Linux i rad sa njim

ADMINISTRATOR
Učlanjen(a)
10.05.1971
Poruka
54.332
Nece moci na istoj particiji i Windows i Linux ........osim u virtualboxu......

Moraces od te particije koja je 280gb capnuti deo......pa recimo 50 Gb (u zavisnosti sta ces sve raditi linuxom)i kreiratri novu particiju na koju ces instalirati Linux u Dual bootu........

Jedino ako zellis na istoj particiji ti instaliraj program virtual box i u njemu zatim instaliraj Linux .....mada ti je Dual boot daleko bolje resenje.....

Član
Učlanjen(a)
27.06.2009
Poruka
9
Potrebna pomoc. Naime imam instaliran windows xp sp3 na sata hardu, dodao sam jos jedan hard disk koji je 10 GB on je na ide kanalu, mislio sam na njega da instaliram linux ubuntu imam distribucije 10.10 i 11.10 pokusao sam sa obe verzije ali kad pocnem bootovanje sa optike posle desetak sekundi monitor se iskljuci i pojavi se prozor sa sledecim obavestenjem frekfency out 95 kHz i ispod aviabile frekfency od 30 do 120 Khz zatim odbroji deset sekundi i monitor se iskljuci , optika se cuje jos neko vreme a zatim se i ona smiri. Da napomenem windows radi bez greske znaci nema nikakvih problema ni sa grafikom , optika je nova a monitor je LG flatron. Ako neko zna molim za pomoc

Član
Učlanjen(a)
15.12.2009
Poruka
55
Koja ti je matična ploča? Probaj pogledati u BIOS šta je MASTER, a šta SLAVE od HDD-a. Tamo gdje si instalirao linux, koji je fajl sistem?

Mlada nada
LEGEND
Učlanjen(a)
08.04.2010
Poruka
1.292
Potrebna pomoc. Naime imam instaliran windows xp sp3 na sata hardu, dodao sam jos jedan hard disk koji je 10 GB on je na ide kanalu, mislio sam na njega da instaliram linux ubuntu imam distribucije 10.10 i 11.10 pokusao sam sa obe verzije ali kad pocnem bootovanje sa optike posle desetak sekundi monitor se iskljuci i pojavi se prozor sa sledecim obavestenjem frekfency out 95 kHz i ispod aviabile frekfency od 30 do 120 Khz zatim odbroji deset sekundi i monitor se iskljuci , optika se cuje jos neko vreme a zatim se i ona smiri. Da napomenem windows radi bez greske znaci nema nikakvih problema ni sa grafikom , optika je nova a monitor je LG flatron. Ako neko zna molim za pomoc

A taj drugi HDD radi fino pod Windowsom?
Jesi li probao bootovati sa fleša, jesi li provjerio md5 sume skinutog ISO-a?

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
02.01.2011
Poruka
21
Screenshot.jpg
Prilikom instalacije,odaberem particiju gde ce biti instaliran linux,zatim instalacija izbaci ovo.Sta i gde treba da podesim,da bi instalacija krenula?

Član
Učlanjen(a)
24.05.2010
Poruka
22
posto sam novopeceni korisnik linuksa ovaj tutorial je odlican ali interesuju me komande u terminalu za instalaciju programa, jer kad god kucam naredbu dobijem ovaj odgovor:

Kod:
lolita@pera-eME:~$ sudo add-apt-repository ppa:alexx2000/doublecmd[sudo] password for pera: 
Sorry, try again.
[sudo] password for pera: 
Executing: gpg --ignore-time-conflict --no-options --no-default-keyring --secret-keyring /etc/apt/secring.gpg --trustdb-name /etc/apt/trustdb.gpg --keyring /etc/apt/trusted.gpg --primary-keyring /etc/apt/trusted.gpg --keyserver hkp://keyserver.ubuntu.com:80/ --recv 6CF401B78A9D7393F7F32E7510B3F6FDBE35DEDD
gpg: requesting key BE35DEDD from hkp server keyserver.ubuntu.com
gpg: key BE35DEDD: "Launchpad Double Commander" not changed
gpg: Total number processed: 1
gpg:              unchanged: 1
pera@pera-eME:~$ sudo apt-get install doublecmd
Reading package lists... Done
Building dependency tree       
Reading state information... Done
E: Unable to locate package doublecmd
pera@pera-eME:~$
unapred hvala.

Poslednja izmena od urednika: