lovačko naoružanje

LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424

Lovačko naoružanje







Lovci, lovočuvari i upravnici lovišta odavno se nadmudruju s paragrafima Zakona o oružju i municiji, koji im je poprilično vezao ruke i onemogućio rad. Zato su ponudili nekoliko rešenja koja bi bila od velike koristi njima i državi.

Takođe, ona bi pomogla da se zaštiti divljač, koja je u ovakvim uslovima ostavljena na milost i nemilost lovokradicama.

Lovački savez Srbije predložio je da se pojednostave propisi vezani sa nabavku lovačkog oružja i municije, koji su lovcima zadali mnogo glavobolje.
- Inovacija se odnosi samo na to da se takozvana bezbednosna provera pribavlja samo za prvo oružje - kaže sekretar Lovačkog saveza Srbije Aleksandar Ćeranić. - To bi smanjilo nepotrebnu administraciju i troškove, i skratilo rokove.

Municija
Lovci predlažu i ukidanje tzv. kvota za nabavku municije, jer se pokazalo da su ova ograničenja neopravdana. Svi se slažu da trenutno godišnje ograničenje na pedeset metaka, ni izbliza ne zadovoljava potrebe, posebno kad je reč o karabinskoj municiji.

- Drugi problem u vezi je sa zakonskim rešenjem koje u nepriliku dovodi lovočuvare i upravnike lovišta - kaže Ćeranić.

- Propisana procedura zaduživanja službenog oružja je neprihvatljiva. Dešava se da su u toj proceduri lovočuvari prisiljeni da svakodnevno prevaljuju i po stotinu kilometara, na relaciji od lovišta do administrativnog centra.

Zato je ponuđeno rešenje da se službeno oružje zadužuje na duži period, ako lovočuvar ima i oružni list za istu vrstu naoružanja.

Ako se tome doda da lovočuvari nemaju radno vreme, kao i potreba da se zaštite od divljih životinja, postaje jasno da im je oružje neophodno u obavljanju posla i za vlastitu bezbednost.

- Lovočuvarima velike probleme prave i lovci koji poseduju oružni list za držanje i nošenje lovačkog oružja, ali ne i lovnu kartu. Oni često traže "rupe u zakonu" i pred sudom se pozivaju na odredbe o "zaštiti imovine i života". U tom slučaju, lovočuvarima su vezane ruke.

Lovački savez Srbije pokrenuo je inicijativu i da se lovcima odobri korišćenje tzv. ručnog oružja, koje bi sprečilo nezgode u lovu. Reč je o revolverima i pištoljima kalibra preko devet milimetara, koji su se pokazali kao nezaobilazni deo lovačke opreme.

Opasnost
- Kategorije "opasnog lova", u koji se ubrajaju grupni lov na divlje svinje i pojedinačni lov na evropskog jelena, zahtevaju posebne mere opreza. Ranjena divljač i matična krda predstavljaju opasnost za učesnike u lovu, pa lično naoružanje može da bude od koristi.

U slučajevima kad su duge cevi neprikladne za dejstvo, pištolj može da posluži za samoodbranu. Osim toga, potrebno je da se teško ranjenoj divljači olakšaju nepotrebne muke.

U većini evropskih zemalja posedovanje ovakvog oružja je i zakonska obaveza, uz ograničenje da se pištolji nose samo tokom lova. Ostaje da se vidi da li će ne baš retke povrede lovaca naterati i nas da prihvatimo ovakvo rešenje.

Luk i strela
Lov lukom i strelom u Srbiji je u povoju, a zakon ga ograničava samo na ograđena lovišta. S obzirom na sve veći broj zainteresovanih stranih lovaca, koji su istinski zaljubljenici ovog sporta, taj način lova trebalo da bude odobren i u divljini.

