Član
Učlanjen(a)
06.06.2009
Poruka
940
[FONT=Arial,Helvetica,sans-serif][SIZE=-1] MARMELADA OD TIKVE I PLODA FIZALISA

500g tikve
200g sirovog ploda fizalisa (peruanska jagoda)
500g šećera (ili odgovarajuća kolicina zamene za šecer)
3 štapića vanile

Meso tikve narezati na kockice, zrele plodove fizalisa pažljivo odvojiti od plodnika, a štapiće vanile uzduž prerezati, sve posuti šećerom i ostaviti da odstoji 1-2 sata, a zatim staviti da se kuva na tihoj vatri. Uz neprestano mešanje kuvati 30-40 minuta, skinuti penu i bele semenke sa površine i dok je još vruća, sipati marmeladu u zagrejane i sterilizovane tegle i dobro zatvoriti. Čuvati na hladnom.
tikva1.jpg
fizalis2.jpg
secer.jpg
vanila.jpg
[/SIZE][/FONT]
 
Poslednja izmena od urednika:
Član
Učlanjen(a)
27.11.2009
Poruka
1.306
Marmelada od tikve

Marmelada od tikve

802.jpg


Sastojci
1,5 kg žute tikve (meso)
1,2 kg šećera
5 kašika soka od limuna
3-4 kašike likera od kajsija
12 listića želatina

Priprema
Tikvu oljuštiti, iseckati na kocke, posuti šećerom i staviti da se 4-5 min. kuva uz neprestano mešanje. Pomeriti s ringle, ispirati, vratiti ponovo na šporet i još 5 min. kuvati. Dodati sok od limuna, liker i pripremljeni želatin. Promešati i u vruće, sterilisane tegle sipati. Zatvoriti zatvaračem, pokriti debljom tkaninom (ćebe) i do narednog dana ostaviti.
Do služenja ostaviti na tamno i hladno mesto.
 
Član
Učlanjen(a)
27.11.2009
Poruka
1.306
Marmelada od ljubičica

Marmelada od ljubičica

798.jpg


Sastojci

250 g latica ljubičice (ljubičice kupiti samo u specijalizovanoj radnji za jestivo cveće!)
750 g šećera
500 ml vode
par kapi soka od limuna

Priprema
Latice ljubičica usitniti u mikseru. Šećer i vodu skuvati dok ne počnu da se prave mehurići, a onda dodati ljubičice. Da bi se dobila lepša boja, treba dodati par kapi soka od limuna. Stalno mešati i kuvati oko 20 minuta na najslabijoj vatri. Ako je marmelada previše gusta, dodati još malo vode.
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Marmelada od pomorandži

Marmelada od pomorandži

Potrebno je:
700 g pomorandži, dva limuna, pola kilograma šećera, 1,9 l vode.


36593_orangemarmalade_if.jpg


Priprema:
Pomorandže i limun oprati, oljuštiti (koru ne bacati) i cepkati na tanke listiće, zatim jezgro voća i koru iseći i staviti u šerpu, pa naliti hladnom vodom i ostaviti 24 sata da odstoji.


Kuvati pola sata i ponovo ostaviti 24 sata da stoji. Dodati šećer i kuvati sat vremena. Tegle oprati i ostaviti u rerni na 100 C 10-15 min. kako bi se sterilisale. Vruću marmeladu sipati u tegle, zatvoriti i zaviti ćebetom i ostaviti do narednog dana.

Do služenja držati u tamnoj prostoriji. Ova marmelada se zgusne tek posle nekoliko sati.


 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Čokoladna marmelada od jabuka

Čokoladna marmelada od jabuka




Na ovoj fotografiji je marmelada pre kuvanja.

Sastojci
1,5 kg. jabuka
800 gr. šećera
sok od jednog limuna
80 gr. kakaa
1 kesica vanil secera
oko 1,5 l. vode

Priprema

Jabuke dobro oprati, očistiti i iseći na manje kocke. Ljuske i sredinu sa semenkama zamotati u gazu, zavezati i staviti u šerpu zajedno sa iseckanim jabukama, sipati vode tek toliko da pokrije sve, dodati sok od jednog limuna i staviti da se kuva na tihoj vatri 20 minuta. Jabuke procediti, samleti u blenderu, dodati im 800 gr. šećera, kakao i vanil šećer i kuvati oko 30 minuta na srednjoj temperaturi, povremeno mešajući.
Dobićete oko 1,5 kg marmelade.

