lovačko naoružanje

LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
Na gornjoj površini sanduka su četiri otvora (2+2) sa navojem, koji primaju montažu optičkog nišana. Jaeger 10 je snabdeven brzim battue zadnjim nišanom i podesivom mušicom od jarkog vlakna - fiber optik. Niz battue zadnji nišan se proteže duga bela linija, tako da se proces brzog nišanjenja svodi na stavljanje crvene tačke na latinično slovo I. Po želji, kupac odlučuje o vrsti sistema za okidanje. Opcije su obarač sa francuskim šteherom, koji se aktivira pomeranjem obarača napred ili jednostepeni obarač sa kratkim, reskim okidanjem. Takođe, kupac bira između finog orahovog ili crnog polimerskog kundaka. U oba slučaja, masa puške je oko 3,2 kg, dok ukupna dužina oružja može da bude1.100 mm za standardne, odnosno 1.150 mm za magnum kalibre. Utisak o ovom obrtnočepnom karabinu je povoljan, izrada je na visokom suhlovom nivou, kao i preciznost. Ima onih kojima se neće dopasti ručica zatvarača, ali to je već stvar individualnog estetskog ukusa. Sve u svemu, fini lovački karabin za razumnu cenu.
Lako i detaljno rasklapanje
heanel%20suhl%20slb2000_04a.jpg

Haenel SLB 2000+. O ovom poluautomatskom karabinu smo, doduše, pod drugim imenom, već pisali. Nemački “Heckler und Koch” je poslednjih decenija ponudio više uspešnih modela poluautomatskih lovačkih karabina. Najduže se zadržao model HK SLB 2000. Doživevši invarijante SLB 2000 Light, i SLB 2000+, ova konstrukcija poznata po pouzdanosti, preciznosti i lakom “do u detalje” rasklapanju, usvojena je i kod “Haenela”. Čak i novi Merkel SR1 Basic ima mnogo detalja, koji liče na ovaj model. Uglavnom, Haenel SLB 2000+ je identičan “Hecklerovom” karabinu, a to upućuje i na neku drugu, možda vlasničku povezanost. Čak i “Haenelovo” uputstvo za upotrebu koje isporučuje uz svaku pušku, ima “Heckler Koch” naslov. Ovaj poluautomat radi na principu pozajmice gasova i “Haenel” ga nudi u kalibrima: .223 R, 7x64, .308 Win, .30-06 S, 8x57IS, 9,3x62, 7 mm Rem. Magnum, .300 Win. magnum. Cevi su duge 500 mm, u standard ili 510 u magnum kalibrima. Ukupna dužina iznosi 1.060-1.070 mm, a masa 3,2 kg. Odvojivi okviri primaju 2, 5 ili 10 standardnih, odnosno 2 ili 5 magnum metaka. Zatvarač bravi direktno u cev putem šest bravećih bregova, koji se nalaze na pokretnom čelu zatvarača. Ova puška je još u HK opitnim laboratorijama prošla rigorozne testove primerene vojničkim puškama: enormnih 100.000 radnih ciklusa je izdržala bez otkaza. Posebna pogodnost konstrukcije je lako i detaljno rasklapanje, koje počinje skidanjem donje poprečne čivije. I SLB 2000+ ima brze battue nišane sa podesivom crvenom fiber optik mušicom. Pet navojnih rupica sa gornje strane sanduka služe za prihvat baze ili šine koja nosi optički nišan. O kvalitetu i preciznosti ove puške, najbolje govori podatak da je HK sličnu pušku opremio teškom dugom cevi i sklopivim nožicama, pretvorivši je tako u precizni sportski long range model. Haenel SLB 2000+ se prodaje i kod nas i cenovno je povoljniji od drugih poluautomatskih karabina, a za kvalitet garantuje natpis: made in Suhl-Germany”.
Modeli preklopnih cevi
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
Modeli preklopnih cevi
heanel%20suhl%20jaeger_9_01.jpg