Srbija ima izuzetne prirodne resurse za razvoj ove vrste lova, a procenjeno je da bi finansijski efekti bili značajni, uz minimalan broj odstreljene divljači. Reč uje o vrsti avanturističkog turizma, koji više podrazumeva rekreativni boravak u prirodi.
Lekarsko uverenje
Važan uslov za dobijanje oružnog lista je i lekarsko uverenje o psihofizičkoj sposobnosti. Ovaj pregled obavlja se kod specijaliste, ali većina misli da bi taj deo posla možda i bolje obavio odabrani lični lekar, koji ima daleko bolji uvid u zdravstveno stanje lovca i njegove porodice. Za sada nema predloga za izmenu ovog propisa.

Ž. ŠTRBO (ZOV)
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
Bok sačmarice

Svetskog giganta „Berettu” ne moramo posebno da predstavljamo, jer smo više puta pisali o njenom nastanku i razvoju kroz vekove. Nalazi se u dolini Val Trompia, nadomak Breše i najstariji je proizvođač oružja na planeti. Posebno je cenjena po izradi skupocenog oružja, za probranu i bogatu klijentelu.
beretta.jpg

Taj deo specijalizovane proizvodnje zove se „Beretta Galery”. U njima se potencijalnim kupcima ugađa, a najpoznatije su one u Parizu, Milanu, Londonu, Njujorku, Dalasu i Buenos Ajresu. Jedan takav izlog postoji i u okviru same fabrike.
Italijanski luksuz
Model DT 10, uz Brauningovu sportsku bok pušku deli drugo mesto, iza čuvenog Perazzia, po broju osvojenih medalja na OI , svetskim Kupovima i raznim takmIčenjima u disciplini gađanje letećih meta. Radi se u kalibrima 12/70 i 12/76, a u dužinama cevi 71, 76 i 81 cm. Čokovi mogu biti po želji fiksni (kod discipline trap 3/4 i 1/1), ili izmenjivi OC - optima choke, odnosno OCE - optima choke extended, izmenjivi (produženi za 25 mm), koji izviruju izvan usta cevi. Cevi se u kovanoj baskuli zabravljuju putem dva „nosića”, koji sa obe strane sredine gornje cevi, čine veoma čvrste ključeve. Oni se osiguravaju poprečnim klinom koji se kreće levo-desno u gornjem delu baskule. Zanimljivo je napomenuti da se ova brava u stručnim krugovima naziva Purdey (Pardi) bok brava. Ne treba je povezivati sa Purdey bravom kod sačmarica položara. Baskula i cevi nemaju donje ključeve, pa je ostvarena najniža moguća silueta puške, što je prednost sportskih bok sačmarica. Berette DT 10, u zavisnosti od namene i dužine cevi, mogu da budu teške 3,7-3,8 kg. Za njih postoji širok opseg završne opreme, pa se tako za oznaku DT 10 dodaje: Luxus, Luxus Eell, što drastično utiče na cenu puške. Kako bi se stekla slika o vrednosti ovog oružja dajemo primer iz “Manfred Albert GmbH” kataloga za 2012: DT 10 Trident Luxus Sporting košta u Nemačkoj 10.660 evra, a vrhunski gravirani DT 10 Trident Luxus Eell Sporting staje 15.790 evra. Na sav ovaj luksuz i kvalitet, Italijani odgovaraju novom, poboljšanom nadogradnjom modela DT 10, koji od 2012, nosi oznaku Beretta DT 11.

