Liga Evrope 2010/2011

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Član
Učlanjen(a)
31.07.2010
Poruka
2.814
LE: Siti - Juventus (B92, 21.05h)

U četvrtak su širom Evrope na programu utakmice u okviru drugog kola Lige Evrope, najzanimljivije će biti u Mančesteru gde domaćin Siti dočekuje Juventus.

Meč između Mančester sitija i Juventusa možete gledati u direktnom prenosu na TV B92 od 21.05 časova.
U ostalim utakmicama u grupama A, B, C, D, E i F Palermo dočekuju švajcarskog drugoligaša Lozanu, biće zanimljivo u Solunu gde PAOK dočekuje zagrebački Dinamo, dok drugi solunski klub u Aris gostuje norveškom Rozenborgu. Poljski Leh dočekuje Red Bul Salcburg,
Atletiko na Visente Kalderonu dočekuje Bajer iz Leverkuzena, Gent igra sa Lilom, bugarski Levski gostuje Sportingu u Lisabonu, Viljareal dočekuje Klub Briž. AZ Alkmar putuje u Belorusiju na meč sa BATE Borisovim, dok se u komšijskom derbiju sastaju slavni kijevski Dinamo i klub u usponu Šerif iz Tiraspolja.


4701631324ca3938a7a696682227872_extreme.jpg



Mančester siti i Juventus su zabeležili odlične rezultate u nacionalnim prvenstvima proteklog vikenda. Siti je golom Teveza naneo prvi poraz Čelziju, dok je Juventus zahvaljujući het-triku Miloša Krasića dobio Kaljari sa 4:2.

Reprezentativac Srbije za B92 kaže da očekuje tešku utakmicu u Mančesteru.

“Teška utakmica, jak, odličan protivnik. Znamo koliko su novca uložili za vrhunska pojačanja. Ali i Juventus ima jednu dobru ekipu. Iza nas je jedna dobra utakmica koju smo dobili sa 4:2. Dolazimo sa dosta samopouzdanja. Loše smo startovali u Evropi ali mislim da imamo snage i kvalitet da pokažemo dobru igru i probamo da savladamo Siti“.

Krasića je u Mančesteru dočekao saigrač iz reprezentacije, trenutno povređeni, Aleksandar Kolarov.

„Dočekao me Koki (Kolarov) i poželeo mi sreću. On je trenutno povređen ali se nada da će za 2-3 nedelje početi da igra“.

Novi Nedved, kako nazivaju italijanski mediji najavljuje strpljivu igru Juventusa u Engleskoj.

„Ni mi ni oni se neće zaletati da što pre postignemo gol. Mi u poslednje vreme postižemo dosta golova. Nećemo se ni braniti, ali ćemo pokušati da iz jedne kolektivne igre da probamo da stvorimo nekoliko šansi i postignemo pogodak“.

Krasić je prezadovoljan kako se uklopio u tim Juventusa, ai ne prihvata nedavnu izjavu menadžera Sitija Roberta Manćinija da je on taj koji predvodi tim.

„Osećam se dobro. Bolji početak nisam mogao ni da sanjam u Juventusu. Jako mi je drago što sam tako dobro počeo i što su me svi u klubu i saigrači dobro prihvatili. Želim da se zahvalim i navijačima koji su od početka bili uz mene i dali mi podršku. Ne bih se složio da sam baš ja taj koji predvodi rim. Mislim da smo dobar kolektiv iz kojeg odskaču pojedinci. “
PAOK - Dinamo Zagreb


Zanimljiv meč očekuje se i na Toumba stadionu gde PAOK dočekuje zagrebački Dinamo. Bed Blu Bojsi (BBB) neće putovati u Solun zbog zabrane UEFA, jer su poznati po mnogobrojnih incidentia na gotovo svakom gostvoanju u Evropi. BBB su i desničari, dok su navijači PAOK-a antifašistički nastrojeni i vrlo bliski sa navijačima Partizana, pa je i njima UEFA zabranila da putuju u Zagreb na utakmicu sa Dinamom.

Trener Dinama, iskusni Vahid Halihodžić znam kakav "pakao" čeka njegove igrače u Solunu.

„Ovo je jako važna utakmica i može ući u istoriju Dinama, ali i ne mora. Čeka nas još jedna stepenica koju želimo preskočiti, ali ne znamo hoće li to biti sada. Eventualni dobar rezultat u Solunu dao bi nam novo samopouzdanje i još veću šansu za Europu. Znam da će biti jako teško. Pripremam utakmicu, analiziram i imam nekih ideja. Nažalost, neke utakmice su takve da nije važan samo kvalitet igrača. Ono što sam vidio, a mislim na atmosferu na stadionu, utiče i na mnogo iskusnije ekipe od nas. Taj ljudski faktor, frenetična publika, može negativno uticati na goste, teško je reći ima li uticaj i na sudije i zbog toga će biti teško “.

Bivši selektor Obale Slonovače najavljuje da će i njegovi fudbaleri igrati agresivno, ali i dostojanstveno.

„Majstori su za provociranje prekršaja, stvaranje konfliktnih situacija, da užarena atmosfera bude još veća. Zato moramo imati lucidnosti, ne samo dostojanstva, ta agresija se ne sme odbaciti, već treba vratiti na isti način, ali bez provokacija“, zaključio je Vahid Halihodžić.

Grupa A:
Leh – Salzburg
Mančester siti – Juventus

Grupa B:
Rozenborg – Aris
Atletiko Madrid – Bajer Leverkuzen

Grupa C:
Gent – Lil
Sporting – Levski

Grupa D:
PAOK – Dinamo Zagreb
Viljareal – Klub Bridž

Grupa E:
BATE Borisov – AZ Alkmar
Šerif – Dinamo Kijev

Grupa F:
Palermo – Lozana

Borusija - Sevilja (B92, 19.00h)
Siti _Juventus (B92, 21.05h)

B92


 
Član
Učlanjen(a)
25.01.2010
Poruka
2.174
Gosti nemoćni, Ivić srušio Dinamo

30. septembar 2010. | 23:04 | Izvor: B92 | AK



U mečevima 2. kola Lige Evrope koji su igrani u terminu od 21.05 časova ni jedna gostujuća ekipa nije uspela da zabeleži trijumf.

Derbi između Mančester Sitija i Juventusa završen je bez pobednika 1:1, dok je Vladimir Ivić postigao jedini pogodak za PAOK u trijumfu solunskog tima protiv zagrebačkog Dinama.

Najubedljiviju pobedu ostvario je Sporting nad Levskim sa 5:0, BATE je sa 4:1 pregazio Alkmar, Šerif je iznenadio Dinamo iz Kijeva sa 2:0, dok je branilac titule Atletiko Madrid osvojio samo bod sa Bajerom 1:1.

Pobedu na svom terenu ostvarili su još Leh protiv Salcburga sa 2:0 i Rozenborg nad Arisom od 2:1. Jedan gol bio je dovoljan Palermu da osvoji sva tri boda protiv Lozane, dok su Gent i Lil odigrali meč bez pobednika (1:1).

Pregled mečeva odigranih u terminu od 19.00 časova.
Grupa A: Remi “građana” i “stare dame”, Leh lider

Jakvinta je lptu dobio na levoj strani, krenuo ka sredini i posle nekoliko kontakata namestio se za šut sa oko 25 metara i preciznim udarcem desnom nogom loptu poslao u desni donji ugao Hartovog gola. Siti je u nastavku imao blagu inicijativu, odbrana Juventusa je za razliku od nekih prethodnih mečeva odlično igrala, ali samo do 38. minuta.

Tada je Jaja Ture sa oko 35 metara po sredini poslao fantastičan pas iza leđa defanzivaca iz Torina, a to je ispratio Adam Džonson kojiem nije bilo teško da savlada Aleksa Meningera. Pet minuta pre kraja Juventus je zamalo stigao do pobede. Maestro Del Pijero je u svom stilu izveo slobodan udarac sa oko 25 metara, lopta je išla skoro po sredini gola ali je imala dovoljno nezgodan efej da prevari Harta ali je pogodila prečku, odbila se od linije iz izašla iz okvira gola. Miloš Krasić igrao je dobro na ovom meču, a 15 minuta pre kraja zamenio ga je defanzivni vezni igrač Felipe Melo.

U drugom meču grupe Leh je sa 2:0 savladao tim salcburga pa sa četiri boda deli prvo mesto sa Sitijem. Poljaci su oba gola postigli u drugom poluvremenu, prvi Arboleda u 47, a potom i Svetislav Peško u 81.

Rezultati:
Leh – Salcburg 2:0 (0:0)
Arboleda 47, Peško 81
Mančester siti – Juventus 1:1 (1:1)
Džonson 38 - Jakvinta 11

Tabela: Leh 4, Mančester siti 4, Juventus 2, Salcburg 0
Grupa B: Samo bod za branioca titule, pobeda Norvežana

Branilac trofeja Atletiko Madrid posle dva kola u grupi B ima samo jedan bod. “Jorgandžije” su u Madridu remizirale sa Bajerom iz Leverkuzena 1:1. Derdijok je doneo prednost gostima u 39. minutu, a konačan rezultat postavio je Simao u 51. minutu iz penala.

Drugi meč u ovoj grupi odgiran je u Trondhajmu. Domaći Rozenborg je sa 2:1 savladao Aris. Moldskred je u 37. minutu prvi savladao golmana grčkog tima, ali je pet minuta kasnije Ruis izjednačio. Pobedu norveškoj ekipi doneo je Rumun Prika polovinom drugog poluvremena.

Rezultati:
Rozenborg – Aris 2:1 (1:1)
Moldskred 37, Prika 68 – Ruis 43
Atletiko Madrid – Bajer Leverkuzen 1:1 (0:1)
Simao 51p - Derdijok 39

Tabela: Leverkuzen 4, Aris 3, Rozenborg 3, Atletiko Madrid 1
Grupa C: “Petarda” Sportinga, remi Genta i Lila

Najubedljiviju pobedu u 2. kolu Lige Evrope zabeležio je lisabonski Sporting. “Lavovi” su sa 5:0 deklasirali bugarski Levski, a strelci su bili Kariko i Maniče u prvom, te Salomao, Postiga i Matias u drugom poluvremenu. Ovo je druga pobeda Portugalaca u grupi.

Dve ekipe koje su poražene u prvom kolu, Gent i Lil, odigrali su bez pobednika u Belgiji. Stijn De Smet je već u petom minutu doneo prednost vicešampionu Belgije, ali je u 21. minutu Fro savladao Bojana Jorgačevića za izjednačenje, i kako se ispostavilo remi Lila.

Rezultati:
Gent – Lil (1:1)
De Smet 5 – Fro 21
Sporting – Levski 5:0 (2:0)
Kariko 30, Maniče 43, Salomao 53, Postiga 61, Matias 79

Tabela: Sporting 6, Levski 3, Gent 1, Lil 1
Grupa D: Ivić razočarao “modre”, pobeda Viljareala

Iako je Dinamo kontrolisao utakmicu u Solunu, POAK je prvi stigao do gola i konačne pobede. Garsija je u 56. minutu izveo slobodan udarac sa desne strane, lopta je dugo letela, a Vladimir Ivić na drugoj stativi iskoristio tromost gostujuće odbrane i ubacio je u mrežu.

Pvu pobedu u takmičćenju ostvario je Viljareal. “Žuta podmornica” je sa igračem više savladala Klub Briž. Već u 26. minutu Ronald Vargas je isključen, a sa igračem više Đuzepe Rosi donosi prednost šapanskom predstavniku četiri minute pre poluvremena. Ipak, u samom finišu prvog dela igre Donk uspeva da izjednači. Posle deset minuta igre domaći tim stiže do drugog vođstva golom Rodrigesa, a ovaj put je uspeo da sačuva svoj gol i osvoji tri boda.

Rezultati:
PAOK – Dinamo Zagreb 1:0 (0:0)
Ivić 56
Viljareal – Klub Briž 2:1 (1:1)
Rosi 41, Rodriges 56 – Donk 45

Tabela: PAOK 4, Viljareal 3, Dinamo Z. 3, Klub Briž 1
Grupa E: BATE pregazio AZ, Dinamo posrnuo u Tiraspolju

Jednu od najubedljivijih pobeda dana ostvario je beloruski BATE. Tim iz Borisova je sa 4:1 savladao nekadašnjeg šampiona Holandije AZ Alkmar iako je u prvom poluvremenu bilo samo 1:0 golom Rodionova. Do 83. minuta pogađali su još Koncevoj, Bresan iz penala i Olenkovič, a debakl AZ-a ublažio
je Sigtorson minut pre kraja.

Kijevski Dinamo neočekivano lako je poražen u Tiraspolju od Šerifa. Moldavski tim je već u prvom poluvremenu postigao dva pobedonosna gola, a strelci su bili Erokhin u osmom i Džimi u 37. minutu iz penala.Ognjen Vranješ i Vladimir Volkov odigrali su ceo meč za domaći tim.

Rezultati:
BATE Borisov – AZ Alkmar 4:1 (1:0)
Rodionov 5, Koncevoj 49, Bresan 77p, Oleknovič 83 – Sigtorson 89
Šerif – Dinamo Kijev 2:0 (2:0)
Erokhin 8, Džimi 37p

Tabela: BATE 4, Šerif 3, AZ Alkmar 3, Dinamo K. 1
Grupa F: Minimalac Palerma

Samo jedan gol bio je dovoljan Palermu da pobedi švajcarskog drugoligaša Lozanu i osvoji prvatri boda u grupi. Pobedu Sicilijancima doneo je Miljacio pogotkom desetak minuta pre kraja.