Kip lauf Jaeger 9. Nasuprot ponuđenih 2, 5 ili 10 metaka kod prethodnih modela, ovde imamo samo jedan metak u cevi puške. To lovca tera na više razmišljanja, ali je i mnogo viteškije. Zato je sve više poklonika kip laufa. Jaeger 9 je savremen kip lauf koji u mnogo čemu podseća na model Blaser K95. Primenjena je ista savremena brava cevi, koja podrazumeva duraluminijumsko, spolja anodizirano kućište u kome se nalazi čelični pokretni blok složenog geometrijskog profila. Lučni breg ovog bravećeg bloka ulazi u ležište urađeno na produžetku preklopne cevi. Tako je u baskuli od Al legure ostvareno bravljenje čelik na čelik. Na vratu kundaka se iza Westley-Richardsove poluge za preklapanje cevi, nalazi klizač kojim se ručno napinje i oslobađa unutrašnji udarni mehanizam. To savremeno rešenje danas primenjuju svi proizvođači kvalitetnog oružja, jer se smatra najbezbednijim, Oružje se zapinje neposredno pred pucanje. Kada tome dodamo odlično rešen obarač sa francuskim šteherom, uverićemo se da se radi o finoj lovačkoj pušci, kojom u planinskom lovu može da se uputi precizan hitac i na velikim daljinama. Predviđena je lepeza kalibara: 6,5x57R, 6,5x65R, .270 Win, 7x65R, .243 Win, .308 Win, .30-06 Spr, .30R Blaser, 8x57IRS, 9,3x74R, 7 mm Rem. mag. i .300 Win, Magnum. U standardnim kalibrima cev je duga 600, a u magnum 650 mm. Približna masa jaeger 9 je samo 2,4 kg, uz dužinu 1.025-1.075 mm. Pored mehaničkih nišana, na cevi se nalazi i prizmatična šina širine 12 mm, koja služi za prihvat montaže optičkog nišana. izuzetno lagano, precizno i pouzdano oružje, koje na Zapadu košta 1.569 evra.
heanel%20suhl%20combination.jpg

Haenel Jaeger 8.10 kombinovana puška i Jaeger 8.11 bok dvokuglara. To su u osnovi slične puške, s tim što kombinovana u gornjoj cevi prima sačmeni metak kalibra 12/76 sa fiksnim čokom 1/2. Donja ožlebljena cev može da bude u kalibrima .222 Rem, .223 Rem, .243 Win, 6,5x55SE, 7x57R, 7x65R, .308 Win, .30-06 S, .30R Blaser, 8x57IRS i 9,3x74R. Cevi su duge 600 mm što daje ukupnu dužinu 1.030 mm i masu 2,7 kg. Po masi je jasno da je i ovde baskula od Al legure. Kao i kip lauf i ovde se unutrašnji udarni mehanizam zapinje ručno - preko klizača na vratu kundaka. Karabinska cev je slobodna i može naknadno da se podešava. Isto bi važilo i za bok dvokuglaru Jaeger 8.11, uz kraće cevi - 550 mm i nešto skromniju ponudu kalibara: .30-06 S, .30 R blaser, 8x57IRS, 9,3x74R. Ovde je masa 3 kg, a dužina 980 mm. Kod dvokuglare se radi uvek o samo jednom obaraču. Obe puške imaju fine orahove kundake bavarskog tipa i kvalitetnu završnu obradu. Cenom između dve i tri hiljade evra su prilično jeftinije od sličnih “Blaserovih” ili “Merkelovih” pušaka. “Haenel” radi i identičnu bok sačmaricu.

Osnivači nove firme “C.G.Haenel GmbH” su pažljivo odabrali vrste pušaka koje će proizvoditi. Sve to su izvrsne, kvalitetne, pouzdane i precizne lovne puške, kojih se sigurno ne bi postideo kraljevski pruski komesar Karl Gotlib Henel, koji je 1840. utemeljio ovu suhlsku fabriku oružja.
Piše: Vlada MITROVIĆ - Kalibar
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
Karabini Nosler

Kada se u oružarskim krugovima širom sveta spomene ime Nosler, odmah se pomisli na proizvođača municije, odnosno zrna za ožlebljene puške - "Nosler Inc." I to je potpuno ispravna reakcija. Nosler Inc, (107 SW Columbia St, Bend, Oregon, USA), je firma iz koje je poteklo danas legendarno zrno Nosler Partition. Iako "Nosler" radi još dosta tipova veoma popularnih karabinskih zrna, Nosler Partition je zaštitni znak ove kuće.
nosler-pic-2.jpg