Napomena Vašeg urednika: nisam pravila, ali sam probala jednu drugu varijantu koju pravi moja mama. Umesto kakaa, pred kraj kuvanja možete dodati jednu crnu čokoladu za jelo i kuvanje. Fantastična varijanta, ima divan ukus, a na račun toga možete da stavite malo manje šećera. :)

 
Učlanjen(a)
19.12.2009
Poruka
4.642
Marmelada od dunja

Marmelada od dunja

marmelada-od-dunja.jpg


Potrebno: 1kg dunja, 500gr šećera, pola čaše vode
Oljuštiti i na komade iseći dunje, staviti ih u vodu i kuvati, povremeno mešajući. U međuvremenu, napravi ti sirup od šećera i pola čaše vode. Kad sirup dobije gustinu meda, dodati omekšane dunje i kuvati, uz neprestano mešanje, do željene gustine.
 
Učlanjen(a)
19.12.2009
Poruka
4.642
Nekuvana marmelada od breskvi

Nekuvana marmelada od breskvi


marmelada-od-breskvi.jpg


Potrebno: 3kg bresaka, 3kg šećera u prahu, malo kristal šećera
Zrele breskve oprati, oljuštiti, prepoloviti i samleti na mašini za meso. Dodati šećer, pa mikserom ili varjačom mutiti da se zgusne i pobeli. Gotovu marmeladu sipati u tegle, posuti slojem kristal šećera debelim 1 cm, pa povezati.
 
Učlanjen(a)
19.12.2009
Poruka
4.642
Mešana marmelada od jabuka, paradajza i šargarepe

Mešana marmelada od jabuka, paradajza i šargarepe

mesana-marmelada.jpg


Potrebno: 1kg jabuka, 1kg zrelog paradajza, 500gr šargarepe, sok od jednog limuna, 500gr šećera po jednom kilogramu mase
Jabuke, paradajz i šargarepu dobro oprati. Jabuke i paradajz iseći na manje komade, a šargarepu na kolutove, pa sve zajedno staviti u čistu šerpu, preliti sa malo vode, pokriti i kuvati dok ne omekša. Kada je mekano sve pasirati, pa ponovo kuvati uz postepeno dodavanje šećera. Kuvati na jakoj vatri dok se ne zgusne. Vrućom marmeladom puniti prethodno pripremljene i zagrejane tegle. Napunjene tegle hermetički zatvoriti.
 
Učlanjen(a)
19.12.2009
Poruka
4.642
Marmelada od šljiva i paradajza

Marmelada od šljiva i paradajza

marmelada-od-sljiva.jpg


Potrebno: 2kg šljiva, 1kg zrelog paradajza, 1 kg šećera
Šljive oprati, odstraniti im peteljke, oljuštiti i izvadi ti im semenke. Paradajz oprati, očistiti, iseći i kuvati, a zatim ga pasirati. Pomešati pripremljene šljive i propasiran paradajz i kuvati uz postepeno dodavanje šećera. Gotovu vruću marmeladu sipati u prethodno priprem ljene i zagrejane tegle, a zatim ih hermetički zatvoriti.
 
Član
Učlanjen(a)
27.01.2011
Poruka
447
Pikantna marmelada sa biberom
Potrebno je:

4 zrela manga
150 g crnog luka
2 limuna
1,25 dl jabukovog sirćeta
175 g smeđeg šećera
1 kašika tamnog ruma
1 kašičica bibera u zrnu
mleveni karanfilić

Priprema:

Mango odvojite od koštice, isecite na komadiće i stavite u lonac. Dodajte šećer, naseckani luk, sok i narendanu koru limuna i jabukovo sirće, pa dobro promešajte.

Kuvajte pola sata na srednjoj temperaturi uz povremeno mešanje. Pred kraj, kada se masa zgusne, dodajte rum, biber i karanfilić.
 
Natrag
Top