Drugi meč ove grupe između CSKA i praške Sparte odigran je u 19 časova, a Moskovljani su slavili sa 3:0.

Rezultati:
Palermo – Lozana 1:0 (0:0)
Miljacio 79
CSKA Moskva – Sparta 3:0 (0:0)
Dumbia 72, 86, Gonzales 84p

Tabela: CSKA 6, Palermo 3, Sparta 3, Lozana 0
 
Član
Učlanjen(a)
31.07.2010
Poruka
2.814
Juventus zaleđen u Poljskoj

Najtrofejniji italijanski klub Juventus završava takmičenje u Ligi Evrope već posle ligaškog dela.

Juventus.jpg


Miloš Krasić i drugovi remizirali su protiv Leha u Poznanju, naših Ivana Đurđevića i Dimitrija Injca 1:1, u nehumanim uslovima, po jakom snegu i na temperaturi minus 11 i na taj način izgubili sve šanse da u poslednjem kolu protiv Mančester Sitija izbore prolaz u drugu fazu.
Od ostalih mečeva treba izdvojiti eliminaciju i drugog italijanskog predstavnika Sampdorije, posle poraza od PSV-a u Đenovi 2:1, kao i debakl splitskog Hajduka na Poljudu protiv AEK-a.

Liga Evrope, 5. kolo
Grupa A:
Leh – Juventus 1:1
(Rudnjevs 12 - Jakvinta 84)
Mančester siti – Salcburg 3:0
(Baloteli 18, 56, Džonson 78)
Tabela: Mančester siti 10, Leh 8, Juventus 5, Salcburg 2
Grupa B:
Atletiko Madrid – Aris 2:3
(Forlan 11, Aguero 16 - Koke 2 p, 51, Lazaridis 81)
Rosenborg – Bajer Leverkuzen 0:1
(Sem 35)
Tabela: Leverkuzen 11, Aris 7, Atletiko 7, Rozenborg 3
Grupa C:
Gent – Levski 1:0
(Valas 77)
Sporting Lisabon – Lil 1:0
(Polga 28) Tabela: Sporting 12, Gent 7, Lil 5, Levski 4
Grupa G:
Hajduk Split – AEK 1:3
(Buljat 80 - Skoko 50 p, Manolaš 61, Blanko 84)
Zenit – Anderleht 3:1
(Jonov 12, Buharov 65, Hušti 88 - Kanu 87)
Tabela: Zenit 15, AEK 7, Anderleht 4, Hajduk 3
Grupa H:
Odense – Hetafe 1:1
(Andreasen 90 - Rios 17)
Jang Bojs – Štutgart 4:2
(Degen 39, Suter 82, Majuka 85, 86 - Pogrebnjak 48, Šiplok 68)
Tabela: Štutgart 12, Jang Bojs 9, Hetafe 4, Odenze 4
Grupa I:
Metalist – Debrecen 2:1
(Bodi 52 ag, Olejnik 88 - Cvitkovic 48)
Sampdorija – PSV 1:2
(Pacini 45 - Toivonen 51, 90)
Tabela: PSV 13, Metalist 10, Sampdorija 5, Debrecen 0
Četvrtak
Grupa D
Viljareal - Dinamo Zagreb
PAOK - Briž
Tabela: PAOK 7, Dinamo 7, Viljareal 6, Briž 2
Grupa E
AZ Alkmar - BATE Borisov
Dinamo Kijev - Šerif
Tabela: BATE 10, Dinamo Kijev 7, AZ 3, Šerif 3
Grupa F
Sparta Prag - CSKA Moskva
Lozana - Palermo
Tabela: CSKA 12, Sparta 7, Palermo 3, Lozana 1
Grupa J
Borusija Dortmund - Karpati
PSŽ - Sevilja
Tabela: Sevilja 9, PSŽ 8, Borusija 5, Karpati 0
Grupa K
Utreht - Napoli
Steaua - Liverpul
Tabela: Liverpul 8, Steaua 5, Napoli 3, Utreht 3
Grupa L
Bešiktaš - Rapid Beč
Porto - CSKA Sofija
Tabela: Porto 10, Bešiktaš 7, Rapid 3, CSKA Sofija 3

Sportski zurnal
 
Poslednja izmena:
LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
LE: Domaćini silni, u Kijevu 1:1

LE: Domaćini silni, u Kijevu 1:1

Izvor: B92 | AK

Porto, Viljareal i Benfika su posle samo 90 minuta četvrtfinalnih duela skoro završili posao u Ligi Evrope, dok je borba otvorena samo u duelu Dinama i Brage.