Predstavićemo Vam "Noslerov" obrtnočepni karabin i njegove pod modele, za koje mnogi nisu znali ni da postoje. To u svetu oružja nije ništa neobično i za takvu mešovitu proizvodnju municije i oružja ima mnogo primera. Zar nije Roj Vederbi prvo radio svoje savremene kalibre, pa tek onda za njih konstruisao i proizvodio puške. Da ne pominjemo još slavnija imena poput "Remingtona", "Smith & Wessona", "Colta", "Rugera"... Doduše ova poslednja tri navedena prvo su radili oružje, pa onda nove kalibre, ali su ipak dali doprinos u obe oblasti. Pre nego što se upustimo u detaljan opis "Noslerovog" obrtnočepnog karabina, dužni smo da u nekoliko redova nešto napišemo o slavnom zrnu Partition, koje je proslavilo "Noslerovo" ime.
Krenuo od pravljenja zrna
Godine 1946, zaljubljenik u oružje, precizno pucanje, lov i ručno punjenje municije, Džon Nosler, počeo je da radi na novoj u to vreme veoma složenoj konstrukciji lovačkog karabinskog zrna. Testovi su pokazali neočekivano dobre rezultate, tako da je 1948, Nosler, u mestu Ashland, država Oregon, formirao kompaniju za izradu Nosler Partition zrna. Već 1958, zbog neslućenog uspeha na tržištu Džon u mestu Bend, Oregon, gradi fabriku za prozivodnju zrna. Kako kupci pored pojedinačnih zrna traže i kompletiran metak, švedska "Norma" ušla je u posao sa "Noslerom" i radila ceo lovni i sportski karabinski metak.
Partition - na engleskom znači deoba, podela. Baš iz ovog prevoda, ali i iz poprečnog preseka zrna zaključujemo da se radi o zrnu čija košuljica od bakarne legure, jakom poprečnom pregradom deli unutrašnji prostor zrna na dve nezavisne celine. Olovno jezgro na vrhu izviruje van košuljice gradeći mekani deformabilni deo. Zadnji deo zrna je ispunjen olovom, koje usled pregrade ne trpi nikakvu veću deformaciju i ima 100% očuvanje mase. U tom zadnjem delu je košuljica od tombaka i veće debljine. Debljina zida košuljice progresivno opada prema vrhu zrna. Ovo što smo opisali i što vidite na fotografiji, Nosler Partition već 64 godine jednim od najpopularnijih i najefikasnijih lovnih karabinskih zrna do sada napravljenih. Nema većih fabrika municije koje u svojoj ponudi nemaju metak snabdeven originalnim Nosler Partition zrnom, ili nekom od njegovih brojnih kopija. Široka, lako deformišuća pečurka, duboka penetracija, praktično sportsko – streljačka preciznost, čini Nosler Partition možda najšire korišćenim zrnom za lovačke karabine. U narednim godinama Nosler radi još mnogo tipova novih karabinskih zrna poput modela: Zipeido, Solid Base, Ballistic Tip, Accu Bond, Custom Competition, E-Tip, Custom Trophy Grade, Balistic Tip Lead Free, Varmageddon, Safari Ammunition... Svi su izvanrednog efekta u svojoj klasi , ali ni jedno nije još dostiglo slavu zrna Partition. Od 1948, od kada se serijski proizvodi, Nosler je do danas u neprekidnoj sve većoj proizvodnji. Razvijen biznis uvek donosi ulazak u nove proizvodne oblasti i to je veoma pozitivno. U čast godine 1948, kada je "Nosler" počeo serijsku proizvodnju zrna u sopstvenoj fabrici, 2008, je "Nosler" proizveo i svoju prvu pušku Nosler Model 48. Iste godine je u konkursu Field and Stream, "Noslerova" puška Model 48, proglašena za – Best of the best (najbolja od najboljih). Od tada je "Nosler" proizveo više podmodela karabina 48.
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
ncr-pic-1%201.jpg