U čemu je razlika
Čelični otkovak od koga je nastala baskula, sada je još robusniji, tako da su bočni zidovi baskule širi i deblji. Time je i cela puška dobila na čvrstini i izdržljivosti. Svi renomirani proizvođači podvlače čvrstinu i izdržljivost svojih sportskih pušaka, jer se radi o teško opterećenom oružju. Svaki vrhunski strelac u disciplinama trap, skit i sporting, dnevno ispuca 1.000 metaka. To je najveći mogući test izdržljivosti za svako oružje, koji pokazuje da u vrhunskom sportskom streljaštvu na leteće mete, obične lovačke sačmarice nemaju šta da traže. Zatim, sledi novi postupak izrade cevi u steelium pro tehnologiji, koja podrazumeva tretiranje čelika u hiper vakuumskim komorama. Cevi imaju i novu unutrašnju geometriju, sa dužim progresivnim prelaznim konusom. Na tu promenu unutrašnje trase cevi, nastavljaju se i izmenljivi čokovi. Oni sada nose oznaku OCHP - optima choke high perfomane (optima čokovi visokih performansi). Tu se misli na novu unutrašnjost čokova, koji su sada duži i tanji. Na testovima su pokazali bolju koncentraciju i distribuciju sačmenih kuglica. U izradi unutrašnje trase cevi i izradi izmenljivih čokova kod pušaka sačmarica, još nije sve rečeno. Zato najveći proizvođači ove vrste oružja baš tu stavljaju akcenat razvoja i unapređenja svojih modela.
Završna obrada baskule je u srebrnastoj boji metala, sa ili bez plavih linija. U oba slučaja primenjen je mat glossy finiš baskule, koji je otporniji na habanje i ogrebotine, a pri tome daje lepši izgled glave puške, sa jasnim granicama različito tretiranih, visoko poliranih i mat površina. Kundak puške DT 11, je izrađen od izvanredno kvalitetne orahovine, koja je površinski obrađena u oil, true oil ili wax tehnologiji. Ovaj tretman i dimenzije kundaka, isključivo određuje kupac. Uz to moguća je i promena nagiba i dužine kundaka.
Na dnu kundaka nalazi se novoprojektovani micro core, specijalni amortizer trzaja, sa otvorenom čelijom. Izrađen je od najsavremenijeg tehno polimera, a ne od gume. Konstruktori tvrde da je mekši, lakši i mnogo bolje prijanja za rame strelca, od dosadašnjih gumenih amortizera. Smatram da je ovaj amortizer bolji, efikasniji i trajniji od raznih novotarija, sa raznim gelovima i specijalnim viskoznim tečnostima. Ejektori na modelu DT 11 obuhvataju čaure 1/4 obima, veoma su ujednačeni i dugovečni. Selektor opaljenja obarača nalazi se na središnjem delu dugmeta kočnice. Westley-Richards polugom za prelamanje puške, lako se rukuje i u slučaju preklopljenih cevi, poluga ostaje u desnom položaju. Ovo oružje je zaista vrhunsko, pravo sportsko, radi se u kalibrima 12/70 - 76. U ponudi su cevi dužine 71, 76 i 81 cm. Dok se sporting modeli mogu dobiti samo sa setom izmenljivih OCHP čokova, trap model može da se naruči i sa fiksnim 3/4 i 1/1 čokovima. Masa Berette DT 11 je oko 3,8 kg. Zasad ih još nema u bogato graviranim i najluksuznijim verzijama završne obrade, pa su zato cene nešto niže, od 7.100 do 7.500 evra.
Luksuzne “Berettine” puške verikalnog rasporeda cevi SO 5, SO 6 i SO 10.
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
MP - 18EM-M Lovačka puška Baikal ( 12 / 76 )

18%20m%20vs-500x500.jpg


MP - 43 E Lovačka puška Baikal ( 12 / 70 ) FČ

 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
MP - 27 M Lovačka puška Baikal (12 / 76 ) MČ
MP - 27 M Lovačka puška Baikal (12 / 76 ) MČ

MP%20-%20153-500x500.jpg
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
MP - 18EM - M Lovačka puška Baikal (12 / 76 ) VŠ

mp%2018%20em%20-%20m-500x500.jpg



MP - 27EM Lovačka puška Baikal (12 / 76 ) MČ Nikl


MP%20-%2027E-500x500.jpg
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
MP - D3E - 1C Lovačka puška Baikal (12 / 76 ) MČ