11213581814d9e281700200626348450_640x487.jpg

Porto je sa 5:1 na "Dragau" deklasirao moskovski Spartak, istim rezultatom Viljareal je "isprašio" šampiona Holnadije Tvente.
Benfika je takođe bila silna u svom Lisabonu i sa 4:1 nadigrala drugog predstavnika Holandije PSV, a pobednika nije bilo samo u Kijevu gde je Braga izvukla 1:1 sa Dinamom, koji je poslednjih pola sata igrao sa 10 igrača.
Revanš mečevi igraju se za sedam dana. Jedini srpski fudbaler koji je bio u protokolu na ova četiri meča je igrač PSV-a Jagoš Vuković koji je sa klupe posmatrao debakl "filipsovaca" na "Lušu".
Benfika - PSV 4:1 (2:0)

Benfika je krenula izuzetno ofanzivno protiv PSV-a i prvu šansu stvorila je u 6. minutu kada je sjajni Argentinac Havijer Saviola šutirao iz okreta levom nogom, ali je pogodio samo stativu.

Velika inicijativa i nekoliko propuštenih šansi konačno su se isplatili Benfiki u 37. minutu kada je posle odlične akcije Koentraa i Gaitana, lopta došla do Pabla Aimara koji ju je sa 10ak metara zakucao iza leđa nemoćnog Isaksona.

U samoj završnici poluvremena Benfika je duplirala prednost. Ponovo su Portugalci probili po levoj strani, uz mnogo sreće Koentrao je prošao čuvara i ušao u kazneni gde je loptu gurnuo u sredinu, a Eduardo Salvio sjajnim potezom petom zatresao mrežu.

Potop PSV-a nastavljen je u drugom poluvremenu, a pobedu i skoro obezbeđen plasman u polufinale Benfiki je doneo sjajni Salvio. Vezni igrač je dobio loptu na levoj strani terena, ušao je u kazneni gde je prvo dobio fizički duel protiv Pitersa, da bi onda sjajnim driblingom izbacio Marsela te šutem po zemlji poslao loptu u dalji ugao pored Isaksona.

Tek tada je PSV preuzeo inicijativu na terenu, krenuo ka golu Roberta, koji im je deset minuta pre kraja poklonio gol. Samo desetak sekundi pošto je ušao u igri, Zakarija Labijad je iskoristio lošu intervenciju golmana Benfike posle šuta Lensa sa leve strane i ubacio loptu u mrežu.

U završnici ovog uzbudljivog meča mrežu je konačno zatresao i Havijer Saviola i tako olakšao posao svom timu pred revanš u Ajndhovenu.

Benfika (4-4-2):
Roberto – Koentrao, Žardel, Luisao, Pereira – Havi Garsija, Gaitan (Hara 78'), Salvio, Aimar (Peišoto 78') – Kardoso (Menezes 90'), Saviola

PSV (4-3-3):
Isakson – Piters (Vijtens 72'), Bouma, Marselo, Manolev – Engelar, Bakal, Hačinson – Džudžak, Berg (Labijad 80'), Lens
Porto - Spartak 5:1 (1:0)

1892577934d9e281837c1a735635447_orig.jpg

U istom trenutku kada je pogodio Aimar, poveo je i Porto na "Dragau" protiv Spartaka. Alvaro Pereira je centrirao, a sjajni Kolumbijac Radamel Falkao glavom postigao svoj osmi pogodak u takmičenju i doneo prednost novom šampionu Portugala koji je delovao neubedljivo u prvih 40 minuta meča.

Posle vodećeg gola Porto je potpuno dominirao terenom i prednost duplirao u 65. minutu. Falkao je sjajno grudima spustio loptu Vareli koji je lepim udarcem savladao Dikana za 2:0.

Samo pet minuta kasnije Porto je vodio 3:0 jer je Maikon posle kornera Mutinja sa prve stative glavom loptu poslao iza leđa Dikana. Međutim, već u prvom sledećem napadu Spartak je postigao bitan gol u gostima. Kiril Kambarov je probio odbranu domaćina po levoj strani i lagano loptu prebacio preko Eltona.

To ipak nije zaustavilo kaznenu ekspediciju sa "Dragaa" jer su u poslednjih pet minuta Falkao još dva puta savladao Dikana i završio posao za Porto.

Porto (4-3-3):
Elton – Pereira, Maikon, Rolando, Fusile – Fernando, Mutinjo, Guarin (Beluši 69') – Varela (H. Rodriges 72'), Falkao, Hulk (C. Rodriges 80')

Spartak (4-4-2):
Dikan – Makejev (Jakovlev 85'), Roho, Suši, K. Kombarov – D. Kombarov, Ibson, Rafael Karioka, Mekgridi (Dzjuba 68') – Aleks, Veliton
Viljareal - Tvente 5:1 (3:0)

10122683094d9e295f7dad0605315251_orig.jpg

U jedinom duelu bez portugalskih timova VIljareal je u 21. minutu poveo protiv šampiona Holandije Tventea. Očajno je reagovala gostujuća odbrana, a Karlos Marčena je posle asistencije Valera savaldao Mihajlova.

