.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
To je nebitno, PC uči o njima kao da su tačna, osim toga veoma su važna da se spominju na bogosluženjima. Ovo što si mi dao već sam znao. Dakle to je učenje crkve. A ovo dogma ili nije dogma je nebitno. Bitno je da li se to prihvata kao istinito ili ne. A prihvata se.

Pa upravo je to problem sto mnogi u Pravoslavlju to ne prihvataju kao istinito.
Ja sam samo hteo da naglasim da to nije dogma.
A ti vidi sta ces, dokazujes da je nesto netacno , a ko u to veruje?
Ja ne verujem u mitarstva...

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Pa upravo je to problem sto mnogi u Pravoslavlju to ne prihvataju kao istinito.
Ja sam samo hteo da naglasim da to nije dogma.
A ti vidi sta ces, dokazujes da je nesto netacno , a ko u to veruje?
Ja ne verujem u mitarstva...

Pa to je još veći dokaz potpunog rasula u PC. Niste u stanju da se usaglasite oko toga. Kao i ono da li je Saul razg. sa Samuelom ili demonom. E svašta.

Član
Učlanjen(a)
25.03.2010
Poruka
224
У православној цркви су подељена мишљења , на васељенским саборима није се о томе расправљало , што значи да је то субјективна ствар , ја сам по том питању уздражан,хоћу рећи не подржавам митарства али их и не одбацујем категорички . Не подржавам их јер у Светом Писму Господ "нигде" није напомену о митарства и то говори само за себе , такође их не одбацујем јер ако се сви верујући држе Божијих заповести онда нема потребе за митарствима јер сва митарства су садржана у самим заповестима , а ту мислим у ширем смислу Божијих десет заповести.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Pa niko se i ne spasava držanjem zapoviejsti. Mitarstva nisu istinita. A dokaz su da SPC nije Božja Crkva. A ni oko toga se niste usaglasili. A ne uči se na Bogoslovskom fakultetu jer samo učenje ima puno nelogičnosti.

Član
Učlanjen(a)
25.03.2010
Poruka
224
Милошћу Божијом и нашом вером у Господа се спасавамо, а заповести су само правила која нам служе као средство којим треба да постигном посушање према Господу, и неби требало да их кршимо. Да су наши пра родитељи Адам и Ева сачували пра-прву заповест о посту , "не јести с дрвета познања добра и зла", данас небисмо били овде где јесмо, међутим слава и хвала Богу па нам је Свевишњи дао покајање за могућност спасења док родоначелнику сваког зла , Луцферу , Сатани како год се он звао и његовим анђелим , добили су моментални пад без права на покајање, значи само вера нас спашава а за то имамо пример разбојника на крсту ,у моменту распећа Господа Христоса, који каже:

Ето дивног примера , ето дивног покајања , ето дивне вере у Гопода , ето примера милости Божије , ето нам дивног надања за спас ! Слава Богу!

Митарства нису део СПЦ-а већ појединих "православних" отаца , православље не чини само СПЦ .
Све је усаглашено на Васељенским саборима а било је 7 Васељенских сабора и нигде нису споменута митарства.

Твоја опаска да СПЦ није Божија црква је само твоје субјективно виђење , и ти имаш на то право , али оно је ирелевантно са Божије старане јер то које "Божија црква " не зависи од тебе већ од Господа.

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Tobože PC ne uči o Mitarstvima a ovamo podržavaju knjige u kojima se piše o ovog učenju. Čak Justin P. otvoreno daje o tome učenje.

Učlanjen(a)
05.05.2014
Poruka
3.698
I poglavica se klanja kipu marije a zvanično negiraju da je to stvarno javljanje Marije.
Znaju oni dobro da tonije Marija jer je ona sluškinja Božja i NIKAD nebi sebe izjednačavala sa Bogom niti se gradila caricom ta carica beše od postanja i Jeremija je vodio borbu protiv tog kulta carice zmije a danas otvoreno zavode neverne pod plaštom ,crkve, a ovce idu kud ih tele vodi dok pravi pastir ima svoje ovce koje POZNAJU NJEGOV GLAS I VERUJU MU a drugim ovcama je smešan taj glas i odbacuju ga NITI POZNAJU.

Natrag