MP%20-%2043%20E-500x500.jpg


MP - 18 MH Malokalibarska puška Baikal ( 30.00 )

mp%2018%20mh-500x500.jpg
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
Karabin za
crnu "divljač"
pxl_empty.gif
Lovački poluautomat Merkel SR1[TABLE]
[TR]
[TD="class: tekst_sa_slikom_slika_cell"]
merkel%20v.jpg
[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="class: small, align: center"][/TD]
[/TR]
[/TABLE]
Novi poluautomatski karabin poznate nemačke firme, namenjen pre svega za lov divljih svinja, predstavljen na IWA 2006. ima izuzetnu ergonomiju, fini rad mehanike i balans, što garantuje često prisustvo u svetskim lovištima

Nema iole obrazovanijeg lovca, koji nije čuo za nemački grad Suhl (Zul) i čuvenu firmu `Gebruder Merkel`. Oblast oko Zuhla, još od 16. veka je centar germanske industrije oružja. Tu su se vekovima kovala koplja, helebarde, sablje, mačevi, ali vatrena oružja na crni barut.
Naučni i tehnološki procvat 19. veka, prelasci s kremena na kapislu i kasnije, sa crnog na nitrocelulozni barut, baš zahvaljujući Zulu i njegovim puškarima, usadili su u svest ljudi spoznaju o vrhusnkom kvalitetu nemačkog oružja.
Iz Zula su krenule prve dvocevne sačmarice sa više brava, `hamerles` sačmarice sa skrivenim (unutrašnjim) čekićima, dvocevke sa bok rasporedom cevi, kombinovane lovačke puške i prvi drilinzi (lovne trocevke koje se i danas smatraju vrhunskim lovačkim oružjem).
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
Kvalitetna završna obrada
Poluautomatski lovački karabin Merkel SR1, funkcioniše na principu pozajmice gasova. Cev je dužine 500 mm u standardnim kalibrima i 510 u `magnum` kalibru, otvorena je sa donje strane, negde na sredini. Kroz tu rupicu, sagoreli barutni gasovi evakuišu se u gasni cilindar, gde deluju na čelo klipa, pretvarajući toplotnu energiju u pravolinijsko kretanje. Klip je povezan sa dve snažne bočne, crno brunirane poluge, koje paralelno deluju na telo zatvarača. Spiralna, izuzetno dobro antikoroziono zaštićena povratna opruga, nalazi se oko klipne poluge (klipnjače), koja joj služi i kao vođica.
Telo zatvarača zaobljenog je oblika i unutar njega kreće se rotirajuće čelo.
Ovaj pokretni deo, ima čak osam zabravljujućih bregova, koji imaju veliku zabravljujuću površinu. Rotacija čela zatvarača je definisana lučnim žlebom, u kome pliva snažni pravougaoni klin. Izvlakač čaura nalazi se utopljen u desni zabravljujući breg i pored oštrih ivica ima veliku površinu zahvatanja dna čaure.

Izbacivači su pod dejstvom opruga. Sve je vrlo kvalitetno završeno obrađeno, na `Merkelovom` nivou, tako da je rad ovog relativno složenog kinematskog sklopa, izuzetno gladak i jedva čujan. I obrada cevi je vrhunska, naročito usta cevi, tako da proizvođač tvrdi da su ispoštovani zahtevi definisani za proizvodnju sportskih preciznih `match` cevi. Udobna i ne tako velika ručica zatvarača, nalazi se na desnoj strani gornjeg sanduka, zaobljenih ivica, i verujemo neće da zapinje za odeću ili futrolu.
Kao i svi savremeni lovački poluautomatski karabini i Merkel SR1, može lako da se rasklopi. To mu omogućava dvodelni sanduk (risiver), u čijem su gornjem delu integrisani cev i zatvarač, a u donjem delu nalazi se mehanizam za okidanje, sigurnosni sistem (kočnica), okvir za municiju i mehanizam za bravljenje okvira. Oba dela sanduka grade jednu lučnu, vitku celinu, koja pušci daje lep lovački, a ne `militari` izgled, što je čest slučaj kod poluautomata. Donji, duraluminijumski deo sanduka, ima ili peskiran crni mat finiš ili srebrnaste površine sa ukusnom, nenametljivom gravurom.
U njega je ukomponovan polimerski sklop udarnog mehanizma i okvira.
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
Komanda poprečne `kros-bolt` kočnice, nalazi se iza obarača, u proširenom delu štitnika. Prednji deo štitnika obarača, iskorišćen je za smeštaj obostrane poluge za oslobađanje okvira. Bilo da ste desnoruki ili levoruki strelac, izmena okvira veoma je jednostavna. Okvir ima dve opcije: može da bude potpuno izmenjiv, ili po želji, učvršćen zglobom u prednjem delu i rotirati oko te tačke. U zavisnosti od države i zakona zemlje u koju se puška izvozi, kapacitet okvira može da bude dva ili pet metaka.