U samom finišu poluvremena Viljareal je završio posao u ovom meču. Samo 120 sekundi trebalo je "žutoj podmornici" da povede 3:0. Prvo je u 43. minutu Kazorla je sjajno proigrao Valera koji je loptu gurnuo ispod Mihajlova. Dva minuta kasnije Vizgerhof je loše reagovao u svom kaznenom, Brazilac Nilmar je okrenuo Daglasa i lagano zatresao mrežu.

Ni Viljareal se nije zadovoljio na sjajnom predstavom iz prvih 45 minuta pa je već u 55. minutu bilo 4:0 posle sjajnog gola Đuzepea Rosija koji je sa devet pogodaka ponovo prvi strelac Lige Evrope.

Sjajni napadački tandem španskog predstavnika priredio je "petardu" gostima deset minuta pre kraja. Italijan Rosi je sjajno proigrao Brazilca Nilmara koji je iskoristio novu lošu intervenciju Daglasa i postigao svoj drugi gol na meču.

U poslednjim trenucima meča gosti su postigli počasan pogodak jer je Mark Janko glavom savladao Dijega Lopesa.

Viljareal (4-4-2):
Dijego Lopes – Katala (Kiko 82'), Musakio, Rodriges (Kapdevila 71'), Mario Gašpar – Kasorla, Soriano, Marčena, Borha Valero (Kani 79') – Rosi, Nilmar

Tvente (4-3-3):
Mihajlov – Tiendali, Onijevu, Visgerhof, Daglas - Jansen, Brama (Landzat 77'), Rosales – Bajrami, De Jong (Janko 32'), Ruiz (Čadli 60')
Dinamo - Braga 1:1 (1:1)

6430292094d9e2819d691f620002094_640x503.jpg

Prvi gol u četvrtfinalu postigao je Dinamo koji je u 6. minutu poveo protiv Brage golom AndrejaJermolenka koji je glavom savladao Artura posle centaršuta Guseva sa desne strane.

Nije dugo trajala prednost Ukrajinaca jer je Braga izjednačila već u 11. minutu. Ugo Vijana je izveo korner, a loptu koja je išla po zemlji sa četiri metra u svoj gol je ubacio Hrvat Ognjen Vukojević.

Dinamo je u drugom poluvremenu krenuo još ofanzivnije, Kraveca je u napadu zamenio iskusni AndrejŠevčenko, koji je pak samo odmogao svom timu. On je za manje od deset minuta dobio dva žuta kartona i u 63. minutu napustio teren stadiona "Valeri Lobanovski" u Kijevu.

Dinamo Kijev (4-4-2):
Šovkovski – Popov, Jusuf, Kačeridi, Danilo Silva – Jermolenko, Vukojević, Eremenko, Gusev – Milevski, Kravec (Ševčenko 46')

Braga (4-3-3):
Artur – Silvio, Paulao (Kostudilo 46'), Kaka, Migel Garsija – Vijana, Salino (Mosoro 74'), Vandinjo – Cezar, Lima (Mejong Ze 82'), Alan

Liga Evrope, četvrtfinale:


Benfika
– PSV 4:1 (1:0)
Aimara 37, Salvio 45, 52, Saviola 90 –Llabjad 80

Dinamo Kijev
– Braga 1:1 (1:1)
Jermolenko 6 – Vukojević 11

Porto
– Spartak Moskva 5:1 (1:0)
Falkao 38, 84, 90, Varela 65, Maikon 70 – K. Kambarov 71
Viljareal
– Tvente 5:1 (1:0)
Marčena 21, Valero 43, Nilmar 45, 80, Rosi 55 - Janko 90
 
LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
EL: Porto ponovo brojao do pet

EL: Porto ponovo brojao do pet

Izvor: B92

Fudbaleri Porta pobedili su Spartak u Moskvi sa 5:2 i ukupnim rezultatom 10:3 plasirali su se u polufinale Lige Evrope.


12835621784d9cc9298a020001395258_orig.jpg


Porto će se u borbi za finale sastati sa boljim iz susreta između Viljareala i Tventea.
Ostali mečevi četvrtfinala igraju se od 21.05, Tvente dočekuje Viljareal, Braga igra protiv Dinama iz Kijeva, dok ćete na televiziji B92 moći da pratite utakmicu PSV – Benfika.
Porto je prošle nedelje na svom terenu trijumfom sa 5:1 već obezbedio mesto u polufinalu, ali ga to nije sprečilo da u revanšu krene ofanzivno. Portugalci su poveli u 28. minutu preko Hulka, a pre isteka prvog poluvremena Rodrigez je povećao na 2:0.