Ništa bez proverene konstrukcije
Nosler Model 48 je obrtnočepni karabin, za čiju osnovu su konstruktori koristili nadvremensku Mauser 98 konstrukciju. To znači da na cilindričnom telu zatvarača na prednjem delu, pod uglom od 180 stepeni stoje dva jaka prizmatična zabravljujuća brega. Ručica za repetiranje i telo zatvarača su iz jednog dela izliveni od čeličnog liva, zatim na CNC mašinama obrađeni, pa zatim podvrgnuti postupku termičke obrade. Između bregova se nalazi opružni izvlakač, identičan onom na američkoj AR15 (M16) službenoj pušci. Više bočnih otvora na telu zatvarača služi da u bezbednu stranu usmeri mlaz vrelih gasova, ukoliko dođe do prskanja čaure ili probijanja dna kapsule. Duž tela zatvarača se nalaze uzdužni kanali koji služe kao strugači, ukoliko bi došlo do jake zaprljanosti ili zaleđivanja puške. Čelo zatvarača je upušteno, kako bi sa svih strana obuhvatilo dno čaure. Obrada bravećih bregova i čela zatvarača je veoma fina, uz mnogo ručnog rada, kako bi se obezbedio idealan čeoni zazor i što tačnije naleganje svih površina u zahvatu. Sklop udarne igle, zapinjače i spojnice, su takođe fino površinski obrađeni i zaštićeni postupkom micro slick, površinski tretirani, kako bi stvarali minimalno trenje u radu. Zatvarač se veoma lako rasklapa okretanjem zadnjeg dela - spojnice za 90 stepeni, što omogućava čišćenje i održavanje čak i u poljskim uslovima. "Noslerovi" konstruktori kažu da su se pre opredeljenja za Mauser M98 konstrukciju, detaljno upoznali sa svim danas aktuelnim rešenjima. Uvideli su da Mauserovoj konstrukciji, ako se kombinuje sa najfinijim radom i najužim tolerancijama, nema premca. Zanimljivo je da je autoru ovog priloga, na poslednjem sajmu IWA, domaćin američkog "Weatherby" štanda, na pitanje zašto Vederb intenzivno reklamira liniju Vangurad (M98 Mauser sistem), kad radi izvanredni karabin Mark V, sa devet zabravljujućih bregova, odgovorio: Mauser (Vanguard) konstrukcija, je sa svojim jednodelnim jakim risiverom (sandukom) i čeonom bravom, do sada neprevaziđeno rešenje po pitanju čvrstine i dužine radnog veka. Eto odgovora zašto se posle 120 godina svi vraćaju ovoj konstrukciji. M98 garantuje čvrstinu, pouzdanost i dugovečnost, a preciznost neka proizvođač postigne kvalitetom izrade.
Sanduk Noslera 48, je iz jednog dela, obrađen na CNC mašinama, pri čemu mu gornja površina na koju se stavlja baza montaže optičkog nišana, odgovara liniji Remington 700 karabina. Na prednjoj donjoj strani sanduka, nalazi se jaki prizmatični greben, koji smeštanjem u uležištenje na kundaku (beding), ravnomerno uvodi silu trzaja u kundak i doprinosi konstantnoj preciznosti. Kanali za bravljenje i trase po kojima klizi zatvarač, su vrhunski mašinski obrađeni i polirani. Svaki sanduk Noslera 48 pažljivo je termički obrađen i žigosan nakon tormentacije. Za sanduk je pričvršćena okidačka grupa, kod koje opaljenje nastaje pri sili od 1,36 daN. Što bi strelci rekli: mora da drži teg od 3 libre. U okidačkoj grupi je sadržana i kočnica, čija je komanda na uobičajenom mestu (kao na karabinu Zastavia M70). Kočnica ima dva položaja, zadnji u kome je sve osigurano i prednji za opaljenje.
Rifle-2.jpg
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
Cevi Noslera 48 se rade kovanjem u match kvalitetu. Rade se uz posebnu pažnju na obradu krune - usta cevi, višestruke kontrole i kontrole preciznosti kompletiranog oružja. U standardnim i sportskim kalibrima, prečnik cevi u zoni usta cevi iznosi 15,24 mm, dok je u magnum kalibrima 16,51 mm. Cevi su kompletno rađene u SAD. Kundaci Noslera 48 mogu biti od orahovine ili kompozitnih materijala. Custom stock kundaci rade se od ručno slaganog kevlara i karbon fibera, uz "Noslerovu" C2 završnu obradu, koja garantuje maksimalno otpornu površinu uz trajnu hrapavost na dodir. Drugi tip kundaka Trophy Grade i Professional, rađen je od aramid fibera slaganog oko aluminijumskog kostura. Tvrde da je zadržana preciznost orahovog i custom stock kundaka uz znatno smanjenje težine (mase) puške. Svaki kundak ima na dnu ugrađen "Pachmayrov" debeli decelerator amortizer trzaja. Drveni kundaci imaju tzv. glass i pillarbedinge (uležištenja) i čekiranje u rasporedu 20 linija po inču (25,4 mm). Obrađeni su nauljivanjem i omogućavaju slobodno plivajuću cev, koja nigde ne dodiruje kundak puške. Posebna pažnja se u "Nosleru" pridaje smeštaju ocevljenog mehanizma u kundak. Ovo se uvek radi ručno uz rigoroznu višestruku proveru preciznosti, o čemu kupac dobija detaljan izveštaj. Sve je to omogućilo proizvođaču da garantuje da svaka Nosler 48 puška ima sub (ispod) 1 MOA (25,4mm na 91,44 m) preciznost. Da se sada posevtimo brojkama.

