Lisnato testo na više načina

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Kroasani sa kremom od kafe

Kroasani sa kremom od kafe

KROASANI-SA-KREMOMOD-KAFE.jpg

Za 4 osobe: 2 paketa smrznutog lisnatog testa, 2 žumanca, 80 g oljuštenih, mlevenih lešnika, 0,5 dl jake kafe, kesica vanilin šećera, 70 g šećera, kašika instant kafe, ravna kašičica skrobnog brašna i šećer u prahu.

Penasto umutite žumanca sa šećerom, dodajte mlevene lešnike, skrobno brašno, instant kafu i vanilin šećer, lagano mešajte da se svi sastojci sjedine i postepeno sipajte toplu jaku kafu. Ovako pripremljen krem kuvajte neprekidno mešajući mutilicom na sasvim slaboj temperaturi, dok se ne zgusne. Sklonite s ringle i ohladite uz neprekidno mešanje. Lisnato testo odmrznite na sobnoj temperaturi, istanjite oklagijom i podelite na osam jednakih traka. Na početak svake trake položite po kašičicu pripremljenog krema i vlažnim prstima lagano urolajte. Krajeve dobijene rolnice savijte ka unutra da formirate kiflicu. Ceo postupak ponovite i sa drugim pakovanjem lisnatog testa. Kiflice ređajte u pleh obložen kolačarskim papirom, pospite šećerom u prahu i pecite 20 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Pečene kiflice poređajte na poslužavnik i pospite ostatkom šećera u prahu.

 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Punjene korpice od lisnatog testa

Punjene korpice od lisnatog testa

177398_korpice_f.jpg

SASTOJCI:
* 500 g lisnatog testa
* 100 g šunke
* 200 g kačkavalja
* 1 čaša kisele pavlake
* 3 jaja
* kečap, biber, so
* mešano povrće


PRIPREMA:
Testo razvaljajte tanko, izvadite krugove modlicom i obložite male kalupe. Ispecite, a kada se testo prohladi, izvadite ga iz kalupa i punite sledećim sadržajem: 100 grama šunke, 200 grama kačkavalja, pola čaše kisele pavlake, dva žumanca, dve kašičice kečapa, biber i so.


Korpice možete puniti i sledecim filom: mešano zamrznuto povrće obarite, pa u njega dodajte pola čaše pavlake, 100 grama kačkavalja, jedno jaje, biber i so.
Izvor: S media


 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Rolat sa ruskom salatom

Rolat sa ruskom salatom

201051_121625s7_if.jpg

Priprema: Šunku, krastavčiće i barena jaja iseckati na kockice i izmešati sa povrćem za rusku salatu i majonezom.


Začiniti peršunom i solju.

Odleđeno lisnato testo razvući u pravougaonu koru, premazati nadevom i uviti u rolat.

Rolat odozgo ukrasiti trakama od testa i premazati umućenim žumancetom.

Ispeći u rerni na 220 stepeni.

Iseći tek kada se ohladi.

 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Brzo i jednostavno lisnato testo

Brzo i jednostavno lisnato testo

Sprema se veoma brzo, nema mazanja vise puta, a rezultat je savršen... Testo se topi u ustima!

203529_lisnato-testo_f.jpg
Topi se u ustima

Sastojci:
3 čaše brašna
1 jaje
1 kašika ulje
1 kašika sirćeta
1 kašičica šećera
1 kašičica soli
1 čaša vode
200 gr margarina (za premaz)


Priprema:
Sipajte u vanglu brašno, so, šećer, ulje, sirće, jaje i polako dodajući vodu mesite (vodu dodajte, ako zatreba). Testo treba da je meko ali ne previše. Ostavite ga da se odmori dvadesetak min. pa ga podelite na četiri dela.

Svaki deo razvucite što tanje možete i premažite ga sa omekšalim margarinom ( 1/4 od 200 gr). Nakon toga, zavijte koru kao rolat. Oštrim nožem prerežite rolat i otvorite testo, da se dobije forma pravougaonika pa ga preklopite. Zavijte u najlon foliju i stavite u frizider. Tako uradite sa sva četiri dela. Neka stoje u frizu nekoliko sati.

Svaki deo razvijte i oblikujte po želji. Možete puniti testo i sa slatkim i sa slanim filom, ali je preukusno i bez ičega. Pecite na 200 C, da lepo porumeni.

Izvor: Kulinarika


 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Slatki zalogaji

Slatki zalogaji

19SLATKI-ZALOGAJI.jpg


Za 4 osobe:
paket smrznutog lisnatog testa, tri-četiri veće šljive, 30 g maslaca, kašika mlevenih badema, žumance, 40 g šećera i šećer u prahu za posipanje.

Maslac razmekšajte na sobnoj temperaturi i penasto ga umutite sa šećerom, dodajte mlevene bademe i žumance i lagano sjedinite. Testo odmrznite na sobnoj temperaturi, istanjite ga na listu kolačarskog papira i oštrim nožićem za testo odvajajte što je moguće više ovala dugačkih 10 cm, pazeći da ne zasečete papir. U centar svakog ovala položite po listić maslaca, a odozgo stavite tanku krišku šljive. Vrhom noža, na 0,5 cm od ivice svakog ovala napravite plitak rez duž ivice. Sve šljive u ovalima pospite šećerom i uz pomoć kolačarskog papira sve zajedno pažljivo prebacite u pleh. Pecite 10 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Pečene kolačiće ohladite, pospite šećerom u prahu i servirajte.