U drugom poluvremenu, Porto je nastavio gde je stao u prvom, pošto je Guarin već u 47. minutu doveo svoj tim do prednosti od 3:0. Pet minuta kasnije Đuba je smanjio na 3:1, ali je prednost od tri gola svom timu vratio Falkao već u 54. minutu. Mreže su potom mirovale skoro 20 minuta, a tada je Ari postigao drugi gol za domaćina, dok je minut pre isteka regularnog dela meča Mikael postavio konačan rezultat na meču – 5:2.
 
LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
LE: Portugalsko finale!

LE: Portugalsko finale!


Porto gubio na poluvremenu, a onda demolirao Viljareal - 5:1, Falkao četvorostruki strelac. Sve otvoreno u duelu Benfike i Brage (2:1).

v204634p0.jpg

Trofej Lige Evrope ostaće još jednu godinu na Iberijskom poluostrvu!

Od madridskog Atletika preuzeće ga Porto ili bolji iz dvomeča Benfika - Braga, pošto su popularni "zmajevi" već u prvoj polufinalnoj utakmici protiv Viljareala praktično završili posao.


Gosti su bili za nijansu bolji u prvom poluvremenu, koje su dobili pogotkom Kanija na asistenciju Nilmara u 45. minutu.


Pokazalo se da su time samo razljutili pulene Andrea Viljasa Boasa, dugogodišnjeg pomoćnika Žozea Murinja!


"Kolumbijska veza" Radamel Falkao - Fredi Guarin najzaslužnija je što je Porto već u 61. minutu napravio preokret, a do kraja utakmice i potopio "žutu podmornicu" na dno obližnjeg Atlantskog okeana.

Falkao je sa četiri pogotka uvećao lični učinak u Ligi Evrope na neverovatnih 15 pogodaka, dok je Đuzepe Rosi iz Viljareala ostao na brojci deset.


Seriju je ove večeri otvorio sa "bele tačke", pošto ga je oborio golman Viljareala Dijego Lopez. Vođstvo Portu doneo je Guarin glavom, posle furioznog prodora po desnoj strani i prvog udarca koji mu je Lopez odbranio uz pomoć stative.


Šest minuta kasnije Falkao je pogodio iz neposredne blizine na centaršut Hulka, da bi mu u 75. minutu asistirao Guarin iz slobodnog udarca.


I 4:1 bi bilo teško dostižno za španski tim u revanšu, a onda ga je Falkao dotukao u 90. minutu. Posle kornera Džejmsa Rodrigeza, takođe Kolumbijca, sa desetak metara je glavom lobovao Lopeza i stadionom Dragao pukla je nova "petarda"...


Porto je u četvrtfinalu eliminisao moskovski Spartak ukupnim rezultatom 10:3 (5:1, 5:2).


Benfika je u susretu sa Bragom imala inicijativu, zasluženo pobedila, ali gosti mogu biti zadovoljni činjenicom da su postigli vredan pogodak - 2:1 (0:0).


Sve ključne stvari dogodile su se između 50. i 60. minuta. Benfika je povela, Braga izjednačila, ali ubrzo primila još jedan gol.


Golmana Artura prvi je matirao Žardel, posle "slaloma" Pereire i stative koju je glavom pogodio Oskar Kardoso.


Glavom je uz dosta sreće izjednačio Vandinjo, koji je sa dobrih 15 metara skrenuo u mrežu "slobodnjak" Huga Vijane. Ipak, Kardoso je prelepim golom iz slobodnog udarca sa 20 metara doneo Benfici minimalnu prednost.


REZULTATI PRVIH MEČEVA:


Benfika - Braga
2:1 (0:0)
/Žardel 50, Kardoso 59 - Vandinjo 53/

Porto - Viljareal
5:1 (0:1)
/Falkao 49p, 67, 75, 90, Guarin 61 - Kani 45/

Revanši su na rasporedu 5. maja, a finale 18. maja na stadionu Aviva u Dablinu.


(MONDO, foto: Guliver/Getty Images)


 
LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
LE: Braga ponosna, Porto odlučan

LE: Braga ponosna, Porto odlučan


Braga ima jedan jedini trofej u klupskoj istoriji. Reč je o portugalskom kupu. Riznica Porta je bogata. Ali, u Dablinu neće igrati trofeji, već srce i noge.

v206398p0.jpg



Sećate li se kraja leta 2010. godine kada je žrebom u Nionu određeno da jedan od protivnika Partizana bude portugalska Braga? Mnogi, mnogi su tada rekli: "Odlično! Partizan ima šanse da čak prođe grupu".