transparent.gif
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
Mnoštvo kalibara Model 48 radi se skoro u svim kalibrima uključujući i nama poznate poput: .257 Roberts, .260 Rem, 6,5-284 Norma, .280 Ackley, .325 WSM, .338 WM i .35 Whelen. Svi ostali standardni, magnum i short magnum kalibri su uključeni ukupno – 21 različit kalibar. Najmanji je .22-250 Rem, a najveći .35 Whelen. Zavisno od kalibra i podmodela puške cevi mogu biti duge 610 ili 629 mm. Masa im se kreće od 2.835 do 3.969 g. U magacin staje tri ili četiri metka. Cena je od 1.995 dolara za modele M48 Trophy Grade, 2.449 dolara za model M8 Professional, 2.595 dolara za model Legacy i do 4.195 dolara za najluksuzniji Nosler Custom Rifle model.
Nosler M48 Trophy Grade ima hrapavi kompozitni kundak, otporan na sve vremenske uslove. Isto prati i specijalna hrom zaštita svih metalnih delova puške. Ovo je lovna puška namenjena teškim terenskim uslovima, otežanom održavanju, ali sub MOA preciznosti. Tome svakako doprinosi Al-beding u kompozitnom kundaku. Slično ovom modelu osim potpuno crne boje, je model Professional. Lagana puška za intenzivan lov, lovočuvare i profesionalne vodiče. Nosler M48 Legacy ima crno hromiranu, nerđajuću meč cev i fini drveni (orahov) kundak. Sanduk je spojen sa kundakom preko glass i pillar bedinga. Zaštita metalnih površina nosi zaštićeno ime Midnight blue cerakote. To sve preko nerđajućeg čelika. Na kraju elitni, najskuplji su modeli pod imenom Nosler Custom Rifles. Tu ima najviše ručnog rada, poliranja o pasovanja. Na visoku cenu utiču znatno i najkvalitetniji orahov ili karbon fiber kundaci. Mogu biti u više tonova boje i opreme. Nude se i sa integralnim kompenzatorima na cevi, ali i ergonomijom prilagođenom strelcu.
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
Nismo dotakli sve posebne uslove koje može ispuniti proizvođač, ali se u njih ne sumnja, jer vidimo da se radi o kvalitetnoj i skupoj pušci. "Nosler" je kao uspešni proizvođač zrna napravio iskorak u pravcu izrade pušaka visokog kvaliteta. To su potvrdile i američke renomirane oružarske revije, koje su testirale Nosler 48 puške, i na osnovu rezultata testova dodelile značajna priznanja. Svesni smo da se ovaj karabin neće pojaviti u našim prodavnicama ali smo barem malo zadovoljili uvek živu oružarsku radoznalost.

Teks preuzet sa sajta Kalibar | Aktuelno izdanje , napisao:Vlada MITROVIĆ (KALIBAR), foto i video: sajt Nosler - Bullets, Ammunition, Rifles, Brass, Reloading Data, Hunting, Shooting, Reloading, Load Data
 
Poslednja izmena:
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424




Beretta semiautomatic UGB25 Xcel
 
Poslednja izmena od urednika:
Natrag
Top