 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Lisnata pita

LISNATA PITA

2.jpg

POTREBNO JE

500 g lisnatog testa, 300 g rendanog kačkavalja, 100 g parmezana, 2 glavice crnog luka, 2 tikvice, 100 g pršute, 2 jajeta, 100 ml neutralne pavlake, 200 g krem sira, 100 g gorgonzole

PRIPREMA
Pospite radnu površinu brašnom, na njoj razvucite lisnato testo i stavite ga u podmazan pleh. Testo premažite krem sirom, a preko sira pospite parmezan. Isecite tikvice i luk na kolutiće, pršutu na kockice, pa ih poređajte preko sira. Umutite jaja s neutralnom pavlakom, prelijte preko testa, posolite, pobiberite i pospite rendanim kačkavaljem i gorgonzolom. Pitu pecite 45 minuta na 180 stepeni.
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Pužići sa šljivama

Pužići sa šljivama


1.jpg

POTREBNI SASTOJCI:

Pakovanje lisnatog testa,
Pola kilograma šljiva,
Šećer

NAČIN PRIPREME:

Lisnato testo ostaviti da omekša na sobnoj temperaturi, razvući list na debljinu pola santimetra. Razvučeno testo iseći na kocke od 10 cm, na sredinu svake kocke staviti šljivu bez koštice u koju se stavi malo šećera, skupiti krajeve četiri ćoška, sastaviti i zalepiti da ne iscuri fil pa ređati u pleh.
Kolačiće peći na 220 do 250 stepeni dok ne porumene. U manjoj šerpi karamelizovati pet kašika šećera da dobije braonkastu boju i naliti sokom sa malo vode i ostaviti da vri dok se malo ne zgusne.
Svaki kolač preliti ovim prelivom. Prije služenja može se ukrasiti šlagom.

(blic)



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Vrganji i lisnato testo

Vrganji i lisnato testo

news_14996.jpg

SASTOJCI:

* 1 smrznuto lisnato testo 500g
* 400g vrganja
* 500g svinjskog mesa (ili po želji)
* 200g crvenog luka
* so, biber, suvi biljni začin
*
ulje
* 6 jaja

PRIPREMA:

1. Lisnato testo razvaljajte kad se odmrzne, prvo jednu polovinu stavite u premazanu tepsiju, pa drugu polovinu stavite u tepsiju na prvu polovinu izbockajte ih s viljuškom te stavite da se peče na 180C.

2. Zatim izdinstajte luk na ulju, kada je poprimio zlatnu boju dodajte meso naseckano na kockice i vrganje. Začinite sa solju, biberom, biljnim začinom, po želji i još neko vreme dinstajte.

3. Fil od mesa i vrganja ulijte u tepsiju kada je lisnato testo do pola pečeno, fil poravnajte i preko svega pospite jaja izmućena sa solju te vratite u rernu na pečenje. Pecite sve dok ne porumeni.

Izvor: S media




 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Provansalska pita

Provansalska pita

im106_provansalska_pita.jpg

Za 8 osoba
250 g lisnatog testa
500 g crnog luka
jabuka, nakisela
100 g crnih maslina
4 čena belog luka
4 kašike mediteran ulja
limenka sardina ili inćuna
2 kašike žutog šećera
mešavina začinskog bilja po ukusu
so i biber po ukusu

Način pripreme

1. Iseckati crni luk na rebarca, jabuku na listiće. Iseckati i masline i beli luk.

2. U odgovarajućoj posudi izdinstati crni luk na ulju, zatim dodati jabuke, još malo prodinstati, pa pred kraj dinstanja dodati beli luk, šećer, začinsko bilje i biber.

3. Posuti malo brašna na sto i razviti lisnato testo po obliku posude u kojoj ce se peći, ali vodeći računa da ostane cm visine testa na stranici posude. Testo treba da je razvučeno debljine pola cm. Testo na nekoliko mesta probosti viljuškom.

4. Ravnomerno rasporediti fil po testu i posudi, preko fila posuti seckane masline, pravilno ih rasporediti i peći u rerni na 200°C oko 20 minuta.

5. Pečenu pitu izvaditi iz rerne, prohladiti 10-15 minuta i servirati. Uz ovu pitu može se servirati sezonska salata.

Izvor: GastroNomad


 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Ružice

RUŽICE

1.jpg

POTREBNO JE
300 g lisnatog testa, 120 g dimljene slanine, manja glavica crnog luka, 150 g rendanog kačkavalja, 2 kašike seckanog peršuna, 1 jaje, 50 g susama, 20 ml ulja, 20 g maslaca, biber, so

PRIPREMA

Crni luk iseckajte, pa dva-tri minuta dinstajte na ulju sa slaninicom iseckanom na kockice. Sklonite s vatre, ohladite, dodajte rendani kačkavalj i seckani peršun. Po želji posolite i pobiberite. Lisnato testo oklagijom razvucite u četvorougao, pa premažite smesom od slanine i kačkavalja. Vodite računa da rubovi ostanu slobodni, te ih poprskajte vodom. Testo urolajte i isecite na komadiće debljine tri centimetra. Maslac rastopite i premažite pleh. Ružice provucite kroz ulje s jedne strane i položite u pleh s druge strane. Prekrijte ih salvetom i ostavite da odstoje dvadesetak minuta, premažite umućenim jajetom, pospite susamom i ispecite u zagrejanoj rerni.

Izvor: Blic žena

 
Natrag
Top