Mnogi, ali ne i iskusni fudbaler Mladen Krstajić, koji je bio vrlo neraspoložen ishodom žreba, kojeg je sa saigračima pratio u "Zemunelu".


"Hteo sam jače protivnike, jer će se sada u javnosti stvoriti slika i atmosfera da možemo da prođemo, pritisak će biti veći. Ovi protivnici su teški, a nisu atraktivni. Pa, videli ste da je Braga izbacila Sevilju! U svakom slučaju, nećemo biti topovsko meso", rekao je Krstajić tog 26. avgusta 2010. godine.


Osam meseci kasnije, ta ista Braga koju su mnogi otpisivali igraće u finalu Lige Evrope. I to ne protiv bilo koga već protiv Porta, apsolutno nadmoćne ekipe u portugalskom prvenstvu. Porto je, naime, osvojio novu titulu prvaka Portugala, bez poraza! A to je u ligi u kojoj, recimo, igraju Benfika, Sporting, Braga...ogroman uspeh.


Istorija Brage ne može da se poredi sa istorijom Porta. Ali, što se tiče sportskog duha pred finale Lige Evrope u sredu uveče u Dablinu, sudeći prema izjavama njenih igrača, tu su na istom.


Bragu i Porto razdvaja manje od 50 kilometara, ali su po fudbalskom pedigreu udaljeni miljama. Porto ima 25 titula šampiona Portugala, blizu su 16. nacionalnog kupa, a u sredu uveče će se boriti za svoju sedmu mećunarodnu titulu.


U vitrinama Braginom stadiona stoji "stidak" - srebrni komad koji reprezentuje trofej osvojen u portugalskom kupu 1995/56.


Zamislite, čak 38 bodova bila je razlika između Porta i Brage na kraju ovogodišnjeg portugalskog prvenstva!


Ali, ni odnos u osvojenim trofejima, ni bodovna razlika ne plaši fudbalere Brage. Nipošto!


"Uvek smo išli korak po korak, meč za meč i uvek smo verovali da je sve moguće. Igrali smo kao tim i u svakoj utakmici pokazivali ratnički duh, po kojem smo postali poznati. Naporno smo radili i kao nagrada je došlo ovo finale", izjavio je kapiten Brage Vandinjo.


Braga je do finala izbacila, između ostalih, Liverpul, kijevski Dinamo i Benfiku.


Ponos je reč kojim se barata među fudbalerima i navijačima Brage. Nju koristi i Vandinjo: "Šta god da se desi u Dablinu, ovoj grupi momaka treba čestitati. Moći čemo da napustimo teren uzdignute glave, ponosni. Sam ulazak u finale za nas je pobeda. Ali, želimo da budemo i prvi".


Ono šta je radio Porto ove sezone je za anale. Ne samo u portugalskom prvenstvu. Pre svega u Ligi Evrope. Pa, dovoljno je samo pogledati kako je isprašio moskovski Spartak (ukupan rezultat dvomeča bio je 10:3) u četvrtfinalu ili Viljareal (rezultat dvomeča 7:4).


Golman Helton kaže da će i u finalu imati isti pristup, istu filozofiju kao od početka takmičenja.


"Imamo tim sačinjen od boraca. I svi se borimo za isti cilj. Timski. I u finalu ćemo igrati tako. Zašto bismo odustajali od nečega što nam je donelo rezultat? Nema razloga da stanemo sad kad smo došli do finala", kaže on.


Porto ima čudesnog Radamela Falkaa, inače po zanimanju novinara (čovek je diplomirao novinarstvo, verovali ili ne). Ovaj 25-godišnji momak dao je 16 golova za Porto u jednoj sezoni u Ligi Evrope čime je nadmašio 15 godina star rekord Jirgena Klinsmana.


Viljareal ga je dobro upamtio. U prvoj utakmici polufinala LE bilo je 5:1 za Porto. Četiri gola dao je Falkao.


"Kolumbijski tigar", što mu je nadimak, dobio je ime po čuvenom Brazilcu Falkau, koji je bio član one čuvene generacije iz 80-ih godina.


"Fenomen? Ja? Imam ja još ouno toga da prođem i još mnogo da radim da bi mogli tako da me nazivaju. Ovo su tek moji prvi koraci u evropskim takmičenjima", kaže Falkao.


Dablin, sreda uveče, 20.45 časova. Porto ili Braga?


Trofej, svakako, ide u Portugal.


(P.V. - MONDO)


 
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Natrag
Top