I izbor kalibara zaista je dobro obavljen. Merkel SR1 radi se u kalibrima 7x64, .308 Win. (7,62x51), .30-06 Sprg. (7,62x63), 8x57IS, 9,3x62 i .300 Win. magnum. Ovim kalibrima pokrivena je sva evropska i svetska divljač, izuzev `velikih pet`.

Tehničke karakteristike:
Model: Merkel SR1
Dejstvo: poluautomatsko - pozajmica gasova
Kalibar: 7x64, .308 Win, .30-06, 8x57IS, 9,3x62, .300 Win. Mag.
Dužina cevi: 500 mm ili 510 mm `magnum`
Ukupna dužina: 1060 mm, 1070 mm
Masa: 3,2 kg, 3,3 kg
Kapacitet: 5 ili 2 metka
Izuzetna ergonomija
Na cevi su montirani brzi `V` zarez nišani, sa mušicom opremljenom jarkim optičkim vlaknom. Kako se ovaj lovački poluautomat prvenstveno namenjuje lovcima na divlje svinje, mislimo da je izbor mehaničkih nišana izvanredan. Tu nema mnogo vremena za nišanjenje, puca se na kratkim rastojanjima, a često i više brzih hitaca uzastopno.
Za ugradnju optičkih nišana takođe su ostavljene različite mogućnosti. Moguće je postaviti dve klasične `Švenk` pločice ili jednu dugu, nazubljenu `Viver` ili `Pikatini` šinu. Sugerišemo ovu drugu varijantu, jer ako se jednom `umorite` od optike i poželite dobar kolimator, njega je najlakše montirati na zupčastu šinu. Za lov divljih svinja kvalitetan kolimatorski nišan (na primer švedski Aimpoint) naš je apsolutni izbor.
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
Puška je izuzetno dobro ergonomski rešena, na njoj ne postoji nijedna oštra ivica, sve je izduženo i zaobljeno, što je očigledan trend novijih konstrukcija lovačkih karabina. Prvi je u tom pravcu krenuo `Benelli` modelom Argo, i dalje ga sledi većina proizvođača.

Kundak Merkel SR1 urađen je od fine orahovine, sa kvalitetnom površinskom zaštitom. Čekiranje površina je na najvišem nivou, a dno kundaka zatvara efikasni gumeni amortizer. Proizvođač uz pušku isporučuje i više različitih distantnih pločica, što omogućava svakom strelcu, da prilagodi po sebi nagib i `geometriju` kundaka.

Puška se jednostavno rasklapa na dva dela, i time je omogućeno i transportovanje u kompaktnim koferima. Dužina ovog oružja je 1060 mm (1070 mm `magnum`), uz umerenu masu od 3,2 kg. Zaista, smatramo da prekomerna upotreba plastike i olakšavanje oružja, često može da bude kontraproduktivno. Pa ne možete iz puške mase 2,6 kg da ispaljujete metke 8x57JS i .30-06. O većim kalibrima da i ne govorimo.

Lovački karabin Merkel SR1 na oko je odlično oružje. Nismo mogli da je isprobamo, jer je tek predstavljen na IWA 2006. Ali balans, ergonomija, fini rad mehanike i nadasve slavno `Merkelovo` ime, uverava nas da će ovo oružje biti često viđano u svim svetskim lovištima.



Vlada MITROVIĆ
 
Natrag
Top